Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Drygt sjuttio färdledare arbetar för Världens Resor. Ofta sliter de sig loss från sina "vanliga" arbeten för att leda en eller ett par resor om året. De återvänder ofta till ett land där de varit bosatta tidigare genom jobb eller studier. Dagligen tar vi emot positiva kommentarer från resenärer angående färdledarens kunskaper, intresse och servicekänsla.

  • Adrian Nordenborg

    Adrian är en entusiastisk allkonstnär som har guidat gäster på världens alla sju kontinenter. Han har besökt ett 100 tal länder och är en omtyckt färdledare som gärna delar med sig av sina intressen natur och fotografering. Adrian har guidat vandringar i Indien, Bhutan, Nepal, Sydkorea och Marocko, samt skidresor i Iran. 

  • Amélie Marmenlind

    Amélie är utbildad vid Waseda University, Tokyo. Under sina sex år i Japan och Sydkorea arbetade hon bl. a för de Olympiska spelen. Hon har arbetat internationellt som modell och har på senare år övergått mot skådespeleri. Intresset för japansk no-teater och dockteater är stort. Förutom att reseleda och producera konst är Amélie aktiv skribent.

  • Anastasia Lundqvist

    Anastasia Lundqvist är medförfattare av boken Blå berg Grön mat Orange vin och ciceron för resan Till bords i Georgien. Anastasias uppväxt i Kirgizistan i en blandad kulturell miljö har satt prägel på hennes profil som yrkesmatlagare. Georgiska smaker är kvar från barndomsminnen. Anastasia besökt Georgien många gånger och alltid kommit med en ny smakupplevelse! 

  • Anders Elmfors

    Anders är biolog och gymnasielärare i naturämnen som bytt klassrummet mot guidning på heltid runt om i världen. De flesta resorna går till Karibien och Latinamerika från Kap Horn i söder till Mexico i norr. Han har även gjort 10 naturkryssningar till Antarktis med svenska grupper. Somrarna tillbringas i Blekinges skärgård, ofta till sjöss.

  • Anders Modig

    Anders är doktor i evolutionär ekologi och brinner för att berätta om hur evolutionen fungerar och leder till ständig utveckling. Anders har lett resor till världens alla hörn sedan mitten av 90-talet, såsom Galapagos, Amazonas, Nepal, Antarktis och Arktis. Utanför resandet arbetar Anders med hållbar utveckling och vattenfrågor.

  • André Möller

    André har hyst ett stort intresse för Indonesien sedan mitten av 90-talet. André har en doktorsexamen i religionshistoria med inriktning på samtida indonesisk islam och behärskar indonesiska i tal och skrift. André är författare till de enda svensk-indonesiska lexikonen som publicerats, och skriver regelbundet språkkrönikor i Indonesiens största dagstidning. 

  • Anna Mnatsakanova

    Anna är född i Georgien men har bott i Sverige i många år. Att möta olika kulturer, bryta språkbarriärer och även prova nya kök har blivit hennes sätt att leva. Anna fördelar arbetet mellan kontoret och att leda resor till bl a Sydostasien, Centralasien, Kaukasus, Ryssland mm. När hon tar paus från långväga resor väljer hon något av sina smultronställen i Italien. 

  • Anna Rudh Meo

    Anna är auktoriserad guide och reseledare med hela Italien som arbetsfält. Efter många resor var de på Ischia i södra Italien som hon till slut slog sig ner och där har hon bott i 30 år. Anna har stora kunskaper om det italienska samhället och kulturen och som färdledare har hon ett brett register, från vandring- till vinresor.

  • Anne Gustavsson

    Anne Gustafsson

    Anne har läst kulturvetenskap och museologi och är nu doktorand i socialantropologi. Hon delar sin tid mellan sitt jobb som docent och kommunikatör vid universitetet i Buenos Aires och forskning kring lokala foto och filmprojekt i nordöstra Argentina. Har ett stort intresse för latinamerikansk historia.

  • Annika Gunnarsson

    Annika är intendent på Moderna Museet samt doktor i konstvetenskap vars avhandling handlade om Alfons Åberg. Hon uppskattar allt ifrån medeltida bokillustrationer till samtida performancekonst och är en bokslukare som gillar att röra på sig. Bildning, kultur och natur är hennes ledord. Tidigare har hon rest som gympaledare till olika gymnastikuppvisningar i Europa.

  • Björn Tedeman

    Björn har jobbat som koordinatör för Forum Syd i Kambodja och skrivit läroböcker i juridik och ekonomi. Han varvar valövervakning och andra internationella uppdrag med att driva sitt konsultföretag i Göteborg. Björn har rest och jobbat mycket världen över och leder några av våra resor i Europa och Sydostasien. 

  • Bo Björnsäter

    Bo är marinbiolog med doktorandstudier från Stockholms universitet och vid Oregon State University och arbetat med oljespillforskning i Alaska. Han har ett genuint naturintresse och är en erfaren färdledare i bl a Sydamerika, Svalbard, Alaska, Nepal och Europa. Bosse paddlar gärna kajak eller åker långfärdsskridskor i Stockholms skärgård.

  • Carina Lindh

    Carina bor halvårsvis i Nya Zeeland där hon är verksam som konstnär och arbetar med ett video- och fotoprojekt. Bosatt vid Abel Tasmans Nationalpark, där hon gärna vandrar och paddlar kajak. Har även jobbat som volontär vid valstrandningar. Carina har bra kunskap om Nya Zeelands geografi, konst, traditioner och landets goda viner.   

  • Caroline Tobinaga

    Skåning med polska rötter. Caroline har en examen i japanologi från Lunds Universitet. Sedan 2010 återvänder hon regelbundet till Japan där hon även har studerat och frilansat som översättare i nästan två år. Har ett stort intresse för språk, mat och kultur och en förkärlek till Showa-periodens nostalgiska illustrationer och enka-musik. 

  • Catrin Lundqvist

    Catrin Lundqvist arbetar som programintendent vid Modern Museet, med inriktning på film och performance. Hon driver Filmklubben sedan några år och har arbetat med många, både svenska och internationella konstnärer inom sina områden. Foto: Åsa Lundén

  • Chris Overgaard Pedersen

    Chris hunger för aktiva äventyr började som officer inom armén och har sedan följts av mer än 10 års resande som guide, reseproducent och egenföretagare i alla världens hörn. Chris älskar att dela med sig av sin kunskap om världen och visa sina favoritplatser. Hans resor innehåller oftast vandring, klättring, mountainbike och surfing.

  • Daniel Fjellström

    Sörmlänning som bor i Strängnäs. Har fil. Mag. i musei- och kulturarvsvetenskap med en bakgrund i arkeologi och antropologi. Sedan 2015 kombinerar Daniel museiyrket med att färdleda i de nordiska länderna och runt Östersjön. Har stort intresse av hur historiska skeenden och tankeströmningar har formats och påverkar dagens samhälle i Norden.

  • Daniel Rosengren

    Första gången Daniel reste till Afrika gjorde han det med cykel. Under de två år det tog att cykla från Nordkap till Kapstaden lärde han känna den afrikanska kontinenten väl. Daniel är prisbelönt naturfotograf och biolog. Fem år tillbringade han i Serengeti där han arbetade med lejonforskning och nu arbetar han som naturfotograf med hela världen som arbetsfält.

  • Elias Drakenberg

    Ett starkt intresse för kartor ledde till en magisterexamen i geografi och vidare biologistudier. Kunskaperna har sedan använts inom läraryrket samt på många intressanta resor världen runt, framför allt i östra Europa. Till vardags jobbar Elias med digitalisering av landets skolor och guidar besökare i Stockholm, till fots, på cykel, i kajak eller på taken i Gamla stan..! 

  • Elin Sjöberg

    Elins bakgrund är starkt länkad till naturen och havet. Uppvuxen till stora delar på en båt blev det seglatser jorden runt redan som barn, och som vuxen har det blivit skepparexamen och Sjöräddningssällskapets utbildning. Passion för berg och vandring kom också tidigt och sedan några år tillbaka arbetar Elin som färdledare både inom Europa och längre bort.

  • Ellen Schagerström

    Ellen är biolog och uppväxt på Visingsö, vilket tidigt gav en reslust. Hon har lett resor i flera länder med betoning på naturupplevelser och gärna lite vandring. Hjärtat klappar lite extra för Madagaskar. Hon har en doktorsexamen inom växtekologi och varvar arbetet som forskare vid Göteborgs universitet med miljökonsultjobb och föreläsare.

  • Emil Åkerö

    Emil Åkerö har en lång erfarenhet av att arbeta pedagogiskt på muséer med kulturarvsfrågor. Han har en filosofie magister i konstvetenskap och är auktoriserad turistguide. Som skribent och föreläsare arbetar han med regnsbågsfrågor samt med skärningspunkten mellan organisering, digitalisering och kulturarv.

  • Eric Olofsson

    Eric Olofsson

    Eric har jobbat som reseproducent sedan millennieskiftet och bodde bl a  i Vietnam under åren 1999-2003 varför den delen av världen ligger absolut närmast hjärtat. Eric har lett mängder av resor till Vietnam, Laos, Kambodja och Burma. 

  • Erik Ingvert

    Erik Ingvert är en svensk arkitekt, sedan 7 år verksam i Rom och jobbar med förnyelsen av housing-kolossen Corviale i Rom och energisnål transformation av äldre byggnader. Att utläsa Italiens turbulenta 1900-talshistoria i arkitektur och stadsplanering är en stor passion och Erik guidar dig både i Roms okända stadsdelar och bland Milanos moderna skyskrapor. 

  • Fredrik Lennartsson

    Fredrik Lennartsson

    Fredrik leder resor till Colombia och Panama. Han bor sedan i Bogotá sedan många år tillbaka och har bl.a. arbetat flera år med handikappades rättigheter. Fredrik har mer än tio års erfarenhet av landet och regionen. Han har en blandad bakgrund med arbete som byggnadsarbetare och en kandidatexamen i Utveckling och internationellt samarbete. 

  • Giovanna Jörgensen

    Giovanna är konsthistoriker och i sitt yrkesliv ständigt växlar hon mellan böcker och konst. Hon har arbetat på Kulturhuset, på Bukowskis auktioner, och idag är hon kultur- och bibliotekschef i Värmdö-kommun. Giovanna är född och uppvuxen i Italien, men har levt sitt vuxna liv i Sverige. Just nu drömmer hon sig till egna huset i Marche och lagar gärna italienskt i sitt svenska kök.

  • Gunnar Lind

    Gunnar Lind har arbetat aktivt med miljöfrågor och politik de senaste 25 åren och skriver på fritiden. Han har under många år samlat material till boken Brända Hemman, som skildrar rysshärjningarna i den svenska skärgården år 1719. Han har genomkorsat skärgården i alla riktningar och besökt öarna, tagit del av arkivens uppteckningar och handlingar liksom all den litteratur som finns, och samtalat med äldre skärgårdsbor. 

  • Hans Lantz

    Hans blandar kunskap med mycket humor i sitt berättande som färdledare – ”har man kul har man lättare att lära”. När Hans var ung visade hans pappa en jordglob, pekade ut Nya Zealand och sa; här har vi släkt! Och Nya Zeeland tillhör favoritdestinationerna vid sidan av USA där Hans studerat. Andra passioner är gitarr- och golfspel samt utförsåkning.

  • Hasse Berglund

    Hasse är biolog med bred kunskap om fauna och flora över stora delar av klotet. Vid sidan av arbetet som naturvårdare i Sverige och globalt, har han varit färdledare sedan 1979. Afrika är hans favoritkontinent. Fåglar, däggdjur, insekter och blommor lockar alltid. Naturvårdens framgångar och problem är diskussionsämnen han aldrig tröttnar på.

  • Henrik Lindskoug

    Henrik Lindskoug

    Henrik har bott i Argentina sedan 2004 och gjort många resor i stora delar av Sydamerika. Han är arkeolog och museivetare och har jobbat i olika svenska och argentinska projekt sedan 2001 i de argentinska Anderna. Han har doktorerat i antropologi vid nationella universitetet i Córdoba 2013 där han även undervisar i arkeologi och natur.

     

     

  • Henrik Toremark

    Henrik är utbildad energiekonom och språkvetare. Henrik har bott i Ryssland och arbetat med handelsutveckling. Idag är han konsult inom hållbar stadsutveckling och tillbringar mycket av sin arbets- och fritid i rysktalande länder. Till Henriks mer udda intressen hör sovjetiska transportlösningar och att pruta på basarer.

  • Isak Isaksson

    Isak Isaksson i kayak

    Isak är en erfaren biolog som på ett pedagogiskt och entusiastiskt sätt förmedlar sina kunskaper om växter och djur. Isak är utbildad inom tropisk ekologi och leder naturresor till Costa Rica, Galapagos, Antarktis, Påskön, Tanzania, Madagaskar och Borneo. Isak arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. 

  • Jacob Günther

    Jacob Günther är civilingenjör och har studerat arkitektur på universitet i São Paulo och på Kungliga Konsthögskolan. Han kom till Brasilien första gången 2005 och bott i landet från 2014 till 2020. Från studietiden i São Paulo har Jacob ett stort kontaktnät i Brasiliens kulturliv och reser ofta i Sydamerika, helst på cykel.  

  • Jan Holmberg

    Jan Holmberg är doktor i filmvetenskap från Stockholms universitet, har varit forskare, universitetslärare och chef för Cinemateket. Han är författare till tre böcker, varav den senaste, Författaren Ingmar Bergman, kom ut på Norstedts förlag 2018. Sedan 2010 är han vd för Stiftelsen Ingmar Bergman. Foto: Göran Segerholm

  • Jan Stålbom

    Jan är i grunden landskapsarkitekt och har arbetat i många år som arkitekt i Stockholm.  Arbetade tidigare i resebranschen där servicekänslan blev djupt rotad. Efter första resan till Japan i mitten av 80-talet blev han förälskad i landet och har varit tillbaka ett flertal gånger, samt arbetat ett år i Tokyo på ett trädgårdsarkitektkontor. Njuter nu av livet i Spanien.

  • Jenny Adhikari

    Jenny Adhikari

    Sedan tidigt 2000-tal delar Jenny sitt liv mellan Sverige och Nepal. Hon har bedrivit studier inom statsvetenskap och socialantroplogi med inriktning på Nepal. Jenny talar också nepali. Jenny har studerat Europakunskap med fokus på Bosnien-Hercegovina, där hon har också bott i början av 2000-talet. Hon talar serbiska/bosniska/kroatiska.

  • Joakim Söder

    På resande fot sedan 2005. Joakim har jobbat som lingvist i Ekvatorialguinea samt Kamerun och på senare tid jobbat som frilansande reseledare i Latinamerika. Intresse för språk, lokalt vardagsliv, mat och dryck och passion för att skapa möjligheter att mötas och dela erfarenheter och idéer över gränser, nationaliteter och kulturer.

  • Johan Andér

    Johan jobbar till vardags som verksamhetsutvecklare på Arbetsförmedlingen. Han har bott i Korea i 8 år där han både har studerat och undervisat på universitet. Johan åker till Korea minst en gång om året och känner sig så pass hemma där att han har blivit koreansk medborgare.

     

     

  • Johanne Ländin

    Stickexperten Johanne Ländin leder vår uppskattade stickresa till Island. Johanne är frilansande journalist och förutom ett digitalt stickmagasin driver hon tillsammans med Heléne Wallin den roliga och informativa podden Nördic Knitting där de delar med sig av allt från stickhistoria till sticktips. 

  • Johnny Normark Friskilä

    Till vardags är Johnny frilansskribent och översättare. Johnny är norrman men bosatt i Stockholm sedan 2002. Han talar ryska, har en magisteruppsats i rysk kulturhistoria och har läst centralasienkunskap. Några av favoritresorna har gått till Iran och Afghanistan, Kaukasus, Centralasien och de båda Koreorna. Kameran följer alltid med på resan!

  • Jon Utterström

    Jon växte upp i Kamakura utanför Tokyo och japanskan blev hans första språk. Idag jobbar han framförallt som tolk och översättare, men förutom omfattande studier inom humaniora har han även arbetat med film och drivit konstgalleri. Utöver hans stora matintresse ägnas fritiden gärna åt friluftsaktiviter som vandring och surfing.

  • Josefine Kettner

    Josefine är japanolog, asienvetare och kommunikatör. Hon har rest, arbetat och studerat i Japan i 5 år, och i Kina i 2 år. Har sedan tidig ålder haft passion för östasiatisk populärkultur och musik, sång och dans. Blir lycklig av att uppleva ländernas olika matkulturer, traditioner, körsbärsblom på våren och sprakande röda löv på hösten.

  • Josefine Nilsson

    Josefine har ett starkt intresse för omvärlden, kulturer och möten med människor från olika bakgrunder. Med en masterutbildning i internationell utveckling har Josefine bott i 7 länder och rest genom över 50. Sydasien och Nepal har en speciell plats i hennes hjärta. Nepal har hon besökt otaliga gånger och har rest över hela landet samt varit projektledare för ett återuppbyggnadsarbete av Nepal efter jordbävningen 2015. Hon delar gärna med sig av sin förståelse för globala utmaningar från olika perspektiv och inspirerar med sina spännande upplevelser. 

  • Jörgen Fredriksson

    Jörgen har ägnat sig åt Asien de senaste 35 åren. Är både sinolog och japanolog och har studerat kinesiska i Kina vid flera olika universitet samt modern japansk litteratur vid två universitet i Japan. Delägare i Världens Resor. Jörgen har också ett stort intresse för konst och leder många av våra konstresor.

  • Jörgen Karström

    Jörgen Karström

    Jörgen är certifierad bergsguide och har jobbat heltid med att guida skidåkningbergsklättring och vandringsresor sedan 2003. Kaukasus, Marocko,  Alperna och Riksgränsen är några områden där Jörgen guidar och leder resor. Jörgen talar ryska efter studier i Lund och Moskva.

  • Kajsa Takenaka

    Kajsa har 30 års erfarenhet av att leva i och resa till Japan och talar språket flytande. Hon är väldigt intresserad av japansk mat och driver en japansk restaurang i Halmstad. Älskar att bada i varma källor, är lite av en expert på sumobrottning och är en hejare på karaoke. Favoritresemål förutom Japan är Sydkorea och Mongoliet. 

  • Karin Arver

    Karin är landskapsarkitekt, och hamnade under ett studieuppehåll i slutet av 90-talet första gången i Japan för att bo inneboende och arbeta som barvärdinna. Hon har sedan återvänt många gånger, ex. för att studera textilier och indigofärgning. Har ett stort intresse för natur, mat, odling, byggnadsvård, historia, konst och hantverk.

  • Katarina Lindell

    Katarina Lindell är kommunikationsansvarig på Norstedts förlag och hon är också den som har arbetat längst och mest med några av resans huvudpersoner, legenderna Per Olov Enquist och Torgny Lindgren. Om vi har tur så har Katarina massor av härliga anekdoter att berätta om dem under resan Litteraturtåget!

  • Katarina Lindqvist

    Katarina Lindqvist är konstvetare och journalist med fokus på kultur och samhällsliv i de före detta sovjetrepublikerna. Hon skriver om allt ifrån sakrala byggnader till musik och miljöfrågor. Vid sidan om skrivandet leder hon resor till Centralasien, Kaukasus men också Bhutan, Iran, Oman och Korea. Till övriga intressen hör språk, musik och naturnära vandringar.

  • Katarina Mancama

    Katarina har studerat och arbetat på många platser runt om i världen, har en masterutbildning inom hållbar utveckling och turism och har bott med mer än 10 år i Sydafrika. Numera delar hon sin tid mellan Köpenhamn och Kapstaden. Katarina har rest mycket i södra Afrika, hon har vandrat de flesta kända leder i Sydafrika och har ett stort matintresse.

  • Katrin Lindén

    Katrin är en mångsysslare och förutom att vara reseledare jobbar hon som stadsvandringsguide, valobservatör och museivärd. I botten är hon statsvetare och har jobbat med internationella insatser i bl a Afghanistan, Ukraina och Nordmakedonien. Världen är stor och spännande, men favoritregionen är länderna i det forna Sovjetunionen. 

  • Kerstin Jonsson

    Kerstin Johnsson

    Kerstin är lärare med en magisterexamen i spanska och studier i socialantropologi och Latinamerikakunskap i bagaget. Hon har arbetat och bott i flera länder i Latinamerika, bland annat arbetade hon två år i ett utbildningsprojekt i Ecuador samt med skydda av människorättsförsvarare i delstaten Chiapas i Mexiko. 

  • Kerstin Söderberg

    Kerstin är utbildad lärare och har gått Sidas biståndsarbetarutbildning. Efter att ha arbetat tre år i ett skolprojekt i ett fattigt område i Peru, blev det tjänst som reseproducent för resor till Afrika och Kuba. Kerstin har lett många uppskattade resor med fokus på natur och djur till bland annat Galapagos och Costa Rica. Fritiden ägnas bland annat åt fågelskådning.

  • Kristian Benkö

    Kristian Benkö jobbar till vardags som operadramaturg, översättare samt som guide på Naturhistoriska Riksmuseet. Han har studerat statskunskap, idéhistoria, freds-, och konfliktforskning, U-Landskunskap och senare dramaturgi och konsthistoria. Resor har till stor del präglat Kristians liv. Under de senaste 30 åren har han spenderat långa perioder i Portugal. Konst, historia, kultur och natur är hans stora intressen.

  • Kristina Watanabe

    Kristina är bosatt i Japan sedan 1992. Hon brinner för hur det traditionella Japan tar sig uttryck i det moderna samhället och arbetar heltid med att leda och arrangera resor i Japan. Tidigare har hon bl.a. arbetat som rektor på en förskola i Tokyo, som hon även var med och startade. På fritiden arbetar Kristina gärna med sina händer, gärna med tyger och garn.   

  • Lars Arvidsson

    Lars kom till Japan första gången 1993 och det blev kärlek direkt. Sedan dess har han bott växelvis i Japan och Sverige, talar japanska och har lett över 100 omtyckta resor från Hokkaido i norr till Okinawa i söder. Lars leder även resor till Korea och Taiwan, jobbar emellanåt som lokförare och är sålunda som klippt och skuren att även leda våra tågresor inom Sverige. Han har även bra koll på Europa efter många varv med ryggsäck där.

    lars@varldensresor.se
  • Lars Arvidsson, Europa

    Lars har jobbat för Världens Resor sedan 2004 och leder vanligtvis våra resor i Japan, Korea och Taiwan, men Lars har även stor kunskap om mer närliggande resmål så under de senaste två åren leder han våra resor med Inlandsbanan, vandring på S:t Olavsleden och flera nya roliga resor i Europa. Som Norrlänning älskar Lars att vistas i naturen men efter att ha bott i Tokyo i sammanlagt 12 år är ett pulserande stadsliv också en miljö han trivs i. 



    lars@varldensresor.se
  • Lars Björkman

    Lars är uppvuxen i Dalarna med skidor på fötterna, lockades sedan till Innsbruck och Alperna. Utbildade sig i internationell ekonomi, tycker dock mer om djur och natur än siffror. Auktoriserad guide i Stockholm och Dalarna men guidat turister på många olika destinationer från Irland till Australien. Lars trivs bäst på safari och leder därför resor i södra och östra Afrika. 

  • Lars Palmgren

    Lars var Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika i över 20 år. Han har bott i olika länder på kontinenten i över 35 år. Journalistiken är en passion och som pensionär fortsätter han att arbeta som frilans. Lars har gjort dokumentärfilmer och skrivit flera böcker. Han upplever uppdraget som färdledare som en inspirerande form av "direktsänd" journalistik.

  • Lars Wennerström

    Lars åkte till Japan första gången 1993 som utbytesstudent på gymnasiet och studier i japanska på universitet följde. Han har bott sammanlagt sju år i landet. Bland annat har han varit med om att starta IKEA Japan. Som hobby samlar han på svenska böcker om Japan: hittills fem hyllmeter med publikationer från 1600-talet och framåt.

  • Legolas Svärdsäter

    Legolas Svärdsäter

    Bosatt i Japan sedan 2003. Efter flera års IT-studier och arbete i Sendai och Tokyo är Legolas numera bosatt på ön Chichijima i Stilla havet.  Legolas talar obehindrad japanska och har lett ett flertal resor för Världens Resor. Legolas har rest runt nästan hela Japan under sin tid i landet och brinner för bland annat fotografering, dykning och utförsåkning. 

  • Lena Georgsson

    Lenas passion för resor bottnar sig bl a i hennes långa arbetslivserfarenhet i flygbolaget SAS där hon haft olika roller som givit blodad tand. Lena älskar att vara ute i naturen och gå på långa vandringar men ett café i en pulserande storstad med kulturella dyrgripar är lika lockande. Hemmet är också viktigt och hon sätter sig gärna vid symaskinen och skapar. 

  • Lena Haglund

    Frilansjournalisten Lena Haglund talar flytande ryska och producerar dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Senast i raden av Lenas SVT-reportage var en serie från Georgien som sändes i februari, och där Tusheti snabbt blev en favorit. Vid sidan om arbetet som journalist arbetar Lena även som speaker, instruktör i ståpaddling och som yogalärare. 

  • Lina Sjögren

    Kommunikationsansvarig, Norstedts förlag. Lina arbetade som mellanstadielärare när hon plötsligt fick en chans att arbeta med sin passion för läsande och böcker på ett förlag. Femton år senare är läslusten och att inspirera till läsande fortfarande det som får henne att hoppa upp tidigt varje morgon. Och fåglarna, för Lina är även en hängiven fågelskådare. 

  • Linus Hammarstrand

    Linus Hammarstrand

    Linus är fil.mag i arkeologi och Master in Business Administration. Linus är även utövande buddhist sedan 15 år. Han har under flera år arbetat som färdledare i Asien, bland annat i Kina, Japan, Indien och Nepal. Linus håller även regelbundet kurser i Asienkunskap åt företag, studieförbund och intresseorganisationer.

  • Lotta Bauer

    Efter 20 år i Kenya som safariguide har Lotta nyligen flyttat hem till Sverige och driver professionell hundträning på egen hundskola i Stockholm. Djur och natur är det som Lotta brinner för och jobbat med som guide i såväl Östafrika som Nordamerika.  Lotta har utbildat sig som ranger i Sydafrika och kommer få din safari i Afrika att bli både rolig och lärorik!

  • Louise Bylund

    Louise har en examen inom Japanologi vid Stockholms universitet och har även studerat och arbetat i Japan under drygt fem år. Hennes specialintresse är de traditionella konstformerna såsom teceremoni, blomsterarrangemang (utövat själv i Tokyo), samt musik och dans. Louise är själv folkmusiker.

     

     

  • Lydia Källberg Normark

    Lydia är biolog och har utbildad sig i Costa Rica. Fågelskådning och dykning är några intressen samt engagemang för bevarande av havssköldpaddor. Hon har arbetat på olika havssköldpaddsprojekt samt varit forskningsassistent på ön Isla del Coco i Stilla havet. 

  • Magnus Carlquist

    Magnus har bott femton år i östra och södra Afrika, varav sju i Tanzania. Under hela sitt liv har han jobbat med bistånd och drivet är att se människor få det bättre. Han älskar friluftsliv och Afrika har mycket att erbjuda inom detta område. Att bestiga Kilimanjaro är bland det mäktigaste han har gjort. Det sätter spår för resten av livet.

  • Marcus Haraldsson

    Marcus är journalist och fotograf med inriktning på internationella miljöfrågor och kultur. Han har bott på fem kontinenter, pratar kinesiska och har lett resor för Världens Resor sedan 2005, mest i Himalaya. I bokform har han berättat om sina två cykelresor över Kina, paddling i Dalsland och om regnskogsskydd i Costa Rica. Han bor i Dalsland och New York.

  • Margaretha Hydén

    1990 reste Margaretha till Skottland för första gången och sedan dess återkommer hon till landet varje år. Under 24 år har Margaretha lett resor till Skottland och resorna har olika teman – kultur, vandringar och whisky! Margaretha har studerat ekonomisk historia, konstvetenskap och idéhistoria. Hon har även bott i USA och Australien och arbetat med bistånd.  

  • Maria Blanco Berglund

    Maria har rötter i både Sverige och Peru. Efter avslutad SO-lärarexamen i Stockholm flyttade hon år 2005 till Cusco. Sedan 2002 har hon lett och anordnat resor till Peru och arbetat i skolor och jordbruksprojekt. Maria hyser en stark kärlek och en stor respekt för den andinska kulturen och dess kunskapsarv som hon med glädje delar med sig av.

  • Markus Wilhelmson

    Markus Wilhelmson är redaktör och skribent på Tidningen Vi. Hans texter har vid flera tillfällen röstats fram till det bästa som har publicerats i svensk press under det gångna året och har publicerats i antologier. Under 2019 har Markus har tidigare bland annat varit USA-korrespondent och skrivit om utländska turisters vallfärd till norra Sverige i jakten på norrsken. 

  • Martin Frid

    Martin Frid

    Martin flyttade till Tokyo första gången 1988. Han känner sig hemma i det japanska samhället och talar språket flytande. Martin har en utbildning vid ett zentempel i mellersta Japan i bagaget. Han är expert på konsument- och miljöfrågor, med fokus på god mat och hållbar utveckling. På fritiden odlar han grönsaker och har ett brinnande intresse för japansk keramik.

  • Mathias Buskas

    Mathias Buskas

    Mathias första resa till Afrika var på cykel ner till Egypten och sedan vidare med bil, buss och tåg genom kontinenten till Kapstaden. Mathias har sedan dess rest kors och tvärs genom framförallt södra Afrika och leder flera av våra resor hit. Mathias är tidvis bosatt i Portugal och har rest brett över hela världen. Leder också våra resor till Portugal och Skottland.

  • Mats Bertoft

    Mats Bertoft

    Mats har bott många år i Bolivia och arbetat som volontär för Svalorna och UBV. Mats hyser ett stort intresse för den Andinska indiankulturen och har stora kunskaper i synnerhet om Aymaraindianernas kultur. Musik och dans är övriga intressen, den som följer med Mats på resa kan vänta sig spännande möten och inblick i lokala kulturevenemang. 

  • Mats Wetterholm

    Mats har lång erfarenhet från resebranschen men arbetar idag som gymnasielärare som han kombinerar med olika reseuppdrag. Mats var stationerad Londonguide i några år och lett resor på de brittiska öarna i över 30 år. Han leder även resor till norra Skandinavien samt Alperna. Mats har ett gediget intresse för historia och kultur och är en bokslukare.

  • Mattias Andersson

    Underfundig företagare med högkvarter i Härnösand och Höga Kusten. I resebranschen över 20 år. Efter alper och medelhav har Mattias de senaste 10+ åren mest fokuserat på resor i de nordiska länderna. Fascineras över samhällets små och stora frågeställningar där vi alla är med och påverkar. Det mesta är spännande och det är ett privilegium att lyssna och dela med sig.

  • Mikael Hellström

    Mikael Hellström

    Dalkarl som tidigare jobbat på Världens Resors kontor, bott fem år i Kina och även långa perioder i Sydkorea. Är i grund och botten pedagog som jobbat många år inom barnomsorg och skola. Även utbildad kulturgeograf. Varvar olika frilansuppdrag med att leda resor till Korea, Tibet, Kina och Mongoliet. På senare år lett massor av resor i norra Skandinavien och framförallt Hurtigruten. 

  • Mikael Karlmark

    Mikael Karlmark

    Mikael är ursprungligen filmfotograf utbildad i London men har även titlarna statsvetare och ekonom. Han reser mycket och bor ofta längre perioder i Rumänien där han har en del av verksamheten i ett av sina företag. Mikael har lett mängder av resor över hela Balkan och under en period varit skeppare i den grekiska övärlden. 

  • Monica Nordenwald

    I början på 90-talet gjorde Monica sin första resa genom Afrika, landvägen från Eritrea till Sydafrika. Under flera år arbetade Monica i Zimbabwe som organisationsrådgivare. I arbetet som färdledare har Monica nytta av sina kunskaper i internationella relationer, beteendevetenskap och uppdrag som säkerhetsansvarig.

  • Monica Nordenwald, Norden

    Monica har haft flera olika arbetsuppdrag i norra Sverige, Norge och Finland och har ett starkt intresse av natur, kultur och samhällsutveckling. I Tornedalens historia och kultur hittade hon många likheter i bl a rätten till sitt eget språk med besökande ungdomar från Zimbabwe och Sydafrika. Under många har Monica jobbat i och med Afrika. 

  • Mårten Egberg

    Mårten har haft Latinamerika som sitt stora intresse sedan 90-talet. Det startade med resor på egen hand i Mexiko och Centralamerika där han också arbetade som färdledare under ett antal år. Han har under de senaste åren kombinerat studier i framförallt Latinamerikakunskap med att arbeta som färdledare i Sydamerika och på Kuba för olika svenska reseföretag. Latinamerikakunskap är tvärvetenskapligt ämne där historia är en viktig del. 

  • Nicole Rosén

    Nicole jobbar till vardags som HR-specialist och  varvar detta med att leda resor. Med ett gediget intresse för japansk kultur och sin tid som student i Tokyo i ryggsäcken har hon tips på allt från avkopplande ryokans till nöjesliv och landets bästa vegetariska ramenhak! När hon inte är på resande fot är hon helst ute med båten i Blekinges skärgård. 

  • Niklas Kämpargård

    Fotograf, skribent, sjuksköterska och friluftsfantast. Niklas arbetar med utbildning inom krisberedskap, odling och hållbart resande samt leder resor både i Sverige och Afrika. Niklas har skrivit bland annat böckerna "Svemester - så reser du smart och hållbart i Sverige” samt "Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv"

  • Patrik Ländin

    Utbildad översättare som under många år har studerat japanska och koreanska. Efter avslutade studier flyttade han till Japan där han bland annat bott i de japanska alperna. Numera bosatt i Sydkorea och jobbar som lärare. Utöver ett stort språkintresse tycker han om att vandra i de vackra berg som täcker större delarna av både Sydkorea och Japan. 

     

  • Paul M Grahn

    Paul studerade vid Konstfackskolan i Stockholm 1972-76. Har parallellt med arbetet som lärare, i kulturhistoria, medie- och grafisk kommunikation, varit färdledare, sedan 1986. Han har lett mer än hundratalet rundresor i Kina, Tibet, Nepal, Bhutan och Indien. Paul har studerat Tibets historia, kultur och utveckling och byggt upp en omfattande samling litteratur om Tibet. 

  • Paul Persson

    Paul är född och uppvuxen i Etiopien och kan sedan dess amarinja. (Han har faktiskt som barn haft en kort konversation med Kejsare Haile Selassie.) Senare i livet har han bott och arbetat i Etiopien i elva år. Under de senaste åren har han lett mer än tolv gruppresor till sitt andra hemland. Som nybliven pensionär bor han delvis i Etiopien.

     

  • Per Lindh

    Per Lindh

    Per är dokumentärfilmare med stor erfarenhet från Rwanda, Uganda och övriga Östafrika. Per arbetar idag på folkhögskolan Biskops Arnö. Har tidigare lett resor till Egypten och leder vår resa Safari och möte med bergsgorillor.

  • Per Wirmén

    Per Wirmén

    Per har lång erfarenhet från resebranschen men idag arbetar han som lärare, något som han kombinerar med olika reseuppdrag.  Per har en stark koppling till Sydostasien. Efter första resan som gick till Vietnam i mitten av 90-talet han har varit en frekvent resenär i regionen och 2006 flyttade han tillsammans med sin familj till Laos där han bodde och arbetade under tre år.

  • Peter Nyman

    Peter Nyman

    Peter har en examen från Universitetet i Åbo, där han specialiserat sig på Asiens kulturer och religioner. Peter har bott i Yunnan provinsen (och norra Vietnam) sedan 1999 och känner Yunnan bättre än sina egna fickor. Peter jobbar för tillfället med en dokumentärfilm som handlar om de tibetaner som kom ner for att köpa te i Yunnans södra trakter. 

  • Roger Eriksson

    Roger Eriksson

    Till vardags är Roger översättare, främst med att översätta från kinesiska till svenska. Men ibland tar han på sig färdledarkostymen och ger sig ut på vägarna istället. Det ger möjligheter både till mänskliga möten och till upptäcktsfärder i natur och kultur, både nära och fjärran. På den egna fritiden lockar naturen med vandring, skidåkning, segling och annat. 

  • Sang Yol Kim

    Sang Yol är född i Sydkorea och uppvuxen i Seoul, men har tillbringat en del av sitt liv i Sverige då han studerade nordiska språk och svensk litteratur vid Uppsala universitet. Tillbaka i Sydkorea arbetade han vid Hankook University of Foreign Studies och spred kunskaper om Sverige. Sang Yol brinner för språk och har precis färdigställt en svensk-koreansk ordbok. 

  • Sia Lilja

    Sia jobbar till vardags som marknadsförare, älskar att resa, fotografera och driver en reseblogg där hon delar med sig av sina reseäventyr och bästa tips. Föredrar att resa långsamt för att verkligen ta del av kultur och upplevelser. Hon har en förkärlek till Korea och Bali, dit hon återvänder så snart hon får chansen. 

  • Sofia Jernberg

    Sofia är utbildad japanolog och har bott på flera platser i Japan under de senaste åren. Hon har jobbat med att informera om svensk kultur i Japan, och nu informerar hon om Japan för svenskar istället! Med breda intressen inom både traditionell och modern japansk kultur finns det mycket att berätta.

  • Stefan Strömberg

    Stefan är författare, föreläsare och projektledare som började resa i Latinamerika 1988 efter att ha läst statskunskap, nationalekonomi och idéhistoria. Tio böcker från kontinenten har han skrivit. Föreläser i Sverige från Ystad i söder till Övertorneå i norr. Naturen, möten med människor och all form av kultur är intresserar mest och finns det tåg, åker han tåg.  

  • Tanja Selberg

    En gång var Gizenga Street i Stone Town, Zanzibar, ”hemma” för Tanja som bott både i Kenya och Tanzania. Förutom att vara reseledare är Tanja också licensierad yogalärare och har en examen i geovetenskap. Som auktoriserad Stockholmsguide arbetar hon gärna med små grupper till fots i staden men allra bäst trivs Tanja på den afrikanska savannen.

  • Tatiana Broman

    Tatiana Broman

    Tatiana är civilekonom och erfaren färdledare för vandrings – och skidresor världen över. Hon har lett resor för Världens Resor till Kamtjatka, Patagonien, Kirgizistan, Georgien och Marocko.

  • Therese Iversen

    Therese är utbildad biolog och dykinstruktör och har rest och arbetat världen över. Fridykande hummerfiskare i Mexico, vildmarksguide i Costa Rica, renskötare och äventyrsguide i Jukkasjärvi är bara några av jobben hon har haft. När hon inte guidar resor roar hon sig med bland annat kajakpaddling, Geocaching, friluftsliv och tillverkning av tenntrådssmycken.

  • Thomas Svarén

    Thomas Svarén

    Thomas arbetar som pedagog och folkbildare med fokus på internationella frågor och barn/ungas rättigheter. Han kombinerar arbete som pedagog med utbytes- och utvecklingsprojekt i samarbete med organisationer i Latinamerika, framför allt i Bolivia. Han har arbetat som volontär i Bolivia under två år för organisationen UBV.

  • Tim Röhlcke

    Tim arbetar som guide och färdledare och har bott både i Schweiz och Tyskland. På sommaren visar han gärna upp Stockholmsområdet både på land och till sjöss med egen båt. Han har ett gediget intresse för historia och anser att mat och dryck är en väsentlig del av en kulturupplevelse. Sportfiske och hållbara hav är stora intressen.

  • Tomas Brunned

    Tomas är Tärnabybo som gillar snö, utförsåkning, kanelbullar, tåg och trevligt folk. Har jobbat i snart ett helt liv inom service och turism bland annat som reseledare, tågvärd på Inlandsbanan och guldvaskarinstruktör. Kan passa barnbarn, hästar, hundar, katter och vandrande pinnar. Fortfarande nyfiken.

  • Tomas Carlberg

    Tomas är biolog, journalist och naturfotograf med fokus på däggdjur och fåglar. Har lett resor till jordens alla hörn de senaste 30 åren, med speciell kärlek till Afrika. Tomas arbetar till vardags på Naturcentrum AB, som miljökonsult och chefredaktör för tidskriften Fauna och Flora.

  • Tommy Nilsson

    Tommy började sitt yrkesliv som gymnasielärare i samhällskunskap och historia. De senaste tio åren har han jobbat med skolfrågor vid myndigheter och på kommunledningsnivå. Tommy har besökt sex kontinenter och känner sig som mest hemma i Östeuropa, i länderna längs med Sidenvägen och i Centralamerika. 

  • Venus Garmakey

    Venus är högskoleutbildad etnolog. Hennes stora intressen är kultur och historia med en förkärlek för poesi och vacker arkitektur. Venus kommer ursprungligen från Iran och talar persiska. 

  • Vincent Rodin

    Vincent har mer än två decennier av japansk och östasiatisk kultur i sin resväska. Som turist, student och journalist. Arbetar med japansk PR i Sverige och i Japan som frilansreporter. Utöver att vara fullständigt besatt av japansk ramen slår Vincents hjärta lite extra varje gång det traditionella och moderna Japan uppenbarar sig i harmoni. Leder även resor till Sydkorea. 

  • Wendela Wiik

    Bördig från Roslagen men med världen som hemadress sedan barndomen - bott utomlands i Mellanöstern, Nordafrika, Sydamerika, Portugal och Italien. Wendela har arbetat heltid som färdledare sedan 2002. Wendela tycker om höga höjder och karga miljöer såsom vulkaner och ökenvidder. Marocko är favoritlandet vad det gäller naturen och människorna. 

  • Yoko Takau Drobin

    Yoko är född och uppvuxen i Tokyo och bor nu i Stockholm sedan 40 år tillbaka. Under sin tid som lärare i japanska språket och japansk historia, anordnade Yoko många resor till Japan för sina elever/studenter och kollegor. Yokos största intresse är kultur, religion, litteratur samt matlagning. 

  • Åsa Backevall

    Åsa har flyttat hem till Sverige efter flera år i Quito Ecuador. Hon är biolog med inriktning på botanik och har arbetat som färdledare för naturresor runt om i världen sedan 1996. Utöver djupa kunskaper om djur och natur har Åsa stor kunskap om kultur och samhälle i Ecuador.

  • Åsa Danielsson

    Reseledare, Stockholmsguide, flamencodansare, lärare, riksdagsguide, koreograf, tango-DJ, folkbildare samt Världens resors nya Norden-producent är några av de titlar Åsa samlat på sig. Hon har bott och lett resor i Skandinavien, Spanien och Sydamerika, och har en särskild plats i hjärtat för danska öar och norska toppar.