Praktiska tips

Klimat 
Botswana och Zimbabwe går bra att besöka året om. April är i slutet av regnperioden så det brukar var grönt och frodigt i naturen. Ofta har det slutat regna men det är ändå bra att vara beredd på att de kan komma någon regnskur, så ha gärna med ett lätt regnställ eller en regnponcho. Regnperioden börjar i december och mest regn kommer i januari och februari. Dagtid kan temperaturen nå drygt 30 grader och nattetid ner mot 12 grader. Är du frusen kan det vara skönt att ta med ett underställ att sova i.  
 
Tidsskillnad 
Under vår sommartid är det ingen tidsskillnad mellan Sverige, Botswana och Zimbabwe.  
 
Pass och visum 
Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Visum krävs för inresa till Zimbabwe, men inte till Botswana.  
 
Visum ingår inte och söks av er själva på gränsen mellan Botswana och Zimbabwe. Ni behöver inte ha med några passfoton. På visumblanketten brukar man behöva fylla i sin adress i Zimbabwe, den är Pioneers Lodge, Mahogany Rd, Victoria Falls. Visumet kostar för närvarande 35 USD och ni betalar kontant med US-dollar. 
 
Inresebestämmelser mm på grund utav pandemin 
För inresa till Sydafrika och Zimbabwe krävs att du är fullvaccinerad och har ett godkänt, giltigt covidbevis med QR kod. Är du inte vaccinerd krävs även ett negativt PCR test, tagit inom 72 timmar före ankomst/gränsövergång.  
 
Obs! Inreseregler kan komma att ändras, eller tas bort före avresa. Vi informerar fortlöpande.  
 
Munskydd 
Det är fortfarande krav på att använda munskydd på vissa flygplatser som till exempel Johannesburgs internationella flygplats så ta med munskydd på resan.  
 
Digitalt covidbevis  
EU:s digitala covidbevis är en kostnadsfri e-tjänst där man får bevis på att man är vaccinerad mot covid-19. Nedan information från e-hälsomyndigheten. Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.  
1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.  
2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se.   
3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.   
4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål. Obs Se till att båda era vaccinationer finns registrerade i beviset. Det är resenärens skyldighet att se till att man har de intyg och vaccinationer som krävs för resan.  
Obs! Giltighetstiden för covidbeviset uppdateras inte automatiskt. På ditt bevis står sista giltighetsdatum, ”Valid until/Giltig till”, nästan högst upp på beviset. Om giltighetstiden på ditt bevis är på väg att gå ut så behöver du hämta ett nytt bevis på covidbevis.se (det går inte att förnya  på din digitala brevlåda utan bara på E‑hälsomyndighetens hemsida).  
 
 
Valuta, växling, priser 
I Botswana heter valutan pula (BWP). I Maun finns tillgång till bankomat men sedan är vi ute i vildmarken utan möjlighet att ta ut pengar (ej heller göra av med några). Både Visa och Mastercard fungerar men Visa har överlag fler uttagsautomater. Det går också bra att betala med US-dollar på de flesta stället i Botswana.  
 
Kostnadsläget är generellt lägre än i Sverige men varierar naturligtvis med vad och var man väljer att äta. På den här resan ingår alla måltider i Botswana förutom en lunch. 
 
Zimbabwe införde i juni 2019 en egen valuta; zimbabwe-dollar (ZWL). Det finns knappt några kontanter tillgängligt i zimbabwe-dollar att växla till sig på plats. Man klarar sig dock bra med Visa och Mastercard samt US-dollar i kontanter. På många ställen i Victoria Falls, till exempel restauranger och hotell, accepteras US-dollar. På mataffärer går det bra att betala med kort. Vi rekommenderar att ni tar med er tillräckligt med US-dollar kontant i små valörer för dagarna här. Kostnadsläget för mat i Zimbabwe är något lägre än Sverige. I Zimbabwe betalar ni själva för en middag och två luncher. Om ni vill göra någon egen aktivitet eller utflykt går det bra att betala med kort. 
 
Dryck betalar man själv under hela resan. Som något sorts snitt kan ni räkna med att mat och dryck kostar cirka 2/3 av vad den gör i Sverige. Innan vi lämnar Maun så får var och en köpa med sig eventuell övrig egen dryck man vill ha under safaridagarna (vatten, te, kaffe och juice ingår) 
 
Under resan kommer du sannolikt inte att göra av med mer än max 3 000 kronor för de måltider som inte ingår samt dryck.  
 
Du bör ha med dig ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dylikt.  
 
Växelkurser per 2023-02-16 
Zimbabwe: 1 USD = ca 10,42 SEK 
100 ZWL = ca 3,24 SEK 
Botswana: 1 BWP = ca 0,80 SEK 
 
 
Dricks 
I dessa länder är det kutym att lämna dricks. För mat och dryck lämnas vanligtvis 5–10% i dricks. På vissa restauranger skriver de nu in 10% serviceavgift på notan (framförallt i Zimbabwe) och då behöver du inte betala dricks. Det är vanligt att förhandla om priset om man handlar på en marknad medan butiker har fasta priser. Dricks till guider och chaufförer står Världens Resor för och du kommer bara behöva bara tänka på dricks vid de tillfällen då du betalar för din måltid själv eller gör saker på egen hand utanför gruppen. 
 
 
El 
Spänningen i Botswana och Zimbabwe är 220–230 V. I Botswana förekommer nedanstående runda treplugg och den brittiska varianten fyrkantiga treplugg. Den varianten är också den som är mest förekommande i Zimbabwe.  

                                   
Används i Botswana Används i Botswana och Zimbabwe  
 
 
I bilarna under safaridagarna finns möjlighet att ladda kamera- och mobilbatterier med USB sladd.  
 
Telefoni och internet 
Landsnumret till Botswana är 267 och till Zimbabwe 263. Ni får en lista med kontaktnummer. Under safaridagarna finns ingen fast telefon att ringa till men på kontaktlistan finns telefonnummer till den lokala arrangörens kontor i Maun. Om det inte går att komma fram på mobiltelefon så kan anhöriga nå er via det numret om behov finns. Kontoret kontaktar safariguiderna via satellittelefon om mobiltäckning saknas. I Okavango och Savuti finns ingen mobiltäckning alls men i Chobe brukar det finnas mobiltäckning. Att ringa till och från Victoria Falls går bra. 
 
Var observant på att det kan vara dyrt både att ringa och ta emot samtal. Kontrollera kostnader med er mobilleverantör, även för eventuellt mobilsvar, och vi rekommenderar att ni stänger av så kallad roaming för datatrafik. 
 
Wifi finns bara tillgängligt på hotellet i Victoria Falls. Räkna inte med den hastighet vi är vana vid i Sverige. Det är vanligt med enkla wifi-nätverk som blir ytterst långsamma när många försöker koppla upp sig på samma gång. 
 
TransporterUnder den här resan färdas vi under safaridagarna i fyrhjulsdrivna safarifordon. Under transportsträckorna stänger man sidorna och under safariturerna öppnar vi dom för att se bra. I varje bil får 9 passagerare plats. Färdledaren fördelar sin tid mellan bilarna och vi byter platser i respektive bil, varje dag. Varje bil körs av en kunnig, engelsktalande safariguide.  
 
Transporterna mellan Maun, Moremi, Savuti och Chobe tar ca 5 till 6 timmar. Det kan också ta längre tid beroende på om vi ser något intressant längs vägen. Delar av vägen går genom nationalparkerna och områden där det finns vilda djur, så man vet aldrig vad som dyker upp. Vägarna kan bitvis vara dåliga och skumpiga. Från Kasane till Victoria Falls och från hotellet i Victoria Falls till flygplatsen åker vi buss. Det kan vara svårt för både färdledare och chaufför att alltid kunna svara hur lång tid en sträcka kommer ta att köra eller hur långt vi har kvar. Tänk på att alltid se tidsangivelser som preliminära. 
 
Övernattningar 
Den första natten i Maun bor vi i permanenta, rymliga safaritält med riktiga sängar och separat avdelning för dusch och toalett. De sex nätterna i Moremi, Savuti och Chobe tältar vi på campingplatser. Vi bor en eller två personer (beroende på hur man har bokat) per iglootält som är utrustat med tältsäng, madrass, kudde, täcke och sängkläder. Det ställs i ordning en enkel så kallad bucket shower och en enkel bush toilet på campingplatsen. När det har blivit mörkt ska man inte röra sig utomhus ensam. Behöver man gå på toaletten på natten ropar man så kommer en av guiderna och följer med. Tälten står samlade så guiderna finns alltid tillgängliga och de är vana vid detta. Om man vet att man behöver gå på toaletten på natten kan det smidigaste vara att man tar med en flaska/potta så behöver man inte ge sig ut i mörkret på natten. På exempelvis Apotea.se finns en bra modell med lock som heter Pipinett.  
 
Vi bor en natt på safarilodge i Kasane och de två sista nätterna bor vi på hotell med pool i Victoria Falls. 
 
Säkerhet 
Förvara gärna pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, vaccinationsbevis, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen. Ett tips är att scanna eller bara ta en bild på de viktigaste handlingarna och mejla till sig själv. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.  
 
Restriktioner 
Idag krävs munskydd på flygplatser och ombord på flygen. På plats i länderna krävs munskydd i offentliga miljöer och i kollektiva färdmedel.  
 
Vaccination och hälsa 
För resan rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt vaccin mot hepatit/gulsot (Havrix eller Twinrix).  
 
Malaria finns i dessa länder och malariatabletter rekommenderas. Malariamyggor är som mest aktiva när solen går ned och du bör då använda myggmedel och klä dig i långbyxor och långärmad tröja eller skjorta för att minimera risken för myggbett. 
 
Vaccination mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land där gula febern kan förekomma.  
  
Ovan råd är generella. Vi rekommenderar att du i god tid kontaktar en vaccinationscentral för att få individuella råd och även få eventuell uppdaterad information om obligatoriska vaccinationer. 
 
Fysisk ansträngning 
Den här resan är överlag inte en fysiskt krävande resa då vi inte rör oss mycket till fots. Resan är dock strapatsrik i den mening att det är en del längre transportsträckor, bitvis dåliga vägar, boende i campingtält, enkel utedusch och provisorisk toalett.  
 
Ett fantastiskt sätt att komma djur och natur nära och att uppleva landet Botswana! 
 
Mat och vatten 
Helpension, förutom två luncher och en middag, ingår i resan. Under safaridagarna har vi med en kock som lagar all mat åt oss. Med på resan finns bord, stolar, stearinljus, verktyg och allt annat som kan behövas under dagarna i vildmarken. Under safaridagarna ingår allt dricksvatten, te, kaffe och juice. Vill man ha annat att dricka så provianterar vi det i Maun innan vi åker in i vildmarken. Övriga dagar ingår inte dryck.     
 
 
Utrustningslista 
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Räkna inte med att kunna tvätta kläder under resan. Listan kan ses som en checklista. 
 
Kläder: 
- Gymnastikskor eller lättare vandringsskor 
- Sandaler 
- Lätta snabbtorkande långbyxor 
- Skjorta/blus med långa ärmar 
- Shorts 
- Tröja/fleece för svalare kvällar 
- Lätt regnjacka eller regncape 
- Hatt eller keps för skydd mot stark sol 
- T-shirts, underkläder, badkläder 
- Pyjamas  
 
Övrigt: 
- Ryggsäck eller annan väska som dagpackning. 
- Kikare 
- Potta 
- Pass (ta gärna med en kopia på passets viktiga sidor) 
- Vaccinationskort 
- Försäkringsnummer 
- Kamera, minneskort, laddare, extra batterier 
- Ficklampa, pannkampa 
- Solglasögon 
- Penningbälte för dold förvaring av ditt pass och dina pengar  
 
Necessär och mediciner: 
- Hygienartiklar 
- Munskydd 
- Handsprit 
- Våtservetter 
- Egna mediciner samt malariaprofylax om du skall ta detta 
- Plåster, skavsårsplåster 
- Smärtstillande och febernedsättande 
- Vätskeersättning 
- Immodium eller dylikt vid dålig mage 
- Halstabletter 
- Myggmedel 
- Solskyddskräm med hög solskyddsfaktor 
 
Språk 
Botswana var en brittisk koloni och engelska är landets officiella språk. Nationalspråket heter setswana och är det språk som talas som förstaspråk av ca 90% av befolkningen. Utöver setswana talas över 20 mindre språk där kalanga är det största av dessa.  
 
Officiellt talas 16 språk i Zimbabwe. Mer än 70% av dessa talar shona och ytterligare cirka 20% ndebele. Det är dessa två grupper som är landets största. Shona är ett bantuspråk medan ndebele är zulu. Engelska är också officiellt språk och i många skolor, framförallt i städerna, sker all undervisning på engelska snarare än på övriga officiella språk. Nästan alla talar engelska. 
 
Fotografera 
Tänk på att ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, också när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först. Det är förbjudet att fotografera militärer och deras fordon samt flygplatser. Undvika fotografering av poliser och vägspärrar. 
 
För ett mer hållbart resande 
Vi värnar varmt om våra resmål och den natur vi alla är beroende av. Det kan man göra på många sätt. För vår del börjar det redan då vi planerar våra resor här hemma. Val av platser som vi besöker, vilka transporter vi använder, vilket boende vi har, och inte minst, val av lokala samarbetspartners. Vi vill ta ansvar för att vår verksamhet inte försämrar för kommande generationer att få uppleva en fantastisk natur och levande kulturer.   
 
• Vi väljer helst tåg om det är möjligt för närmare resmål som Norden och delar av Europa. Vi väljer i första hand tåg eller buss istället för inrikesflyg på våra resmål.  
  
• Vi avsätter medel för att investera i klimatpositiva projekt. 2022 investerade vi 200.000 kr och för 2023 blir denna siffra ca 250.000 kr. Vi vill vara med och ta ansvar för den miljöpåverkan våra resor har och driva på utfasningen av fossila bränslen. Här kan du läsa mer om detta och vad vi investerar i.  
  
• Att vi reser i relativt små grupper och med få avgångar bidrar inte bara till att vi kommer närmare den lokala kulturen, men också att vi inte sliter lika mycket på resurserna på de orter vi besöker.  
  
• Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar oss någonting, men som bidrar till en bättre miljö; t.ex. att köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne, stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet och använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter.  
 
 
På just den här resan  
• Nationalparkernas inträdesavgifter går till att skydda djuren och bevara deras naturliga livsmiljö.  
 
 
Det här kan vi alla tänka på under resans gång 
Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på: 
• Köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter.  
• På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet.  
• Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen.