Litteratur

Sydkorea 
Det finns ganska begränsat med koreansk litteratur översatt till svenska. Det har dock kommit några fler på senare år. Många böcker behandlar adoptioner eller nord-sydkonflikten.  
 
Skönlitteratur Sydkorea 
 
Han Kang – Under 2016 har hon fått sitt stora genombrott världen över. För Vegetarianen vann hon Booker-priset 2016. Både Vegetarianen och boken Bland Levande och Döda har kommit på svenska under 2016. Båda hyllade av kritiker både här och i omvärlden. Bland Levande och Döda tar avstamp i Gwangju massakern 1980 då studenterna protesterade mot regimen. Vegetarianen är en skruvad berättelse som börjar i en traditionell koreansk familj där frun plötsligt en dag slutar äta kött. En fantastisk roman berättad ur tre olika perspektiv.    
 
Yi Munyôl  - Ett ungdomsporträtt (2002). I tre berättelser som utgör ett ungdomsporträtt följer läsaren författaren under ett par vilda år i slutet av sextiotalet. Skildrar den kreativa processen och jakten efter självinsikt i ett snabbt föränderligt Korea. Utgiven på bokförlaget Tranan.   
 
Shin Kyung-sook - Ta hand om min mor (2013). Såldes i mer än 1,5 miljoner ex i Sydkorea. En moder försvinner och den desperata jakten på modern beskrivs från olika perspektiv av olika närstående personer. Får alla att reflektera över sin relation med modern. Första populära litterära verk från Sydkorea att hitta hela vägen till Sverige.   
 
Min Jin Lee – Pachinko (2017). Historisk roman om tillhörighet och utanförskap där vi får följa en Sydkoreansk familj under den japanska ockupationen fram till slutet av 80-talet och deras flytt till Japan för ett bättre liv.  
 
Faktalitteratur Korea  
 
Daniel Tudor – Korea, the Impossible Country (2012). Trots sina stora ekonomiska framgångar skrivs förhållandevis få böcker om Sydkorea. Det går att hitta massor av böcker om Nordkorea, men betydligt färre om Syd. Daniel Tudor skriver om landets historia och hur de övergått från stor fattigdom på 70-talet till dagens framgångar. Han beskriver också hur Sydkorea fungerar som samhälle.   
 
Dan Oberstdorfer – The Two Koreas (2002). Amerikansk journalist som följt Koreafrågan på mycket nära håll och träffat alla i den koreanska toppen. God genomgång av det politiska 
spelet sedan Koreakriget.  
 
Byung-Hi Lim & Byung-Soon Lim – Kimchi och andra smårätter. En bra introduktion till koreansk matlagningskonst.  
 
Jens Linders Korea – DNs matexpert Jens Linder har skrivit en kokbok med koreanska recept. Följ med till en ny, spännande matkultur där möten med fantastiska människor och miljöer är en lika stor del av upplevelsen som ett nytt, frestande kök! 
 
Euny Hong – The Birth Of Korean Cool. Ger sig på det svåra ämnet hur en nation kan erövra världen genom popkultur. Sydkorea har verkligen lyckats med att få ut sina filmer, tv-serier, popmusik, mode och mycket annat. 
 
 
Japan 
Japan är ett mycket bra litteraturland med ett stort utbud av både klassisk och modern litteratur, med bland annat två Nobelprisförfattare.  
 
 
Skönlitteratur 
 
Murasaki Shikibu - Berättelsen om Genji. En av världslitteraturens klassiker. Skriven av en kvinna och är den första roman som använder ett så modernt stilknep som inre monologer. Ger en bra bild av livet bland hovet under Heianperioden (1000-talet). Blandar prosa med poesi.  
 
Matsuo Basho - Den Smala Vägen Till Oku. En vandringsman som är landets mest kända haikuförfattare. Blandar trevliga reseskildringar med stillsam haiku. 1700-talet.  
 
Natsume Soseki - Kokoro. Det japanska verk som japanerna själva prisar högst. Författaren pryder 1000 Yenssedeln. Den här stillsamma romanen är en annorlunda och mycket stillsam deckare där orsakerna till en persons död belyses från olika håll. Kritisk till de traditionella konfucianska värderingarna. Kom på Pontes förlag för 10-15 år sedan.  
 
Yasunari Kawabata - Snöns Rike eller Kyoto. Japans första Nobelprisförfattare var den första att medvetet försöka lyfta japanska traditioner i sina verk i en tid när landet höll på att tappa sina ursprungliga värderingar. Snöns Rike var boken han belönades med Nobelpriset för. Om en kärleksaffär mellan en stadsbo och en geisha vid ort berömd för sina heta källor.  
 
Yukio Mishima - Vårsnö. Författaren är kanske mer känd för sin extravaganta livsstil och sitt uppmärksammade harakirisjälvmord, men han var en oerhört skicklig författare med en mängd strängar på sin lyra. Det här den första delen av den fristående tetralogin Fruktbarhetens Hav. En utmärkt roman om spirande kärlek. År 2004 kom också Sjömannen som föll i onåd hos havet ut i nyöversättning.  
 
Oe Kenzaburo - Tid För Fotboll eller Mardrömmen. Oe blev Japans andra Nobelprisförfattare. Charmade världen som sedan frapperades över hur pass svåråtkomlig litteratur han skrev. Flera verk har kommit på svenska, men är nu alla slut på förlaget.  
 
Haruki Murakami - Norwegian Wood, Fågelns som vrider upp världen, 1Q84. Japans mest omtalade författare idag. Norwegian är hans genombrottsverk och en trevlig bekantskap. Skriver en flyhänt prosa som gärna tar upp aktuella ämnen. I boken Underground skriver han om sarin-gasattacken i tunnelbanan och om det japanska psyket. Fågeln som vred upp världen och 1Q84 är mer typiska Murakami med stora mått av fantasi som gränsar till en egen slags science fiction eller magisk realism om man så vill. Alla hans större verk finns översatta till svenska.   
 
Arthur Golden - En Geishas memoarer. En jättesäljare världen över och skapade en helt ny geishhavåg. Nu kommer det ut nya geishaböcker i parti och minut. Kiharu Nakamuras En Geishas Liv är en av dessa. Bägge finns att köpa på pocket. Arthur Goldens version ger en trovärdig bild av hur geishalivet såg ut under 1900-talets första hälft och delvis fortfarande ser ut.  
 
Yoko Ogawa – En gåtfull vänskap. Japans mest uppmärksammade kvinnliga författare. Rör sig ofta i vardagliga miljöer, men där något inte står rätt till. Skriver ofta i novellformatet, men med denna roman vann hon stor popularitet världen över. En ung kvinna börjar arbeta som hemhjälp åt en matematikprofessor, som råkat ut för en bilolycka och drabbats av en hjärnskada. För honom stannade tiden 1975 och nu klarar han bara av att minnas saker 80 minuter åt gången. Varje morgon måste hon på nytt tala om för honom vem hon är. Någonstans börjar de bygga upp en vänskap.  
 
Faktaböcker  
 
Linus Hagström och Pia Moberg – Japan nu: Strömningar och perspektiv. En nutidsanalys av viktiga teman i det moderna japanska samhället. Här tas ett helhetsgrepp på det Japan som vi möter idag. Utkom 2012.  
 
Påhl Ruin - Japan i brytningstid. Påhl Ruin skrev under många år mycket väl om Japan för Dagens Nyheter. Här hans summering som han skrev när han flyttade hem igen. Från 2002.  
 
Alex Kerr - Dogs and Demons. En mycket uppmärksammad och djupt kritisk bok om Japans utveckling, framförallt miljö, samhälle och ekonomi. Utkom 2001 på det japanska förlaget Kodansha.  
 
Lars Vargö – Japan – makt och tanke. I denna innehållsrika och vittomspännande bok knyts den politiska maktens historia samman med Japans kulturella och idéhistoriska arv. Det är en fängslande resa i tid och rum.  
 
Monica Braw - Jättens rötter : Japan - sömnigt samurajvälde blir ekonomisk stormakt. En bok om Japans närhistoria och en förklaring till det japanska miraklet, eller kanske snarare de japanska miraklen. Utkom 1999.  
 
Anette Masui och Arthur Eriksson – Heligt vatten. En bok om den japanska badtraditionen.  
 
Första klass reseguider – Japan. En kulturguide på svenska som är mycket uppskattad. Här finns ett uppslag om teceremoni, ett annat uppslag om trädgårdar osv. En bra sammanfattning av japansk kulturhistoria.  
 
Thomas Ekholm & Ingemar Ottosson – Japans historia. Boken utkom på storpocket 2008 och är en bra introduktion till Japans spännande historia.  
 
Johan Lundblad – Med smak av Japan. En bok om japansk mat med trevliga bilder.