Praktisk info & litteraturtips

Klimat 
Vi besöker Nepal och Bhutan när det är som vackrast. Himlen är oftast klarblå med fantastiska vyer över Himalayas toppar. Dagstemperaturen är behaglig och skön, runt 20–25 grader. Kvällstemperaturen kan dock droppa ner mot 10 grader i Bhutan så en tunnare jacka eller fleece är skönt att ha på sig. Det är ovanligt med regn denna tid på året men snabba väderväxlingar kan ske extremt snabbt i Himalaya så det är bra att ändå vara förberedd på omställningar.  
Tidsskillnad under svensk vintertid 
Nepal + 4 timmar och 45 minuter  
Bhutan + 5 timmar  
 
Pass och visum  
Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Visum krävs för svenska medborgare till både Nepal och Bhutan.  
 
För visum till Bhutan behöver vi följande:   
Endast er passkopia. Vänligen maila oss den senast 10 februari. 
 
För visum till Nepal: 
Detta visum ordnar ni själva på flygplatsen i Kathmandu och vi ber dig ta med 2 passfoton för detta ändamål samt 30 dollar (USD) i kontanter att betala visumet med. Själva visumansökan görs via en automat på flygplatsen och även om den har en inbyggd kamera är det säkrast är att ha med foton utifall kameran på automaten skulle vara ur funktion. 
 
För tillstånd att vandra i Annapurna regionen: 
Behöver vi er passkopia samt 1 passfoto. Enklast är om ni skickar in passkopia med detta foto samtidigt.  
 
Valuta, växling och priser
I Nepal heter landets valuta rupies och för 100 kronor får ni cirka 1257 rupies (10 jan 2023).  
I Kathmandu och i Pokhara finns det bankomater där ni kan ta ut pengar i lokal valuta men rekommendationen är att ni även tar med dollar. Dessa dollar kan ni växla in på växlingskontor uti fall att bankomaterna inte fungerar samt att dollar alltid är gångbart som betalningsmedel. Ha gärna lägre valörer.  
De större restaurangerna och affärerna tar emot Visa/Mastercard som betalningsmedel men inte alla. Amex fungerar oftast inte alls.  
 
Under vistelsen i Nepal ingår frukost alla dagar samt helpension under vandringen dag 5–7 samt ytterligare 3 måltider. Dryck ingår ej. Således behövs pengar till dryck och några måltider. Dessutom finns vackert hantverk och souvenirer att inhandla. Nepal är ett billigt land där man kan få en måltid med dryck på en bra restaurang för 100 kr. Mineralvatten köpt i restaurang runt 8 kr och kaffe 15 kr. Utanför de klassiska turiststråken är det billigare än så här.  
 
Den bhutanesiska valutan heter ngultrum. För 100 svenska kronor får du 786 Ngultrum (10 jan 2023). Det är enklast att växla på flygplatsen i Paro när vi anländer eller i Thimpu. men rekommendationen är att ni även tar med dollar. Dessa dollar kan ni växla in på växlingskontor uti fall att bankomaterna inte fungerar samt att dollar alltid är gångbart som betalningsmedel. Ha gärna lägre valörer.  
 
Under hela vistelsen i Bhutan ingår all mat och varmt vatten som måltidsdryck. Önskar ni dricka något annat som tex läsk, ingår inte detta. Vissa affärer och restauranger tar emot betalkort men långt ifrån alla. Vi har även varit med om att uppkopplingen inte fungerat och då går det inte att betala med kort.  
En dryck som kaffe, läsk eller vatten kostar 5–15 kr.  
 
Räkna med att ha med dig ca 2000 - 4000 kr och/samt ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller kanske vill handla något mer kostsamt. Smycken, träsniderier, handknutna mattor, textilier och målningar är populärt att köpa med sig hem. Att pruta är en del av köpet. Om ni gör egna aktiviteter utanför programmet tillkommer givetvis även detta. 
 
Dricks 
Anställningsförfarandet i dessa länder uppmuntrar till ett system där många förväntar sig, och är beroende av, dricks. Personal på hotell av medelklass och uppåt räknar med dricks. Det är också vanligt att ge till chaufförer vid egna rickshaw- och taxiresor. De flesta restauranger med ett mer varierat utbud förväntar sig också dricks. Hur mycket som skall lämnas är svårt att säga men räkna med ungefär tio procent på mat och dryck. Notera dock att Världens Resor står för all dricks för de aktiviteter ni gör gemensamt. Ovanstående gäller endast för saker ni gör på egen hand eller åtminstone ligger utanför det program som är inkluderat. Om ni är osäkra kring hur mycket ni ska dricks, fråga gärna er färdledare. 

El  
Både Nepal och Bhutan använder sig av 230 volt, 50Hz, med varierande eluttag.  
I Nepal används oftast två piggar med smalare mellanrum än i Sverige. Vår svenska modell kan också förekomma. Sedan 2017 har Kathmandu inte längre schemalagda strömavbrott (vilket var fallet tidigare) men det händer ändå allt som oftast att strömmen försvinner, men mycket sällan längre än någon timma. Då det är ont om gatlyktor händer det då att man på kvällen får gå i mörker och vi rekommenderar att man har sin ficklampa/pannlampa i väskan under hela resan. 
 
I Bhutan använder man sig av tre olika typer av uttag, både runda tvåplugg samt runda treplugguttag.  
 
Ni behöver ta med en multiadapter och detta finns att köpa på bla Claes Olsson.  
  
Telefoni och internet 
Telia Sonera har byggt ut hela eller stora delar av det nepalesiska 3G-nätet. Det innebär nu inte att mobiltelefonerna kommer att fungera överallt dessvärre. I storstäderna går det mycket bra att använda era telefoner (glöm inte att stänga av roamingen) åtminstone för sms. De flesta turistrestaurangerna och hotell erbjuder wifi men räkna inte med att det är snabbt eller tillförlitligt överallt.  
  
I Bhutan utökas nätet mer och mer och din telefon borde fungera i storstäderna. Man planerar att bygga ut 5G nätet från 2022. Fler hotell och restauranger erbjuder wifi men igen, räkna inte med att det är snabbt eller tillförlitligt överallt.  
 
Det kommer finnas delar av resan där det inte finns någon täckning.  
 
Hör med din operatör vad som gäller för just ditt abonnemang. Priser kan variera kraftigt men generellt är det mycket billigare att skicka/ta emot sms än att ringa vanliga samtal.  
 
Transport  
Vi har vår egen buss när vi färdas genom Nepal. Några dagar har vi relativt långa transporter med upp till 4 timmars körning. Detta gäller dagarna då vi åker från Kathmandu till Bandipur samt från Bandipur till Pokhara.  På detta sätt får vi se en del av landet. Vägunderlaget är till mesta del mycket bra men den lilla avstickaren till Bandipur är på landsväg. Det pågår också en del vägarbeten och Nepal, som är ett av världens fattigaste länder, har en sämre infrastruktur och standard än vad vi är vana vid. Dessutom, det tutas och det kan upplevas som oreda i trafiken. Våra chaufförer är givetvis vana vid dessa förhållanden.  
 
I Bhutan är det betydligt lugnare och vägarna är bra.  
 
Under resan har vi 3 kortare flygningar och dessa är: 
Pokhara- Kathmandu 
Kathmandu - Paro 
Paro - Kathmandu 

Boende  
Vi bor på hotell av mycket bra turiststandard i både Nepal och i Bhutan. I Bandipur (Nepal) bor vi dock en natt på ett lite enklare resort där utsikten över Himalaya är belöningen. Samt att vi under vandringsdagarna i Nepal bor på enkla tehus. Vi kommer att få låna varma sovsäckar dessa nätter då det inte finns värme på rummen.   
Dagen därpå åker vi vidare till Pokhara där vi bor på det bästa hotellet staden har att erbjuda. Detta hotell har ett fint poolområde så ta med badkläder. 
 
I Bhutan är hotellen väldigt fina och av lokal vacker stil. Det ger en extra dimension till resan.  En lista över hotellen för denna resa finns med separat.  
 
Säkerhet  
I Bhutan i synnerhet, och i Nepal, är det ovanligt med stölder och våldsbrott riktade mot resenärer. Mycket sällan behöver man vara rädd för att bli utsatt för dessa obehagligheter. Tvärtom blir man ofta överväldigad av den vänlighet och omsorg som man möts av. Trots detta rekommenderar vi att du förvarar pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker.  
Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer och förvara detta på annat ställe i packningen eller kanske ännu bättre, scanna/ta foto och maila till dig själv. 
 
Inresekrav på grund utav pandemin  
Nepal och Bhutan 
För att delta på resan krävs att du är fullvaccinerad och att du kan visa upp ett godkänt, giltigt covidbevis med QR kod. 
 
Ditt vaccinintyg med QR skaffar du enkelt på www.covidbevis.se 
Giltighetstiden för covidbeviset står under ”Valid until/Giltig till”, nästan högst upp på beviset. Om giltighetstiden på ditt bevis är på väg att gå ut så behöver du hämta ett nytt bevis på covidbevis.se (det går inte att förnya vaccinationsbeviset på din digitala brevlåda utan bara på E‑hälsomyndighetens hemsida). 

Restriktioner och munskydd 
Idag rekommenderar flygbolagen munskydd så vi rekommenderar att ni har munskydd i handbagaget för att ta på vid behov eller uppmaning Varken Nepal eller Bhutan kräver munskydd men som sagt, bra att ha några nära. Se till att du har kvalitetssäkrat munskydd som är CE märkta (ej tyg).  

Vaccination och hälsa 
Förutom att vara fullvaccinerad mot Covid –19 rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt vaccinering mot hepatit A (och ibland även B om man vistas länge i landet). Läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas också mot så kallad turistdiarré.  
Kontakta din vaccinationscentral/läkare för de rekommendationer som gäller just din hälsa och resa. 
En del vaccinationer bör tas några veckor före avresa så kontakta vaccinationsmottagningen i god tid före avresa. 
 
Ha med dig handsprit för att rengöra händerna innan och efter måltider.  
Vattnet i kranen är inte drickbart utan ni behöver köpa vatten på flaska. Det finns att köpa i princip överallt.  
 
Magsjuka förekommer men det är ovanligt. För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Undvik is och glass. 

Hur fysiskt krävande är det? 
Under fyra dagar kommer vi att vandra i Nepal och för det är det bra att ha viss vandringsvana och hygglig kondition. Det ska dock sägas att det inte är någon väldigt krävande vandring då resan är upplagd så att vi inte vandrar långa etapper utan ska ta oss tid att njuta av dagarna i Himalaya. Det föreligger ingen risk för höjdsjuka på denna resa. Boendehöjden överstiger aldrig 3000 m ö h. 
 
Du kommer inte att bära ditt bagage under vandringen. Det stora bagaget tas omhand och du bär själv bara vad du behöver under dagen. (Läs mer under rubriken packning och utrustningslista). Vandringen är som mest på skogsstigar med vackra rhododendronskogar och ett par byar med tehus som naturliga paus-ställen under vandringen.   
 
I Bhutan vandrar vi till Tigerns näste utanför Paro, en relativt brant vandring på ca 1–1,5 h timme upp till första anhalten där det finns en restaurang och toaletter. (Om man vill kan man ledas upp sittandes på en hästrygg denna första sträcka. Hästar finns det gott om och inget man behöver förboka. Det kostar ca 10 USD och betalas kontant på plats). Från restaurangen tar det ca 1 timme till att vandra innan man når en av resans absoluta höjdpunkter, Tigerns näste.   
 
I övrigt är inte resan speciellt fysiskt krävande. Vi ser städerna till fots, men det är inga enormt långa stadspromenader det är frågan om. 
 
På hög höjd känner de flesta av höjden genom att man lättare blir andfådd och vissa kan få lite huvudvärk och känna sig lätt illamående. Detta är normalt. Drick vatten och promenera i lugn takt. Studier visar att ålder inte har någon förhöjd risk utan det är snarare dagsformen som påverkar. På hög höjd blir man också mättare fort. Detta beror på att matsmältningen tar längre tid.  
 
Mat och dryck  
För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Nepal har ett kök som påminner en del om det indiska. Det är currybaserat med mycket linser och andra grönsaker. En vanlig måltid består ofta av flera olika smårätter med en linssoppa och ris. Sällan kommer det bröd till maten. Även till frukost kan det serveras varm mat och inte den yoghurt/grötfrukost vi annars är vana vid. Många restauranger har rikligt med alternativ av västerländsk mat och olika kök från Asien. Kranvattnet i Nepal är inte rent så köp dricksvatten på flaska under hela resan. Magsjuka är inte vanligt förekommande, men det förekommer. Jag rekommenderar er att prova på deras nationalrätt ”dal bhat” som kort och gott betyder linser och ris. Till detta kommer en god curry.  
 
I Bhutan är maten ofta wokad med chilli. Man är van vid att turister inte vill ha det lika starkt som de själva vill ha det men om du inte gillar chilli är det bra att säga till oss eller färdledaren på plats. Vad gäller dryck är det bra att veta att det inte är alla restauranger som säljer alkohol. 
 
I resans pris ingår de flesta måltider och dessa äter vi gemensamt men det finns även utrymme för egna restaurangbesök.  Är du vegetarian, har matallergier eller inte vill äta någon mat som förekommer ofta finns alternativ men meddela oss i tid om detta. 
 
Språk  
I Nepal talas nepali, ett indoeuropeiskt språk vilket är första språk för drygt 50 % av Nepals befolkning. Nepal består av en oerhört stor mängd etniska minoriteter som alla talar sina egna språk, men de flesta har också lärt sig nepali och/eller engelska.  
 
Officiellt språk i Bhutan är dzongkha vilket skrivs med tibetansk skrift. Medan dzongkha är det officiella språket talas skilda dialekter i mera avlägsna bergsbyar. En annan stor språkgrupp är nepali som talas av många av de flyktingar som inofficiellt befinner sig i Bhutan. Likaså stöter man på mycket indiska gästarbetare med de olika språk som följer. 
 
Fotograferande  
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.  
Då det inte alltid finns tillgång till el för att ladda kamerabatterierna/mobilbatterierna rekommenderar vi att ni tar med er dubbla uppsättningar av batterier och extra minne eller powerbank för din mobil/surfplatta.   
 
Religion och vett & etikett 
Både Nepal och Bhutan och är starkt präglade av religionen. Vardagen och religionen smälter gärna ihop. Det är mycket viktigt att respektera deras tro. Bhutaneserna cirkumambulerar (går runt) medsols runt alla viktiga kloster och andra heliga objekt. Om vi går åt andra hållet är det ett sätt att inte visa respekt. Man har dock en stor acceptansnivå och du kommer alltid känna dig välkommen att deltaga i deras vardagliga religiösa aktiviteter. I mångt och mycket är det bara att kopiera hur de gör, så kan det inte gå allt för galet.  
 
Med tanke på den lokala klädeskulturen är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller förmycket ben. Speciellt viktigt är det att respektera detta när du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. I storstäderna Kathmandu och Pokhara är det inte lika strikt (förutom i tempel) utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma.  
 
För ett mer hållbart resande  
• Vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar. Positivt då vi kommer närmare den lokala kulturen samtidigt som det värnar om resurser i de områden vi besöker. 
• Vi väljer att resa med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt. 
• Vi väljer i första hand lokalt ägda hotell. 
• Vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda. 
 
Det här kan vi alla tänka på under resans gång 
Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på: 
 
• Köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. 
• På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet.  
• Använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter.  
•  Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen. 
 
Bagage  
Det går bra att packa allt i en vanlig resväska, bag eller ryggsäck; det du är bekväm med. Du behöver kunna bära ditt eget bagage kortare sträckor (såsom från bussen till hotellets entré, ofta går det bra att dra väskan om den har hjul). En dagsryggsäck rekommenderas och den kan ni med fördel använda som handbagage på flyget.  
Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som exempelvis dina mediciner och värdesaker. Vid eventuell bagageförsening är det vissa saker som är svårare att få tag på än andra. Om ditt bagage försenas skall detta anmälas till flygbolagets disk på den flygplats du anländer till. Se till att du får ett kvitto på anmälan. Om försening av bagaget sker är det bra att även ha tandborste, underkläder och dylikt med sig i handbagaget så att man inte behöver köpa sådant under ankomstdagen. 
 
Bagagevikt 
Vi flyger med Emirates på de internationella sträckorna. Bagagevikten är 30 kg per person plus handbagage om 7 kg per person. Handbagagets mått får inte överskrida 55 x 38 x 20 cm. Kontrollera noga så det inte står något annat på biljetten. 
 
Mellan Nepal och Bhutan flyger vi med Druk Air och deras bagageregler är 30 kg/person incheckat bagage. För handbagage gäller max 5 kg samt större kamera, en mindre “damväska” och duty free shopping påsar.  

Packning, nedan lista kan ses som tips. 
 
Kläder 
- Långbyxor och skjortor som torkar lätt.  
- Shorts (kjol)  
- Hatt/keps som skydd mot solen 
- Vandringskängor som ger ordentligt stöd åt vristen.  
- Sandaler/gymnastikskor 
- Underställ (både långkalsonger och tröja) 
- Varm tröja, tex fleece 
- Tunn dunjacka 
- Vind/regn jacka/byxor  
- Mössa, vantar, halsduk (för kvällarna och nätterna under vandringen i Nepal) 
  
Övrigt 
- Mindre ryggsäck för vatten, kamera, ombyte vid dagsutflykter mm 
- Större ryggsäck eller väska för din packning 
- Plastsäck/påsar. Att packa i för att hålla kläder torra, samt en påse för eget skräp.  
- Metallvattenflaska (under vandringen säljs inte vatten på flaska utan bara i påfyllningsform på många ställen) 
-Våtservetter (bra när det är kallt och man inte vill duscha) 
-Teleskopstavar för vandring rekommenderas starkt (eftersom det kan vara isigt på vissa ställen under vandringen).  
- Kikare och kamera 
- Solglasögon 
- Ficklampa 
- Pannlampa 
- Penningbälte 
- Snabbtorkande resehandduk (handduk finns inte på vandringslodgerna) 
- Badkläder, finns det en pool är det bra att ha. 
- Reseadapter 
- Extern mobil/Ipadladdare för de som behöver ladda under vandringen. 
 
Reseapotek 
- Huvudvärkstabletter 
- Halstabletter 
- Eventuella egna mediciner 
- Solskyddskräm med hög faktor 
- Plåster/gasbinda/desinfektionsmedel 
- Compeed eller tejp mot skavsår 
- Medicin mot tillfällig diarré (tex Imodium) 
- Vätskeersättning (Resorb) 
- Vattenreningstabletter/droppar (om man inte vill köpa vatten på flaska) 
- Myggmedel 
- Handsprit 
 
Litteraturlista 
Här kommer ett litet urval av böcker om Himalaya/Nepal/Bhutan som kan vara roligt att läsa innan eller under din resa:  
 
Nepal: 
Mikael Persson – Nepal: reseguide och vandringsguide. Den enda guideboken på svenska bland en uppsjö av guideböcker. 
Michael Hutt – Himalayan People´s War: Nepal´s Maoist Rebellion. En av flera böcker som handlar om det närhistoriska förloppet. 
Conor Grennan – Little Princes. En äventyrare som kommer till Nepal för att jobba volontärt på ett barnhem för föräldralösa. Har fått väldigt fin respons om hjärtskärande berättelser om hur han under äventyrliga former hjälper till att få barnen tillsammans med sina familjer igen. Finns nu på svenska. 
Samrat Upadhyay – Arresting God in Kathmandu. Den största litterära framgången i Nepal. Första bok som också skrevs direkt på engelska.  
John Krakauer – Tunn luft. En fängslande berättelse där författaren blev ögonvittne till vad som hände vid Mount Everest den ödesdigra dagen när katastrofen drog fram. Flera av Nepals stora namn inom bergsklättring omkom. Denna händelse är också bakgrunden till storfilmen Everest.    
Bhutan: 
A Splendid Isolation (Lessons on Happiness from the Kingdom of Bhutan) av Madeline Drexler. Boken utkom 2014 och utgår från begreppet bruttonationallycka för att undersöka de konfrontationer som det buddhistiska kungadömet möter med växande globalisering, demokratisering och annat. Hennes essäer blandar kulturhistoria, reseminnen och intervjuer med folk från olika skikt av samhället. Mycket bra recensioner. 
Married to Bhutan av Linda Learning. En amerikanska gifter sig med en bhutanesisk konstnär, flyttar till Bhutan och beskriver här landet på ett personligt sätt. Boken utkom 2011.  
Buttertea at Sunrise: A Year in the Bhutan Himalaya av Britta DasIn search of gross domestic happiness av Nigel Gardener 
Bhutan av Lindsay Brown 
Treasures of the Thunder Dragon: A portrait of Bhutan av Ashi Dori Wangmo Wangchuk 
  
 
Himalaya: 
Himalaya av Michael Palin. Underhållande bok där Palin besöker bland annat de två länderna vi kommer till på resan.  
Det finns förstås all anledning att läsa på kring den buddhistiska läran där det finns mängder av böcker på svenska från den teoretiska läran till mer praktiskt inriktade hur religionen ter sig i vardagen. Det har kommit en uppsjö av böcker från Dalai Lama. På svenska och i pocketform finns följande titlar: Den Oändliga Visheten, Meningsfullt Liv, Lycka, Om Livet och Döden samt Etik För Ett Nytt Millenium. 
Guideböcker om Bhutan och Nepal finns det gott om och de är lätta att få tag på. Exempel på förlag är Bradt, Footprint, Lonely Planet och Insight guide. 
 
En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, tranportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.