Information & praktiska tips

Klimat 
Japan brukar ha väldigt behagligt klimat i mars och april. Räkna med dagstemperaturer på ca 15-20 grader och ca 0 - 5 grader under kvällstid i extremfall.  Generellt kan man säga att vädret i april påminner om senvår i Sverige. Precis som här kan vädret variera från år till år och från dag till dag. 
 
Räkna med att det kommer att regna litegrann under resan. Medelnederbörden i april är ca. 120 millimeter. Räkna med någon skur var tredje dag. Vanligtvis är det inte regnskurar som håller i sig hela dagarna, men det finns naturligtvis ingen garanti för det. 
 
Tidsskillnad 
Japansk tid ligger normalt åtta (+8) timmar före Sverige. De tillämpar inte sommartid, så under vår sommartid skiljer det sju timmar.  
 
Pass och visum  
För Japan måste passet vara giltigt under vistelsetiden. För närvarande krävs inget visum för svenska medborgare.  
 
Inreseprocess till Japan 
 
Före avresa 
-För att resa in i Japan behöver du vara minst trippelvaccinerad mot Covid. Se till att ha ditt digitala Covidbevis nedladdat på din telefon eller surfplatta, alternativt ha med det i pappersform. Här kan du ladda ner ditt covidbevis med e-legitimation: www.covidbevis.se 
-Är du inte vaccinerad behöver du ha ett negativt PCR-test taget inom 72 timmar före avresan. Du hittar mer information om vad resultatet ska innehålla här. 
 
-Se till att du har en försäkring som även täcker Covid-19. Läs mer under stycket som handlar om försäkringar.  
 
Vid ankomst 
Det finns två sätt att registrera sin inresa till Japan, analogt eller digitalt. Japanska myndigheter rekommenderar att man registrerar sig digitalt via Visit Japan Web för att göra inresan smidigare, men det är för tillfället inget krav. Vi skriver nedan om båda alternativen: 
Analogt 
- Innan ankomst till Japan delar personalen ombord på flyget ut formulären “Disembarkation card” samt tulldeklarationen “Customs declaration” (se bilder nedan).  
 


 
Dessa fyller du i enligt instruktioner. I en ruta behöver du fylla i namn och adress till det första hotellet på resan. Detta finns med i “Kontaktlista” som vi har med i detta utskick. Du kommer även att behöva visa upp ditt Covidbevis eller PCR-resultat. 

Digitalt 
Sedan november 2022 finns det möjlighet att registrera sitt Covidbevis alternativt PCR-test samt fylla i formulären visade ovan i förväg digitalt via Visit Japan Web, endera på deras hemsida eller genom att ladda ner appen. Du hittar information om Visit Japan Web samt hur du registrerar dig här.  
Japanska myndigheter rekommenderar att använda Visit Japan Web för att underlätta inreseprocessen men det är inget krav i nuläget. Om registreringen krånglar eller om du hellre vill fylla i detta analogt kan du följa de stegen som beskrivs ovan under ”Analogt”.  
 
Vaccination & hälsa 
Det är viktigt att alla följer de rekommendationer kring Covid-19 som gäller vid resans tidpunkt och på de platser dit resan går. Är du osäker fråga färdledaren. Får du sjukdomssymptom under resans gång är det viktigt att du håller avstånd till dina medresenärer så gott det går och testa dig så fort som möjligt. Är testet positivt behöver du isolera dig på hotellet medan övriga gruppen fortsätter resan. Behöver du avbryta resan är det viktigt att du har en reseförsäkring som täcker dina kostnader för tidigare hemresa etc. 
 
En resa till Japan kräver inga speciella vaccinationer förutom mot Covid, men vi rekommenderar alltid att ha grundskyddet mot polio, difteri och stelkramp på utlandsresa. Kontakta alltid en vaccinationscentral om du känner dig osäker på vad som behövs. 
 
Japanerna har för vana att använda munskydd vid förkylning och under influensasäsonger.  
I och med Covid-pandemin är nu användandet av munskydd ännu mer utbrett och det förutsätts att man använder det inomhus på allmän plats och färdmedel.  
 
Valuta, växling, priser 
I dagsläget (2023-02-07) växlas en svensk krona mot ca 12 japanska yen (JPY).   
 
Det går bra att växla till sig JPY, men det kan vara bra att ringa växlingskontoret och beställa i förväg. Det går också bra att ta ut pengar på plats med kreditkort i uttagsautomater. Numera går det lättare än tidigare att ta ut pengar i Japan med kort på alla postkontor och 7Eleven-butiker. Tänk dock på att de brukar finnas en spärr på hur mycket man kan ta ut på kortet så kolla gärna med din bank innan du reser iväg.  
Kostnadsläget i Japan är relativt högt jämfört med andra länder i Asien, men långt ifrån så högt som många tror. Generellt kan man säga att det mesta i Japan ligger på ungefär samma kostnadsläge som Sverige, dock är det billigare att gå ut och äta på lite enklare ställen med snabbmat som t.ex. sushi och nudlar.  
 
Dricks 
Det finns ingen tradition att lämna dricks på hotell eller restauranger i Japan. När vi har egen buss lämnar färdledaren dricks till chauffören (ingår i resans pris). Åker du taxi uppskattar chauffören om han får behålla växeln, men det är absolut ingenting som förväntas.   
 
El  
Strömstyrkan i Japan är 100V växelström med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Uttagen är desamma som de har i USA och det brukar vara enkelt att hitta adapter på butiker som Clas Ohlson. 
  
 
Telefoni och internet 
Svenska mobiltelefoner går att använda i Japan förutsatt att din telefon åtminstone är en 3G-telefon med en tjänst som kallas "global roaming". Kontakta din operatör för mer information om detta och vilka priser som gäller för utlandssamtal. Ofta blir det väldigt kostsamt att ringa och ta emot samtal i Japan. Det billigaste sättet att kontakta någon hemma med mobilen är via SMS.   
På de flesta hotell i Japan finns fritt wi-fi på rummen eller åtminstone i lobbyn, men på äldre ryokan ute på landsbygden kan det vara magert med internetkontakt. Om man har behov av att ha ständig kontakt med internet går det också att hyra en bärbar wi-fi router i fickformat.  
Ett par exempel på företag där du kan boka wi-fi router:  
 
Pocket WiFi Router Rental Japan - NINJA WiFi 
 
Japan Wireless - Japan Pocket WiFi Rental, SIM Sales (japan-wireless.com) 
 
Vänligen observera att du inte kommer att hinna med att hyra mobil eller wi-fi router på flygplatsen i Japan vid ankomst. Om ni skulle förbeställa mobil/wi-fi router före avresan se till att den blir skickad till det första hotellet istället.  
 
Transport 
På denna resa i Japan färdas vi mestadels med tåg, men på några platser blir det med egen hyrd buss. Vi använder också kollektiva färdmedel som tunnelbana och buss på de orter vi kommer till. För tågsträckorna kommer vi att använda oss av ett Japan Rail Pass som färdledaren löser in vid ankomst till Japan och delar ut till respektive gruppdeltagare. Färdledaren kommer att behöva varje deltagares pass för att kunna lösa in Japan Rail Pass. Detta är en personlig värdehandling och vid eventuell förlust utgår ingen ersättning.  
 
Istället för att sitta i en hyrd buss väljer vi oftast att ta oss fram till fots i stor utsträckning. Vi upplever att vi kommer närmare de platser vi besöker på detta sätt.  
 
Boende 
På denna resa bor vi mestadels på hotell i västerländsk stil, men en natt bor vi japanskt på ryokan. Att bo på japanskt sätt innebär att vi kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum med skjutdörrar. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.  
  
Hotellrum i Japan är någorlunda mindre än vad vi har i Sverige men det brukar vara rent och håller bra standard. Japan har inget graderingssystem av hotellen som vi har i Europa, men vi brukar bo på hotell som skulle motsvara trestjärnig standard.    
    
Vett och etikett 
Nödvändigheten att bete sig som en japan ska inte överdrivas. Få länder har så många rituella beteenden som Japan, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Er färdledare kommer att berätta hur man som turist på bästa sätt ska bete sig under resan.   
 
Säkerhet 
Förvara alltid pengar och värdehandlingar på ett säkert ställe när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Stöldrisken i Japan är troligtvis lägre än någon annanstans i världen, vilket nu inte hindrar att man ändå bör vara aktsam med sina viktiga handlingar.  
 
Fysisk ansträngning  
Resorna till Japan är inte överdrivet fysiskt ansträngande. Vi väljer dock att se städerna till fots vilket gör att vi går mycket. Vissa dagar under resan promenerar vi upp till 10 kilometer. Det är långt ifrån alla dagar, men några av dagarna i Kyoto och Tokyo blir relativt långa promenaddagar som kan bli jobbiga om man har någon skavank på fötter, knän eller höfter. Det går då oftast bra att hitta alternativ eller bara vara med på del av dagarna om så önskas. Tveka inte att höra med färdledaren under resans gång.

 
Mat och dryck 
Det brukar inte vara några problem med magåkommor i Japan som har ett gott och varierat kök, långt mycket mer än bara rå fisk. Tillgången till vegetarisk mat är fortfarande något knapphändig då väldigt få japaner är vegetarianer, men det går alltid att hitta något.  
 
Det är inga problem att dricka kranvattnet i Japan, även om det är lite väl klorsmakande för skandinaviska smaklökar, i synnerhet gäller det vattnet i storstäderna. Det finns väldigt gott om dryckesautomater där man kan köpa vatten, juice, läsk och öl. Vanlig måltidsdryck förutom vatten är te och öl. Under resans gång kan ni räkna med att ni kommer att få möjlighet att lära känna ett riktigt spännande kök. 
 
Restaurangbesöket skiljer sig också en hel del från ett vanligt restaurangbesök i Sverige. Många gånger får du välja om du vill sitta på stolar, på golvet eller på golvet men med en försänkning under bordet. Du börjar alltid med att beställa dryck därefter beställer du mat. När det sedan är dags att betala ber du sällan om notan utan uttalar enkelt gochisoosama "det var en fest" och går till kassan där de väntar på dig med notan. Alternativt ligger notan nedåtvänd på ditt bord eller hänger på stolsryggen sedan tidigare. Aldrig betalar du vid bordet och aldrig ger du dricks, inte ens till taxichaufförerna. 
Språk 
Japan är ett väldigt homogent samhälle. Det finns endast en liten etnisk minoritet (ainu) samt en dryg procents invandring. Riksjapanska är språket och förstås över hela landet, även om det finns kraftigt varierande dialektala skillnader. Engelska talas generellt dåligt för att vara ett så modernt land. Många förstår en hel del, men är dåliga på att prata. Brister i engelskan kompenseras dock med en stor vilja att hjälpa till. 
 
Religion 
Shinto eller shintoism på svenska en japansk inhemsk religion och ca. 54% av Japans befolkning praktiserar än idag shinto, men många japaner kombinerar detta med buddhismen. Japans religion präglas av sin mångfald och så kallad synkretism - de olika religionerna smälter samman med varandra. Japanernas andlighet har fått intryck från konfucianism, taoism, buddhism och kristendom. I grunden finner vi ändå Japans egen tradition Shinto /Shintoismen. 
 
Fotograferande  
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.   
 
Hållbarhet  
Vi värnar varmt om våra resmål och den natur vi alla är beroende av. Det kan man göra på många sätt. För vår del börjar det redan då vi planerar våra resor här hemma. Val av platser som vi besöker, transporter, vilket boende man har, och inte minst, val av lokala samarbetspartners. Vi vill ta ansvar för att vår verksamhet inte försämrar för kommande generationer att få uppleva en fantastisk natur och levande kulturer. 
Vi klimatkompenserar för hela CO2-utsläppet för din flygresa från och till Sverige. Det som genererar mest utsläpp per resenär är flygandet. Som researrangör känns det naturligt att lyfta denna fråga och börja ta ansvar. Från och med januari 2018 klimatkompenserar vi för alla resenärers långflyg.  
 
På våra resor till Japan väljer vi för det mesta att åka med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt. Detta för att det är ett trevligt sätt att upptäcka en plats på, men också för att det är mer miljövänligt.  
 
Att vi reser i relativt små grupper och med få avgångar bidrar inte bara till att vi kommer närmare den lokala kulturen, men också att vi inte sliter lika mycket på resurserna på de orter vi besöker.  
Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar oss någonting, men som bidrar till en bättre miljö; t.ex. att köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne, stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet och använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter. 


Bagage 
Bagagevikten på Air France är maximerad till 23 kg person incheckat, plus handbagage om max 12 kg per person (en väska på max 55 x 35 x 25 cm -höjd, bredd, djup, samt en mindre handväska eller datorväska.) 
Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget så som dina mediciner, kamera, ett ombyte och bekväma skor. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt vid ankomst på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan. 
Det är flygbolaget som ansvarar för ditt bagage under resan, och extra kostnader för förlorat, försenat eller skadat bagage är därför en angelägenhet mellan resenären och flygbolaget.  
 
Blir ditt bagage skadat under rundresan i Japan blir det en fråga att ta upp med ditt försäkringsbolag.  
 
Packning & utrustningslista 
Se till att du har en väska som du orkar bära och lyfta upp på bagagehyllor själv. Det är inte jättelånga sträckor du behöver bära ditt eget bagage, men på flygplatser och tågstationer behöver du kunna ta hand om dina saker. Till och från flygplatserna har vi egen transferbuss. 
 
Vid några tillfällen under resan skickar vi vårt huvudbagage med budtjänst för att underlätta på sträckor med många transportbyten under en dag. På många tåg finns helt enkelt inte tillräckligt stora bagageutrymmen för att få plats med allas väskor. För dessa tillfällen är det viktigt att du tar med dig en dagsryggsäck (eller annan typ av väska du är bekväm med) där du får plats med det nödvändigaste för 1-2 övernattningar. Vi kommer att informera om dessa bagageskick i den sista deltagarinformationen som vi skickar ut ca 10 dagar innan avresan.  
 
Det finns schampo, tvål och ofta något att sova i (yukata – bomullskimono alt en mer västerländsk variant på nattsärk) samt hårtork att låna på hotellen. På vissa hotell finns det möjlighet att tvätta.   
Du kommer att behöva kläder för att klara något svalare kvällar och lite varmare dagstemperaturer. Solskydd i form av hatt/keps samt solkräm är bra. Ett par goda promenadskor behövs för promenader i städer och naturen. Ta gärna med dig något som skyddar mot regn. Japaner bär sällan regnkläder utan använder paraply istället, men på resande fot kan det vara mer praktiskt med någon form av regnponcho. Generellt kan man säga att japanerna klär sig mer vårdat än vad vi gör i Sverige, men det kommer inte behövas några speciella finkläder någon gång under resan.    
 
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista. Här inkluderas inte underkläder, skjortor och dylikt.  
 
Kläder: 
- Sköna promenadskor 
- Skor för ombyte 
- Fleecetröja / tunnare jacka  
- Vanliga kläder  
- Solhatt/keps 
Övrigt:  
- Dagsryggsäck som handbagage 
- Kamera, minneskort, extra batterier. 
- Paraply, litet hopfällbart alt. regnponcho 
-Laddare och adapter för mobil och andra tekniska saker   
Necessär och mediciner: 
- Tvål, tandkräm etc. (Tvål och schampo finns på hotellen) 
- Egna mediciner 
- Plåster, tejp, compeed eller dyl. mot skavsår 
- Febernedsättande 
- Immodium eller dyl.  
- Näsdroppar 
- Halstabletter 
-Munskydd 
 
 
Litteraturlista 
 
Japan är ett mycket bra litteraturland med ett stort utbud av både klassisk och modern litteratur, med bland annat två Nobelprisförfattare.  
 
Skönlitteratur 
 
Murasaki Shikibu - Berättelsen om Genji.
En av världslitteraturens klassiker. Skriven av en kvinna och är den första roman som använder ett så modernt stilknep som inre monologer. Ger en bra bild av livet bland hovet under Heianperioden (1000-talet). Blandar prosa med poesi.  

Matsuo Basho - Den Smala Vägen Till Oku.
En vandringsman som är landets mest kända haikuförfattare. Blandar trevliga reseskildringar med stillsam haiku. 1700-talet.
  
Natsume Soseki - Kokoro.
Det japanska verk som japanerna själva prisar högst. Författaren pryder 1000 Yenssedeln. Den här stillsamma romanen är en annorlunda och mycket stillsam deckare där orsakerna till en persons död belyses från olika håll. Kritisk till de traditionella konfucianska värderingarna. Kom på Pontes förlag för 10-15 år sedan.  

Yasunari Kawabata - Snöns Rike eller Kyoto.
Japans första Nobelprisförfattare var den första att medvetet försöka lyfta japanska traditioner i sina verk i en tid när landet höll på att tappa sina ursprungliga värderingar. Snöns Rike var boken han belönades med Nobelpriset för. Om en kärleksaffär mellan en stadsbo och en geisha vid ort berömd för sina heta källor.  
 
Yukio Mishima - Vårsnö.
Författaren är kanske mer känd för sin extravaganta livsstil och sitt uppmärksammade harakirisjälvmord, men han var en oerhört skicklig författare med en mängd strängar på sin lyra. Det här den första delen av den fristående tetralogin Fruktbarhetens Hav. En utmärkt roman om spirande kärlek. År 2004 kom också Sjömannen som föll i onåd hos havet ut i nyöversättning.  


Oe Kenzaburo - Tid För Fotboll eller Mardrömmen.
Oe blev Japans andra Nobelprisförfattare. Charmade världen som sedan frapperades över hur pass svåråtkomlig litteratur han skrev. Flera verk har kommit på svenska, men är nu alla slut på förlaget.  

Haruki Murakami - Norwegian Wood, Fågelns som vrider upp världen, 1Q84 etc.
Japans mest omtalade författare idag. Norwegian är hans genombrottsverk och en trevlig bekantskap. Skriver en flyhänt prosa som gärna tar upp aktuella ämnen. I boken Underground skriver han om sarin-gasattacken i tunnelbanan och om det japanska psyket. Fågeln som vred upp världen och 1Q84 är mer typiska Murakami med stora mått av fantasi som gränsar till en egen slags science fiction eller magisk realism om man så vill. Alla hans större verk finns översatta till svenska.

   
Arthur Golden - En Geishas memoarer.
En jättesäljare världen över och skapade en helt ny geishhavåg. Nu kommer det ut nya geishaböcker i parti och minut. Kiharu Nakamuras En Geishas Liv är en av dessa. Bägge finns att köpa på pocket. Arthur Goldens version ger en trovärdig bild av hur geishalivet såg ut under 1900-talets första hälft och delvis fortfarande ser ut.  
 
Yoko Ogawa – En gåtfull vänskap.
Japans mest uppmärksammade kvinnliga författare. Rör sig ofta i vardagliga miljöer, men där något inte står rätt till. Skriver ofta i novellformatet, men med denna roman vann hon stor popularitet världen över. En ung kvinna börjar arbeta som hemhjälp åt en matematikprofessor, som råkat ut för en bilolycka och drabbats av en hjärnskada. För honom stannade tiden 1975 och nu klarar han bara av att minnas saker 80 minuter åt gången. Varje morgon måste hon på nytt tala om för honom vem hon är. Någonstans börjar de bygga upp en vänskap.  
 
Nya vågen av kvinnliga japanska författare  
De flesta av de skönlitterära japanska böcker som når Sverige just nu är skrivna av kvinnor. Ett tydligt trendbrott från tidigare. På svenska har bland annat följande böcker kommit de senaste åren; Hiromi Kawakamis finstämda Senseis portfölj, Sayaka Muratas roliga Hur mår fröken Furukura? Och den samhällsengagerade Yu Miris Tokyo, Ueno station.    
 
Faktaböcker  
Linus Hagström och Pia Moberg – Japan nu: Strömningar och perspektiv.
En nutidsanalys av viktiga teman i det moderna japanska samhället. Här tas ett helhetsgrepp på det Japan som vi möter idag. Utkom 2012.  
 
Påhl Ruin - Japan i brytningstid.
Påhl Ruin skrev under många år mycket väl om Japan för Dagens Nyheter. Här hans summering som han skrev när han flyttade hem igen. Från 2002.  
 
Alex Kerr - Dogs and Demons.
En mycket uppmärksammad och djupt kritisk bok om Japans utveckling, framförallt miljö, samhälle och ekonomi. Utkom 2001 på det japanska förlaget Kodansha.  
 
Lars Vargö – Japan – makt och tanke.
I denna innehållsrika och vittomspännande bok knyts den politiska maktens historia samman med Japans kulturella och idéhistoriska arv. Det är en fängslande resa i tid och rum.  
 
Monica Braw - Jättens rötter: Japan - sömnigt samurajvälde blir ekonomisk stormakt.
En bok om Japans närhistoria och en förklaring till det japanska miraklet, eller kanske snarare de japanska miraklen. Utkom 1999.  
 
Anette Masui och Arthur Eriksson – Heligt vatten.
En bok om den japanska badtraditionen.  
 
Donald Keene – The Inland Sea.
Troligtvis vår tids största japankännare skrev tidigt i sin karriär en väldigt trevlig resebok om sin färd genom det japanska inlandshavet. Under resan kommer han bland annat till Naoshima på 70-talet. Ger en spännande bild av Japan från en annan tid.  
 
Första klass reseguider – Japan.
En kulturguide på svenska som är mycket uppskattad. Här finns ett uppslag om teceremoni, ett annat uppslag om trädgårdar osv. En bra sammanfattning av japansk kulturhistoria.  
 
Thomas Ekholm & Ingemar Ottosson – Japans historia.
Boken utkom på storpocket 2008 och är en bra introduktion till Japans spännande historia.  
 
Johan Lundblad – Med smak av Japan.
En bok om japansk mat med trevliga bilder.  
 
David Young – The Art of Japanese Architecture samt Introduction to Japanese Architecture.
Två böcker som ger en bra introduktion till japanska arkitekturtraditioner.  
 
Marc Peter Keane – Japanese Garden Design.
En riktigt bra bok om filosofin och historien kring de olika japanska trädgårdarna. Utgiven på japanska bolaget Kodansha. Det finns massor av böcker om trädgårdar, så är denna svårfunnen går det bra med andra.