Litteraturtips
Skönlitteratur
Vill du läsa något skönlitterärt före avresa så finns exempelvis ett par av modernismens största argentinska författare översatta till svenska: Jorge Luis Borges samt Julio Cortázar. Borges skrev aldrig någon roman, däremot många kortare berättelser som ofta är svårlästa, innehållsrika och spännande rent stilmässigt. Argentina är ett viktigt land inom litteratur, film och musik i regionen och fler exempel på kända argentinska författare är: Ernesto Sabato, Horacio Quiroga, Roberto Arlt, Adolfo Bioy Casares, Oliverio Girondo, Silvina Ocampo och Victoria Ocampo.
Mario Vargas Llosa från Peru är en av Latinamerikas främsta romanförfattare och essäister och tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2010 med motiveringen "kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag. Några av hans mest kända titlar är Det gröna huset, Döden i Anderna och Faster Julia. Romanen Den blygsamma hjälten handlar en hel del om Peru idag.
Gabriela Mistral är den första Latinamerikanska författaren som fick ett Nobelpris i litteratur. Denna chilenska kämpade för kvinnors rättigheter och skrev ofta poesi om natur, moderskap och kärlek. Viss poesi är översatt till svenska.
Pablo Neruda är Chiles mest kända poet och tillika nobelpristagare.
Flera av Nerudas titlar finns översatta till svenska, ofta tolkade av Artur Lundkvist.
Det finns förstås fler bra romanförfattare från Chile och vi rekommenderar böcker av Isabel Allende, Luis Sepulveda och Roberto Bolaño.
Domitila Barrios de Chungara, Om ni låter mig tala. Självbiografisk roman om situationen för en kvinnlig gruvarbetare i Bolivia.
A B Daniel, Månpocket. Romanserie i tre delar. Inka 3 I ljuset av Machu Picchu, Inka 2 I pumans skugga och Inka 1 Stad av guld.
Övrig litteratur
Chasteen John Charles, Latinamerikas historia. 2009, Historiska Medier.
På ett underhållande sätt ger författaren en kronologisk beskrivning av Latinamerikas historia från den spanska erövringen i slutet av 1400-talet till dagens moderna politiska och ekonomiska turbulens.
Dag Retsö, Femhundra år av latinamerikansk historia: inget sammanbrott, inget genombrott. 2010, Studentlitteratur.
Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.
Magnus Linton, Americanos. 2006, Bokförlaget Atlas.
Americanos är Magnus Lintons Augustnominerade och överallt hyllade bok om Latinamerikas nya rebeller, ett politiskt resereportage om en kontinent i radikal förvandling.
Henri Favre, Inkafolket. 2011, Bokförlaget Alhambra. Ca 120 sidor lång historisk bok om inkafolket
Inger Enkvist, Latinamerikanska ikoner: nio populistiska 1900-talsmyter. 2010 Bokförlaget Atlantis.
Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.
Amerikas indiankulturer. Alvarsson, J-Å. Kultur i fokus. Uppsala 1997.
Reseguider/landinformation på engelska
I serien Insight guides, APA Publications finns en bok om vardera av dessa länder: Chile, Bolivia, Argentina samt Peru. Böckerna är på engelska och innehåller många fina bilder och övergripande information om länderna. I serien In Focus, Interlink Books hittar du också en bok om länderna ni besöker. Här behandlas historia, kultur och politik mer ingående. En ytterligare bokserie är Culture Smart, Kuperard som fokuserar på kultur, seder och bruk och vett och etikett i respektive land och rekommenderas. Det finns förstås också en rad olika guideböcker som distribueras av Lonely Planet, Bradt o.s.v.