Temadag Sidenvägen 27 januari

Datum:

Plats: Världens Resor, Tegnérgatan 8, ingång hörnet Döbelnsgatan.
Tid: Lördagen 27 januari, 10.00 - 15.45 (sex olika föredrag om 45 minuter)
Inträde: 30 kr per föreläsning (inkluderar fika) eller 90 kronor för hela dagen. 
Det är stort intresse för denna dag och begränsat antal platser. 

Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl vilka föreläsningar du vill gå på.  

Maila din anmälan här eller ring 08-669 55 25. 

Inte färre än 26 länder säger sig ha varit en viktig del av Sidenvägen. I själva verket var det många olika vägar med utsträckning från Rom i väster till Japan i öster. På dessa vägar spreds buddhismen, kryddor, ädelstenar och naturligtvis också siden. Vi ägnar nu en temadag åt Sidenvägen och ska ta oss från Kaukasus till Mongoliet. Sex olika föredrag; Kaukasus, Iran, Centralasien, Tibet, Kina och Mongoliet presenteras under dagen. Under hela dagen finns våra kunniga specialister på plats så det finns gott om tid att prata och ställa frågor om alla våra resor längs Sidenvägen. Se programmet med de sex olika föredragen nedan. 

Schema föreläsningar:

10.00 – 10.45 Kaukasus 
Anna Mnatsakanova presenterar våra resor till Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Med Höga Kaukasus i norr och inklämt mellan Svarta havet och Kapsiska havet har Kaukasus i alla tider utsatts för intrång. Allt från Alexander den store till perser och ottomaner har bidragit till den tilltalande mix som finns idag. Armenien sägs vara världens första kristna land och Georgien sägs vara världens första vinproducent. Vi reser till en mycket spännande region som allt fler vill besöka. Läs mer om resorna till Kaukasus här.

11.00 – 11.45 Iran
Vår resa till Iran börjar vid Kaspiska havet och går söderut till de fantastiska oas-städerna Esfahan och Yazd. Iran är ett land fullt av paradoxer och kontraster. Här finns snöklädda berg och världens hetaste öknar, urgamla grott-byar och världens vackraste mosaikprydda byggnader. Vi reser i spåret av världens äldsta civilisationer men genom många möten får insikt i dagens Iran med dess mer moderna städer och kulturuttryck. Anna Mnatsakanova berättar och visar bilder. Läs mer om resan till Iran.

12.00 – 12.45 Centralasien 
Världens Resor har många olika resor som besöker länderna Uzbekistan, Kirgizistan, Kazakstan, Turkmenistan och Tadjikistan. Anna Manatsakanova berättar om ländernas spännande historia och deras kamp om att hitta en ny identitet efter Sovjetunionens fall. Uzbekistan stoltserar med oasstäderna Samarkand och Bukhara med sin fantastiska arkitektur. Kazakstans huvudstad Astana stod 2017 värd för Världsutställningen och är en oerhört spännande stad. Resan Centralasien går till alla fem länderna, Stora Tågresan, Sidenvägen och Pamir Highway går till några av länderna. Läs mer om resorna här.

13.00 – 13.45 Tibet
Få ställen har sådan mytomspunnen klang som Tibet, landet på Världens tak. Här finns världens högsta berg, enorma slätter där nomaderna rör sig med sina jakar och ingen annanstans på jorden är den buddhistiska tron mer påtaglig. Världens Resor har flera olika resor som går till Tibet. Marcus Haraldsson, journalist och fotograf, har lett många av Världens Resors Tibetresor. Läs mer om resorna här.  

14.00 – 14.45 Kina
Sidenvägens självklara mål var världens då största stad, Xian. Längs Taklamakan och Gobiöknen skapades fantastiska oasstäder med enorma grottsystem med buddhafigurer. Vi gör en visuell resa till Kinas västra delar och berättar om Världens Resors olika resor till Kina. Jörgen Fredriksson, sinolog och grundare av Världens Resor visar bilder och berättar. Läs mer om resorna till Kina här. 

15.00 – 15.45 Mongoliet
Det går bra att erövra världen från en hästrygg, men inte lika lätt att regera därifrån. Mongoliets rike blev enormt och sträckte sig hela vägen till Europa. Influenserna från denna tid lever kvar på många håll längs Sidenvägen och nästan hälften av Mongoliets befolkning säger sig vara ättlingar till Djingis Khan. Idag är landet världens minst tätbefolkade och erbjuder en mycket dramatiskt natur. Vida slätter, vulkanlandskap, taiga, sjöar och ökenområden. Marcus Haraldsson visar bilder och berättar om vår sommarresa till Mongoliet. Läs mer om Sommar i Mongoliet här.   

Marcus Haraldsson, Anna Mnatsakanova och Jörgen Fredriksson kommer hålla föredragen och finns på plats under dagen.