Anna reflekterar i ord och bild från Etiopien

Publicerad:

Anna reste till Etiopien tidigare i år. Se hennes bilder nedan. Du har chans att följa med på resan till Afrikas tak i november. Till resan klicka här

1.JPG Afrikas tak – superlativen är många. Den otillgängliga terrängen skapade förutsättningar för total isolering under medeltiden, någonting som av moderna historiker skrivs på pluskontot och sägs ha bidragit till att landet bevarat en stark identitet och självständighet. Högsta toppen Ras Dashen tornar över högplatån. Här vandrar vi i Simiennationalparken.  

2.JPG Vi får kanske syn på den skygge abessinska vargen – en av Etiopiens flera endemiska arter. På höga höjder ser vi gigantiska lobelior.

4.JPG

 Vaknar till ljudet av ett vattenfall. I sin mellersta sträckning har Awashfloden en stark ström och vattensorlet hörs genom fönstret av min fina lodge.

6.JPG Awashdalen bjuder på ett helt annorlunda landskap. Här lever den östafrikanska oryxoxen, små förtjusande dik-dikantiloper och mängder av gaseller.

7.JPG

Första mötet med Addis Abeba är omtumlande. Blickar ut över huvudstaden från Entotoberget; här får jag en rundvandring i gamla palatset, en passionerad berättelse om gamle kejsaren Menelik och en titt på en samling av prylar tillhörande kungliga familjen och diverse digniteter.

8.JPG

Obligatoriskt besök på Mercato – Afrikas största marknad. Den är oändlig och kräver regelbundna stopp för en kopp gott etiopiskt kaffe. Addis är stort och kaotiskt, ett bevis på snabbväxande nya ekonomiska krafter.

9.JPG

 Busskön är dock välordnad.

13.JPG

Etiopiskt injera – bröd eller rättare sagt en pannkaka av teff mjöl – ännu en endemisk sedeslag med mängder olika såser och grytor. Under fastetider är all mat strikt vegetarisk!

11.JPG   10.JPG  

Kaffeceremonin inleds av en rökelseritual, färskt kaffe mals till varje tillfälle och serveras i små koppar. Garanterat ett tillfälle att möta lokalbefolkningen!

12.JPG

15.JPG Religionen är stor i Etiopien. Av många uppfattas landet som en gammal kristen kultur, vilket det också är.  Men den etniska mångfalden bidrar till att det finns en blandning av folkgrupper som utövar både gammal folktro och islam. Den gamla ortodoxa traditionen har dock bärande kraft.

16.JPG Debre Berhan Selassiekyrkan i Gonder. Över 100 stycken bevingade keruber tittar nyfiket från 1600-talets tak- och väggmålningar.

18.JPG En av de enastående kyrkorna i Lalibela – Etiopiens egen Jerusalem. Här lät kung Lalibela på 1100-talet återskapa den helige stadens landskap med dåtidens precision. Bet Gyorgis är en av de mest slående kyrkorna av alla.

20.JPG
Harar med sina gamla medeltida gränder. Här bodde Arthur Rimbaud, och vid det laget avtog hans poetiska ambitioner. Den unge poeten sysslade b la med vapensmuggling.  

22.JPG  Katmarknad utanför Harar. Växten odlas på Afrikas Horn och uppskattas av lokala befolkningen för sina rusningseffekter. 

23.JPG Nilen rinner upp vid Tanasjön och landskapet omkring bjuder på en fin vandring till Tis Issat, Blå Nilens vattenfall. Etiopien berör! Jag häpnas av mångfalden och jag vet att jag kommer att längta tillbaka. Vår jungfruresa går av stapeln i november. Följ med på ett äventyr på Afrikas tak. 
Till resan klicka här