Jörgen berättar om bästa konstupplevelserna i Japan

Publicerad:

Konst i Japan

Under många år har jag haft glädjen att få ta med mig grupper på olika konstprojekt i Japan. Nu i oktober 2017 leder jag den nya resan Konst i Japan. De stora höjdpunkterna blir när vi åker ut på landsbygden och bor i konstverken. På denna resa åker vi både till den uppmärksammade arkipelagen i det japanska Inlandshavet och till bergsområdet Echigo Tsumari. På ön Naoshima bor vi ett par nätter på museihotellet som skapats av mästerarkitekten Tadao Ando och i Echigo Tsumari bor vi i ett hus byggt av ljuskonstnären James Turrell. 

 
Vi bor en natt i James Turrells House of Light. 

På flera håll i Japan har det vuxit fram en tradition att låta framstående arkitekter och konstnärer komma till landsbygden för att ta vara på flera hundra år gamla rivningsobjekt. De rustas upp och fylls med konst, i andra fall bygger man nya museer och på ytterligare andra ställen är det konst i det fria. Echigo-Tsumari var först i Japan (och sannolikt i världen) att börja med konst mot avfolkning, och sedan 15 år har man nu en konsttriennal var tredje år. Utspritt på landsbygden finns här flera hundra fantasifulla konstprojekt som nästan alltid bottnar i ett socialt engagemang.   


Jimmy Liaos unika tågstation

Landskapet är enastående med enorma terrassodlingar och vackra floder som rinner genom de djupa dalgångarna i nordöstra Japan. Vi besöker en skola som Christian Boltanski fått ställa i ordning. Christian Boltanski är en mästare på att beskriva saknad och de suggestiva miljöer han byggt upp i de olika klassrummen är väldigt speciella. De flesta hus vi besöker ligger oerhört vackert, oftast högst uppe på ett berg. Marina Abramovics ”Dream house” är ett sådant. Här har den uppmärksammade serbiska konstnärinnan fått rusta ett hem i sin karaktäristiska stil. Anthony Gormley, Jimmy Liao, Cai Guo-qiang och Yayoi Kusama är några andra av de mest uppmärksammade konstnärer vi stöter på. Områdets utsatthet märks också i flera verk.

Terrassodlingarna i Matsudai
Terrassodlingarna i Echigo-Tsumari

I flera av husen/konstverken finns det möjlighet att bo, och det ska vi göra bägge nätterna här. Vi bor en natt i ljuskonstnären James Turrells hus och en natt i det fantastiska Shedding House. Vi kan verkligen utlova en unik upplevelse.

House of Light
Ett fantastiskt ljusprogram sätter vi igång när vi bor i James Turrells House of Light

I två dagar bor vi också i Tadao Andos museihotell på ön Naoshima. Naoshima har på senare år blivit oerhört uppmärksammat i konsttidningar världen över och idag går det inte att få plats på hotellet om vi inte bokar på dagen ett år innan vi anländer. Här bor och äter vi bland konstverken. På ön Naoshima har det skapats inte mindre än fem museer som är byggda av Tadao Ando, det ena mer sparsmakat än det andra. Till ön välkomnas vi av Yayoi Kusamas två prickiga pumpor som står i hamnarna på var sida av ön. Vi utgår från Naoshima för att upptäcka de två andra konstöarna Teshima och Inujima. Här finns massor av fantastiska konst- och arkitekturprojekt i en vacker arkipelag.


Jörgen Fredriksson vid Yayoi Kusamas pumpa på Naoshima

Utöver våra konstupplevelser på landsbygden besöker vi också I M Peis museum MIHO, zenbuddhistiska trädgårdar i Kyoto, Kanazawas fina museum för samtidskonst och ser Tokyos främsta satsningar på arkitekturen på 2000-talet.

Läs mer om resan Konst i Japan här.  

Text och bild: Jörgen Fredriksson, japanolog och delägare