Res till Mongoliet i sommar

Publicerad:

Följ med oss till Mongoliet i sommar. Vi reser i liten grupp på ett härligt reseäventyr. Här upplever vi oändliga blomsterängar, ringlande floder, dramatiska vulkankratrar, snöklädda bergsmassiv, sanddyner, varma källor och azurblå sjöar. Under resans gång möter vi stolta nomader som lever som de alltid gjort. De mjölkar sina jakar för hand, utövar strupsång, dricker jäst stomjölk och tillber schamaner och himmelsguden Tenger.

TV tips: I förra avsnittet av Vetenskapens värld, SVT:s programserie om vetenskap, får vi följa en fransk forskargrupp i sitt sökande efter erövraren Djingis Khans grav. Till programmet, klicka här.

Vår resa till Mongoliet ser ut så här:
Från den moderna huvudstaden Ulan Bator reser vi vidare genom det historiska Karakorum och fortsätter långt ut i väglöst land. Vi tar oss fram med fyrhjulsdrift, till fots och kanske på hästrygg över berg och väldiga vidder. Har vi tur ser vi allt från kameler till vildhästar och murmeldjur innan vi når vårt slutmål, den stora sjön Khövsgöl i skogstrakterna mot Sibirien. Under hela resans gång bor vi bekvämt i traditionella mongoliska "gerar" som blir våra hotellrum på stäppen.  Läs hela resplanen och boka här


Berget Zaisan i Ulan Bator. Här finns ett minnesmonument för stupade Sovjetiska soldater och huvudstadens bästa utsiktspunkt.


Enorma vidder, hästar och ger (den runda nomadbostaden), en klassisk syn under vår Mongolietvistelse.


Kratern på den utslocknade vulkanen Khorgo i Khangaybergen. En helig stenhög, "ovoo" med blå böneflaggor hedrar Tenger, himmelsguden.


En flicka från trakten tittar nyfiket ut från familjens ger. 


Lägret vid Terkhiin Tsagaan Nuur, den vita sjön. 

Vackert upplysta ger
Stjärnklar himmel och stäppens oändliga stillhet när stupsången tystnat.


Besök hos nomader nära Jargalant. Familjen bjuder på "airag", jäst stomjölk och torkad ost.


Statyer av Djingis Khan återfinns på flera platser i landet.


Vi tar oss mer än 140 mil i två Purgon (eller bukhanka, sovjetiska limpformade jeepar) över stäppen. 


Dagsutflykt på hästrygg.


Khövsgöl Nuur. Denna djupa och stora sjö innehåller ungefär 1 procent av all jordens sötvatten. Den sägs ha 99 tillflöden, men bara ett frånflöde - till Bajkalsjön i Ryssland. 


En av de sista kvällarna blir vi bjudna hem till en shaman av tsatanfolket. Kvinnan bakom trumman klädd i en ormdräkt har gått in i trans och svarar på lokalbefolkningens och gästernas frågor om framtiden. 


Blomsterstäpp under en heldagsvandring på berget Khoridul Saridag nära Khövsgöl.

Hästridning, Khövsgöl
Många spännande och roliga möten väntar längs vägen!

LÄS HELA RESPLANEN OCH BOKA HÄR

Text och bild: Marcus Haraldsson, färdledare