Hantverk och textil i Japan - en hälsning från resan

Publicerad:

Under resan Hantverk och textil i Japan reser vi med alla sinnen - under flera roliga workshops får vi själva prova på olika hantverk. Här nedan kommer en hälsning från resenärerna som reste nu i oktober.

Läs mer om resan här


Under resan får vi lära oss om, och på nära håll uppleva och prova på flera av Japans hantverkstraditioner. Vi reser till mindre städer och möter stolta hantverkare och konstnärer som aktivt arbetar med att bevara en rik tradition. Vi får en förståelse om hur kultur, religion, musik och den japanska mentaliteten hänger ihop och är tätt sammanflätade i varandra.


Om vi tar begreppet teceremoni är det mer komplext än att bara dricka en kopp te. Flera hantverk är inblandade och varje föremål har en specifik innebörd. Teskopan, skålen, vaserna, blomsterarrangemang, kimonotyget, lyktorna och musiken. Under vår resa blir det flera workshops där vi själva får vara med och prova på olika hantverk, men vi besöker även fina museer, den vackre byn Gujohachiman, varma källor,  en shintopräst och mycket mer.


Här är vi på en bambu workshop i Kyoto där varje deltagare får tillverka sin egen teskopa som senare användes under teceremoni i Okayama.


Här är vi med på en workshop i papperstillverkning i Mino.


Och här kunde gruppen njuta av att se tillverkning av vackra kagatextilier.


I Okayama lär vi oss ikebana, blomsterarrangemang.


Här besöker vi en verkstad där man tillverkar det traditionella instrumentet koto i Fukuyama. I Japan får hantverk som har längre än 100 års tradition kallas traditionella.

Läs mer om resan här