Blogg & Restips

 • Jörgen reste till Europas högst belägna by

  För några år sedan åkte vi, hela personalen på Världens Resor, till Georgien. Det var lätt att snabbt tycka väldigt mycket om det säregna landet i gränslandet mellan Asien och Europa - de fantastiska kyrkorna, de högresta bergen, de kraftiga röda saperavivinerna och inte minst maten. Det goda brödet khachapuri och smårätterna, ptkali, blev snabbt favoriter. Att strosa runt i det historiska Tbilisi och göra en dagsutflykt till Höga Kaukasus gav väldigt mycket mersmak.

  Det goda brödet khachapuri och smårätterna, ptkali, blev snabbt favoriter. Att strosa runt i det historiska Tbilisi och göra en dagsutflykt till Höga Kaukasus gav väldigt mycket mersmak. Under de senaste åren har Georgien mer och mer hamnat i fokus med fler som reser dit och idag i Stockholm har vi tre georgiska restauranger. För min del dröjde det fram till i somras då jag själv äntligen kunde komma iväg med familjen. Vi började vår resa i Armenien och fortsatte norrutöver mot Georgien. Målet för resan var att få åka till den nordvästra delen Svaneti som jag drömt om allt sedan jag såg bilder av byarna med de mäktiga tornen för närmare 30 år sedan. 

  Efter några dagar i Tbilisi och ytterligare några dagar på en vingård i Khaketi åkte vi den långa bilvägen till nordvästra Georgien. Landskapet blev vackrare och vackrare ju närmre vi kom Svaneti. Efter en lång dags färd var vi framme i huvudorten Mestia. Redan här möter oss de berömda tornen. Dessa torn började byggas redan 100 f kr men de äldsta vi ser idag dateras till åren 800 till 1100. I hela Svaneti finns det idag flera tusen torn som alla har fungerat som vakttorn. Man blir lite förundrad över hur det kunde behövas i varenda hushåll, men så är verkligen fallet. 

  Mestia har lite av nybyggarkänsla över sig. På senare år områdets popularitet gjort att mängder av de gamla hemmen gjorts om till mindre gästgiverier och nya hotell har byggts. Det verkar som de flesta i Mestia jobbar inom turistnäringen. De svanetiska herrarna verkar ha övergivit jordbruket och jobbar nu som chaufförer och sitter i sina stora bilar med fyrhjulsdrift. Vi kom att bo på tre olika gästgiverier i traditionell stil som också kom att bidra till den trevliga vistelsen.

  Vi har kommit hit för att vandra några dagar, men oavsett om man vandrar eller ej har området fantastiskt mycket att erbjuda. Här finns vackra små kyrkor, trevliga museer men framförallt ett landskap som är makalöst. Svaneti har över 300 glaciärer och de snöklädda topparna som omger oss i alla riktningar mäter runt 5000 meter. Vårt slutmål för vandringen är Europas högst belägna by, Ushguli, belägen 2200 möh. Vi går mellan byar som alla har kvar sin traditionella karaktär. 

  Längs vägen går vi förbi glaciärer som letar sig hela vägen ned till stigen, underbara slåtterängar som sträcker sig hundratals meter och längs merparten av vandringen följer vi en pärlande flod. Till slut når vi Ushguli som inte bara är Europas högst belägna by. Det är också den kanske mest välbevarade av Svanetis byar. Det finns 200 torn bara i de fyra närliggande byar som tillsammans är Ushguli. Över byarna vakar det högresta berget Ushba. Jag har vandrat i Himalaya, Patagonien, Drakensbergen, Alperna och på många andra håll, men måste säga att Georgien kan mäta sig med allt. Här är vackert, de historiska byarna unika och maten välsmakande. Vad mer kan vi begära? Svaneti är med på vår nya resa Sommar i Georgien.

  Text och bild: Jörgen Fredriksson, delägare Världens Resor

 • Nya Zeeland, extra avgång i februari

  Vår nya resa till Nya Zeeland i november är snart fullbokad och på förfrågan öppnar vi nu upp en till avresa i februari 2019. Carina Lindh, färdledare för båda resorna skickar en hälsning från Down Under:

  Läs hela inlägget

   

  Kia Ora!

  Jag skulle vilja påstå att jag befinner mig på världens bästa plats; på en landtunga, inkilad mellan Parapara Inlet och Golden Bay, Tasman Sea i Aotearoa. Här har jag också världens bästa ateljéutsikt över The Inlet eller som jag säger, lagunen (låter lite mer exotiskt så), som förändras varje timme och som i cykler transformerar lagunen från en brun lervälling till en karibisk grönböljande pool. Jag sitter också precis mittemellan två av Nya Zeelands vackraste Nationalparker; Kahurangi och Abel Tasman. Naturens krafter är närvarande här och jorden bubblar ständigt likt en sockerdricka.

  Min utsikt har varit densamma sedan 2013 då jag kom hit till norra Sydön för första gången. Sedan dess ”sommarpendlar” jag mellan Stockholm och Down Under. En kanske lite udda pendlingssträcka men awesome spännande! Jag är konstnär och jobbar med ett foto och videoprojekt när jag befinner mig här. Min partner jobbar för Department of Conservation i Takaka och tack vare honom har jag fått stor insyn i hur natur- och miljöarbetet fungerar. Jag har b l a varit med om att hjälpa till som volontär vid tre dramatiska valstrandningar här i bukten. Jag ser fram emot att dela med mig av mina kunskaper om historia, natur, konst, språk, traditioner, viner (jag bor ju nästan mitt vindistriktet Marlborough) och the Kiwi ”spirit” (som tex det ständiga behovet av att gå barfota). Varmt välkomna till Nya Zeeland!

  Carina Lindh

   

 • Färgstarkt från Bhutan

  Reseproducent Pernilla Aguilar besökte Bhutan tillsammans med sonen Leo i mars och nyss kom resenärerna hem från rundresan Åskdrakens rike. Se ett axplock av minnesbilder från Landet Annorlunda.

  Läs hela inlägget

  "Allt var över förväntan. Vilka fina hotell och bussarna var lagom stora på de små vägarna. Bra mat under hela resan. Jag hade gärna stannat lite längre. Bra lokalguide hade vi också. Det var pampigt att stå på 4000 meters höjd och skåda alla böneflaggor som slog i den hårda vinden" Charlotta Åberg, resenär april 2018.

  Bhutan är ett litet land men med enorm topografisk variation. I norr mäter bergen över 7500 meter och i söder finns fina regnskogar. Här mäts välstånd genom att räkna bruttonationallycka där en av  delarna innebär att värna om kulturtraditioner så långt det bara går. Under resan Åskdrakens rike besöker vi den färgstarka festivalen Paro Tsechu.

  Gatuförsäljare i Paro.

  Dealtagare på Paro Tsechu festivalen.

  Flaggorna för de döda.

  Utsikt med vyer över Himalayas toppar.

  Lätt att få kontakt med folk i byar och kloster.

  Lunch med utsikt över Tigerns näste. Här kan man stanna och njuta... 

  ....eller fortsätta vandringen ända fram.

  Bilder: Charlotta Åberg och Pernilla Aguilar mars-april 2018.

 • Tema Japan på Stockholms Internationella Seriefestival

  Vi vill passa på att tipsa om Stockholms Internationella Seriefestival, 5 - 6 maj. Teman: Japanska serier och japanska influenser! Polen 100 år! Tjeckien 100 år! Akademiskt om serier! Aktuellt i Sverige!

  Läs hela inlägget

  Den tjugonde upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival fokuserar till stor del på Japan och japanska influenser på västvärldens serier. År 2018 firar Sverige och Japan dessutom 150 år av diplomatiska förbindelser – något vi uppmärksammar med japanska gäster såsom mangaskaparna Fumiyo Kouno och Chihiro Tamaki, liksom den Tokyobaserade svenska serieskaparen Åsa Ekström.

  När: 5–6 maj 2018
  Plats: Serieteket, Hörsalen, Foajé 3, Studion, Klarabiografen. Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 
  Fri Entré. Läs mer här: Stockholms Internationella Seriefestival

 • Hälsning från härliga Kap Verde

  Just nu befinner jag mig på San Antão på Kap Verde. Hit går höstens nya vandringsresa och jag kan lova att ni som skall följa med inte kommer att bli besvikna. Jag vandrar mellan byar med vidunderlig utsikt över grönskande dalar och skummande hav.

  Läs hela inlägget

  Resans allra första vandringsdag börjar i byn Cha das Pedras. Vi sicksackar fram på en fin stig, genom ett par små byar från en dalgång tar vi oss sedan upp över kammen och ner i nästa dalgång till vårt mål, den lilla byn Caibros. 

  Vår tredje vandringsdag börjar i Cha de Igreja. Hela förmiddagen går vi på stenbelagda gångar. Berg på vår ena sida och havet på den andra. Vi passerar ett par byar och viker av inåt land och uppför berget till byn Fontainhas innan vi på eftermiddagen kommer fram till den lilla staden där vi skall bo, Ponta do Sol.   Den fjärde dagen vandrar vi genom Vale do Paul. En grönskande dal med odlingar av mango, guava, bönor, potatis, kål, kaffe, bananer och apelsiner. 
  Snart är jag hemma igen så har du frågor om vår resa till Kap Verde ser jag fram emot att höra av dig!

  Viktoria Flodén, reseproducent Afrika
  viktoria@varldensresor.se

 • Nya äventyr för hela familjen

  Vi utökar vårt utbud av spännande familjeresor. Ny höstlovsresa till Sydafrika och jullov i Indonesien. Resorna är utformade så att de passar både barn, ungdomar och vuxna. Den svenska färdledaren tar hand om allt det praktiska och ser även till att ni får med er massa kul kunskap hem i bagaget.

  Läs hela inlägget

  Så här tycker några av alla nöjda familjer som reser med oss:

  "Det bästa med resan var att vi fick se många djur och vacker natur, väldigt kunniga engagerade guider, rent/fräscht boende. Att resan var till nära 100% anpassad för barnen och att färdledaren Mathias Buskas var så engagerad och påläst."
  Eva-Lena, Johan, Aron och Joar Syrén, reste till Tanzania

  Vad var bäst? "- Badet, nej Allt, säger 12-åringen. - Helheten, skulle kännas futtigt att bara välja ut något av allt vi fick uppleva, säger pappan. - Mycket av allt, mixen med mat, kultur, stad, folk och högt tempo och hela familjen var med på allt, kunskap hela tiden om allt möjligt, säger mamma. - Resan var bra i allmänhet, typ den bästa vi har varit på, säger 17-åringen. - Massor, och all japanska jag hörde på tåglinjerna kanske, säger 15-åringen."
  Annica Snäll med familj, reste till japan

  Jullov i Indonesien

  NY RESA. Följ med på en äventyrsfylld resa till Indonesien! Vi spanar efter Komododrakar utanför Flores och lär oss att surfa på Bali. Vi snorklar, åker forsränning och mountainbike, vandrar uppför en vulkan och provar på att odla ris. Vi lär oss om de olika religioner som utövas i Indonesien och får en inblick i hur folk lever ute i byarna. Julen firar vi på båten i arkipelagen kring Komodo, och nyår på en strand på Bali.

  Höstlov med safari i Sydafrika

  NY RESA. Sydafrika är ett land som gjort för att åka på semester med hela familjen. Vår resa går till malariafria Västra Kapprovinsen där vi får uppleva Kapstaden med de omgivande vindistrikten, Godahoppsudden och pingvinerna vid Boulders Beach. Vi kommer också få inblick i vardagslivet i kåkstaden Langa och få lära oss spåra djur av en guide från ursprungsbefolkningen san. I Hermanus åker vi ut till havs för att se valar innan färden går vidare till Oudsthoorn för att träffa strutsar. Avslutningsvis tillbringar vi ett par dagar i det vackra och djurrika viltreservatet Gondwana där vi åker på spännande safari i öppna safaribilar.

  För att läsa om alla våra roliga och populära familjeresor klicka här. Höstlov i Tokyo, Safari i Tanzania, Jullov i Sydostasien