Jörgen reste till Europas högst belägna by

Publicerad:

För några år sedan åkte vi, hela personalen på Världens Resor, till Georgien. Det var lätt att snabbt tycka väldigt mycket om det säregna landet i gränslandet mellan Asien och Europa - de fantastiska kyrkorna, de högresta bergen, de kraftiga röda saperavivinerna och inte minst maten. Det goda brödet khachapuri och smårätterna, ptkali, blev snabbt favoriter. Att strosa runt i det historiska Tbilisi och göra en dagsutflykt till Höga Kaukasus gav väldigt mycket mersmak. Under de senaste åren har Georgien mer och mer hamnat i fokus med fler som reser dit och idag i Stockholm har vi tre georgiska restauranger. För min del dröjde det fram till i somras då jag själv äntligen kunde komma iväg med familjen. Vi började vår resa i Armenien och fortsatte norrutöver mot Georgien. Målet för resan var att få åka till den nordvästra delen Svaneti som jag drömt om allt sedan jag såg bilder av byarna med de mäktiga tornen för närmare 30 år sedan. 

 

Europas högst belägna by, Ushguli

Efter några dagar i Tbilisi och ytterligare några dagar på en vingård i Khaketi åkte vi den långa bilvägen till nordvästra Georgien. Landskapet blev vackrare och vackrare ju närmre vi kom Svaneti. Efter en lång dags färd var vi framme i huvudorten Mestia. Redan här möter oss de berömda tornen. Dessa torn började byggas redan 100 f kr men de äldsta vi ser idag dateras till åren 800 till 1100. I hela Svaneti finns det idag flera tusen torn som alla har fungerat som vakttorn. Man blir lite förundrad över hur det kunde behövas i varenda hushåll, men så är verkligen fallet.  
Mestia har lite av nybyggarkänsla över sig. På senare år områdets popularitet gjort att mängder av de gamla hemmen gjorts om till mindre gästgiverier och nya hotell har byggts. Det verkar som de flesta i Mestia jobbar inom turistnäringen. De svanetiska herrarna verkar ha övergivit jordbruket och jobbar nu som chaufförer och sitter i sina stora bilar med fyrhjulsdrift. Vi kom att bo på tre olika gästgiverier i traditionell stil som också kom att bidra till den trevliga vistelsen. 

Vi har kommit hit för att vandra några dagar, men oavsett om man vandrar eller ej har området fantastiskt mycket att erbjuda. Här finns vackra små kyrkor, trevliga museer men framförallt ett landskap som är makalöst. Svaneti har över 300 glaciärer och de snöklädda topparna som omger oss i alla riktningar mäter runt 5000 meter. Vårt slutmål för vandringen är Europas högst belägna by, Ushguli, belägen 2200 möh. Vi går mellan byar som alla har kvar sin traditionella karaktär. 

 

Naima bland tornen i byn Adishi

Ushguli med berget Ushba i bakgrunden

Längs vägen går vi förbi glaciärer som letar sig hela vägen ned till stigen, underbara slåtterängar som sträcker sig hundratals meter och längs merparten av vandringen följer vi en pärlande flod. Till slut når vi Ushguli som inte bara är Europas högst belägna by. Det är också den kanske mest välbevarade av Svanetis byar. Det finns 200 torn bara i de fyra närliggande byar som tillsammans är Ushguli. Över byarna vakar det högresta berget Ushba. Jag har vandrat i Himalaya, Patagonien, Drakensbergen, Alperna och på många andra håll, men måste säga att Georgien kan mäta sig med allt. Här är vackert, de historiska byarna unika och maten välsmakande. Vad mer kan vi begära? Svaneti är med på vår nya resa Sommar i Georgien

Text och bild: Jörgen Fredriksson, delägare Världens Resor