Läs Mathias reseberättelse från resan I Livingstones fotspår

Publicerad:

Mathias var färdledare för resan I Livingstones fotspår när resan gick för första gången i oktober. Se hans bilder och läs hans intryck nedan. Du har chans att följa med på nästa resa I Livingstones fotspår. Till resan klicka här

  

Få personer har påverkat södra Afrika så mycket som David Livingstone och Cecil Rhodes. Livingstone hade stor påverkan på att slaveriet avskaffades men banade indirekt också genom det väg för kolonialismens utbredning i Afrika.
Cecil Rhodes, som kanske inte är så känd utanför det forna brittiska kolonialväldet, tog vara på chansen som uppstod och byggde upp ett gigantiskt privat imperium. Hans korta men händelserika karriär kröntes med att landet Rhodesia namngavs till hans ära. Rhodesia bestod av nuvarande Zambia som blev självständigt 1964 och Zimbabwe som blev självständigt 1980. 

Vid tiden för Zimbabwes självständighet kallades landet Afrikas kornbod och var det land av alla i Afrika som hade de bästa förutsättningarna att lyckas som självständig stat. Sen kom Robert Mugabe… 
Jag var i Zimbabwe första gången 2009. Då hade den egna valutan, Zimbabwedollarn, precis kollapsat efter att inflationen varit uppe i ca 80 miljarder procent. Hyllorna i affärerna var tomma och många människor var desperata. Idag är det framförallt US-dollarn och till viss del sydafrikanska Rand som gäller och landet har återhämtat sig något. Zimbabwe har fortfarande många och stora problem att lösa men nu finns i alla fall mat i affärerna och många människor har återfått framtidstron igen. Mugabe är nu 90 år gammal och en förändring kommer närmare för varje dag.

Trots de våldsamma åren i början av 2000-talet och den ekonomiska kollapsen så har turister aldrig varit en måltavla för regimen. Svenska UD har också sedan länge släppt sina resevarningar och utländska turister har nu ökat i stort antal de senaste åren. 

Jag var färdledare på den här premiärresan till södra Afrika i oktober 2014. Med mig hade jag 14 resenärer. Vår resa tillsammans började i Zimbabwes huvudstad Harare, där Jakarandaträden stod i full blom i oktober.

Harare är en relativt modern stad, något som förvånade de flesta resenärer. Stora pengar har satsats på nybyggnation i staden som har ca 2 miljoner invånare. Här finns även många koloniala byggnader vilket ger en intressant mix i arkitekturen. Utanför stadskärnan finns flera rika förorter men även ett par stora och fattiga kåkstäder.

Zimbabwes historia är inte bara den nutida. Världsarvet Great Zimbabwe som ligger några timmar söder om Harare är de största ruinerna söder om Saharaöknen. Det är också från det här riket, som blomstrade på åren 1200-1400, som landet har tagit sitt namn.

Ett annat världsarv är Matobo nationalpark där vi tillsammans med guide gick ut i bushen för att till fots smyga oss på den utrotningshotade vita noshörningen. Det var en fantastisk känsla att komma dessa stora urtida djur så nära.

I Matobo tittar vi också på 10.000 år gamla grottmålningar och det är i det här området som Cecil Rhodes ligger begraven på en underbar plats som kallas World View. Till resan 2015 kastar vi om lite i dagsprogrammet så att vi kan se den vackra solnedgången här uppifrån. 

Zimbabwe har många fina nationalparker och en av de finaste, och den största, är Hwange nationalpark. I Hwange finns alla fem stora (The Big Five) men parken är framförallt känd för sina närmare 40.000 elefanter. Här är vi på väg in i den 40.000 kv.km stora nationalparken med våra safarifordon.

Vi solnedgången åkte vi till ett vattenhål och vi såg säkert 200 elefanter. Den ena flocken efter den andra avlöste varandra vid drickhålet och det kändes som strömmen aldrig tog slut. Vi såg även många antilopdjur som impala och gnu men också många zebror och giraffer.

Mellan våra safariturer vilade vi ut på vår lodge som ligger vid ett stort vattenhål (lite längre bort än poolen...). Här kunde vi sitta och se de många djuren komma för att dricka vatten framåt eftermiddgen. De fågelintresserade i vårt sällskap trivdes särskilt bra här då det fanns många olika arter i träden runt lodgen. 

Bron över Zambezifloden är också gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Livingstone var den första vita människan (vad vi vet) som upptäckte fallen 1855 och Cecil Rhodes stod bakom bygget av bron var klart färdig 1905. Vi gick över bron när vi tog oss till staden Livingstone i Zambia.

Victoriafallen är uppkallade efter drottning Victoria I av England som regerade under den europeiska uppdelningen av Afrika. Även om jag hade varit här förut så var det en mäktig upplevelse att se fallen igen.


Vi flög från Livingstone i Zambia till Malawi där vi åkte till Mua mission, en katolsk missionsstation som ligger på vägen mot Malawisjön. Här ligger ett mycket bra museum som gav oss en introduktion till de tre största folkgruppern i Malawi; Ngoni, Chewa och Yao. Vi tyckte så mycket om den här platsen att vi några dagar senare åkte tillbaka hit för att besöka söndagsmässan. Det var en fantastisk upplevelse att se kyrkan till bristningsgränsen full med sjungande och dansande människor.
Till resan 2015 har vi ritat om resrutten i Malawi så att vi övernattar här natten mellan lördag och söndag så att vi är på plats när den färgsprakande söndagsmässan börjar.

Det kändes skönt att komma fram till Malawisjön och få ta det lugnt några dagar. Malawisjön är Afrikas tredje största sjö och är mest känd för sin stora population av ciklider. Ca 90% av alla fiskar i Malawisjön är endemiska, d.v.s. finns bara här. Förutom att ta det lugnt gjorde vi här en båtutflykt och snorklade bland alla färgrika småfiskar.


Liwonde nationalpark är Malawis kanske finaste nationalpark. Genom parken flyter Shire floden som var den flod Livingstone tog när han ”upptäckte” Malawisjön. Vi gjorde en båtutflykt på floden en morgon och såg mängder av fåglar, elefanter och, inte minst, flodhästar.


Förutom vår båtsafari gjorde vi även en traditionell safari i bil i Liwonde nationalpark. Den här elefanten tyckte dock att vi kom lite för nära och markerade det genom att fladdra med öronen.

Resan avslutades i Malawis andra stad, Blantyre, där resenärna flög hem. Jag stannade kvar i södra Afrika en dryg månad där jag åkte runt för att undersöka intressanta platser för andra kommande resor. Klicka här för att läsa om vår resa I Livingstones fotspår!

Vill du läsa mer om alla våra resor till Afrika, klicka här!