Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation                        Publicerat 2023-04-03

Hej, 

Resan till Centralasien närmar sig med stormsteg. Ni är 8 deltagare. Ni som reser från Stockholm möter färdledaren Johnny Friskilä på Arlanda vid utgången till Istanbul ca 15 min före avgång. Johnny har en Världens Resor skylt med sig. Johnnys telefon: 070-947 8947. 

Övriga deltagare möter färdledaren och resten av resesällskapet i Istanbul vid utgången till Tasjkent.  

Flygbiljetter 
Gå in på din din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Turkish Airlines och Air Astana.   
 
Vi skickar också med vanligt brev dina elektroniska flygbiljetter på de internationella sträckorna med Turkish Airlines och Air Astana, samt en karta över Centralasien.
Övriga flyg- och tågbiljetter under resan får du av färdledaren på plats. Kontrollera att alla uppgifter på flygbiljetterna stämmer.  
 
Flygtider och incheckning 
Flygtider som står på din flygbiljett är de som gäller. Kontrollera noga. 
Checka-in kan du on-line 24 timmar före avresa. För flyg med Turkish Airlines använder du bolagets eget flygbiljetsnummer vilket du hittar längs ned på din elektroniska flygbiljett. Flygbolaget garanterar inte att det alltid fungerar klanderfritt och rekommenderar att satsa på att komma till flygplatsen i god tid för incheckning över disk. 
Incheckningen sker individuellt på respektive flygplats. Vi rekommenderar att du är ute i god tid, minst två timmar före avgång.  
Packa dina viktigaste tillhörigheter så som mediciner etc i handbagaget. Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. 
 
Ett litet komihåg till utrustningslistan
En pannlampa är bra att ha vid jurt-övernattning i Kirgizistan. Glöm inte att temperaturen i Asien varierar med höjden, det kan bli sommarvarmt på låglandet och samtidigt riktigt kyligt i bergen. En lager på lager princip för klädesplagg är bra att tillämpa. När du klär dig i flera tunna skikt är det lätt att reglera värmen när vädret skiftar. 
 
Några viktiga hållpunkter 
Vi kommer att uppleva olika boendeformer och även hotellstandarden kommer att variera. Hotellen är bra, några är privatägda mindre anläggningar med en familjär känsla. 
Vi kommer även pröva boende i nomadjurt vid Issyk Kulsjön; det finns madrasser och rena sängkläder och filtar. Enkelrumsinkvartering gäller inte för denna.  
 
Observera att resan har ett stort geografiskt format och innebär stundvis många restimmar. Vi gör alltid några uppehåll på vägen för lunch, fika eller/ och bensträckare. 
 
Vi har fått information att tågen mellan Khiva och Bukhara börjat trafikera och vi satsar på tåg men med en liten riks att det kan bli inställt och vi blir ingen tvungna att göra resan med buss. Jag som har rest genom Kyzlkumöknen tiotalsgånger kan säga att båda varianterna är spännande på sitt sätt.  
 
Resan från Almaty till Issyk Kulsjön med gränsövergången får ta den tid den kräver: räkna med en tidig avresa från Almaty. Vid kl.10 ska vi infinna oss vid gränsövergången som brukar ta mellan 30-60 min. Därefter drygt en timmesresa och uppehåll för lunch kl. 12-13 och fortsatt resa mot Issyk Kul, 300 km. Vi gör stopp på vägen för bensträckare och fotografering. Beräknat ankomst till jurtläger ca 18.00. 
 
Trevlig resa!

Anna


Deltagarinformation               Publicerat 2023-02-20

Hej,  
 
Resan till Centralasien närmar sig. Ni är i dagsläget 8 deltagare. Vi genomför resan och samtidigt håller den öppen för bokningar i ytterligare flera veckor.   

Färdledaren för resan är Johnny Friskilä.

Johnny är norrman men bosatt i Stockholm sedan 2002. Han har en magisteruppsats i rysk kulturhistoria och har läst centralasienkunskap. Han är frilansskribent och historielärare och kombinerar sina huvudsysslor med flera färdledaruppdrag. Några av favoritresorna har gått till Iran och Afghanistan, Kaukasus, Centralasien och de båda Koreorna. Kameran följer alltid med på resan! 

Pass och visum 
Passet måste vara giltigt i sex månader efter avslutad resa och ha minst två tomma blad. Vi ber dig att omgående skicka en passkopia digitalt för att slipa eventuella felskrivningar vid utfärdande av biljetter. Vi behöver dina fullständiga uppgifter för inköp av regionala tåg- och flygbiljetter. Inget av länder kräver visum.  

Inresa 
Samtliga länder har tagit bort alla Covid-relaterade restriktioner. Under fliken Praktiska tips hittar du mer information om resmålet.  

Slutbetalning och personuppgifter inför resa   
Gå in på sidan Min bokning i menyn ovan och uppdatera dina personuppgifter. Vänligen fyll i dem snarast då det är av yttersta vikt att alla uppgifter stämmer i tex flygbiljetterna. På denna sida kan du även slutbetala din resa.  
Om det är något dokument som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er.

Deltagarlista  
Kontrollera noga att ditt namn är rätt stavat 8alla namn som det står i passet) och den angivna avreseorten är korrekt. Om något inte stämmer ber vi dig kontakta oss så fort som möjligt. 
 
Stockholm 
Mattsson, Andreas 
Zethelius, Per Magnus Gustaf 
Saadun, Basima 
Johansson, Inger 
Marklund, Erik Håkan 
 
Göteborg  
Berntsson, Bernt Jan Anders 
 
Lissabon 
Antonsson, Arne 
Antonsson, Annica Mari Christina 

Resplan 
En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande. 
Ca tio dagar före avresa skickar vi dina elektroniska flygbiljetter för de långa internationella flygsträckorna och en karta över regionen. Vi samtidigt publicerar ett avresemeddelande och uppdaterar kontaktlistan. 
 
Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: 
anna@varldensresor.se 
 
Anna Mnatsakanova 
Reseproducent 
 


 

  • Här hittar du namn och adresser till boenden under resan samt kontaktuppgifter till Världens Resor.
  • Här har vi samlat information kring väder, inreseregler, valuta, packning, vaccinationer mm.
  • Här finns preliminära flygtider samt deltagarlista. Kontrollera ditt namn samt att rätt avreseort är angivet.
  • Här hittar du ett dokument med resplanen som pdf, lätt att skriva ut.
  • Här hittar du tips på skönlitteratur och faktaböcker.
  • Här hittar du fina erbjudanden och rabatter från våra partners, endast för dig som resenär hos Världens Resor.
  • Är du rätt försäkrad? Här hittar du information om avbeställningsskydd samt reseförsäkring.