Centralasien

Avgång 2018-09-15
Hemkomst 2018-10-05

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                       Publicerat 2018-09-04

  

Hej,                                                                                                                                                 

Resan till Centralasien närmar sig med stormsteg. Vi skickar passen med rekommenderat brev för er som bor i Göteborg. Ni andra har bett att få hämta passen på kontoret och kan göra det när det passar er under våra öppettider. I samma brev finns dina elektroniska flygbiljetter, visum för Tadzjikistan (A4 papper), inbjudan/visumpapper för Turkmenistan och en karta över Centralasien och Uzbekistan.

Övriga flyg- och tågbiljetter under resan får ni av färdledaren på plats. Kontrollera att alla uppgifter på flygbiljetterna stämmer.

Klicka på länken nedan för att öppna:

Kontaktlista

Ni är 12 deltagare och färdledaren är Henrik Toremark. Honom möter ni på Arlanda vid avgången mot Istanbul ca 10 min före avresa.  Henrik har en Världens resor skylt med sig. 
Ni som reser från Göteborg träffar färdledaren och gruppdeltagarna vid avgången mot Ashgabat på Istanbuls flygplats.

Turkmenistan
Ni kommer att få visum för Turkmenistan vid ankomst på flygplatsen i Ashgabat. Rutinerna vid gränsövergången handlar om att komma fram till viseringsluckan med en kopia av inbjudan/visumpapper som skickas med brev tillsammans med flygbiljetten. Det är ett visumstöd som utfärdas av Turkmenistans migrationsmyndighet. Visumpapper för Turkmenistan ska visas upp för flygplatspersonalen vid eventuella frågor om visum vid incheckning på respektive flygplats. Färdledaren betalar visumavgiften och hjälper med alla praktiska moment.

Passen viseras individuellt och var och en får ett registreringskort som lämnas vid incheckning på hotell. Ta med två färgfotografier för registrering av pass i Turkmenistan.   

Gruppvisum Uzbekistan
Vi har sökt gruppvisum till Uzbekistan, och det utfärdas på ett separat papper som färdledaren har med sig.  

OBS! Uzbekiska konsulatet kräver att vi lämnar in passen till viseringen även om det inte stämplas vid gruppvisering.

Flygtider och incheckning
Flygtider som står på din flygbiljett är de som gäller. Kontrollera noga.

Incheckningen sker individuellt på respektive flygplats. Vi rekommenderar att du är ute i god tid, minst två timmar före avgång. Checka in ditt bagage (30 kg, se nedan) och be om boardingkort hela vägen till Ashgabat. Packa dina viktigaste tillhörigheter så som mediciner etc i handbagaget. Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening.

Observera att på flygningen mellan Dusjanbe och Almaty är frivikten för bagage 20 kg, vilket betyder att har ni 30 kg från Sverige får ni betala övervikt.

Några viktiga hållpunkter
Även de mest konservativa länder i Centralasien har genomgått förändringar. För en utomstående eller förstagångsresenär kan skillnaderna vara osynliga, men det känns rätt att påpeka att i Turkmenistan har den starka personkulten av gamla presidenten, som länge präglat landet, ersatts av något nedtonad sådan med nuvarande presidenten i centrum. Turkmenbashis bok citeras inte längre och de bisarra dragen är kanske borta. Dock är det fortfarande ett mycket auktoritärt samhälle vi besöker.

Efter president Karimovs bortgång i Uzbekistans hade det funnits svaga förhoppningar om ett öppnare samhälle, och även om riktiga demokratiska reformer inte kommer på tal, har det skett ett skifte i ekonomiska sfären som i sin tur flaggar för ett mindre kontrollerat samhälle. T ex behöver man inte längre fylla i tullblanketter om man inte har något att deklarera (tidigare obligatoriskt).

Vi kommer att uppleva olika boendeformer och även hotellstandarden kommer att variera. Hotellen är bra, några är privatägda mindre anläggningar med en familjär känsla.

Vi kommer även pröva boende i nomadjurt vid Issyk Kulsjön; det finns madrasser och rena sängkläder och filtar. Enkelrumsinkvartering gäller inte för jurt- och tältnätter (Issyk Kul-sjön i Kirgizistan och Karakum i Turkmenistan).  

Observera att resan har ett stort geografiskt format och innebär stundvis många restimmar. Vi gör alltid några uppehåll på vägen för lunch, fika eller/ och bensträckare.

Resan från Almaty till Issyk Kulsjön med gränsövergången får ta den tid den kräver: räkna med en tidig avresa från Almaty. Vid kl.10 ska vi infinna oss vid gränsövergången som brukar ta mellan 30-60 min. Därefter drygt 1 timmes resa och uppehåll för lunch kl. 12-13 och fortsatt resa mot Issyk Kul, 300 km. Vi gör stopp på vägen för bensträckare och fotografering.  Beräknat ankomst till jurtläger ca 18.00.

Vi gör ett besök hos örnjägare och tittar på kirgizisk ryttarkonst dagen efter och fortsätter till Djeti Oguzdalen där vi gör en kort vandring och äter vår medhavda picknicklunch.

Kvarstår att önska en trevlig resa!

Med vänliga hälsningar

Anna Mnatsakanova

anna@varldensresor.se


Deltagarinformation                      Publicerat 2018-07-16


Hej,

Resan till Centralasien närmar sig. Nedan hittar ni länkar till resplanen, praktiska tips, flygtider och deltagarlistan. Samtidigt publicerar vi praktisk information inför resan och blanketten för visum för Turkmenistan.

Ni är i dagsläget 12 deltagare och vi håller resan öppen för anmälningar i ytterligare några veckor.

Slutbetalning och personuppgifter inför resan

Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter mm omgående. Detta för att vi skall kunna göra flygbokningar mm. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här Använd din e-postadress (den du får mail från oss på) samt lösenordet ni skapat tidigare*.

2.Klicka sedan på ditt 4-siffriga bokningsnummer som nu syns. Fyll INTE i under fakturauppgifter.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar(obs: alla förnamn enl passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den mailadress som du fick denna information på, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna meddela oss så hjälper vi till.

Pass och visum
Passet måste vara giltigt i sex månader efter avslutad resa och ha minst två tomma blad.
Visum krävs för inresa till Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan.  Världens Resor tar hand om detta. Nedan hittar du en länk till formuläret som lämnas in till Turkmenistans migrationsdepartement för att de ska i sin tur utfärda s k visumtillstånd för gruppresan.

Senast 23 juli behöver vi:

  • Ifyllt formulär till Turkmenistans visumtillstånd, se länk nedan
  • Skannad passkopia, helst i JPEG format
  • Skannat foto, passfoto-format. Ljus bakgrund, färg, inget hår som är i ansiktet och storlek 35x40 mm.

Digitala passkopior använder vi för att söka e-visum till Uzbekistan och Tadzjikistan. Dessutom behöver vi passkopiorna för att kunna utfärda tåg och flygbiljetter inom regionen.
Det är viktigt att den digitala kopian av passet och fotot är i färg, av bra kvalité och högupplösta.

Har du inte möjligheten att skicka en digital bild, skicka gärna passet och fotot i original till oss så gör vi den digitala bilden.

Öppna dokumenten nedan för information om:


Resplan

Praktiska tips

Flygtider och deltagarlista

Formulär Turkmenistan, ifylles och skickas in


Behöver du komplettera din hemförsäkring inför resan kan du läsa informationen från Gouda nedan. Har ni frågor är ni välkomna att höra av er.

Reseförsäkring för dig under 70 år

Reseförsäkring för dig över 70 år


Om det är något dokument ovan som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er.

Färdledaren för resan är Henrik Toremark.


Henrik är utbildad energiekonom och språkvetare. Henrik har bott i Ryssland och arbetat med handelsutveckling. Idag är han konsult inom hållbar stadsutveckling och tillbringar mycket av sin arbets- och fritid i rysktalande länder.

Ca en vecka före avresa skickar vi visumdokument för Turkmenistan, e-visum för Uzbekistan och Tadjikistan, tillsammans med din elektroniska flygbiljett för de långa internationella flygsträckorna.

Har ni några frågor får ni gärna kontakta mig på mail: anna@varldensresor.se eller ringa: 08-669 55 25.

Med vänliga hälsningar,

Anna Mnatsakanova

Reseproducent

*En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.*