Centralasien

Avgång 2019-09-14
Hemkomst 2019-10-04

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avresemeddelande                                                          Publicerat 2019-09-02

Hej,                                                                                                                                                 

Resan till Centralasien närmar sig med stormsteg. Med vanligt brev kommer dina elektroniska flygbiljetter, visum för Tadzjikistan (A4 papper), inbjudan/visumpapper för Turkmenistan och en karta över Centralasien.

Övriga flyg- och tågbiljetter under resan får du av färdledaren på plats. Kontrollera att alla uppgifter på flygbiljetterna stämmer.

Klicka på länken för att öppna dokumentet

Kontaktlista

Ni är 13 deltagare och färdledaren är Henrik Toremark. Henrik möter ni på flygplatsen i Istanbul vid avgången mot Ashgabat ca 20 min före avresa.  Henrik har en skylt där det står Världens Resor. 

Flygtider och incheckning

Flygtider som står på din flygbiljett är de som gäller. Kontrollera noga.

Checka-in kan du göra on-line 24 timmar före avresa. För flyg med Turkish Airlines använder du bolagets eget flygbiljettsnummer vilket du hittar längs ned på din elektroniska flygbiljett. Det är inte alltid det fungerar att checka in på webben och då gäller det enligt nedan på flygplatsen.     

Incheckningen sker individuellt på respektive flygplats. Vi rekommenderar att du är ute i god tid, två timmar före avgång. Checka in ditt bagage (30 kg) och be om boardingkort hela vägen till Ashgabat. Packa dina viktigaste tillhörigheter så som mediciner etc i handbagaget. Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening.

Observera att på flygningen mellan Dusjanbe och Almaty är frivikten för bagage 20 kg.

En lite komihåg till utrustningslistan

En pannlampa är ytterst användbar vid vistelsen i Karakumöknen är vid jurt-övernattning i Kirgizistan.

Turkmenistan

Ni kommer att få visum för Turkmenistan vid ankomst på flygplatsen i Ashgabat. Rutinerna vid gränsövergången handlar om att komma fram till viseringsluckan med en kopia av inbjudan/visumpapper som skickas med brev tillsammans med flygbiljetten. Det är ett visumstöd som utfärdas av Turkmenistans migrationsmyndighet. Visumpapper för Turkmenistan ska visas upp för flygplatspersonalen vid eventuella frågor om visum vid incheckning på respektive flygplats. Färdledaren betalar visumavgiften och hjälper med alla praktiska moment.

Passen viseras individuellt och var och en får ett registreringskort som lämnas vid incheckning på hotell. Ta med två färgfotografier för registrering av pass i Turkmenistan.   

Några viktiga hållpunkter

Även de mest konservativa länder i Centralasien har genomgått förändringar. För en utomstående eller förstagångsresenär kan skillnaderna vara osynliga, men det känns rätt att påpeka att i Turkmenistan har den starka personkulten av gamla presidenten, som länge präglat landet, ersatts av något nedtonad sådan med nuvarande presidenten i centrum. Turkmenbashis bok citeras inte längre och de bisarra dragen är kanske borta. Dock är det fortfarande ett mycket auktoritärt samhälle vi besöker.

Efter president Karimovs bortgång i Uzbekistans finns det hopp om ett öppnare samhälle, och även om riktiga demokratiska reformer inte kommer på tal, har det skett ett skifte i ekonomiska sfären som i sin tur flaggar för ett mindre kontrollerat samhälle. T ex behöver man inte längre fylla i tullblanketter om man inte har något att deklarera (tidigare obligatoriskt) och visum avskaffats för turister från många länder.

Vi kommer att uppleva olika boendeformer och även hotellstandarden kommer att variera. Hotellen är bra, några är privatägda mindre anläggningar med en familjär känsla.

Vi kommer även pröva boende i nomadjurt vid Issyk Kulsjön; det finns madrasser och rena sängkläder och filtar. Enkelrumsinkvartering gäller inte för jurt- och tältnätter (Issyk Kul-sjön i Kirgizistan och Karakum i Turkmenistan).  

Observera att resan har ett stort geografiskt format och innebär stundvis många restimmar. Vi gör alltid några uppehåll på vägen för lunch, fika eller/ och bensträckare.

Resan från Almaty till Issyk Kulsjön med gränsövergången får ta den tid den kräver: räkna med en tidig avresa från Almaty. Vid kl.10 ska vi infinna oss vid gränsövergången som brukar ta mellan 30-60 min. Därefter drygt 1 timmesresa och uppehåll för lunch kl. 12-13 och fortsatt resa mot Issyk Kul, 300 km. Vi gör stopp på vägen för bensträckare och fotografering.  Beräknat ankomst till jurtläger ca 18.00.

Vi gör ett besök hos örnjägare och tittar på kirgizisk ryttarkonst dagen efter och fortsätter till Djeti Oguzdalen där vi gör en kort vandring och äter vår medhavda pickniclunch.

Kvarstår att önska en trevlig resa!

Med vänliga hälsningar

Anna Mnatsakanova anna@varldensresor.se


Deltagarinformation                         uppdaterad 2019-07-16

Hej,

Resan till Centralasien närmar sig. Ni är i dagsläget 13 deltagare och vi håller resan öppen för anmälningar i ytterligare några veckor. Nedan hittar ni viktig information inför resan samt länkar till blankett för Turkmenistan-visum, resplan, flyg-och deltagarlista, praktiska tips och kontaktlista.

Färdledare för resan är Henrik Toremark


Henrik är utbildad energiekonom och språkvetare. Henrik har bott i Ryssland och arbetat med handelsutveckling. Idag är han konsult inom hållbar stadsutveckling och tillbringar mycket av sin arbets- och fritid i rysktalande länder.

Slutbetalning och personuppgifter inför resan

Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter snarast. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra beställningar av olika aktiviteter, restaurangbokningar m.m. Vänligen se till att uppdatera ”Mina Sidor” och fyll i personuppgifter. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här. Använd e-postadressen som angavs vid bokning samt lösenord*.

2.Klicka sedan på ditt 4 alt 5-siffriga bokningsnummer som nu syns.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar (obs: alla förnamn enligt passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den e-postadress som angavs vid bokning, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna kontakta oss så hjälper vi till.

Pass och visum

Passet måste vara giltigt i sex månader efter avslutad resa och ha minst två tomma blad. Visum krävs för inresa till Turkmenistan och Tadzjikistan.  Världens Resor tar hand om detta.

Passkopia senast 12 juli

Vi använder passkopior för att söka e-visum till Tadzjikistan. Dessutom behöver vi passkopiorna för att kunna utfärda tåg och flygbiljetter inom regionen. För att så snabbt som möjligt kunna komma igång med inköp av regionala flygbiljetter och börja förberedelser inför visering behöver vi ha en skannad kopia av ditt pass senast den 12 juli. Skicka kopian digitalt till info@varldensresor.se

Har du inte möjligheten att skicka en digital bild, skicka gärna passet och fotot i original till oss så gör vi den digitala bilden.

Nedan hittar du en länk till formuläret som lämnas in till Turkmenistans migrationsdepartement för att de ska i sin tur utfärda s k visumtillstånd för gruppresan. Det går bra att fylla i för hand och skanna/skicka per mejl eller posta blanketten med vanligt brev. Du kan även besvara alla frågor med ett e-postmeddelande till info@varldensresor.se

(Om du redan har skickat in din passkopia kan du bortse från detta.)

Senast 22 juli behöver vi:

- Ifyllt formulär till Turkmenistans visumtillstånd, se länk nedan
- Skannad passkopia, helst i JPEG format (skickas omgående, senast den 12 juli)
- Skannat foto, passfoto-format. Ljus bakgrund, färg, inget hår som är i ansiktet och storlek 35x40 mm.
- Det är viktigt att den digitala kopian av passet och fotot är i färg, av bra kvalité och högupplösta.

Öppna dokumenten nedan för information om:

Formulär Turkmenistan

Flyg-och deltagarlista

Resplan

Praktisk tips

Kontaktlista

Ca en vecka före avresa skickar vi visumdokument för Turkmenistan, e-visum för Uzbekistan och Tadjikistan, tillsammans med din elektroniska flygbiljett för de långa internationella flygsträckorna.

Med vänliga hälsningar,
Anna Mnatsakanova

*En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.