Gyllene triangeln

Länder som besöks

17 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Få namn har en sådan klang av spänning, exotism och det förbjudna som Gyllene triangeln. Namnet kommer från den plats där Thailand, Laos och Burma möts, men innefattar egentligen ett mycket större område där vallmoodlare förädlat den förrädiskt vackra blomman från mitten av 1900-talet. Följ med på en spännande resa genom bergstrakterna i fem länder befolkade av fler än hundra olika minoritetsfolk.    

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Rangoon
 2. Dag 3 Rangoon
 3. Dag 4 Rangoon – Inlesjön
 4. Dag 5 Inlesjön
 5. Dag 6 Inlesjön - Kyaing Tong
 6. Dag 7 Kyaing Tong
 7. Dag 8 Kyaing Tong
 8. Dag 9 Kyaing Tong - Chiang Saen-Gyllene trianglen, Thailand
 9. Dag 10 Chiang Saen – Pakbeng, Laos
 10. Dag 11 Pakbeng-Oudomxay
 11. Dag 12 Oudomxay-Muang Ngoi
 12. Dag 13 Muang Ngoi
 13. Dag 14 Muang Ngoi - Luang Prabang
 14. Dag 15 Luang Prabang
 15. Dag 16 Luang Prabang
 16. Dag 17 Hemresa
Datum:
Resans pris: 36 500 kr
Enkelrumstillägg (14 nätter): 3 500 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Stockholm (anslutning från Göteborg och Köpenhamn mot tillägg)
 • Visum till Burma och Laos 
 • Svensk färdledning
 • Lokala engelsktalande guider
 • Inrikesflyg i Burma
 • Samtliga buss-/båttransporter i Burma och Laos
 • Del i dubbelrum på hotell av bra turistklass. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Frukost under hela resan
 • Enklare gästgiveri eller homestay under vandring i Laos 
 • Välkomstmiddag eller lunch, avskedsmiddag samt helpension under vandring i Laos, ytterligare en lunch
 • Inträden till sevärdheter beskrivna i resplanen, bl a Shwedagonpagoden i Rangoon, utflykt längs Mekong i Thailand, Kungapalatset i Luang Prabang.
 • Skriftlig deltagarinformation och karta.
 • Dricks till lokala guider och bussförare

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck
 • Statlig svensk miljöskatt

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Klimat

Vi kommer att röra oss på denna resa över ett område med stor topografisk variation. Vistelsen i Burma kommer att vara på lägre höjd även om tre av nätterna här också i Shanstaten är på cirka 1000 – 1300 meters höjd. På dessa ställen kan vi räkna med att klimatet påminner om det i Yunnan. Varmast blir det i Rangoon med temperaturen upp till över 30 grader.

Temperaturerna varierar beroende på höjd. När det är upp till över 30 grader i det fuktiga låglandet längs Mekongfloden, kan temperaturen i bergen (Shanstaten i Burma) ibland falla till 0-3 ° C på natten under vintermånader. Under aktuella resedatum upplever ni med all sannolikhet medeltemperatur på ca 18-20 grader.

Det är fortfarande torr period men det kan förekomma skurar i bergstrakterna i samtliga länder. Generellt kan sägas att vi genomför resan under en bra årstid för att kombinera ihop alla länder.

Tidsskillnad

Laos/ Thailand sex timmar (+7/6) före Sverige. Burma ligger fem och en halv timme före oss (+5,5).

Språk

Burma - Vi reser till ett land som verkligen är fyllt med mängder av olika folkgrupper och språk. Etnologer säger att det finns 111 etniska minoriteter i Burma, medan regeringen erkänner 67. De flesta av dessa talar egna språk. Huvudspråket i Burma är burmesiskan som talas av huvudfolket Bamar (som också givit landets koloniala namn Burma). Burmesiska är i likhet med merparten av de språk som talas i Burma från den tibeto-burmanska familjen. De flesta som ni möter talar inga europeiska språk, men eftersom Burma tillhörde den gamla indiska kronkolonin så är det ändå en del som talar engelska. Trots att senaste åren Burma har blivit ett av mer eftertraktade resmålen i Asien med över 3 mln besökare år 2013, många burmeser är fortfarande nyfikna och mycket angelägna att få tala med turister som kommer till Burma. Det är framförallt de yngre som nu lär sig engelska, men i nästan varje by stöter du även på en del äldre som talar engelska.

Laos - Även i Laos finns det drygt 70 olika etniska minoriteter som i de allra flesta fall talar olika språk. Huvudspråket i Laos är laotiska, ett språk som är besläktat med thailändskan.

Strömstyrkan är 220 V växelström, vanligtvis med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Men det förekommer lite olika varianter. Tillgången till el är på sina håll dålig och det förekommer elavbrott, framförallt i Laos och Burma. Bristen på elförsörjningen gör att städerna ibland inte har någon gatubelysning och få affärer har ljus på kvällarna. Det kan bli mycket mörkt att gå omkring på kvällen, vilket gör att du behöver ficklampa. Hotellen har oftast en generator med egen elförsörjning.

Om ni är beroende av eluttag så föreslår jag att ni tar med er en multiadapter.

Valuta, växling, priser

Vi rekommenderar US dollar i kontanter. Möjligheterna att använda kort är begränsade. Numera finns ATM-maskiner i Burma, men starkt begränsade i Laos.  För säkerhets skull ha kortet bara som reservlösning under resan.

Observera att om du tar med kontanta USD i 100$-sedlar bör de vara nya och i mycket gott skick. I Burma är de stenhårda på att sedlarna ska vara fräscha. Burmesiska och laotiska  pengar får du först på plats.

Under resan kommer du sannolikt inte att göra av med inte mer än 3 000-4 500 kronor för mat och dryck. Dina övriga kostnader blir mestadels kortare transporter med cyclo, bak på motorcykel eller taxi. 

Telefoni och Internet

För många år att köpa SIM-kort i Burma var en dyr affär och de var svåra att få tag på, men numera säljs Telenor, Ooredoo and MPT (Myanmar Post & Telecommunications) kort. De är lätt tillgängliga och billiga. Ooredoo och Telenor blev endast i drift sedan 2014 och deras nätverk är ibland ojämn, men den förbättras.

SIM-kort kan köpas och fyllas på hos gatuförsäljare och butiker i centrala Rangoon och Mandalay, liksom vid Rangoons internationella flygplats och i de flesta större städer och turistattraktioner. Ett passfoto och passkopia behövs vid inköp av SIM-kort.

Även roaming fungerar i stora städer vilket innebär att du numera kan ha användning av din mobil i Burma. Kolla med din mobiloperatör vad som gäller för dig. På många hotell erbjuds gratis wi-fi och du då kan även använda Skype.

Även i Laos fungerar GSM-nätet men i de områden där vi rör oss och ffa under vandringar kan det bli svårt med täckning. Hör med din mobiloperatör om eventuella roaming avtal för respektive land.

Mat och vatten

Att resa innebär också det väldigt tillfredsställande nöjet att prova på ny mat. Det är mycket populärt och finns i en uppsjö olika varianter.

Burma

I Burma får man prova mat från Burmas grannländer. Det är framförallt kinesiska och indiska restauranger du finner utöver de inhemska burmesiska. De flesta restauranger i Burma har kinesisk mat (även de burmesiska). I Shanstaten är maten mer besläktad med det thailändska köket. Det inhemska köket innehåller en hel del curryrätter och ofta gärna långkok. Det finns alltid en risk att ömtåliga magar kan få smärre problem med dessa långkok. För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat.

Laos

Laotiska köket bär på olika regionala influenser. Ursprungligen kommer laotier från det som är idag södra Kina och är besläktade med thai folket. Detta avspeglas i köket även om med handen på hjärtat är Thailand en oomstridd segrare i tvekampen.

Det är inte vanligt att man råkar ut för kraftiga magåkommor, men det är bra att vara lite försiktig. Se alltid till att maten är ordentligt varm. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta grönsaker.

Fysiskt ansträngning

Den här resan kräver inte några stora fysiska prestationer, men den har en omfattande karaktär och bl a innehåller några vandringar. Det finns alltid alternativ för dig som vill ha lugnare tempo eller avstå från större ansträngningar. Vi rör oss mycket både i städer, byar och under utflykter på landsbygden. Vi ser ofta städerna till fots. Vi vandrar i två dagar i Luang Namtha nationalparken i Laos och vi har några vandringsetapper i Shanstaten i Burma. Vi ser dock till att ordna med alternativ om vi gör bedömningen att någon eller några inte klarar av dessa delar.

Transporter

Vi färdas med egna hyrda fordon, med båt och flyg på den här resan. Inte vid något tillfälle kommer vi att behöva bära bagaget någon längre sträcka.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc. och förvara detta på annat ställe i packningen.

Vaccination

Tag kontakt med en läkare i god tid före avresa - det är han/hon som har ansvaret för vaccinationer. Omständigheterna kan förändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du skall ta. Flera sjukdomar är synnerligen ovanliga, för andra ger en vaccination ett mindre gott skydd. En läkare arbetar ofta efter principen att minimera risken, men du måste väga in sannolikheten att drabbas, obehaget, ev. biverkningar och även kostnaden.

Om du inte har skydd mot gulsot, så är det nog ett måste. Havrix ger skydd mot Hepatit A, medan Twinrix skyddar mot både Hepatit A och B.

I övrigt på denna resa är det framförallt myggrelaterade sjukdomar – malaria, denguefeber, japansk b-encefalit - som man mest böra vara vaksam på. Myggorna är resistenta mot klorokin, vilket gör att du sannolikt behöver annan malaria preparat. Sedan ett par år tillbaka rekommenderas också vaccin mot tyfoid vid resor i Sydostasien.

Rekommenderade vaccinationer:

 • Polio - Femte sprutan anses ge livslångt skydd.
 • Stelkramp och difteri - Ger bra skydd i tio år.
 • Vaccin mot hepatit A - Skyddar mot gulsot (Hepatit A). Två sprutor. 1:a sprutan tas senast två veckor före avresa och ger skydd i ca ett år. 2:a sprutan tas ca 6-12 månader senare och beräknas ge skydd i ca 20 år. Ersätter Gammaglobulin.
 • Malaria - befintlig risk i Laos, samt bergstrakter i norra Vietnam. Vanligtvis rekommenderas Lariam eller Malarone (hör med läkare om detta).

Förslag till ryggsäcksapotek:

 • Första förband
 • Desinfektionsmedel
 • Alvedon
 • Compeed el. leukoplast mot skavsår
 • Öronproppar
 • Imodium/Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Plåster
 • Näsdroppar
 • Solskyddskräm
 • Cerat för läpparna

Pass och visum

Visum krävs för svenska medborgare till Laos och Burma. Världens Resor söker visum åt dig och kostnaden ingår i resans pris. 

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresa i respektive land och skall innehålla minst sex tomma sidor. Alla handlingar skickas tillbaka till er tio dagar före avresa med rekommenderat brev.

Fotografi

Fotograferar du med digitalkamera, så rekommenderar jag att ta med dig tillräckligt minne hemifrån. Det är inte säkert att det är så lätt att hitta ställen att ladda ned de tagna bilderna på en cd. Generellt kan sägas att det är väldigt lättfotograferat och de flesta tar fler bilder än vad de brukar när resmålen är Yunnan, Burma eller Vietnam.

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.

Vett och etikett

Kina är förhållandevis lätt att förhålla sig till och det är svårt att bete sig på ett sätt som ter sig direkt förolämpande (om man nu inte medvetet gör det på samma sätt som hemma), både vad gäller kläder och sätt att vara.

Burma och Laos är mycket buddhistiska. Det är viktigt att möta den nya kulturen och religionen med respekt. Ha inte shorts och linnen när ni besöker tempelområden. Ta av er hatt och skor när ni kommer in till templen. Ha inte dina fötter i riktning mot Buddha. Det anses också oartigt att klappa barn på huvudet. Det finns mängder av rituella beteenden i synnerhet i Burma, men det mesta klarar du med gott förnuft. 

Försäkringar

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner och kamerautrustning. Dessutom kan det vara klokt att resa i eventuella vandringskängor, eller lägga dem i handbagaget, eftersom de väl ingångna skorna oftast är oersättliga. Fötterna är din bästa tillgång på en sådan här resa!

Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Yunnan och Burna. Det är svårt att hitta böcker som specifikt handlar om Yunnan, i synnerhet skönlitterärt. Företrädesvis har vi valt ut böcker på svenska.

Burma

Här kommer ett urval av böcker om området. Det är dessvärre svårt att hitta vettig litteratur på svenska, så mycket är på engelska. Det är oerhört få böcker av burmesiska författar som översätts. Skönlitterära alster som berör Burma är alla av utländska författare.

Skönlitteratur:

 • The Glass Palace av Amitav Ghosh En fiktiv berättelse av en stor indisk författare om kungafamiljen i Mandalay som sattes i exil i Indien. Starkt kritisk mot det brittiska imperiet. Utkom 2001 och har blivit en storsäljare världen över. Utspelas i Burma huvudsakligen, men också i Indien och Malaysia.
 • The Burmese Days av George Orwell. Orwell tjänstgjorde i sin ungdom en tid i Burma. Burmese Days blev hans första roman och redogör fiktivt för denna tid. En lektion i kolonial rasism.

Faktaböcker:

 • Finding George Orwell in Burma av Emma Larkin (2005). Emma Larkin känner Burma mycket väl och ger en god bild av hur människor har det i Burma. Hon träffar folk på tehus, samtalar om litteratur, söker upp folk i Irrawaddydeltat, forna brittiska kolonistäder och besöker Orwells tjänsteplatser. Det är en bok om Orwells litteratur, men mycket mer än så är den en bok om Burma idag.
 • Everything is Broken av Emma Larkin. Ännu en briljant bok av Emma Larkin. Här följer hon efterspelet av Nargis 2008, tar oss med på innanför dörrarna till diktatorn samt ger oss hela historien hur munkdemonstrationerna 2007 tog plats. Oerhört välskrivet och initierat. Tar vid där förra boken slutade.
 • Granatklockorna i Myitkina av Jesper Bengtsson (2006). Ordförande i Svenska Burmakommittén och journalist på Aftonbladet ger sin bild av Burmas närhistoria, delvis sett ur missionären Ola Hanssons ögon. Jesper rör sig i Burmas utkanter och delvis bland flyktingar i Thailand. Bokens förtjänster ligger framförallt i den närhistoriska beskrivningen och hur livet ter sig för några av de etniska minoriteterna i Burma.
 • Aung San Suu Kyi: en kamp för frihet av Jesper Bengtsson (2011). Den första svenska boken om landets ikon framför alla. Ger liv åt hennes dramatiska historia och på vägen får vi Burmas närhistoria.
 • Burma in Revolt av Bertil Lintner (1999). En mycket detaljerad genomgång av Burmas närhistoria. Lintner har skrivit mängder av böcker om Burma och är en av de mest ihärdiga kritikerna till den sittande regimen. Han skriver för ett flertal tidningar, bland annat Far Eastern Economic Review.
 • Burmas historia av Bertil Lintner (2014). Journalisten och författaren Bertil Lintner ger en lysande bild av landet och dess historia där han börjar för tusen år sedan, då kung Anawratha grundade det första kungadömet i Bagan. Han fortsätter med berättelsen om självständigheten och hur sedan 1948 har Burma präglats av konflikter i gränsområdena.
 • A History of Modern Burma av Michael W. Charney. En alldeles färsk historiebok om det moderna Burma som sträcker sig så långt att både Nargis och munkdemonstrationerna 2008 är med.  
 • The Making of Modern Burma av Thant Myint-U. Beskriver tiden från det att det kolonialiseras fram till idag.
 • The River of Lost Footsteps. A Personal History of Burma av Thant Myint-U. En personlig bok om Burmas historia som kom ut 2008. Väldigt bra bok.  Nu senast kom samma författare ut med boken
 • Where China meets India där han beskriver om Burmas nya roll som landet som ligger mittemellan världens två kommande supernationer och vilken betydelse det kommer att ha för Burma.
 • Twilight Over Burma: My life as a Shan Princess av Inge Sargent. En österrikisk kvinna gifter in sig i ett kungahus i Hsipaw. Här är hennes historia.
 • Under The Dragon (A Journey Through Burma) av Rory McLean. En reseberättelse från Burma. Boken är färsk och utkom 2008.
 • Burma/Myanmar. What Everyone Needs to Know av David Steinberg (2009). En av de senaste böcker om Burma och dess moderna historia. Författaren är professor i Asiatiska studier vid Georgetown i USA.
 • Letters From Burma av Aung San Suu Kyi. Vinnaren av Nobels fredspris har skrivit eller varit föremål för många böcker. Här är hennes mest kända som är skriven under eget namn.
 • Burma Chronicles av Guy Delisle. En uppskattad serietecknare ger sin bild av Burmas skönhet och ondska i tecknad form. Uppskattad.
 • On The Road to Mandalay av Mya Than Tint. Denna Rangoon baserade författare har samlat ihop 34 berättelser om vanliga burmeser och givit ut i denna samling. Hon har även givit ut en bok om Irrawaddyfloden där hon följer floden från dess källa till deltat sydväst om Rangoon.
 • Burma av Insight Guides. Guidebok av kunniga författare med mycket fina bilder.

Laos 

Faktaböcker:

 • Vietnamkrigen av Marco Smedberg. Ger en god bild av konflikterna i Indokina från 1880-talet fram till 1990-talet. Mycket läsvärd!
 • Embers of War av Fredrik Logevall. Författaren har fått Pulitzerpriset i historia för sin bok om bakgrunden till Vietnamkriget. Logevall, är uppväxt i Sverige, kom som tonåring med familjen till Kanada och doktorerade så småningom på Yale universitetet i USA. I dag är han professor i amerikansk historia på elituniversitetet Cornell i New York.
 • Bamboo Palace: Discovering the Lost Dynasty of Laos av Christopher Kremmer. Skildrar Laos vid brytpunkten under 70-talet när följderna av Vietnamkriget och kommunismens farmmarsch i Asien kastar det lilla landet i kaos.
 • Another Quiet American av Brett Dakin. Unge Brett Darkin har arbetat i två år i Laos och återvänder hem en förändrad man. I en ny Quiet American, tar författaren dig genom maktens korridorer och vardagen i det fattiga Laos.
 • The Mekong: Turbulent Past, Uncertain Future av Milton Osborne. Mekongs historia sträcker sig över två tusen år - från början av civilisationen i deltat till de politiska och miljömässiga utmaningar som regionen står inför i dag. Boken skildrar folk och kulturer som lever vid den mäktigaste floden i Sydostasien.

Deltagare berättar

 • Vandringen bland risfälten i Lai Chau var en av resans höjdpunkter. Att Peter snackar kinesiska är ju helt klart en annan. OCH..., att vi kände oss lite "exlusiva", väldigt ofta, eftersom vi var de enda "turisterna" på platserna/vandringarna.
  Anders Nilsmark resenär 2016
 • Vad var det bästa med resan? Besök av avlägsna folkgrupper och övernattning hemma hos lokalbefolkningen. Allt fungerar och löper på. Välplanerat och organiserat på plats. Vi känner oss trygga.
  Erik Williamson, resenär 2016

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Peter Nyman

  Peter har en examen från Universitetet i Åbo, där han specialiserat sig på Asiens kulturer och religioner. Peter har bott i Yunnan provinsen (och norra Vietnam) sedan 1999 och känner Yunnan bättre än sina egna fickor. Peter jobbar för tillfället med en dokumentärfilm som handlar om de tibetaner som kom ner for att köpa te i Yunnans södra trakter. 

 • Roger Eriksson

  Roger talar kinesiska och har bott i Kina i flera år. Han har en utbildning från Öst- och Sydöstasienlinjen i bagaget och omfattande kunskaper om språk, kultur och natur i Asien. När han inte leder resor bland bergstoppar och pagoder njuter han av livet bland ejdrar och sälar hemma på Bohus-björkö. Då arbetas det med översättning av bl a kinesiska filmer.

Kontaktperson

 • Anna Mnatsakanova Reseproducent

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste femton åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. Anna har en bred portfölj av resor med ansvarar för Sydostasien, Centralasien, Balkan, Kaukasus, Iran mm.

  anna@varldensresor.se
17 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se