Sidenvägen till havs

Avgång 2019-10-13
Hemkomst 2019-10-30

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                                Publicerat 2019-10-02

 

Hej,

Nu är det bara 11 dagar kvar till er resa Sidenvägen till havs. Med vanlig post skickar vi era flygbiljetter, resplan, kontaktlista (finns även som länk nedan) samt kartor. Flyg-biljetter för kortflyget mellan Kinmen och Tainan kommer att skickas digitalt till färdledare Roger och delas ut till er på resan.

Två resenärer blev tyvärr tvungna att ställa in resan (på grund av hälsoskäl), så nu är ni 15 resenärer på resan.

Kina-visum
Vi vet att det har varit ett hästjobb för er att fylla i och ansöka om visum till Kina. De flesta av er har redan fått sina visum, och resten hämtas ut här på kontoret i nästa vecka. Jag vill tacka er alla för ert tålamod med detta- bra kämpat!

Visa kort och valutaväxling
Jag har fått många frågor om hur mycket pengar som är rimligt att ta ut/växla innan resa. Jag vill ge er rådet att endast växla till 1000-2000 CNY (kinesiska yuan) innan resa. I Hongkong/Macao Taiwan finns gott om automater (ATM) där det är lätt att ta ut pengar. Det är endast dagen då ni reser in i fastlandskina som ni kan behöva pengar och där det troligt inte finns automater tillgängligt innan ni sätter er på tåget. Det kan vara bra att ha två bankomatkort med sig utifall man skulle tappa ett på vägen.

Kopia på pass och visum
Ta gärna en kopia på ditt pass och visum och ta med på resan, eller ta ett foto på dem och skicka till dig själv. Det är alltid bra att ha om det skulle tappas bort på vägen.

Individuell incheckning
Sker på Arlanda, Köpenhamn senast 1 ½ timme före avgång. Bagaget ska checkas hela vägen till Hongkong. Er färdledare, Roger Eriksson, kommer att resa tidigare till Kina/Hongkong och möter er på flygplatsen när ni landar (vid utgången). Han har kommer visa upp en skylt med Världens Resor. Det går att nå honom på hans svenska mobil: + 46 (0)70-7361893 om det skulle behövas.

Packning
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter så som mediciner kommer med i handbagaget. Vänligen tänk på att inte packa ner vassa föremål, fickknivar och dylikt. Det kan innebära att de konfiskeras vid gränskontrollen till fastlandskina.

Situationen i Hongkong
Just igår, på Kinas 70-årsfirande av landets nationaldag, var protesterna i Hongkong starkare än vanligt, vilket var väntat. Om några dagar är firandet över och läget återgår troligt till tidigare status, d.v.s. troligt kommer protester fortsatt att poppa upp här och där. Det är svårt att se att dessa kommer sätta käppar i hjulet för er vistelse avsevärt, förutom att det kan vara lite trögare att ta sig fram här och där i trafiken. UD har ej lagt in någon avrådan till att resa till Hongkong och vi följer deras råd.
Färdledare Roger känner till staden väl och är van att anpassa aktiviteten utifrån situation, så om någon aktivitet skulle försvåras av protester kan dagsupplägget komma att modifieras något. På de flesta av de ställen ni kommer att besöka i Hongkong (Cheng Chau och West Kowloon t.ex.) är det mkt liten risk att protester skulle uppstå.

Med detta kvarstår bara för mig att önska er en fantastisk resa och vistelse i Hongkong, Macao, Kina och på Taiwan!

Vänligen

Matilda Lenell

Reseproducent Asien

matilda@varldensresor.se

08-6695525


Deltagarinformation                               Publicerat 2019-08-15

 

Hej resenär på resan ”Sidenvägen till havs”

Nu är det drygt två månader kvar till resan ”Sidenvägen till havs 13-30 okt”. Ni är 17 resenärer anmälda på resan.

I länkar nedan finns praktiska tips inför resan (inkl. litteraturlista), flyg-och deltagarlista samt kontaktlista till hotellen som ni kommer att bo på. Tänk på att läsa igenom all information i god tid innan resan med tanke på bl.a. vaccinationer med mera. Kontrollera att era namnuppgifter är korrekt stavade och att önskad avreseort stämmer.

Cirka tio dagar före avresa publicerar vi avreseinformation på denna webbsida och med post skickas ca 10 dagar före avresa flygbiljetter med e-biljettnummer, karta och bagagetaggar.

Färdledare för resan blir Roger Eriksson


Sedan 2007 har Roger Eriksson lett 44 resor för Världens Resor till 12 olika asiatiska länder. Roger är en av våra allra mest uppskattade färdledare och vi har under årens lopp förstått att det är många som gärna reser med honom igen. Våren 2018 tog vi kontakt med Roger för att undersöka möjligheten att tillsammans med honom sätta ihop en resa med intressant tema. Resultatet blev resan ni nu ska på ”Sidenvägen till havs”. Roger talar kinesiska (mandarin) och har bott i Kina i flera år. Han har en utbildning från Öst- och Sydöstasienlinjen i bagaget och omfattande kunskaper om språk, kultur och natur i Asien. När han inte leder resor bland bergstoppar och pagoder njuter han av livet bland ejdrar och sälar hemma på Bohus-björkö. Då arbetas det med översättning av bl a kinesiska filmer och böcker.

Slutbetalning och personuppgifter inför resan
Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter snarast. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra flygbokningar, beställning av olika aktiviteter, restaurangbokningar m.m. Vänligen se till att uppdatera Mina Sidor och fyll i personuppgifter. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här. Använd din e-postadress (den du får mail från oss på) samt lösenord*.

2.Klicka sedan på ditt 4-siffriga bokningsnummer som nu syns. Fyll INTE i under fakturauppgifter.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar (obs: alla förnamn enl passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den mailadress som du fick denna information på, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna meddela oss så hjälper vi till.

Pass och visum
Ni behöver inget visum till Hongkong eller Taiwan, men självfallet tar ni med era pass. Se till att detta är giltigt 6 mån efter hemresedatum.
För Kina (fastlandskina) kommer vi ordna med gruppvisum för er del och för det behöver vi detta mejlat till oss senast fre 30 augusti (gärna så snart som möjligt!).

1. En tydlig kopia av era pass (hela uppslaget över personsidan med ditt foto på). Det går bra att ta ett foto om det är tydligt nog (tillräckligt hög kvalité).

2. Två porträttfoton tagna mot vit bakgrund. Det går att ta detta med en smartphone eller egen kamera så länge fotot är skarpt och av hög kvalité. Om ni heller vill ta i automat kan ni skicka fotona till oss per post.

Mejla till:  matilda@varldensresor.se 

I Taiwan och i Hongkong behövs (som sagt) inget visum vid vistelse upp till 90 dagar i landet. Taiwan och Hongkong är officiellt delar av Kina, men ni kommer att stämpla in i passet separat (och gå igenom gränskontroller) ändå.

OBS! Om ni är över 80 år kommer vi behöva ordna med visum till er genom visumcentrum i Stockholm. Kontakta oss snarast möjligt så hjälper vi er och ger er instruktioner (vi kommer behöva ert fysiska pass för detta).

OBS! Om ni är född i ett arabisk-talande land har Kina (olyckligtvis) restriktioner vad det gäller visum-utfärdande för dig (de har ingen officiell lista exakt vilka länder det gäller, men de utfärdar sällan visum till folk födda i mellanöstern för tillfället, tyvärr!) Om någon av er skulle vara född i något arabisk-talande land, hör i så fall av er till oss snarast, så ser vi vad vi kan göra.

Liten ändring i program
Vi kommer inte att bo vid sjöstranden vid Sunmoon lake som står i programmet (dag 14) utan en bit ifrån sjön. Detta för att vi rekommenderats ett boende (bed and breakfast) med lokal prägel nära te-distrikten i området där man producerar ett känt svart te på Taiwan. Hotellen vid sjöstranden är kommersiella och stora (med stora turistgrupper). Vi tror att det boende vi valt kommer vara trevligare för er, eftersom det drivs av en familj och är litet och gemytligt. Vi kommer här att både få gå på ”work-shop” med te-tema, besöka te-odlingar samt promenera vid och nära Sun-moon lake. Middagen kommer ätas på restaurang nära sjön.

Protester i Hongkong
De flesta av er har säkert uppmärksammat och följer händelserna som pågår i Hongkong. Vi följer naturligtvis också dessa och kommer att hålla er uppdaterade utifall det skulle ske något som försvårar vår vistelse i Hongkong avsevärt.

Vi hoppas, och ser det som troligt, att det löser sig, eller i vart fall mattas av relativt snart.

Det är ännu en bra stund kvar till avresa, så vi tänker att klokast är att ha is i magen i detta läge. Vi lovar att hålla er uppdaterade, samt i värsta fall presentera alternativa planer om nöden verkligen skulle kräva det. Som alltid förhåller vi på Världens Resor till UD:s reserekommendationer och reser aldrig dit en avrådan gäller.

Öppna dokumenten nedan för information om:

Flyg- och deltagarlista

Kontaktlista

Praktiska tips

En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex. väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor om resan!

Med vänliga hälsningar
Matilda Lenell