Med DN-tåget genom Europa 1 sept

Avgång 2019-09-01
Hemkomst 2019-09-08

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                    Publicerad 2019-08-22

 

Hej,

Nu är det snart dags för DN-tåget att rulla ut från perrongen och vi ser fram emot en spännande och rolig vecka tillsammans!

Här följer avreseinformation och några sista tips och kom-ihåg. Samma information kommer även med vanlig post till er. Läs igenom informationen noga innan avresa tack.

De avresetider, spår samt mötesplatser som anges här är de som är aktuella nu och vi hoppas att det inte blir några ändringar före avresa. Det kan dock alltid ske, och då kommer vi att informera er genom mail, sms och appen. Det är viktigt att du är i god tid på stationen och på perrongen både vid avresa i Sverige samt under hela resan. Vi rekommenderar 30 minuter före avgång. Blir det en sista minuten-ändring av spår så har du då tid att förflytta dig. Tåget kan aldrig vänta, utan avgår på utsatt tid.

Avgång Stockholms Central 1 september, spår 12 kl 11.19
Tåget avgår från Stockholms Central från spår 12 kl 11.19. Var ute i god tid. Kommer du från tunnelbanan är det skyltat rakt fram. Det finns en mindre hiss på höger sida upp till spåret, annars trappor. Kommer du genom stationens huvudentré tar du först rulltrappan ner. Du kan även nå spår 12 från stationens övre ingång på Klarabergsviadukten. Härifrån finns det en hiss direkt ner på spåret, den ligger på insidan mellan Pressbyrån och Lush. Mittemot finns trapporna ner.

Avgång Linköping Central 1 september, spår 1 kl 13.46
Tåget avgår från Linköping Central från spår 1 kl 13.46. Var ute i god tid.

Samling Trelleborg Stena Lines terminalbyggnad 1 september, kl 17.45
Du som reser från Trelleborg möter guide Gustav Enquist i Stena Lines terminalbyggnad på  Hamngatan 9 kl 17.45. Transfer gemensamt ombord på båten där du får en plats att ställa ditt bagage samt information om plats för föreläsningen.

Deltagarlista och plats på tåget
På länken nedan finner du deltagarlista sorterad på efternamn. Här hittar du numret på din vagn och kupé. Reser du i flerbäddskupé finns information på kupédörren om vilken sovplats du har.

När vi reser från Sverige startar vagnsordningen från loket med nr 16 till 1. Under resans gång i Europa ändras dock ordningen ibland så att vagnarna hamnar i omvänd ordning med vagn 1 närmast loket.

På perrongen i Stockholm vid avresa finns flera guider som hjälper dig till rätta. I Linköping finns en guide på perrongen och för er som reser från Trelleborg möter en guide upp i terminalbyggnaden. Under hela resan kommer våra guider att finnas tillhands för att ge information och hjälpa till. Alla guider har likadana tröjor med DN:s och Världens Resors loggor samt namnbrickor.

Klicka på länkarna nedan för att komma till:

Deltagarlista med vagn och kupé

Uppdaterad resplan

Tips på aktiviteter och lokaltrafik

Meny och öppettider på tåget

Pass
Du behöver ha med dig ditt pass eller nationellt EU-giltigt id-kort. Har du ej detta med kommer du inte in i Tyskland när vi anländer med färjan.

Information under resan
Bifogat finner du en uppdaterad resplan, bra att ta med på resan. Information finns även tillgänglig på din resesida på webben samt ytterligare information i appen MeetApp Go. Vi har med e-post skickat ut information om hur du laddar ner appen om du har en smartphone eller ipad. Kontakta oss om du behöver hjälp!

Obs! Vi vill än en gång påpeka att alla avgångstider och spår är de som gäller idag. Det kan bli ändringar före avresa och under resans gång. Information om ändringar går ut via högtalarsystemet på tåget om vi befinner oss ombord samt genom sms och appen. 

Ombord på tåget
Reser du i 5- eller 4-bäddskupé är det av yttersta vikt att du minimerar ditt bagage då utrymmet är begränsat. Se information i de praktiska tipsen som du erhållit tidigare, de finns på din resesida på webben. Ta inte med stora och hårda väskor utan en mindre kabinväska och/eller mjuk bag är bäst.

Det kan bli lite trångt i gångarna på tåget vid ombordstigning och avstigning, när vi ska gå till föreläsning eller när de flesta ska besöka toalett/tvätt morgon och kväll. Om vi alla tänker på att visa hänsyn så kommer det gå lätt och smidigt. Efter kl 23.30 ska tystnad iakttagas i kupéer och i gångarna.

Aktiviteter
Under hela resan får du information från guider och tågvärdar om vad som händer härnäst i programmet. Vid tågväxlingar och vid färjeresorna kan du behöva lämna din vagn för en stund och sitta i restaurang- eller cafévagn. Guiderna har all information kring just dina val av aktiviteter, tid för middag på färjan, tid att lyssna på föreläsningarna och du får information fortlöpande under resan vad som gäller för just dig.

Biljetter
Biljetter till konstbiennalen erhåller du på plats i Venedig i ditt välkomstbrev på hotellet. Vi har valt att chartra båtar från hotellet till Biennalen efter introduktionsföreläsningen på morgonen den 4 september. Hälften av deltagarna går till området Giardini och hälften till Arsenale. Våra biljetter är personliga och vi går in tillsammans som grupp. Sedan är man fri att gå på egen hand så länge man vill. Biljetten gäller för entré en gång på respektive område och man kan välja att besöka båda samma dag eller dagarna efter varandra. Det är endast vid första besöket vi behöver gå in som grupp.

Biljett till operan i Verona erhåller du under tågresan mellan Venedig och Verona. Obs! Har du bokat kategori B eller C gäller följande klädkod: Ej shorts eller linne. För herrar gäller att du skall ha långbyxor och kort- eller långärmad skjorta.

Vaporettobiljett (båtbiljett i Venedig) erhåller du i ditt välkomstbrev på hotellet. Då vi nu valt att chartra båtar både till och från hotellet vid ankomst och avresa samt till biennalen på morgonen den 4 september är din båtbiljett en 24-timmarsbiljett. Den aktiveras första gången du använder den.

Medverkan föredragshållare
Utöver alla guider och tågvärdar finns fem föredragshållare med på delar av resan.

Peter Wolodarski. Digitalisering, globalisering och populism – hur hamnade vi här? Om detta pratar chefredaktör Peter Wolodarski ombord på tåget genom Sverige samt på färjan före avgång, innan han behöver återvända till redaktionen.

Vi är även glada att vi får med oss DN-journalisten – tillika På Spåret-vinnaren – Johar Bendjelloul på resan ner till Berlin. På tåget genom Sverige samt på färjan kommer Johar att berätta om konsten att intervjua.

Björn Wiman. Möter upp i Venedig där han håller en presentation om italiensk kultur på kvällen den 4 september samt om italiensk opera på tåget på väg till Verona (genom högtalarsystemet). I Stralsund håller Björn ett föredrag om klimatet.

Lina Lund. På svenska ambassadens Felleshus som är gemensamt för de nordiska ambassaderna håller DN:s korrespondent Lina Lund ett föredrag.

Gustav Enquist. Gustav kommer att introducera oss till Bolzano/Dolomiterna, till Venedig och till Wien. Detta sker genom kortare föredrag genom tågets högtalarsystem. Tur och retur från Trelleborg finns Gustav med på resan.

Lena Esslén är intendent med ansvar för film- och videosamlingen på Moderna Museet. På morgonen den 4 september får vi en introduktion till Venedigbiennalen och konsten av Lena. Detta sker i två grupper i balsalen efter frukost och innan avfärd till Biennalen.

Erik Huss är med som en av flera guider på resan. Erik är geolog, glaciolog och kommunikatör med forskning i globala miljöfrågor på sitt bord. Här är han vår egen klimatexpert ombord, så passa på att ställa frågor och ta med Erik i diskussioner.

Inköp och pengar
På tåget är det endast kortbetalning som gäller. I övrigt är det kort eller euro i kontanter. Växla gärna hemma så att du har med dig även mindre valörer till t.ex. tunnelbana i Berlin.

Under tågresan genom Sverige säljs inga alkoholhaltiga drycker ombord.

Appen
Under resan blir det några roliga och kluriga quiz i appen. Alla kan vara med och svara men vill du vara med och tävla med chans att vinna pris behöver du skapa en profil så det går att koppla just dina svar till dig. Det gör du lätt under ”Deltagare” i menyn.  Klicka på ”Lägg till dig” längst ner och fyll i förnam och efternamn (övrigt är valfritt).

Säkerhet och sjukdom
Våra guider har med sig information du har lämnat om vilken försäkring du har men det är alltid bäst att du själv har med dig denna information samt det EU-kort du erhåller från Försäkringskassan som ger möjlighet till sjukvård i de länder du besöker.

På tåget har vi med tre hjärtstartare som finns utplacerade och markerade i vagn 2, 8 och 15. Vi har även flera förstaförbandslådor med och det finns utbildad personal. 

Journummer
Blir du akut sjuk eller annan akut händelse inträffar under resans gång och det inte finns någon guide i närheten så kan du ringa vårt journummer som är +46 730 53 66 51.

Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar inför resan.


Vi ses på perrongen eller i färjeterminalen om en dryg vecka!

 


Deltagarinformation                          Publicerat 2019-05-29


Hej alla tågresenärer!

Nu är det cirka tre månader kvar till avgång för DN-tåget. Nedan finner du en uppdaterad resplan samt praktiska tips och lästips inför resan.  

Tåget är chartrat, så vi färdas med ett och samma tåg utan byten hela resan och du har din valda plats i samma kupé. Vi blir cirka 320 deltagare med 10 färdledare från Världens Resor och Dagens Nyheter. Det innebär att vi blir mindre grupper om cirka 30 personer under resan.

Utöver alla färdledare och DN medarbetare är DN:s chefredaktör Peter Wolodarski med på en del av resan, och kulturchef Björn Wiman möter i Venedig och är sedan med hela vägen till Sverige. I Berlin träffar ni även DN:s utrikeskorrespondent Lina Lund. 

Cirka 10–15 dagar före avresa skickar vi ut all slutgiltig information. Då får du bland annat mer detaljerad information om avrese- och ankomsttider, schema för aktiviteter, föredrag med mera.   

Uppdaterad resplan
I Berlin kommer föredraget av Lina Lund att hållas i de nordiska ambassadernas fina lokaler vilket blir väldigt trevligt. Föreläsningssalen rymmer 120 personer åt gången, vilket gör att vi delas in i tre grupper. Alla valda programpunkter inklusive föredragen är klara vid 14-tiden.   

Då Trafikverket genomför spårarbeten mellan Malmö och Trelleborg helgen den 31 augusti–1 september påverkar det vår utresa. Vi har förhandlat med Stena Line och fått dem att senarelägga avresan från Trelleborg från 18.00 till 19.45 så att spårarbetet avslutas innan vi kan åka sista biten till Trelleborg. Detta har gjort att vi också flyttat fram avresan till 11.19 från Stockholm den 1 september.

Du finner dessa korrigeringar i den uppdaterade resplanen, liksom mer exakta tidsangivelser för hela resan. All övrig praktisk information hittar du i de praktiska tipsen. 

Öppna dokumenten nedan för information om:

Resplan

Praktiska tips

Litteraturlista

Instruktioner iPhone

Instruktioner Android


Den 11 maj öppnade biennalen i Venedig och vill du läsa mer om den samt om vilka konstnärer som kommer vara på plats så hittar du det här: https://www.labiennale.org/en/art/2019/58th-exhibition

Slutbetalning och personuppgifter inför resan
Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter snarast. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra hotellbokning m.m. Vänligen se till att uppdatera Mina Sidor och fyll i personuppgifter. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här Använd din e-postadress (obs den e-post som bokningen är gjord på) samt lösenord*.

2.Klicka sedan på ditt 4/5-siffriga bokningsnummer som nu syns. Fyll INTE i under fakturauppgifter.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar (obs: alla förnamn enl passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den mailadress som du fick denna information på, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna meddela oss så hjälper vi till.

Tveka inte att ringa eller mejla om du har frågor! 

info@varldensresor.se eller tel 08-6695525

Med vänliga hälsningar,

Jörgen Fredriksson

Reseproducent