Med DN-tåget genom Europa 25 aug

Avgång 2019-08-25
Hemkomst 2019-08-31

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                                           Stockholm 2019-08-15

Uppdaterad med meny och tips, 2019-08-19

Hej,

Nu är det snart dags för DN-tåget att rulla ut från perrongen och vi ser fram emot en spännande och rolig vecka tillsammans!

Här följer avreseinformation och några sista tips och kom-ihåg. Samma information skickas även ut med vanlig post. Läs igenom informationen noga innan avresa tack.

De avresetider, spår samt mötesplatser som anges här är de som är aktuella nu och vi hoppas att det inte blir några ändringar före avresa. Det kan dock alltid ske, och då kommer vi att informera er genom mail, sms och appen. Det är viktigt att du är i god tid på stationen och på perrongen både vid avresa i Sverige samt under hela resan. Vi rekommenderar 30 minuter före avgång. Blir det en sista minuten-ändring av spår så har du då tid att förflytta dig. Tåget kan aldrig vänta, utan avgår på utsatt tid.

Öppna dokumenten nedan för information om:

Deltagarlista

Uppdaterad resplan

Meny och öppettider på tåget

Tips på aktiviteter och lokaltrafik

Avgång Stockholms Central 25 augusti, spår 12 kl 09.54
Tåget avgår från Stockholms Central från spår 12 kl 09.54. Var ute i god tid. Kommer du från tunnelbanan är det skyltat rakt fram. Det finns en mindre hiss på höger sida upp till spåret, annars trappor. Kommer du genom stationens huvudentré tar du först rulltrappan ner. Du kan även nå spår 12 från stationens övre ingång på Klarabergsviadukten. Härifrån finns det en hiss direkt ner på spåret, den ligger på insidan mellan Pressbyrån och Lush. Mittemot finns trapporna ner.

Avgång Linköping Central 25 augusti, spår 1 kl 12.13
Tåget avgår från Linköping Central från spår 1 kl 12.13. Var ute i god tid.

Samling Trelleborg Stena Lines terminalbyggnad 25 augusti, kl 16.30
Du som reser från Trelleborg möter guide Gustav Enquist i Stena Lines terminalbyggnad på Hamngatan 9 kl 16.30. Transfer gemensamt ombord på båten där du får en plats att ställa ditt bagage samt information om plats för föreläsningen.

Deltagarlista och plats på tåget
Under länken ovan finner du deltagarlista sorterad på efternamn. Här hittar du numret på din vagn och kupé. Reser du i flerbäddskupé finns information på kupédörren om vilken sovplats du har.

När vi reser från Sverige är vagnsordningen från loket nr 1-16. Under resans gång i Europa ändras dock ordningen ibland så att vagnarna hamnar i omvänd ordning med vagn 16 närmast loket.

På perrongen i Stockholm vid avresa finns flera guider som hjälper dig till rätta. I Linköping finns en guide på perrongen och för er som reser från Trelleborg möter en guide upp i terminalbyggnaden. Under hela resan kommer våra guider att finnas tillhands för att ge information och hjälpa till. Alla guider har likadana tröjor med DN och Världens Resors loggor samt namnbrickor.

Pass
Du behöver ha med dig ditt pass eller nationellt EU-giltigt id-kort. Har du ej detta med kommer du inte in i Tyskland när vi anländer med färjan.

Information under resan
Under länken ovan finner du en uppdaterad resplan. Ladda gärna ner vår reseapp om du har möjlighet. Information om hur du laddar ner appen finner du längre ner på denna sida. Kontakta oss om du behöver hjälp!

Obs! Vill än en gång påpeka att alla avgångstider och spår är de som gäller idag. Det kan bli ändringar före avresa och under resans gång. Information om ändringar går ut via högtalarsystemet på tåget om vi befinner oss ombord samt genom sms och appen. 

Ombord på tåget
Reser du i 5-eller 4-bäddskupé är det av yttersta vikt att du minimerar ditt bagage då utrymmet är begränsat. Se information i de praktiska tipsen som finns bifogad längre ner på denna sida. Ta inte med stora och hårda väskor utan en mindre kabinväska och/eller mjuk bag är bäst.

Det kan bli lite trångt i gångarna på tåget vid ombordstigning och avstigning, när vi ska gå till föreläsning eller när de flesta ska besöka toalett/tvätt morgon och kväll. Om vi alla tänker på att visa hänsyn så kommer det gå lätt och smidigt. Efter kl 23.30 skall tystnad iakttagas i kupéer och i gångarna.

Aktiviteter
Under hela resan får du information från guider och tågvärdar om vad som händer härnäst i programmet. Vid tågväxlingar och vid färjeresorna kan du behöva lämna din vagn för en stund och sitta i restaurang- eller cafévagn. Guiderna har all information kring just dina val av aktiviteter, tid för middag på färjan, tid att lyssna på föreläsningarna och du får information fortlöpande under resan vad som gäller för just dig.

Biljetter
Biljetter till konstbiennalen erhåller du på plats i Venedig i ditt välkomstbrev på hotellet. Vi har valt att chartra båtar från hotellet till Biennalen efter introduktionsföreläsningen på morgonen den 28 augusti. Hälften av deltagarna går till området Giardini och hälften till Arsenale. Våra biljetter är personliga och vi går in tillsammans som grupp. Sedan är man fri att gå på egen hand så länge man vill. Biljetten gäller för entré en gång på respektive område och man kan välja att besöka båda samma dag eller dagarna efter varandra. Det är endast vid första besöket vi behöver gå in som grupp.

Biljett till operan i Verona erhåller du under tågresan mellan Venedig och Verona. Obs! Har du bokat kategori B eller C gäller följande klädkod: Ej shorts eller linne. För herrar gäller att du skall ha långbyxor och kort- eller långärmad skjorta.

Vaporettobiljett (båtbiljett i Venedig) erhåller du i ditt välkomstbrev på hotellet. Då vi nu valt att chartra båtar både till och från hotellet vid ankomst och avresa samt till biennalen på morgonen 28 augusti är din båtbiljett en 24-timmarsbiljett. Den aktiveras första gången du använder den.

Medverkan föredragshållare
Utöver alla guider och tågvärdar finns fem föredragshållare med på delar av resan.

Peter Wolodarski. Digitalisering, globalisering och populism – hur hamnade vi här? Om detta pratar Peter Wolodarski ombord på tåget genom Sverige samt på färjan. Ni träffar även Peter på ambassaden i Berlin innan han återvänder till redaktionen på DN.

Björn Wiman. Ombord på tåget genom Sverige och på färjan handlar Björn Wimans anförande om klimatet. I Venedig i stora balsalen berättar Björn om italiensk kultur på kvällen den 28 augusti samt om italiensk opera på tåget på väg till Verona (genom högtalarsystemet). Björn stannar i Verona.

Lina Lund. På svenska ambassadens Felleshus som är gemensamt för de nordiska ambassaderna träffar vi Lina Lund som håller ett föredrag om Berlin.

Gustav Enquist. Gustav kommer att introducera oss till Bolzano/Dolomiterna, till Venedig och till Wien. Detta sker genom kortare föredrag genom tågets högtalarsystem. Tur och retur från Trelleborg finns Gustav med på resan.

Jörgen Fredriksson. På morgonen den 28 augusti får vi en introduktion till Venedigbiennalen och konsten av Jörgen. Detta sker i två grupper i balsalen efter frukost och innan avfärd till Biennalen. Jörgen finns med på resan från Stockholm till Wien.

Inköp och pengar
På tåget är det endast kortbetalning som gäller. I övrigt är det kort eller euro i kontanter. Växla gärna hemma så att du har med dig även mindre valörer till t.ex. tunnelbana i Berlin.

Under tågresan genom Sverige säljs inga alkoholhaltiga drycker ombord.

Säkerhet och sjukdom
Våra guider har med sig information du har lämnat om vilken försäkring du har men det är alltid bäst att du själv har med dig denna information samt det EU-kort du erhåller från Försäkringskassan som ger möjlighet till sjukvård i de länder du besöker.

På tåget har vi med tre hjärtstartare som finns utplacerade och markerade: På vägen till Venedig: Vagn 3, 8 och 13. På vägen från Venedig: Vagn 15, 8 och 2.

Vi har även flera förstaförbandslådor med och det finns utbildad personal. 

Journummer
Blir du akut sjuk eller annan akut händelse inträffar under resans gång och det inte finns någon guide i närheten så kan du ringa vårt journummer som är +46 730 53 66 51.

Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar inför resan.

Vi ses på perrongen eller i färjeterminalen om en dryg vecka!


Uppdaterad                                     Stockholm 2019-07-11

 

Hej!

Idag har vi skickat ut ett mail med information om vår app. Denna information samt instruktioner för hur du laddar ner appen hittar du bifogat längre ner på denna sida. Det finns två dokument, ett för iPhone och ett för Android. 

Hör gärna av dig om du har frågor!

Hälsningar,
Världens Resor


Deltagarinformation                      Stockholm 2019-05-20


Hej alla tågresenärer!

Nu är det tre månader kvar till avgång för DN-tåget. Nedan finner du en uppdaterad resplan samt praktiska tips och lästips inför resan.  

Tåget är chartrat, så vi färdas med ett och samma tåg utan byten hela resan och du har din valda plats i samma kupé. Vi blir 330 deltagare med 10 färdledare från Världens Resor och Dagens Nyheter. Det innebär att vi blir mindre grupper om cirka 30 personer under resan.

Utöver alla färdledare är DN:s chefredaktör Peter Wolodarski med på en del av resan, och kulturchef Björn Wiman är med hela vägen ned till Italien samt på plats där. I Berlin träffar ni även DN:s utrikeskorrespondent Lina Lund. 

Cirka 10–15 dagar före avresa skickar vi ut all slutgiltig information. Då får du bland annat mer detaljerad information om avrese- och ankomsttider, schema för aktiviteter, föredrag med mera.  

Uppdaterad resplan
I Berlin kommer föredraget av Lina Lund att hållas i de nordiska ambassadernas fina lokaler vilket blir väldigt trevligt. Föreläsningssalen rymmer 120 personer åt gången, vilket gör att vi delas in i tre grupper. Alla valda programpunkter inklusive föredragen är klara vid 14-tiden.   

Då Trafikverket genomför spårarbeten mellan Malmö och Trelleborg helgen den 31 augusti–1 september påverkar det vår hemresa. Vi kommer att bli tvungna att lämna Wien något tidigare än ursprungligen planerat och åka med en tidigare färja från Rostock (istället för Sassnitz) till Trelleborg, för att på så sätt kunna åka den tänkta sträckan från Trelleborg innan arbetet påbörjas.

Du finner dessa korrigeringar i den uppdaterade resplanen. All övrig praktisk information hittar du i de praktiska tipsen. 

Den 11 maj öppnade biennalen i Venedig och vill du läsa mer om den samt om vilka konstnärer som kommer vara på plats så hittar du det här: https://www.labiennale.org/en/art/2019/58th-exhibition

Klicka på rubrikerna nedan för att komma till dokumenten med information om:

Resplan

Praktiska tips

Litteraturtips

Instruktioner iPhone

Instruktioner Android


Slutbetalning och personuppgifter inför resan

Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter mm omgående. Detta för att vi skall kunna göra hotellbokningar mm. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här Använd din e-postadress (den du får mail från oss på) samt ditt lösenord.

2.Klicka sedan på ditt 4 alt 5-siffriga bokningsnummer som nu syns. Fyll INTE i under fakturauppgifter.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar(obs: alla förnamn enl passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den mailadress som du fick denna information på, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna meddela oss så hjälper vi till.


Tveka inte att ringa eller mejla om du har frågor! 

info@varldensresor.se eller tel 08-6695525

Med vänliga hälsningar,

Jörgen Fredriksson
Reseproducent