Vandra i Georgien

Avgång 2019-06-24
Hemkomst 2019-07-05

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                     Publicerat 2019-06-13

 

Hej!

Avresedagen närmar sig med stormsteg och det är dags att fundera på sista detaljer inför resan till Georgien. Din elektroniska flygbiljett och bagagebrickor skickar vi idag med vanligt brev. Kartor kommer sändas till er med post nästa vecka då de blev försenade från producenten. Ni är 10 deltagare och färdledaren är Elias Drakenberg. Elias möter ni på flygplatsen i Tbilisi efter passkontroll och bagageuthämtning. Han har med sig en Världens Resors skylt.

Flyg, incheckning och bagage
Vi reser med Air Baltic via Riga. Bagaget är maximerat till 20 kg och ingår i resans pris. Incheckningsavgifter är också inkluderade i resans pris. Incheckningen sker två timmar före avgång. Checka in ditt bagage hela vägen till Tbilisi. Packa dina viktigaste tillhörigheter så som vandringsskor, mediciner etc i handbagaget (frivikt 8 kg, storlek 55x40x20). Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening.

Observera att på flygresor med Air Baltic ingår inga måltider, men det finns mat till försäljning.  

Klädsel, utrustning och övernattningar under vandringen
Jag rekommenderar bekväma slitstarka friluftskläder. Använd gärna skalprincipen, dag och natt temperaturen under vandringen kommer att skifta.  Medeltemperaturen i juli Tusheti/Georgien ligger på ca 15 grader. Glöm inte att ta med sandaler; vid några tillfällen kommer ni att vada över bäckar och det är tryggast i sandaler med räfflad sula.

Vid kyrkobesök i Tbilisi rekommenderas kvinnor att ha en schalett att täcka huvudet med. Ibland, t ex vid besök på Alaverdikyrkan strax utanför Telavi ska man klä sig i kjol/klänning. Som tur oftast går det att låna en skynke/ kjol och en schalett i större kyrkor i Telavi och Tbilisi.

Vi vandrar i en fantastisk naturmiljö och vi besöker några av Georgiens mest genuina byar. För några år sedan fanns knappt några övernattningsmöjligheter längs vägen. Idag bor vi i små privata hotell eller rättare sagt s k bed and breakfast/ enkla pensionat eller gästgiverier. Ni kommer att bo i två- eller trebäddsrum under vandringen. Rummen är fina, maten hemlagad och mycket god. Faciliteterna är ganska rudimentera, gemensam dusch finns på samtliga övernattningsställen (se kontaktlistan).

Mobiltäckning finns nästan under hela vandringen. Det kommer att finnas möjligheter att ladda kameran och mobilen på gästgiverierna.

Vandringen
Det är inte lätt att vara exakt i beskrivning av svårighetsgraden med det här en resa för dig som har vandringsvana och god kondition.  Vi vandrar ca 4–8 timmar om dagen. Vi går ofta både uppför och nerför på samma dag så vandringsstavar är bra att ha.  Vid två tillfälle vadar vi över bergbäckar och att ha med sig skoombyte är en bra idé.

Dag 7 innehåller den längsta och möjligen den svåraste vadringsetappen. Räkna med ca 8-10 timmars vandring och drygt 1000 höjdmetrar. Det finns alltid ett back-up i form av bil eller hästtransport i fall ni känner er inte redo att möta utmaningen.

Högsta passet på resan är 2 910 m ö h.  Du bär endast en lättare dagsryggsäck själv.

Det är en bra idé att bunkra med lite snacks för vandringen. Det går utmärkt att handla nötter och/eller torkade frukt vid marknadsbesöket i Telavi.

Vatten
Drick buteljerat mineralvatten i städer (finns alltid att köpa). Under vandring går det att dricka kranvatten i byar. Det också går bra att fylla på vattenflaskan från bergbäckar längs vägen. Hör med guiden, först!

Återstår att önska en trevlig resa,

Anna Mnatsakanova

Världens Resor

 


Deltagarinformation                   Publicerat 2019-04-23

 

Nu är det två månader kvar till resan Vandra i Georgien. Ni är idag 13 deltagare. Nedan finner ni resplan, praktiska tips, kontaktlista med hotell samt flygtider och deltagarlista. Cirka 10 dagar före avresa skickar vi era e-tickets och samtidigt publicerar vi ett avresemeddelande med den slutgiltiga kontaktlistan för resan.

Vandringarna
Vandringsetapperna varierar, men du får räkna med 4-9 timmars effektiv vandring och uppstigning på 350-900 m under dagen. Avståndsmässigt är den längsta etappen under dag 5, ca 20 km, dock är den dagen höjdskillnaderna inte särskilt stora. Dag 7 är något kortare men mer ansträngande med 920 m upp och 1200 m ned. Ytterligare en relativt tuff vandringetapp har vi dag 10, där sträckan mellan Kumelaurti byn till Oretisjön och vidare till byn Khisi där vi hämtas av våra fordon, tar ca 7 timmar och går 940 m upp och 800 m ned.  Vid flera tillfällen kommer vi att vada. För det mesta går vi på väldefinierade stigar.

Det finns möjlighet att hyra hästar mot tilläggsbetalning på ca 500 kr per dag om du känner att någon av dagarna du inte vill eller kan vandra. Vi behöver helst veta ett par dagar före för att reservera/boka hästtransporten. Rådgör med din färdledare. Betala kan du göra på plats.

Färdledare för resan blir Elias Drakenberg.

Elias har magisterexamen i geografi och kunskaperna använder han inom läraryrket samt på många intressanta resor världen runt, framför allt i östra Europa. Till vardags jobbar Elias med digitalisering av landets skolor och guidar besökare i Stockholm, till fots, på cykel, i kajak eller på taken i Gamla stan..! Elias har lett mängder av resor i Europa och övriga världen. bl a Västra Balkan, Nya Zeeland mm.  

Slutbetalning och personuppgifter inför resan
Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter snarast. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra beställningar av olika aktiviteter, restaurangbokningar m.m. Vänligen se till att uppdatera ”Mina Sidor” och fyll i personuppgifter. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här. Använd e-postadressen som angavs vid bokning samt lösenord*.

2.Klicka sedan på ditt 4 alt 5-siffriga bokningsnummer som nu syns.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar (obs: alla förnamn enligt passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den e-postadress som angavs vid bokning, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna kontakta oss så hjälper vi till.

Öppna dokumenten nedan för information om:

Resplan

Praktiska tips

Flygtider och deltagarlista

Kontaktlista

En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt eller vandringssträcka kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som till exempel väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske på grund av spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.

Har ni några frågor är det bara att ni hör av er!

Med vänliga hälsningar,
Anna Mnatsakanova