Västra Balkan

Västra Balkan sjuder av liv. Det är en ny stolt generation vi möter på vår resa genom sju länder. Hur ser man på sin historia idag? Krigsminnena finns kvar, liksom spåren från de grekiska, romerska och ottomanska imperierna. Regionens enorma mångfald har präglat dess historia och här möter vi den muslimska såväl som ortodoxa och katolska kulturen. Utöver historiska reflektioner bjuder resan på härliga naturupplevelser i Europas vackraste hörn.  

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Flyg till Ljubljana
 2. Dag 2 Ljubljana - Bled
 3. Dag 3 Ljubljana - Split
 4. Dag 4 Split-Korcula
 5. Dag 5 Korcula
 6. Dag 6 Korcula - Mostar
 7. Dag 7 Mostar - Sarajevo
 8. Dag 8 Sarajevo
 9. Dag 9 Sarajevo - Belgrad
 10. Dag 10 Belgrad
 11. Dag 11 Belgrad - Ohrid
 12. Dag 12 Ohrid
 13. Dag 13 Ohrid - Tirana
 14. Dag 14 Tirana (utflykt till Durresi)
 15. Dag 15 Tirana - Thethi
 16. Dag 16 Thethi
 17. Dag 17 Thethi - Kotor
 18. Dag 18 Kotor
 19. Dag 19 Kotor - Dubrovnik
 20. Dag 20 Dubrovnik
 21. Dag 21 Hemresa
Datum:
Resans pris: 37 900 kr
Enkelrumstillägg: 4 800 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår

Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Stockholm (avresa från andra orter i Sverige och Kopenhamn mot tillägg)
• Svensk färdledning
• Lokala engelsktalande guider
• Alla transfers och busstransporter enligt resplanen, dagtåg Mostar-Sarajevo
• Snabbåt till Korcula
• Flyg Belgrad – Skopje
• Del i dubbelrum på mellanklasshotell inkl frukost. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
• Två nätter på ett gästgiveri i Theth, Albanien (flerbäddsrum)
• Välkomst- och avskedsmiddag
• Helpension dag 15,16
• Vingårdsbesök med avsmakning av lokala rätter och vin på ön Korcula
• Alla utflykter enligt programmet, bl a Bled med omgivningar, slottet i Ljubljana, Tunnel i Sarajevo, nationalmuseet i Tirana, vandring i Theth
• Guidade stadsvandringar i gamla stadsdelar i Dubrovnik, Kotor, Split och Mostar
• Turistskatt i Kroatien och Montenegro
• Inträden till sevärdheter och museum enligt programmet  
• Skriftlig deltagarinformation och karta
• Dricks till guider och chaufförer

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck
 • Statlig svensk miljöskatt
 • Dagsutflykt till Durres i Albanien. Vi har valt att lämna dag 14 till eget förfogande, men för den som vill kan Durresbesöket arrangeras som extra aktivitet. Räkna med ca 150 kr för buss och inträde till amfiteatern. 

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Så här reser vi på denna resa

Under resan kommer vi att använda oss av olika transportmedel. Det är alltid trevligt och ger en bra bild av hur det är att färdas i länderna. Vanligtvis färdas vi med egen buss mellan de olika platserna men vi kommer även åka båt och tåg. I vissa fall kommer vi att behöva dela upp transporterna på två olika sträckor, då gränsövergångarna i vissa fall gör att det är svåradministrerat. Vi satsar på att uppleva städerna så nära som vi kan. Därför föredrar vi stadspromenader och lokala färdmedel snarare än hyrda bussar när vi är i stadsmiljö.

När vi är i städerna bor vi på hotell med vanlig turiststandard. Dusch och toalett finns alltid på rummen. Vid ett tillfälle färdas vi över natten med tåg. På tåget mellan Belgrad och Skopje har de för få kupéer för att kunna erbjuda tvåbädds till alla. Det blir blandat tre och fyrbädds-kupéer.  

Resan är inte speciellt fysiskt ansträngande. Ingen aktivitet kräver att du ska ha mer än vanlig normalkondition. Endast i Albanien kommer vi erbjuda möjlighet till vandring som kräver lite mer, men då också med alternativ.

Klimat

Generellt kan sägas att perioden för resan är den bästa tänkbara rent vädermässigt. Medeldygnstemperaturerna kommer som högst att ligga på 18-26 grader på ön Korcula, i Mostar och Dubrovnik. I bergsområden som Theth och Sarajevo är medeldygnstemperaturen cirka fem grader lägre. Städerna i inlandet som Belgrad och Skopje har temperaturer mittemellan dessa. Adriatiska kusten är generellt väldigt vädersäker och erbjuder stort antal soltimmar. Regn kan dock aldrig uteslutas. Precis som hemma kan dock väderleken variera kraftigt från år till år och dag till dag. Generellt är det en bra tid att resa i.  

Tidsskillnad

Västra Balkans länder tillhör tidszonen GMT +1 timme. De har med andra ord samma tid som vi har i Sverige.

Språk

De flesta länderna i Västra Balkan talar slaviska språk. Det har alltid funnits skillnader i språken, men under perioden som länderna var enade under Jugoslavien (Albanien ej medräknat) skapades ett språk som kom att kallas serbokroatiska. Efter att de återigen blivit egna stater har länderna återinfört sina egna nationella språk och också ansträngt sig för att ta tillbaka gamla ord samt skapa ord som inte finns i framförallt serbiskan. För den som ändå talar serbokroatiska går det bra att ta sig runt i alla länderna, frånsett Albanien. Störst likheter har du mellan språken i Serbien, Montenegro, Bosnien & Hercegovina samt i Kroatien. Slovenskan är inte lika klart ett sydslaviskt språk och har fler likheter med västslaviska språk.

Det språk som skiljer sig mest från det forna Jugoslavien är makedonskan (förutom albanskan). Makedonskan är i sitt ursprung mer lik bulgariskan, men hade under Jugoslavien-eran en medveten språkjustering för att likna de övriga språken.

Idag har alla länderna officiellt sina egna språk. Alla skriver med latinska bokstäver förutom i Serbien, Montenegro (där många också använder det latinska alfabetet) och Makedonien där de behållit de kyrilliska bokstäverna. 

Albanska är det officiella språket i Albanien. Albanien har starka kopplingar till det historiska Illyrien och språket är indoeuropeiskt men har inget släktskap med de slaviska språken eller något annat levande språk.

Engelska är det mest gångbara utrikiska språket, framförallt bland ungdomar. Det är dock många som talar tyska och i Slovenien och Albanien är italienska mycket gångbart. Räkna dock med att det är många som inte talar något annat än sitt eget språk.

El

I alla länderna är det vanlig växelström med 220 volt. Vägguttagen är likadana som i Sverige. I Albanien är elavbrott relativt vanliga, då de har ett väldigt omodernt elektriskt system.

Valuta, växling, priser

Under resans gång kommer ni att använda sex olika valutor. Montenegro och Slovenien använder Euro, men alla de övriga länderna använder sina egna valutor. I vissa fall går Euro att använda som betalning för middag eller en taxifärd eller liknande, men det går aldrig att garantera. Dessutom blir priserna alltid dyrare om man inte använder lokal valuta.

De enda valutan som säkert går att växla till sig på Forex är Euro och Kroatisk Kuna (HRK). Övriga valutor finns inne ibland, men går ej att förbeställa. I den mån de har valutorna på lager ger de också en marginellt sämre kurs än att växla med Euro direkt på plats i länderna. 

På samtliga ställen som vi kommer till på resan finns växlingskontor och uttagsautomater. Kontokort går att använda på de flesta restauranger, hotell och i butiker. 

Generellt är kostnadsläget i Balkan väsentligt lägre än i Sverige, men det är stora skillnader mellan de olika länderna. Dyrast kommer det att vara i Slovenien och Kroatien. Billigast är det i Makedonien och Albanien. 

Världens Resor står för dricks till guider, hotellpersonal och chaufförer. Vid egna restaurangbesök räkna med ungefär tio procent på mat och dryck.

Telefoni och internet

Att ringa till och från länderna i Västra Balkan är inga problem alls. Ni kommer att få en lista med telefonnummer till de ställen vi bor på, så att folk lätt kan ringa till er. Det är mycket lätt att ringa från hotell eller telefonkontor på de flesta ställen. Offentliga telefoner kan endast användas med telefonkort, som kan köpas på postkontor, i kiosker, hotell och turistcenter.

Är det något akut så går det självfallet att ringa från de ställen vi bor på. De flesta mobiltelefoner ska gå bra att använda under resan, dock är det troligt att ni inte får täckning när vi är i Theth i Albanien. Gå in på www.gsmworld.com för att läsa mer. Undersök också med din egen svenska mobiloperatör om de har roaming-avtal med respektive operatörer. Det finns också gott om ställen att komma åt internet under resan. Det är relativt billigt och kostar mellan 5 – 20 kronor i timmen. Det finns Wi-Fi anslutning på samtliga hotell under resan.

Mat och dryck

Utbudet är rikt och varierat med mycket god och vällagad mat!

Många av det albanska kökets lokala maträtter är typiska för Balkan och Medelhavsområdet men några är albanska specialiteter. Det traditionella albanska huvudmålet är lunchen som vanligtvis äts tillsammans med en sallad på färska grönsaker; tomater, gurka, grön paprika, oliver, vinäger och salt.

Kroatien börjar bli alltmer känt för sin goda mat och fina viner. Det genuina kroatiska köket är mångfacetterat och uppvisar många regionala skillnader. Gemensamt är dock kvaliteten då kroaterna gärna använder färska och biologiskt tillverkade råvaror. Längs med kusten är maten inspirerad av Italien men tillagad på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Sjöborre och langust, grillad och serverad med en citronklyfta är populärt på menyn liksom Pljeskavica som är en pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. 

I Kroatien finns det även en del maträtter som ursprungligen härrör från Turkiet och som via grannländerna Serbien och Bosnien-Hercegovina kommit till Kroatien där de har domesticerats. Mest känd är Ćevapčići, en typ av köttfärsrullar och Burek som är ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller äpple. Även desserter håller en mycket hög standard. Kroatisk glass (kroatiska: sladoled) är en utmärkt konkurrent till den italienska glassen både vad det gäller smak och kvalitet. Kremšnita, štrudl är vanliga desserter på menyn.

Kroatien är en stor vinproducent och producerar många viner av varierande kvalitet. Det mest kända röda vinerna är Dingač, Plavac och Postup som alla tillverkas i den sydvästligaste landsdelen Dalmatien. Vita viner tillverkas främst i de norra landsdelarna och de mest kända är Muscatel, Malvazija, Kaštelet och Pošip. Kroatien är inte bara en stor vinproducent. Öltillverkningen har även den gamla anor. De största ölmärkena i Kroatien är bland annat Ožujsko (uttalas Åzhujsko), Karlovačko (uttalas Karrlovatschko) och Laško (uttalas Lasjko).

Makedonien: Inhemska maträtter baseras ofta på nöt- och griskött. Vid kusten kan du även prova på havs- och skaldjursrätter.

I Montenegro är det välkända ölet Niksic värt att provas. Det bryggs i staden med samma namn och tillreds med renaste källvatten.

En av de vanligaste formerna av starksprit är rakija som är en sorts brännvin och finns i mängd olika smaker.

Man kan dricka vanligt kranvatten men det rekommenderas att man dricker buteljerad dricka. På de flesta lokala lunchrestauranger serveras vatten som en naturlig del av lunchen. Det kommer vanligtvis direkt från kranen så ta för vana att alltid fråga. Kranvattnet är drickbart i hela Kroatien och Montenegro.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.

På flygplatser, marknader, tågstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.

Pass och visum

Vi kommer inte att behöva några visum på denna resa. Passet måste innehålla minst sex tomma sidor när resan påbörjas och ha minst 6 månaders giltighet fr. o.m. det datum du anländer till respektive land.

Försäkringar

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme. Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor eller vill köpa en försäkring så hjälper vi till. Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

Vaccination

Till Västra Balkan rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré.

Förslag till ryggsäcksapotek:

 • Första förband
 • Desinfektionsmedel
 • Alvedon
 • Compeed el. leukoplast mot skavsår
 • Öronproppar
 • Imodium/Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Plåster
 • Desinfektionsmedel
 • Näsdroppar
 • Solskyddskräm
 • Cerat för läpparna

Fotografi

Du kan hitta film, batterier och minneskort längs vägen. Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som t.ex. ev. mediciner. Vid eventuell bagageförsening är det vissa saker som är svårare att få tag på än andra.

Litteraturtips

Här kommer ett litet urval av böcker om Västra Balkan. Vi har huvudsakligen valt böcker på svenska, men då det finns ont om facklitteratur på svenska rekommenderar vi även några böcker på engelska.

Facklitteratur:

 • Med ryggen mot världen: serbiska porträtt av Åsne Seierstad. Genom personliga intervjuder gjorda vid tre olika tillfällen kommer författaren nära sina intervjuobjekt. Vi får en bild av Serbien före, under och efter kriget. Utkom 2005.
 • Slavenka Drakulic har skrivit flera reportageböcker som ger en större förståelse för den närhistoria som länderna genomgått. Balkan Express tar sin början före kriget och genom olika reportage får vi bakgrunden till det oförståeliga kriget. Café Europa är förlagd till en period efter kriget och i Inte en fluga förnär, senast utkommen på pocket i Sverige 2006, följer hon rättegångarna för krigsförbrytare som Milosevic. Mycket bra läsning.
 • En historia om Balkan: Jugoslaviens uppgång och fall av Sanimir Resic. Den enda boken i ämnet som är skriven på svenska. Boken börjar i antiken och slutar vid Jugoslaviens fall 1991. Utkom på Historiska Media 2006.
 • Balkan Ghosts av Robert Kaplan. Nämns ofta som boken som man ska läsa som introduktion till konflikterna i början av 90-talet. Boken har uppdaterats, men är ändå lite till åren kommen. 

Reselitteratur:

 • Se Slovenien av Ulf Schenkmanis. En guidebok skriven 2002.
 • Kroatien av Första Klass Reseguide kom med en ny utgåva 2015. Det finns ett par guideböcker om Kroatien på svenska.
 • Kroatien (2015) och Montenegro (2013) av Lonely Planet. Guideböcker om länderna i Västra Balkan. Den finns en tidigare utgåva som täcker alla de länderna resan går.
 • Makedonien, Albanien, Montenegro, Serbien, Bosnien & Hercegovina av Bradt och Rough Guides. Bra böcker för vartdera landet. Bradt har guideböcker med relativt stora sektioner med faktakunskap.
 • Black Lamb and Grey Falcon av Rebecca West. En klassisk reseskildring från resor på Balkanhalvön under 30- och 40-talet.
 • High Albania av Edith Durham. En ännu tidigare kvinnlig reseskribent som mest skrev om Albanien, men även en del om de övriga länderna. 

Skönlitteratur:

 • Ismail Kadare. Många av Albaniens stora författare finns översatta till svenska. På pocket bör gå att få tag på Den döda arméns general och inbundna finns Monstret, Aprils frusna blommor och Grymma april, utkommen 2007. Genom Kadares böcker får vi en stor inblick i Albaniens närhistoria skildrad genom olika människoöden.  
 • Danilo Kis. En annan stor 1900-tals författare, född i Belgrad. Hans judiska påbrå syns i flera av böckerna och han rör sig över hela östra Europa. Tidiga sorger var den senaste boken att komma ut på svenska. Sedan tidigare vann han stor popularitet med böcker som Timglaset och En grav för Boris Davidovic
 • Ivo Andric. Vann Nobelpriset 1961. Hans mest kända bok är Bron över Drina. Boken handlar om en bro i Visegrad, på gränsen mellan Bosnien och Serbien. Bron uppfördes av turkarna på 1500-talet och kom senare att skifta överhöghet i takt med att gränserna försköts. Samtidigt handlar boken om människorna i staden, serber, muslimer, judar, tjecker och ungrare, och den är full av anekdoter. Boken slutar med att första världskriget bryter ut. En annan av hans mer kända böcker är Bosnian Cronicle.
 • Några andra skönlitterära författare från Balkan att hålla utkik efter är: Mesa Selimovic (hans bok Ön finns på svenska) och Milorad Pavic (av honom finns på svenska Vindens insida eller Romanen om Hero och Leander).
 • Leila av Alexandra Cavelius. Utkom på pocket 2005. Cavelius träffade Leila i Sarajevo och berättar hennes historia under kriget och det blir en historia om kvinnornas utsatthet i kriget med tortyr, våldtäkt och elände.

Filmtips:

 • Regionens stora filmare är Emir Kusturica, som nått stora internationella framgångar med filmer som Zigenarnas tid, Svart katt, Vit katt och Underground. Färgstarka filmer med en härlig galenskap.
 • Makedoniens mest berömda filmregissör, Milco Mancevski har också nått de svenska biograferna med flera filmer. Mest berömd är Före regnet med magnifika vyer över det storslagna makedonska landskapet.
 • Flera filmer har berört kriget i Bosnien. Danis Tanovics Ingenmansland är en av dessa. En annan är Michael Winterbottoms Welcome to Sarajevo.

Deltagare berättar

 • Resan och färdledaren får högsta betyg. Bilden av Balkan med sin komplicerade historia blev mycket tydligare, liksom de olika ländernas likheter och skillnader.
  Karin Berglund, resenär 2017

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Elias Drakenberg

  Ett starkt intresse för kartor ledde till en magisterexamen i geografi och vidare biologistudier. Kunskaperna har sedan använts inom läraryrket samt på många intressanta resor världen runt, framför allt i östra Europa. Till vardags jobbar Elias med digitalisering av landets skolor och guidar besökare i Stockholm, till fots, på cykel, i kajak eller på taken i Gamla stan..! 

 • Mikael Karlmark

  Mikael är ursprungligen filmfotograf utbildad i London men har även titlarna statsvetare och ekonom. Han reser mycket och bor ofta längre perioder i Rumänien där han har en del av verksamheten i ett av sina företag. Mikael har även forskat i Guatemala, arbetat i Slovenien, Vietnam och Sydafrika och det går att hitta flera av hans skrifter och rapporter på Internet.

Kontaktperson

 • Anna Mnatsakanova Reseproducent

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste femton åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. Anna har en bred portfölj av resor med ansvarar för Sydostasien, Centralasien, Balkan, Kaukasus, Iran mm.

  anna@varldensresor.se