Nepal med Plan International

Länder som besöks

Typ av resa

Följ med Plan International på denna engagerande resa till Nepal. Under vår vistelse på 12 dagar kommer vi att bekanta oss med några av Nepals många folkgrupper, ta del av dess rika kulturarv och njuta av vackra vyer över så väl Himalaya som vackra dalar. Under tre dagar kommer vi att göra minnesvärda fältbesök där Plan International stödjer lokalsamhällen att bygga upp förskolor och därmed ge barnen en bra start på livet. 

 

 

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Flyg till Kathmandu - Nepal
 2. Dag 3 Kathmandu - Daman
 3. Dag 4-6 Daman - Hetauda
 4. Dag 7 Hetauda - Chitwan
 5. Dag 8 Chitwan
 6. Dag 9 Chitwan - Pokhara
 7. Dag 10 Pokhara
 8. Dag 11 Pokhara - Kathmandu
 9. Dag 12 Kathmandu - hemresa
Datum:
Resans pris: 29 900 kr
Antal deltagare: 12-20

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg Stockholm inkl skatt. (Flyg från andra orter mot ev tillägg)
 • Visum
 • Svensk färdledning av två Plan representanter
 • Lokal guide
 • Del i dubbelrum på 3* hotell
 • Alla frukostar 10 st, luncher 9 st, middagar 9 st 
 • Alla transporter enligt resplanen med egen buss
 • Inrikesflyg Pokhara - Kathmandu
 • 3 Plan-dagar med projekt- och fadderbarnsbesök.
 • Alla aktiviteter, nationalparksavgifter och inträden enligt resplanen: linbana till Chandragiri Hill, Kathmandu stadsrundtur med Patan, Hanuman Dhoka, Boudha, Durbartorget. Nationalparksavgift samt naturguide i Chitwan Nationapark, linbana
 • Skriftlig deltagarinformation
 • Karta över Nepal
 • Dricks till guide och chaufför

 

Vad ingår inte i resans pris?

 • Lunch och middag vid egen dag i Pokhara
 • Egna aktiviteter
 • Dryck
 • Personliga utgifter 
 • Dricks i Chitwan

 

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips cirka 60 dagar innan avresa.

Klimat

Vi kommer att resa när Nepal är som behagligast. Både Kathmandu och Pokhara har temperaturer från 15-25 medans det i Hetauda och Chitwan kan komma att vara varmare än så dagtid. Det är ganska sällsynt med regn denna årstid men generellt räknar man med några millimeter nederbörd i april, så möjligen kommer det att regna någon eller några gånger, men inte mer än så. Kvällstid kan det dock kännas lite kyligare, speciellt i Kathmandu, så en kofta eller jacka är bra att ta med sig när man går ut kvällstid. 


Tidsskillnad

Nepal ligger 4 timmar och 45 minuter före Sverige under vår vintertid. När vi går in i sommartid den 26 mars kommer det istället att skilja 3 timmar och 45 minuter. Språk

 

Språk

I Nepal talas nepali, ett språk som är indoeuropeiskt och talas som första språk av drygt 50% av befolkningen. Nepal består av en oerhört stor mängd etniska minoriteter som alla talar sina egna språk, men de flesta har också lärt sig nepali och/eller engelska.

El

Strömstyrkan är 220 V växelström med varierande eluttag i Nepal. Det är oftast två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Vår svenska modell förekommer också. Om ni är beroende av eluttag så föreslår jag att ni tar med er en multiadapter.

För mer exakt information gå till följande sida: http://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/

 I Kathmandu har de ont om elektricitet. De har för närvarande ett system som gör att de har el endast cirka 12 timmar per dygn. Dessa timmar infaller efter ett visst schema som gör att det är olika tider varje dag. Det gör att det är stor sannolikhet att man blir tvungen att gå till restauranger i mörker. En ficklampa är mycket bra att ha med sig.

Valuta, växling, priser

Vi rekommenderar att ta med lite dollar som växlas in mot nepalesiska rupies på plats. Det går också bra att ta ut med kort på många ställen. 1 SKR = 12 nepalesiska rupies (2017-01-18). Räkna inte med att ni kan använda kortet för betalning i affärer eller restauranger mer än undantagsvis. Det är sannolikt inte så mycket pengar som går åt under resan. En stor del av maten är inkluderad i resans pris och Nepal är fortfarande relativt billigt. Du äter måltider för 20 – 70 kronor. En taxiresa kostar kanske en tiondel mot Sverige.  Världens Resor står för all dricks men det går naturligtvis att betala extra om ni vill.

Du bör ha med dig ca 2000 kr i en reservkassa och/eller ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dyl.

Pass och Visum

Visum krävs för svenska medborgare till Nepal. Vi ordnar detta på flygplatsen i Kathmandu och vi ber dig ta med två foton för detta ändamål samt 40 dollar att betala visumet med. Vi ger dig sedan tillbaka pengarna för visumet när ni kommer ut i ankomsthallen och möter färdledaren som redan kommer att vara på plats i Kathmandu.  Du behöver ett pass som är giltigt sex månader efter det att du åker in i Nepal.

Telefoni och internet

Telia Sonera har byggt ut hela eller stora delar av det nepalesiska 3G-nätet. Det innebär nu inte att mobiltelefonerna kommer att fungera överallt och sannolikt inte alls när ni vandrar. I städerna i övrigt går det antagligen bra att använda era telefoner (kontrollera ditt roamingavtal) åtminstone för sms. Det finns internetcaféer i Kathmandu, Bandipur, Pokhara, Lumbini, kanske i Chitwan och i Bhaktapur. Räkna inte med att det är snabbt och tillförlitligt överallt. Det är också ganska enkelt att hitta cybercaféer varifrån du kan ringa hem för ganska små pengar.

 

Mat och vatten
För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Nepal har ett kök som påminner en del om det indiska. Det är currybaserat med mycket linser och andra grönsaker. En vanlig måltid består ofta av flera olika smårätter med en linssoppa och ris. Sällan kommer det bröd till maten. Många restauranger har rikligt med alternativ av västerländsk mat och olika kök i Asien. Magsjuka är inte vanligt förekommande, men det förekommer.

Vaccination

För denna resa rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobelin). Det finns minimal risk för kolera och läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré.

I Nepal förekommer också malaria i landets södra delar. Under tiden vi är i Hetauda och Chitwan är vi inom det område där man brukar rekommendera malaria profylax. Kontakta din vaccinationscentral/läkare för de rekommendationer som gäller just din resa.

Förslag till ryggsäcksapotek:

 • Första förband
 • Desinfektionsmedel
 • Alvedon
 • Compeed el. leukoplast mot skavsår
 • Öronproppar
 • Imodium/Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Plåster
 • Desinfektionsmedel
 • Näsdroppar
 • Solskyddskräm
 • Cerat för läpparna

Transporter

Vi färdas med egen buss hela denna resa förutom kortare transporter inom städer och dylikt. Samt inrikesflyg Pokhara till Kathmandu.
Mellan Chitwan och Pokhara är det lång och denna dag blir en relativt lång transportdag. Fördelen är att vi på detta sätt får vi se en stor del av landet.

Logi

Generellt bor vi på hotell av god turiststandard i städerna. I Hetauda är standarden något lägre då det inte finns så stort utbud. 

Fotografi

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.

Försäkringar

Du måste ha en heltäckande försäkring som ger fullgott skydd vid sjukdom och olycksfall. Försäkringen skall dessutom täcka kostnader vid ev. hemtransport. Detta är ett villkor för deltagande i resan. Kontrollera först med ditt eget försäkringsbolag vad som gäller. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. 

Religion och vett & etikett

Nepal som i stora delar är hindusikt har många rituella beteenden, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Med tanke på den lokala klädeskulturen är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller ben. Det innebär inte några svårigheter då det går bra att använda långbyxor, t-shirt, långa kjolar (under knät) eller klänning med ärm. Speciellt viktigt är det att respektera detta då du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. I storstäderna är det inte lika strikt utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma.

 

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Nepal. 

Böcker om Himalaya/Nepal
Michael Palin – Himalaya. Underhållande bok där Palin besöker Nepal bland annat.

Mikael Persson - Nepal: till Himalaya-land, Vagabond, 1998. Den enda resehandboken på svenska, ganska grundläggande. Därtill finns givetvis en mängd mycket mer detaljerade resehandböcker på engelska.

Michael Hutt – Himalayan People´s War: Nepal´s Maoist Rebellion. En av flera böcker som handlar om det närhistoriska förloppet.

The Maoist Insurgency in Nepal – Flera författare samlade i en bok utgiven av renommerade Routledge. Väldigt akademisk och informativ av det lite tyngre slaget.

 

Esbjörn Sandin- Nepal på tröskeln till fred, Världspolitikens Dagsfrågor 2007/3, Utrikespolitiska institutet. En artikel som behandlar maoisternas uppror och vägen till ett fredsavtal 2006 då kungen förlorade makten.

 

Conor Grennan – De små prinsarna (eller som titeln är i pocketform ”De försvunna barnen”)

En äventyrare som kommer till Nepal för att jobba voluntärt på ett barnhem för föräldralösa. Har fått väldigt fin respons om hjärtskärande berättelser om hur han under äventyrliga former hjälper till att få barnen tillsammans med sina familjer igen.

 

Inger Brattström- Ambika – en levande gudinna? – Almqvist & Wiksell Förlag, 1987. En barnbok som beskriver Ambika som blir utvald att inneha rollen som levande gudinna, en urgammal tradition där en flicka utnämns som gudinnan Kumari och även tillbeds av kungen. När detta händer Ambika förändras familjens liv.

 

Samrat Upadhyay – Arresting God in Kathmandu. Den största litterära framgången i Nepal. Första bok som också skrevs direkt på engelska.

 

 

Elizabeth Enslin -While the Gods Were Sleeping. En underbar berättelse om en antropolog som på 1980-talet gifte sig med en högkastig man från Chitwan i södra Nepal och levde där tillsammans med hans familj. Hon skriver om lättsamheter och svårigheter för sig själv och för människorna runt omkring vad gäller jämställdhet, utveckling och kulturkrockar.

 

DVD
Den fransk-nepalesiska filmen Caravan gjord av Eric Valli är kanske den mest kända om Nepal. Utspelar sig i Dolpo. Kagbeni är en relativt ny spelfilm som fått gott mottagande. Gjord av Bhushan Dahal.

 

Kagbeni är en spelfilm som också fått gott mottagande. Den utspelar sig i lägre Mustang och är gjord av Bhusan Dahal.

 

Kontaktperson

 • Pernilla Palacios Reseproducent

  Att resa har sedan länge varit ett sätt att leva för Pernilla. Passionen är att få lära känna nya kulturer och att vandra i dramatiska landskap. Peru och Nepal är två favoriter dit hon gärna återvänder.  År 2000 gick en av många drömmar i uppfyllelse och det var att få komma till Tibet, där hon besökte sitt fadderbarn. Pernilla har även bott i Cuzco, Peru och på senaste resan dit var sonen med. Att resa tillsammans med barn är som att upptäcka världen på nytt! På fritiden dansas det en hel del. Gärna afrikanskt med levande, kraftfullt trumspel. Pernilla ansvarar för resor både till Latinamerika och Himalaya.

  pernilla@varldensresor.se