Höst i Japan

Avgång 2019-11-03
Hemkomst 2019-11-16

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                                     Uppdaterat 2019-10-22

 

Hej bästa Japanresenärer!

Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan. Era e-tickets för flyget, resplan, kontaktlista för hotell samt kartor skickas till er med vanlig post. Vänligen se till att du tar med dig den uppdaterade resplanen som kommer via postgång.

Individuell incheckning
Sker på Arlanda och Landvetter senast 1 ½  timme före avgång. Se till att bagaget checkas hela vägen till Osaka (Kansai International Airport, KIX). Er färdledare Jon Utterström kommer att vara på plats i Osaka och möter er i ankomsthallen med en skylt med ”Världens Resor”. Jons japanska mobilnummer är +81-(0)80-4120-8559.

På flighten till Osaka kommer ni att få fylla i ett Immigration card och på detta fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan;

Hotel Sunroute Nara: 1110 Takabatake-cho, Nara City, Nara, 630-8301. Tel: +81742-22-5151

Efter ankomst åker vi med en hyrd buss från flygplatsen till restaurang för att äta välkomstlunch och därefter besöker vi MIHO museet som tidigare informerat. Efter MIHO museet åker vi med samma buss fram till Nara sent på eftermiddagen. Promenad i Nara gör vi dagen efter det vill säga Dag 3.

Tiderna och terminal står nu på era biljetter. Titta noga på er e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn på biljetten. Det är OK att bindestreck eller apostrof inte står med på biljetten. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt. 

Packning
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.

För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid två tillfällen. Det är därför viktigt att du tar med dig en dagsryggsäck där du får plats med det nödvändigaste för dessa dagar. Se till att du alltid tar med dig ditt pass. Det finns schampo, tvål och ofta något att sova i (yukata – bomullskimono alt en mer västerländsk variant på nattsärk) att låna på hotellen. 

Bagageskick 1: Från Kyoto till Kanazawa (utan huvudbagage två nätter)

Bagageskick 2: Från Kanazawa till Tokyo (utan huvudbagage en natt)

*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång

*Vänligen observera att det ingår bagageskick 1 kolli per person. Om du vill skicka fler blir det till självkostnadspris och kan betalas färdledare på plats. Bagageskick av en vanlig resväska kostar ca. 160kr/kolli.

*Bagageskicksschemat kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång

Några användbara fraser under resan;

Ohayo: God morgon. *låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”

Konnichiwa: Hej!

Oyasumi: God natt.

Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.

Gochisosama deshita: Tack för maten.

Oishii: Gott.

Daijobu: Ingen fara/Det går bra.

Arigato: Tack.

Kore kudasai: Jag vill ha detta.

Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack.

Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.

Sumimasen: Ursäkta mig.

Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg!

Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?

Uppdateringar om resan
Som ni kanske såg i nyheter en stor tyfon har drabbat delar av Japan för två veckor resan. Vi har pratat med färdledare och andra personer på plats och i nuläget finns det inget som tyder på att vi behöver göra stora förändringar för er resa. Delar av tåg har varit inställt men redan nu fungerar det mesta som vanligt. Snabbtåget Shinkansen mellan Kanazawa och Tokyo är under reparationsarbete och reparationsarbete skulle vara klar under denna vecka. Om det skulle bli försening kan det eventuellt påverka schemat något då vi behöver ta ett alternativt tåg den sträckan, men i övrigt fungerar tågförbindelsen som vanligt.

Dag 10 skulle vi besöka Owakudani för att se vulkanisk aktivitet och sedan åka vidare till dagens boende i Izu-Nagaoka, men efter tyfonen har stället varit stängt. Om det fortsätter så åker vi förbi något annat intressant stället istället.

Om det är något ni funderar på under resans gång är det viktigt att ni påtalar eller meddelar färdledaren så snart som möjligt så att vi har möjlighet att hantera det. Vi på kontoret finns också alltid här om det är något du undrar över.

Flygtider och deltagarlista är uppdaterad sedan tidigare, du hittar uppdaterad version om du skrollar ner detta meddelande.

Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai!

Vänliga hälsningar,
Akio Noshi

*På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar duinformation om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan


Deltagarinformation                                  Uppdaterat 2019-10-08

Konnichiwa minasan (Hej allihopa)!

Nu är det cirka två månader kvar till resan till Japan. Nedan finner ni praktiska tips, kontaktlista med alla hotell, en uppdaterad resplan samt en flyg- och deltagarlista. Information om slutbetalning och personuppgifter hittar du också i detta brev. Resan har idag 18 anmälda och resan är fulltecknad.  

Cirka tio dagar före avresa får avresemeddelande via epost och vi skickar ut ett kuvert med e-tickets för flyget, några kartor och bagagetaggar.

Er färdledare i Japan blir Jon Utterström

Jon växte upp i Kamakura utanför Tokyo och japanskan blev hans första språk. Idag jobbar han framförallt som tolk och översättare, men förutom omfattande studier inom humaniora har han även arbetat med film och drivit konstgalleri. Utöver hans stora matintresse ägnas fritiden gärna åt friluftsaktiviteter som vandring och surfing.

Öppna dokumenten nedan för information om:

Flygtider och deltagarlista

Resplan (uppdaterat 8 okt)

Kontaktlista

Praktiska tips

Kontrollera noga att ditt namn i flyg- och deltagarlistan nedan överensstämmer med ditt pass (ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn), samt att rätt avreseort är angivet enligt era önskemål. Det är alltid bra att ha första förnamnet med om det inte är tilltalsnamnet. Kontakta oss snart som möjligt om något inte stämmer.

Om det är något dokument ovan som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er.

Uppdatering om resan

Dag 2 & 3, MIHO museet och promenad i Nara:

Enligt originalresplan skulle vi besöka MIHO museet Dag 3 men museet har stängt just denna dag och därför för vi detta besök Dag 2 istället. Vi åker med egen buss från flygplatsen till museet. På vägen dit äter vi välkomstlunch.

Stadspromenad i Nara gör vi Dag 3 istället och efter promenaden åker vi vidare till Kyoto med lokalt transportmedel. Bagage skickas separat till hotellet i Kyoto så ni behöver inte släpa ert bagage.

Dag 4 & 5, Program i Kyoto:

Vi besöker natursköna Arashiyama med bambuskog och Tenryuji som det står i resplan, men vi har tagit bort vandring/strövtåg till Takao på grund av att vandringsleden är fortfarande delvis förstörd efter tyfon förra året. Vi har kastat om program i Kyoto och uppdaterad resplan för att det blir bra flöde i programmet. Vi besöker stenträdgården Ryoanji, Gyllen paviljongen och Nijoborgen som planerat men inte samma ordning som tidigare. Istället för vandring till Takao besöker vi Fushimi Inari med tiotusentals röda shinto-portaler Dag 4.

Dag 7, Hiroshima: Vi har hela dagen i Hiroshima denna dag. Vi besöker Miyajima och Fredsmuseum som planerat, men vi vill uppmärksamma er om att den röda shinto-portalen på Miyajima är nu 144 år gammal och från och med 17 juni i år pågår restaureringsarbete. Restaureringen kommer att pågå i obestämd tid. Miyajima är oerhört vacker på hösten och vi kommer att besöka ön och Itsukushima helgedomen precis som planerat. 

Dag 11: Som det står i den uppdaterade resplanen kommer vi att bo på ett trevligt ryokan i Izu- Nagaoka med fina värma källor både inomhus och utomhus. Efter tågresa från Kanazawa åker vi en naturskön väg med egen buss från Odawara och om vädret tillåter får vi fantastiska vyer över den snöklädda ikonen; Mt Fuji.

Annars finns det inga ändringar från tidigare resplan.

En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, tranportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.

Boende

På denna resa bor vi både på hotell i västerländsk stil och på japanskt ryokan. Att bo på ett japanskt ryokan innebär att vi kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå. Som ett bra exempel på boende på japanskt ryokan i Tokyo kan du titta på denna länk: http://www.katsutaro.com/annex_index.html  

Slutbetalning och personuppgifter inför resan

Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter snarast. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra flygbokningar, beställning av olika aktiviteter, restaurangbokningar m.m. Vänligen se till att uppdatera Mina Sidor och fyll i personuppgifter. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här Använd din e-postadress (den du får mail från oss på) samt lösenord*.

2.Klicka sedan på ditt 4-siffriga bokningsnummer som nu syns. Fyll INTE i under fakturauppgifter.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar (obs: alla förnamn enl passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den mailadress som du fick denna information på, annars hittar du inte din resa.

Har ni några problem får ni gärna meddela oss så hjälper vi till.

Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: akio@varldensresor.se eller info@varldensresor.se

Med vänliga hälsningar

Akio Noshi