Ny konst och arkitektur i Japan
Det här är ett exempel på en skräddarsydd resa som vi hoppas kan inspirera. Hör av dig till oss med just era önskemål!
Välj din avgång
Avreseort väljer du när du anger dina personuppgifter i nästa steg.
Kommer snart
Datum och pris för denna resa är inte satta ännu.
Följ med Jörgen Fredriksson på en resa till Japan som tar in den nya konsten och arkitekturen i Japan. Här ska vi se allt från nya snitsigt designade toaletter av Tadao Ando i Tokyo till en hel bergsby på ön Shikoku ritad av Japans nya stora stjärnarkitekt Kengo Kuma. Inget land har så många välkända arkitekter som Japan och på den här resan kommer vi att komma i kontakt med väldigt många av dessa, bland annat bor vi på hotell ritade av Shigeru Ban, Sanaa och Kengo Kuma.
Färgexplosioner väntar oss på det nya häftiga Tokyo Digital Art, men framför allt väntar oss många naturnära konstupplevelser på Hiroshi Senjus museum i Japanska alperna, Enoura Observatory vid Mt Fujis fot och på vackra Sagawamuseet vid Biwasjöns strand. En stor del av resan går till ön Shikoku där vi äter halstrad bonito på en underbar marknad i Kochi, bor i vackra traditionella hus i Iyadalen och njuter av en vacker båtresa på Shimantofloden. För denna resa har vi i stort sett valt enbart helt nya sevärdheter, vilket gör att allt sannolikt blir nytt även för dig som varit i Japan tidigare.
Resfakta och pris
- Dag 1-2 Flyg till Tokyo
- Dag 3 Tokyo
- Dag 4 Tokyo
- Dag 5 Karuizawa, Japanska alperna
- Dag 6 Mt Fuji, Yugawara
- Dag 7 Enoura Observatory, Hiroshima
- Dag 8 Hiroshima
- Dag 9 Yusuhara
- Dag 10 Shimantofloden, Kochi
- Dag 11 Kochi
- Dag 12 Iyadalen
- Dag 13 Kyoto
- Dag 14 Kyoto
- Dag 15 Hemresa
Resplan
-
Dag 1-2 Flyg till Tokyo
Transfer till vårt hotell. På kvällen välkomstmiddag.
-
Dag 3 Tokyo
Idag ska vi se Tokyo till fots då vi går mellan två av Tokyos största stadsdelar, Shinjuku och Shibuya. Vi lämnar Shinjukus myller bakom oss och går in i den ljuvliga stadsparken Shinjuku Gyo-en. Den var från början residens åt en av de högsta samurajerna, men från 1903 blev den istället i kejserlig ägo. Sedan 1949 är den nu allmänhetens. Anlagd till stora delar som en landskapsträdgård med fina promenadstigar och otaliga dammar som förbinds med varandra. Här finns fina paviljonger, traditionella tehus och många andra rastplatser. Det är verkligen en oas som är mest känd för sin rikedom av blomning på våren med körsbärsträd och azalea, men är fin att besöka året runt. Shinjukus skyskrapor vakar över parken och speglar sig i dammen.
Vi går genom den stora parken från Shinjuku till utgången vid Sendagaya. Här hittar vi Tokyos så omtalade Nationalstadium som byggdes för OS 2020. Zaha Hadid fick först uppdraget att rita OS-byggnaden, men hon drog över budgeten och i stället gavs uppdraget till den japanska arkitekten Kengo Kuma. Han är känd för sin träarkitektur, likaså här är byggnaden framför allt i trä vilket är ovanligt med hus i denna storlek, 200 000 kvadratmeter. Han blandar i sedvanlig stil ultramodern teknik med traditionell japansk. Bland annat har han låtit bygga Nationalstadium med cederträ från Japans alla 47 prefekturer samt 70 000 kubik av tallträd från Okinawa. Vi får möjlighet att gå på löparbanorna, se omklädningsrummen och den olympiska flamman.
En kort promenad tar oss in i nästa område och vi ska nu följa en av Tokyos absolut mest populära gångstråk, Cat Street. Det en snirklande gånggata som tar dig hela vägen genom Harajuku och Omotesando och vidare bort till Shibuya. Cat Street är fyllt av trevliga caféer, roliga klädesbutiker och spännande byggnader. Vi korsar Omotesando och är man intresserad av arkitektur blir denna del av gatan en högtidsstund för det är mängder av byggnader som räknas som några av Tokyos främsta. Bara inom några hundra meters radie hittar du en eller flera byggnader ritade av Herzog & Meuron, OMA, MVRDV, Tadao Ando, Toyo Ito, Sanaa osv. Dessutom är det inte mer än ett stenkast bort till Tokyos OS-byggnad 1964 om man vill göra en jämförelse med den nya anläggningen. Det har ibland kallats för världens främsta gratismuseum för samtida arkitektur. Är man mindre intresserad av arkitektur är det kanske i stället varumärkena som säljs här som lockar? Prada, Dior, Tod´s osv.
Området kring Omotesando har idag blivit Japans i särklass mest modemedvetna med olika delar av gatan för olika målgrupper. Under hela 90- och 00-talet samlades tusentals ungdomar här varje helg för att visa upp sina särarter. Här samlades massor av folk som uppträdde på olika sätt, men framför allt var det som en gigantisk modeshow där alla företrädare för gotiska lolitor, visual kei och andra som kom från en värld av anime och manga. Gatan Takeshita Dori blev Tokyos motsvarighet till Carnaby Street. Inte så konstigt att H&M satsade på sin allra första butik i Japan just här. Vi passar på att ta en längre lunch i området så kan ni både hinna med att flanera till det som ni lockas till samt inta lunch.
Vi hittar museer och gallerier, flaggskeppsbutiker och religiösa byggnader som bär de här stora arkitekternas namn men här hittar man också småskaliga projekt. I området kring Shibuya har 16 arkitekter gått ihop för att sätta upp offentliga toaletter i ensliga parkområden.
Offentliga japanska toaletter är kända för att vara världens mest hygieniska. Trots detta är det få japaner som går dit för att de sägs vara mörka och allmänt läskiga. Målet här har varit att få toaletterna att kännas ljusare, mer aptitliga och helt enkelt mindre farliga. Mest känd är Shigeru Bans två toaletter som ger full synlighet in i toaletterna när de är lediga, men så fort någon gått in och vridit låset så blir den yttre glasskivan ogenomskinlig. På kvällen lyser toaletterna upp som färgglada lanternor. I detta Tokyo Toilet Project har ledande arkitekter som Shigeru Ban, Toyo Ito, Sanaa, Sou Fujimoto och Tadao Ando varit delaktiga. Vi ser till att ta en paus vid Tadao Andos snygga toalett.
Området kring Shibuya har fått en rejäl upprustning under de senaste åren. Det nya varuhuset Miyashita Park ligger alldeles intill Tadao Andos offentliga toalett. Här låg tidigare en lite halvsunkig park där en del skatare kunde hålla till. Nu har det byggts ett nytt flott shoppinggalleri som fortsatt behåller namnet Miyashita Park, bara det att parken flyttat upp på taket tillsammans med skateboards, basketlirare, trädgårdsplanteringar och food trucks och mycket mer. Det har blivit ett underbart andningshål när man strövar från Omotesando mot Shibuya, lite som High Line i New York. Vi når till slut Shibuya och världens kanske mest kända korsning, Shibuya Crossing. I det nya Shibuya som vuxit fram ser det inte riktigt likadant ut när man ser upp från korsningen. Kåkarna som omger Shibuyas huvudkorsning är i många fall nya och dessutom högre.
Vi avrundar denna dag med att åka upp till 47:e våningen av Shibuya Scramble som invigdes 2019. Shibuya Sky som denna utsiktspunkt kallas är ett stort fint trädäck utomhus, varifrån vi får häftiga vyer över centrala Tokyo. Kanske ett passande ställe att avsluta dagen med en sundowner? -
Dag 4 Tokyo
Med tunnelbanan kommer vi till Roppongi. Det är här många av ambassaderna finns och det är här det alltid funnits ett nöjesliv som mer påmint om ett europeiskt nattsudd. Men, det är också ett område som förändrats väldigt mycket. Under senare år har det blivit en rejäl uppgradering av området då man satsat på att bli ett nav för konst och kultur. Art Triangle har blivit ett begrepp i Tokyo och ett samlingsnamn för museerna Suntory Art Museum, Mori Art Museum och National Art Centre Tokyo. Lägg därtill designmuseet 21 - 21 och att de har fått ett av Tokyos finaste och konstnärligaste varuhus i Tokyo Midtown samt ett fridfullt grönområde som inramning till dessa.
21 - 21 är ritat av Tadao Ando i samarbete med modedesignern Issey Miyake och byggnaden har tagit form efter ett par av Issey Miyakes byxor. National Art Centre har en spektakulär form och är värd att gå in i även om de inte skulle ha passande utställning. Byggnadens fasad är som en vågliknande glasvägg och väl inne öppnas en enormt öppen planlösning där det är två stora pontoner längs huvudgången där restaurang och café placerats. Arkitekten är den nu bortgångne Kisho Kurokawa som också var den som först kom på tanken med kapselhotell. De har haft stora utställningar av Yayoi Kusama, Tadao Ando och Issey Miyake här bara för att nämna några. Beroende på vilka utställningar som finns här och på de andra museerna väljer vi ett av museerna och går in på samt att vi ser till att få tid att röra oss i grönområdet och det trevliga Midtown.
I december 2023 invigs också den nya stora kultursatsningen här, Azubadai Hills. Arkitekten bakom detta, Thomas Heatherwick, är bland de mest spännande namn du kan hitta idag. Han står bland annat bakom satsningarna av Little Island och omtalade The Vessel vid High Line i New York samt museet ZEITZ i Kapstaden för att bara nämna några. Den nya byggnaden kommer tvivelsutan också bli spektakulär med märkliga mjuka former där hållbarhet och rikligt med grönska blir självklara ingredienser. Det kommer bland annat bli det nya hemmet för Tokyo Digital Art Museum, efter att de fått stänga det tidigare museet i Tokyobukten. Museet som bara hann finnas några år var den största framgång Tokyo haft med ett nytt museum på väldigt lång tid. Det är en makalös attraktion att se fram emot för gammal som ung, konstintresserad eller inte. Det kommer att bjudas på en enorm mängd av projektorer och datorer som gemensamt skapar en samling av olika konstverk som vi rör oss igenom. Det är en sagofylld färgexplosion som du sannolikt inte riktigt varit med om förr.
Vi avrundar dagen med att åka till Koenji, en stadsdel utanför Tokyo som lockar en ung publik på grund av alla sina konsertställen, men också för sina fina restauranger och caféer. Några av de kända arkitekterna har också hittat hit med riktigt roliga projekt och på vår korta promenad runt Koenji ser vi ett privat hus av Sou Fujimoto (som nu blivit utsedd till general för World Expo i Osaka 2025), en teater ritad av Toyo Ito och de rutschkanor som är centrala i Haruki Murakamis roman IQ1984. -
Dag 5 Karuizawa, Japanska alperna
På morgonen tar vi superexpresståget Shinkansen upp i bergen till de Japanska alperna. Karuizawa har blivit känt som ett ställe där rika tokyoiter skaffar sig sommarbostäder och har idag blivit en riktig kulturstad som satsat hårt på att utmärka sig med några riktigt fina konstmuseer och många gallerier. Tågresan hit tar bara en dryg timme.
Här uppe i bergen kommer också hösten tidigt och när vi kommer hit kan vi räkna med att det skiftat färg i lövverken och att det riktigt brinner bland de spröda lönnlöven.
Vi ska se två enastående museer. Arkitektduon SANAA har med åren blivit en av världens mest ansedda. Några av de byggnader de ritat (antingen som duo eller var och en för sig) är bland annat nya Louvren i Lens, New Museum i New York och Teshima Museum på ön Teshima för att bara nämna några. Här i Karuizawa har de ritat Hiroshi Senju Museum, en väldigt vacker byggnad tillägnad en av Japans absolut mest uppskattade konstnärer, Hiroshi Senju. Hiroshi Senju var den första asiat att bli prisad på Venedigbiennalen 1995 och då som nu är det framför allt hans målningar av vattenfall som är hans signum. Vi ser en väldigt fin utställning av hans verk här med bland annat ett rörligt konstverk.
I Karuizawa besöker vi också Sezon Museum of Modern Art. I deras samling har de många verk av Paul Klee, Wassily Kandinsky, Jasper Johns och Marc Rothko för att bara nämna några. En fin trädgård omgärdar museet och här har de placerat rikligt av skulpturala verk av Japans två mest namnkunniga skulptörer; Osamu Noguchi och Yasuda Kan. Osamu Noguchi har sina egna museer både i New York och Takamatsu, men här får vi se ett axplock av hans skulpturer. Yasuda Kan har ett fint museum i hemstaden Bibai på Hokkaido och är väl representerad i norra Italien där han varit bosatt i många årtionden. Inne i centrala stadsdelarna finns också flera intressanta gallerier. I mån av tid besöker vi ett av dessa.
Sen eftermiddag checkar vi in på vårt boende i Karuizawa, det nya hotellet Shishiiwa House. Här har några av världens främsta arkitekter gått samman för att rita ett smakfullt hotell i trä som riktigt smälter in i naturen. Idag består hotellet av tre olika hus ritade av Shigeru Ban och den manliga halvan av Sanaa, Ryue Nishizawa. Husen var färdigställda 2022 och 2023 och vi kommer bo utspridda i de olika husen som bara ligger några minuter ifrån varandra.
De har också en mycket fin restaurang och på kvällen äter vi en åtta-rätters omakase meny. Omakase innebär att kocken väljer ut det bästa han har att bjuda på och vi slår oss ner och bara njuter. -
Dag 6 Mt Fuji, Yugawara
Från Karuizawas höjder beger vi oss söderut mot Mt Fuji och sedan vidare ned mot kusten. Vi åker först cirka två timmar till orten Hokuto, beläget vid foten av de södra Japanska alperna. En entusiast vid namn Kazuo Nakamura har byggt ett väldigt häftigt komplex här bestående av hotell med heta källor, en fin restaurang och ett konstmuseum helt tillägnat Keith Haring, Nakamura Keith Haring Collection.
Vi ser museet som är ritat av arkitekten Atsushi Kitagawara och är en häftig modern konstruktion där arkitekten velat dela konstnärens tematik med ljus och mörker, kaos och hoppfullhet. Keith Harings konst angränsar till animation och han blev en av popkonstens förgrundsfigurer under hans alltför korta liv. Han gick bort I HIV endast 31 år gamma och just Aids/HIV blev också ett tema som kom att belysas i hans konst.
Tidig eftermiddag fortsätter vi vår färd längs Mt Fujis västra sida. I den lilla staden Fujinomiya gör vi nästa stop efter ca 90 minuters bussfärd. Nu ska vi besöka ännu ett av Japans mest uppmärksammade nya byggnadsprojekt, det relativt närbelägna Mt Fuji World Heritage Center som ligger i orten Fujinomiya. Var du än befinner dig i Fujinomiya har du storslagna vyer över berget.
Här möter vi återigen arkitekten Shigeru Ban som säger att hans beständiga minne av berget är när han i sin ungdom under skolresor fick se berget spegla sig i Yamanakasjön. Han ville göra en lämplig symbol som skulle återspegla hans egna visioner. Shigeru Ban lät helt enkelt bygga en uppochnedvänd Mt Fuji som i sin tur speglar sig i vattnet och där spegelbilden blir den verkliga Mt Fuji. Om vädrets makter är med oss ser vi både Shigeru Bans version av Mt Fuji samt Verklighetens Mt Fuji i en och samma vy. Mäktigt!
Byggnaden är ett museum tillägnat Mt Fuji. Fujinomiya var platsen varifrån berget började bestigas, först som en religiös handling, men senare som något alla japaner ska göra någon gång i sin livstid. Museet ligger anslutet till en viktig shintohelgedom som skulle besökas innan bestigningen av berget. Vi besöker museet som förklarar berget, både dess kulturella betydelse men ger oss också en lektion i vulkanism.
Från Fujinomiya är det ytterligare cirka 90 minuters bussfärd till Yugawara, där vi checker in på ett onsen-ryokan (gästgiveri med heta källor) där vi också har utsikt över Sagamibukten. Vi bor på ett ställe med flera olika heta källor, både inomhus och utomhus. Vi njuter av baden innan vi återigen slår oss ned till bords för att njuta ännu en kaiseki-måltid, en måltid arrangerad efter årstiden. -
Dag 7 Enoura Observatory, Hiroshima
På morgonen åker vi till Enoura Observatorium, ett konstprojekt som anlagts av Hiroshi Sugimoto. Resultatet är en oerhört meditativ långsmal byggnad som sträcker sig ut mot havet. I det 100 meter långa galleriet finns lågmäld konst som smälter väl in i den estetiska upplevelsen. Här finns en vacker stenträdgård, en vacker gammal samurajport och platser att njuta av vackra vyer. Det går endast att besöka Enoura Observatorium om man förbokar och kommer i liten grupp. Enoura Observatorium har bara funnits sedan 2017 och redan vunnit mycket uppmärksamhet som en av Japans nya stora estetiska upplevelser. Trädgården fungerar mycket väl som en modern tappning av en zenbuddhistisk trädgård.
Hiroshi Sugimoto är mest känd som fotograf och då mest känd för att han åkt världen runt och fotograferat horisonter med väldigt lång slutartid, men han är även känd för sina foton av arkitektur och popgruppen U2s albumomslag. På senare år har han själv börjat verka både som arkitekt och konstnär med olika skapelser han gjort på konstön Naoshima. Inspirerad av all den uppmärksamhet han fått därifrån skred han till verket för att göra detta museum som låter alla hans kunskaper synas.
Efter lunch sätter vi oss på superexpresståget Shinkansen vid stationen Odawara och åker hela vägen till Hiroshima, ca 75 mil bort. Ankomst till Hiroshima tidig kväll. -
Dag 8 Hiroshima
Hiroshima har i alla år haft två stora sevärdheter; Atombombsmuseet med Fredsparken och shintohelgedomen Itsukushima, som bägge placerats på Världsarvslistan.
Nu har Hiroshima fått två nya (om än mindre) attraktioner som lyfter besöket i Hiroshima ytterligare en nivå och bakom dessa två hittar vi en och samma arkitekt, Hiroshi Sambuichi. Hans två byggnader ligger i anslutning till de tidigare redan kända.
Med tåg åker vi till Miyajimaguchi, varifrån vi tar båten över till ön Miyajima. Ön Miyajima har i Japan utsetts till en av landets tre vackraste platser, mycket tack vare shintoportalen av kamferträd som står i vattnet och ser ut som den flyter på vattnet där den står framför helgedomen Itsukujima.
Vi ser shintohelgedomen och dess portal innan vi går bort till liften för att åka upp toppen av Misenberget. Hela ön är förknippad med Kobo Daishi, grundare av den buddhistiska grenen shingon och Japans mest berömda buddhistiska gestalt. Längs vägen upp ser vi gott om buddhistiska tempel, små ceremoniplatser och diverse shintohelgedomar. När vi väl nått upp på toppen av berget så finns flera olika kultplatser att besöka. Den överlägset mest andaktsfulla är en mycket behaglig viloplats/observationsdäck som skapats av Hiroshimas stora arkitekt, Hiroshi Sambuichi. Åter till Hiroshima på eftermiddagen.
I närheten till Fredsparken besöker vi det nya Orizuru Tower. Orizuru betyder vikt papperstrana, alltså sådana som man får överallt i Hiroshima, en origami-trana helt enkelt. Här är det en del av Mazdas 13 våningar höga byggnad som har renoverats och fått ett fantastiskt fint observationsdäck. En spiraltrappa på 450 meter tar oss dit och längs vägen ser vi fint målade väggar och på 12:e våningen finns en stor multimedia-utställning. Sambuichis träkonstruktion är mycket tilltagande och hans vurm för helt ekologiska byggnader finns med här också. Hiroshi Sambuichi har blivit en av arkitekturens nya stora namn. Mycket tack vare hans medverkan på öarna Naoshima och Inujima där han byggt ett mycket omsusat kommunalhus på Naoshima och gjort om kopparraffinaderiet, Seirensho, på ön Inujima. Under 2018 hade man en mycket uppmärksammad utställning av Sambuichi i Cisternerna i Köpenhamn.
I Hiroshima finns också Japans första museum tillägnat den samtida konsten. Kisho Kurokawa som kanske blivit mest berömd för att han kom på idén om kapselhotell är arkitekten bakom detta museum som byggdes redan 1989. Vi bor även denna natt i Hiroshima. -
Dag 9 Yusuhara
Idag väntar en längre bussresa där körtiden är drygt fyra timmar. Vi ska se till att göra flera intressanta stopp längs vägen. På huvudön fortsätter vi först till den mindre staden Onomichi, varifrån ett flertal broar byggts för att ansluta till japans fjärde ö, Shikoku. Fram till och med 90-talet fanns ingen broförbindelse till ön, men numer finns det tre olika sätt att ta sig över via broar. Detta brosystem med sju olika arkitektritade broar fick enormt mycket uppmärksamhet när de var nya och idag har de häftiga cykelvägar som anlagts på dessa broar gjort att dessa broförbindelser idag anses som en av världens häftigaste cykelvägar. Vägen över broarna är totalt 70 kilometer och går över flera olika öar som är kända för sina fina sandstränder.
Det är många väldigt fina vyer och vi stannar till på ett par olika ställen. Utsiktspunkten Kiro-san ger oss underbara svepande vyer över arkipelagen och själva observatoriet ritades av arkitekten Kengo Kuma, som vi nu kommer att få umgås flitigt med de här två dagarna.
På samma ö finns också ett museum tillägnat en annan av Japans stora arkitekter, nämligen Toyo Ito. Vi stannar till på Omishima för att äta lunch och njuta av vyerna och de arkitektoniska pärlorna.
Efter lunch fortsätter vi resterande del över broarna och åker sedan rakt upp i bergen på ön Shikoku. Vi passerar öns högsta berg Isizuchi (1982 möh) på väg mot byn Yusuhara dit vi kommer fram på eftermiddagen.
Vi checkar nu in på vårt hotell, Kumonoue. Översatt till svenska betyder detta ovanför molnen och Yusuhara ligger högt, 1455 möh.
Nästan hela staden består av byggnader skapade av Japans idag mest namnkunniga arkitekt, Kengo Kuma. Det finns inte någon arkitekt som idag är så verksam som han. Nu på senare år ligger han bakom mängder av stora projekt, alltifrån sparsmakade butiker som bara säljer annanasjuice till olympiastadion i Tokyo. När Times senast skulle välja ut världens 100 mest inflytelserika personer var Kengo Kuma en och den enda arkitekten.
Vi bor denna natt på ett hotell som han ritade redan på 90-talet och är enklare än de byggnader han konstruerat senare. Vi äter också vår middag på hotellet. Hotellet har renoverats och öppnar upp igen våren 2024. -
Dag 10 Shimantofloden, Kochi
Yusuhara är en gammal trästad där avverkning av skog alltid varit en huvudsysselsättning. Än idag är 90% skog i Yusuhara. Läget för staden, dess historia och snickarkunskap lockade Japans träarkitekt #1 till Yusuhara. Idag är det hela sex olika byggnader som är ritade av Kengo Kuma. Mest spektakulär är Träbrogalleriet som ligger bredvid hotellet. Byggd av cederträ från området. Byggnaden påminner takskägget från ett buddhistiskt tempel och ser ut som den flyter på tunna balkar.
Kengo Kuma ligger sedan bakom ytterligare fyra byggnader; biblioteket, stadshuset, marknaden och välfärdscentret. Vi får en guidad tur till Yusuharas trästad och lämnar sedan den relativa kylan i Yusuhara för att åka några mil söderut till Shikokus södra kust. Till stora delar kommer vi följa en väg längs floden Shimanto.
Floden brukar kallas för Japans sista friflödande flod då den är en av få floder i Japan som aldrig dämts. På eftermiddagen kommer vi att göra en trevlig båtutflykt med en av de traditionella båtarna som kallas yakatabune.
Shimantofloden är känd för att de har så kallade gömda broar. Det är broar byggda utan räcken, och som ligger under vattenytan när vattenståndet är högt. De syns endast när det är normalt vattenstånd och då kan användas av byborna på vardera sidan om floden.
Sen eftermiddag fortsätter vi till den stora staden i södra Shikoku, Kochi. Kochi är en av Japans trevligaste städer. Det är ett litet behändigt centrum med några fina gågator, många trevliga kaféer och väldigt bra restauranger. -
Dag 11 Kochi
Kochi var en viktig samurajstad och Kochis borg är en av de 12 ursprungsborgarna i Japan. Den byggdes först tidigt 1600-tal, men efter en brand så är den borg vi idag ser från mitten av 1700-talet. Det är inte Japans största borg, men den är väldigt vacker och smakfull och bjuder på fina utställningar om dess historia. Vi besöker borgen på morgonen.
Även Kochi har ett fint lokalt konstmuseum som ofta har utställningar som ligger i framkant av vad som kan erbjudas av moderna konstutställningar. I den permanenta samlingen har de flera verk av Marc Chagall samt en väldigt fin fotosamling av den duktiga amerikansk-japanska fotografen Yasuhiro Ishimoto.
Gemensamt går vi på kvällen till Japans trevligaste matmarknad, Hirome, belägen mitt i staden. Här köper vi mat från olika kök inne i en stor hall där alla sitter tillsammans vid långbord och äter och umgås. Kochi är känt för att ha sitt alldeles egna speciella kök och har vunnit i popularitet över hela Japan. Bäst äter man det naturligtvis här. Mest känd är bonito (tonfisksläkting) som halstras lätt över öppen eld gjord av speciella halmstrån som ger en oerhört god, rökig smak till fisken. Mums. -
Dag 12 Iyadalen
En väldigt vacker tågresa med tåget Sydanvinden tar oss upp i bergen igen och följer längs den vackra Yoshinofloden in i det mest dramatiska av Shikokus landskap.
Från stationen Oboke åker vi in i dalgången som kallas Iya och tidigare har kallats för en av de slutna dalarna i Japan på grund av att det inte gick att ta sig in i dessa områden under vintern när snömängden blev för stor och då det inte fanns några vägar in eller ut ur dalen. Idag går det bättre, men fortsatt är det så pass svårt att besöka de östra delarna av Iya att man måste färdas med mindre fordon. Vi delar därför idag upp i gruppen i fler delar och åker med minibuss till östra Iya.
Iyadalens stora sevärdhet är dess fantastiska lianbroar. Broarna har tvinnats ihop av dessa lianer för många hundra år sedan och idag finns bara några få kvar. Vi åker till det som kallas för Dubbelbroarna ett par timmar bort i östra Iya. Broarna ligger vackert över en flod och vi besöker bägge.
Ett annat roligt besök vi gör är byn Kakashi no sato som betyder Fågelskrämmornas by. Det är precis vad det är. I byn bor endast runt 30 personer (tidigare 300), varav en av kvinnorna i byn, Tsukimi Ayano, bestämde sig för att befolka byn. När man nu närmar sig byn ser man fågelskrämmor som jobbar i elledningsstolparna, en hel grupp som sitter och väntar på bussen, utanför skolan leker barnen och vid den nedlagda puben ligger en berusad fågelskrämma. Totalt finns det nu över 400 fågelskrämmor och de lär bli fler. I den bortre delen av byn finns en workshop där Tsukimi Ayano och ytterligare ett par assistenter jobbar på nya fågelskrämmor samt att den nyvunna populariteten gjort att folk kommer för att beställa personliga fågelskrämmor. Vi försöker få till ett möte med de populära fågelskrämsmakarna och går naturligtvis runt i byn för att se vad de presterat.
Vi avslutar med att åka till byn Ochiai. Alex Kerr heter en journalist och författare som skrivit flera hyllade böcker om Japan. Han har varit nästintill besatt av sin rädsla att det gamla Japan håller på att försvinna. Tidigt valde han att bevara ett av de gamla traditionella husen här i byn Ochiai. Idag finns det åtta hus bevarade här i traditionell stil med halmtak, placerade på olika ställen på den bergssida som utgör den vackra byn Ochiai. Vi åker hit på eftermiddagen för att placera oss i tre av husen där vi kommer att bo över natten. Vi får tillfälle att gå till varandras hus för att se dessa vackra ställen och samtidigt se hur övriga bybor fortfarande påtar i sina trädgårdar och sysslar med de värv de alltid gjort.
På kvällen kommer de med middag till oss i de olika husen där vi bor. Frukost serveras inte här och därför har vi stannat till vid en butik tidigare på dagen för att själva köpa med oss vad vi behöver för detta. Vi bor sex – åtta personer i varje kåk som är modernt upprustade, men i traditionell miljö. Kåkarna har hyllats för sin anpassning till miljön. -
Dag 13 Kyoto
Vi åker med buss tillbaka till Oboke och åker sedan vidare med Sydanvinden till Okayama, där vi byter till Shinkansen och vidare till Kyoto. Restiden med tåg är cirka fyra timmar. Det blir tid att köpa en bentolunch på Okayamas tågstation.
Vi fortsätter direkt från Kyoto med tåg vidare till Biwasjöns östra strand där vi besöker det fantastiskt fina konstmuseet Sagawa. Vi befinner oss i Shigalänet där även MIHO Museet finns. Precis som det fantastiska museet är detta en underbar blandning av arkitektur-, konst- och naturupplevelse i ett. Det är en vacker byggnad som står i en vacker omgivning med vyer över sjön.
Museet består av tre olika delar. I en avdelning hittar vi Hirayama Ikuos måleri som framförallt är hämtat från hans tematiska serie ”Sidenvägen”. I en annan del hittar vi 40 bronsskulpturer av Sato Churyo som går under namnet bronspoesi. Det största skälet att de flesta kommer hit är dock den unika delen av museet som är tillägnad den 15:e generationens mästare från familjen Raku (ja, de som ligger bakom hela begreppet raku). Raku Kichizaemon har inte bara skapat keramiken vi får se, utan även det teceremonirum som vi besöker. Här får vi njuta av konsten och njuta av en kopp te i en sann zenbuddhistisk sparsmakad tradition. Det var familjen Raku som på 1500-talet först började göra de teskålar som kommit att användas för teceremoni.
Vi åker tillbaka till Kyoto och checkar in på vårt hotell där vi bor på resans två sista kvällar. -
Dag 14 Kyoto
Kyoto som var Japans huvudstad från 794 till 1867 är verkligen en av världens främsta kulturstäder. Med 17 olika världsarv, fina vandringsmöjligheter, festivaler och ceremonier som sker vid tempel och shintohelgedomar varje dag finns här något att erbjuda för var och en. Färdledaren hjälper alla till rätta med att komma till just dit ni vill komma.
På kvällen samlas vi för att äta en avskedsmåltid. -
Dag 15 Hemresa
Transfer till Kansais flygplats och flyg hem. Ankomst hemma i Sverige samma dag.
Det här är ett exempel på en skräddarsydd resa som vi hoppas kan inspirera. Hör av dig till oss med just era önskemål!
Välj din avgång
Avreseort väljer du när du anger dina personuppgifter i nästa steg.