Textilresa till Japan

Länder som besöks

Typ av resa

Efter flera omtyckta textilresor under färdledning av japankännaren Kristina Watanabe och textilciceronen Ulrika Bos Kerttu, erbjuder vi nu en fördjupningsresa. Vi fokuserar på det egna handarbetet och är med om fyra workshops med olika teman.  Denna gång börjar resan i Sapporo där vi gör en avstickare till Shiraoi och får lära oss om Ainufolkets hantverkstraditioner och framför allt deras textila arbeten.
Vi lär oss om indigofärgning på den japanska landsbygden och syr till sist ihop resan med en två dagar lång workshop då vi för hand syr vår egna yukata att ta med hem. 

En av resans höjdpunkter blir när vi under tre dagar bor och deltar i en textil workshop hemma hos Bryan Whitehead som jobbat med indigofärgning och silkesproduktion i Japan sedan mitten av 90-talet.

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Sapporo
 2. Dag 3 Sapporo - Shiraoi
 3. Dag 4 Sapporo - Aomori
 4. Dag 5 Aomori - Fujino
 5. Dag 6 Fujino
 6. Dag 7 Fujino
 7. Dag 8 Fujino - Tokyo
 8. Dag 9-10 Tokyo
 9. Dag 11 Tokyo
 10. Dag 12 Hemresa
Datum:
Resans pris: 44 800 kr
Enkelrumstillägg: 3 500 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår i resans pris:

 • Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Stockholm. Andra avreseorter mot tillägg
 • Svensk färdledning
 • Ciceron Ulrika Bos Kerttu samt svensktalande färdledare Kristina Watanabe
 • Frukost alla dagar, välkomstlunch, avskedsmiddag och helpension under vistelsen i Yoshino. 
 • Alla transporter med tåg och hyrd buss
 • Del i dubbelrum på hotell, ryokan och homestay*. 
 • Alla inträden och utflykter beskrivna i resplanen
 • Alla studiebesök och workshops
 • Skriftlig information inklusive kartor

*Ibland bor vi på japanska pensionat/gästgiverier s k ryokans. Det innebär att vi bor med japansk atmosfär - tatamimattor och madrasser på golvet.
Under vistelsen i Fujino bor vi hemma hos vår värd och blir även inkvarterade i närbeläget hus. Här är det inte möjligt att få enkelrum och toalett/bad finns i gemensamma utrymmen. Även i Tokyo är det begränsad tillgång till enkelrum.

 Ingår ej i resans pris:

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck
 • Statlig svensk miljöskatt
 • Materialkostnader för yukata-workshop. 

Resplan

Visa hela resplanen

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Kristina Watanabe

  Kristina kom till Japan första gången 1989 och har bott där sedan 1992, först i Tokyo och nu Fukuoka. Är i grunden barnskötare, men arbetar nu heltid med att leda och arrangera resor i Japan. Hon brinner för hur det traditionella Japan tar sig uttryck i det moderna samhället. Hon gillar att arbeta med sina händer, gärna med tyger och garn, och designar många av sina egna kläder.

 • Ulrika Bos Kerttu

  Ulrika är hemslöjdskonsulent textil i Västernorrlands län. 2013 producerade hon utställningen Sashiko – Japanska stygn på Länsmuseet Västernorrland. Hon hade valt ut de antika broderierna på museer i Tokyo och Aomori. Ulrika är ciceron på våra textilresor till Japan.

Kontaktperson

 • Elin Ishihara Reseproducent

  Elin är halvjapanska och har varit i Japan oräkneliga gånger sedan barnsben tillsammans med föräldrarna och syskonen, genom studier, på nöjesresor, reportageresor, genom olika jobb inom resebranschen - och tröttnar aldrig! Har kombinerat studier i Japan med arbete på en karaokebar, och på universitetet blev det förutom journalistik också en Japaninriktning på Östasienlinjen. Halkade in i resesvängen 2004, och på Världens Resor får Elin producera resor till favoritresmålet som fortfarande är Japan. Kulturen, människorna, maten, kontrasterna, estetiken, vänligheten… det finns mycket att älska med detta land! Elin ansvarar även för Indonesien.

  elin@varldensresor.se