Brända hemman i Stockholms skärgård

Länder som besöks

Typ av resa

Stockholms vackra skärgård med öar och kobbar rymmer en dramatisk historia. Under tre sommardagar följer vi med författaren och resans ciceron Gunnar Lind på ett spännande skärgårdsäventyr med fokus på det ryska anfallet mot Stockholms skärgård 1719. 200 ryska fartyg med 20 000 soldater drog in i Stockholms skärgård. På kort tid ödelades närmare tusentalet gårdar. Hela hemman och skogar sattes i brand och över tiotusen människor blev utblottade och hemlösa.

Med båt besöker vi platser som anknyter till händelserna 1719 i form av berättelser, ryssugnar och nedbrända gårdar. Vi kommer till de pittoreska öarna Arholma och Tjockö där det blir guidade vandringar i historiska miljöer. I ytterskärgården åker vi till gamla fiskeskär och till Söderarm, den yttersta utposten mot Åland. Möten med skärgårdsbor ger oss en bild både historiskt, och hur livet på skärgårdsöarna ser ut idag.

Vi bor trevligt på Lidö Värdshus och helpension ingår med härliga måltider i fina miljöer på Arholma, Lidö och Söderarm. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Räfsnäs-Arholma-Lidö
 2. Dag 2 Lidö-Håkanskär-Söderarm-Tjockö-Lidö
 3. Dag 3 Hemresa
Datum:
Resans pris: 9 500 kr
Enkelrumstillägg: 800 kr
Antal deltagare: 16-22

Allt detta ingår:

 • Alla transporter med hyrd båt. Räfsnäs-Arholma, Arholma-Lidö, Lidö-Håkansskär-Söderarm-Tjockö, Tjockö-Lidö, Lidö-Räfsnäs.
 • Färdledning av ciceron Gunnar Lind samt medföljande från Världens Resor.
 • Mysigt boende 2 nätter på Lidö Värdshus som var nominerade för Stora Turismpriset 2019. Del i dubbelrum med toalett och dusch i korridoren. Enkelrum mot tillägg.
 • Helpension med frukost, lunch på Arholma och Söderarm, samt två 3-rätters middagar på Lidö Värdshus.
 • Guidade turer på Arholma, Lidö, Söderarm och Tjockö.
 • Boken "Brända hemman" skriven av färdledaren.
 • Skriftlig deltagarinformation.

 Vad ingår inte i resans pris?

 • Resa till och från Räfsnäs.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Deltagare berättar

 • Att allt fungerade så inarbetat bra. God mat och mycket intressanta historiska föreläsningar.
  Helena och Heinrich Ehgartner, resenärer augusti 2021
 • Gunnar o Joakim var helt suveräna ledare o med fördjupade kunskaper o färdledning skapade stort intresse o glädje. Alla måltider ger jag högsta betyg. Vädret var fantastiskt. Resesällskapet var mycket trivsamt o sociala. Sist men inte minst, tack Gunnar för din fina bok. Som helhet: resan var över all förväntan!
  Ulla Schaeffer, resenär juni 2021
 • Jag har lärt mig mycket om Ryssens framfart runt vårkust. Sedan bidrog också ett fantastiskt vädret till att resan blev än mer minnesrik.
  Anita Dahlfors, resenär juni 2021

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Gunnar Lind

  Gunnar Lind har arbetat aktivt med miljöfrågor och politik de senaste 25 åren och skriver på fritiden. Han har under många år samlat material till boken Brända Hemman, som skildrar rysshärjningarna i den svenska skärgården år 1719. Han har genomkorsat skärgården i alla riktningar och besökt öarna, tagit del av arkivens uppteckningar och handlingar liksom all den litteratur som finns, och samtalat med äldre skärgårdsbor. 

Kontaktperson

 • Joacim Ericson Ekonomiansvarig, grundare

  Från imaginära resor i Kalle Ankas pocketvärld, via Transsibiriska järnvägen genom Ryssland och Kina, till längre resor i Asien och Sydamerika. Så förvandlades resandet från hobby till yrkesval för Joacim i mitten av 90-talet. Sedan dess har det blivit mycket resande men alltid med fokus på mötet med nya kulturer oavsett om det är i en liten bhutanesisk håla eller i storslagna metropoler som Tokyo. Förlägger gärna stor tid av sina resor på landsbygden eller på vandring ute i naturen. Joacim jobbar med ekonomi och administration.

  joacim@varldensresor.se