Litteraturkryssning i Bohuslän och Bokmässan i Göteborg
Det här är ett exempel på en skräddarsydd resa som vi hoppas kan inspirera. Hör av dig till oss med just era önskemål!
Välj din avgång
Avreseort väljer du när du anger dina personuppgifter i nästa steg.
Kommer snart
Datum och pris för denna resa är inte satta ännu.
Resfakta och pris
- Dag 1 Marstrand
- Dag 2 Åstol
- Dag 3 Göteborg
- Dag 4 Bokmässan, Stockholm
Resplan
-
Dag 1 Marstrand
Med tåg från Stockholm tidig morgon klockan 06.30. Frukost serveras ombord. Ankomst till Göteborg kl 09.30. Gemensam promenad till kajen där vår kryssning med M/S Diana ska ta sin början. Den klassiska båten är från 30-talet och har 25 hytter fördelade på tre däck. Vid ankomst till båten får vi våra förbeställda hytter. De flesta hytterna har våningssängar, men det finns också några hytter där det är två sängar bredvid varandra. Duschar finns på övre och undre däck. Toaletter finns på varje våningsplan, men aldrig i hytterna.
Avfärd klockan 10. Efter att vi intagit våra hytter samlas vi för en förmiddagsfika och en introduktion till resan av resans ciceroner, Roger Eriksson och xx. På M/S Diana är matsal och salong sammanbyggda, vilket gör att det går att ha samtliga personer sittandes vid samma tillfälle för föredrag under färd.
Vi åker förbi både Gamla och Nya Älvsborgs fästning. Båten åker via de trevliga öarna Brännö, Donsö, Styrsö och Vrångö. Styrsö är den mest folkrika och gröna ön i Göteborgs södra skärgård. Här bjuds det på fantastiska naturscenerier. Sundet norr om Styrsö kallas Snobbrännan. Det var här man förr seglade fram och tillbaka och visade upp sina segelbåtar.
Vi äter lunch på väg mot Vinga. Under resans gång kommer vi äta alla våra måltider ombord på båten, tvårätters-luncher och trerätters-middagar. Utöver det ingår också förmiddagsfika och eftermiddagsfika. I restaurangen går det naturligtvis också bra att beställa dryck även utanför tiderna för måltider.
Under färd får vi ett kortare förberedande föredrag om Vinga och Evert Taube. Vi anländer till Vinga cirka 13.45. Vinga ligger i Göteborg yttre skärgård och ön var betydelsefull för sjöfarten redan på medeltiden och senare för skeppslasten som skulle in till Göteborgs hamn. Ön är U-formad och vi promenad runt för att uppleva västerhavets sista utpost. Den 15 november 1841 tändes Vingas första fyrtorn som därefter följdes av ett fyrtorn till. Dessa är idag släckta och borttagna då man 1890 byggde en ny fyr med en första klassens linsapparat som gav starkare sken. I närheten av fyren ligger fyrmästarbostaden som bemannades från 1841 till 1974.
Under åren 1889 – 1905 bodde här fyrmästaren Carl Gunnar Taube med sin familj. Sonen Evert kom senare att bli av Sveriges främsta nationalskalder. Hans uppväxt och kärlek till Vinga präglade honom starkt och platsen omnämns i flera av hans sånger. Huset familjen bodde i är idag ett välbesökt museum.
Vinga omnämns också av andra kompositörer och musiker från Göteborg. Bland annat i Lasse Dahlquists "Oh boy, oh boy, oh boy" med strofen “Engelska flottan har siktats vid Vinga", samt i Håkan Hellströms "Saknade te havs" med strofen "Lämnar Sverige vid Vinga."
Efter en dryg timme på ön sätter vi nu kurs mot nästa kluster av öar i Göteborgs skärgård. Vid fyra-tiden anländer vi till Öckerö och en kort promenad från hamnen tar oss till öns bibliotek där författaren xx väntar.
Runt 17.30 kliver vi på båten igen för att under färd mot Marstrand inta kvällens middag. Strax före halv åtta bör vi vara framme i Marstrand och för den som fortsatt har upptäckarlusten kvar går det bra att följa med resans ciceroner på en kort historisk promenad runt Marstrand.
Själva Marstrand består av två öar, Koön och Marstrandsön. Marstrandsön är en bilfri ö mycket lämpad för stillsamma promenader. Marstrand var från mitten av 1800-talet och framåt en populär kurort och hit kom man för att koppla av, andas in havsluft och bada kallbad. Vår promenad längs Marstrands kullerstensgator vittnar om stadens glansdagar och vi får även berättat för oss om det betydelsefulla sillfisket som såg sin höjdpunkt redan på 1500-talet. Idag är Marstrand synonymt med segling och här arrangeras stora seglingsmästerskap som bland annat årliga Match Cup Sweden.
Marstrand var tidigt en mycket viktig handelsplats och vid Freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och därmed Marstrand svenskt. Eftersom hamnen ytterst sällan fryser förlades här delar av den västsvenska flottan och för att beskydda ön beslöt Carl X Gustav att bygga en fästning på toppen av ön, Carlstens fästning. För att få tillräckligt med arbetare instiftades en ny lag om att fångar från hela landet kunde dömas till det som kom att kallas “Marstrandsarbetare”. Det var ett hårt liv. Fångarna förseddes med en 2 kilos fotboja och därefter skulle de släpa enorma stenblock hela vägen från hamnen upp till toppen av ön. Men inte nog med det, de kalla och råa vintrarna bidrog också till att mer än var femte fånge miste livet. Hela bygget tog närmare 200 år att färdigställa vilket blev 1860. I en av fängelsehålorna satt den ökände stortjuven Lasse Maja inlåst i 26 år. Legenden om honom lever kvar än idag. -
Dag 2 Åstol
Varje morgon, året runt, brukar Marstrandsbor och dess gäster ta sig ett uppfriskande morgondopp från bryggorna. Det är fritt för vem som helst att göra som ortsborna. Vi äter frukost ombord och får en introduktion till dagens olika programpunkter.
På morgonen färdas vi sedan mot Tjörn. Vi åker bland igenom Kalvesund, det smala sundet mellan Rönnäng på Tjörn och den lilla ön Tjörnekalv. Här finns en del vackra hus att beskåda från båten.
Efter ungefär 90 minuters färd når vi Skärhamn på Tjörn. Tjörn är Sverige sjunde största ö och har ca 15 000 boende året runt. Det är en vacker ö med släta granithällar, kala klippor, gröna dalar, blomstrande ängar och slingriga grusvägar. Här finns också konst i världsklass. I Skärhamn finns Nordiska Akvarellmuseet med härlig utsikt över havet. Museet firade 20 år 2020, och dess målsättning är att beskåda akvarellmålningens teknik från samtiden till nutida konst. Här har man visat upp konst av välkända konstnärer som Salvador Dali, Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Museet anordnar även kurser och bedriver forskning. Nordiska Akvarellmuseet har inga fasta utställningar utan presenterar 6–8 olika utställningar varje år och vi vet inte ännu vad det kommer vara för utställning vid vårt besök.
Vi får en guidad visning av utställningarna och går sedan till Akvarellmuseets hörsal för att få en föreläsning av xx xx om xx xx.
Tillbaka på båten intar vi dagens lunch och färdas till nästa brygga på Tjörn. Denna gång är målet Kyrkesund, varifrån vi tar en promenad i cirka 20 minuter för att komma till en av Sveriges mest hyllade skulpturparker, Pilane. Vi får en introduktion till Pilane och konsten som finns representerad, men sedan får ni i egen takt strosa runt i skulpturparken.
Mitt i ett bohuslänskt kulturlandskap med spår från stenåldern går betande får i sakta mak. I detta landskap placerar Skulptur i Pilane ut sin årliga utställning med världsledande konstnärer. Vi rör oss fritt på upptrampade stigar över ängar och berg. Från bergen har vi en underbar vy över Västerhavet och den bohuslänska arkipelagen. Här hittar vi också Anna, ett jättelikt vitt ansikte skapat av den katalanska konstnären Jaume Plensa. Anna har blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta placering här i Pilane.
Varje år är det en helt ny utställning som ställs upp och än så länge vet vi inte vilka konstverk som väntar oss 2021. Sedan startskottet 2007 har Skulptur i Pilane visat verk av bland annat Tony Cragg, Magdalena Abakanowicz, Charlotte Gyllenhammar och Bernar Venet. Ett år utnämndes Skulptur i Pilane till en av Europas bästa skulpturparker av brittiska The Guardian.
För 2021 vet vi nu att två riktigt roliga skulptörer kommer att visa sina verk i Pilane; Sean Scully och Erwin Wurm. Österrikiska Erwin Wurm ställs ut världen över och är känd för att jobba med oerhört överraskande former som ofta ställer begrepp på sin spets där vi får ifrågasätta hela skulpturbegreppet. Ofta jobbar han med olika former av hus och det kan vara allt från smala hus till feta hus, hus på sniskan och hus som byggs uppochned. Resultatet är ofta väldigt roligt. Sean Scully är känd både som abstrakt bildkonstnär, men också för sina ofta geometriska skulpturala verk som vunnit oerhört mycket popularitet på senare år och ställts ut globalt. I år hittar vi deras verk här i Pilane.
Efter besöket vid Pilane går vi tillbaka till vår väntande båt och sätter nu kurs mot Åstol. Vi åker förbi via Klädesholmen och Skärhamn till Marstrandsfjorden med de pittoreska bohusöarna Åstol och Dyrön. Vi slår nattläger på Åstol.
Åstol är en liten, karg klippö med fina vita hus. Ön är inte stor, men här bor ändå 200 boende året runt och än fler under sommaren. Det går utmärkt att ta en trevlig kvällspromenad över ön. På kvällen blir det också ett litterärt quiz i restaurangen för de som känner sig manade. -
Dag 3 Göteborg
Efter frukost lämnar vi Åstol och åker till grannön Stora Dyrön, även det en liten ö men betydligt större än Åstol. Vi gör ett stopp här vid öns norra hamn och ser den fina byn som ligger här vid hamnen. Här ligger också restaurangen Trålverket dit vi beger oss för att få en kaffe och ett föredrag av xx xx.
Stora Dyrön har härliga klippor och en bra anlagd naturstig, varifrån man får fina vyer över havet och möter fritt strövande mufflonfår längs vägen. För de som önskar går vi en liten bit på denna naturstig. Den som hellre vill ta det lugnt på båten gör det.
Vi äter sedan lunch under färd på väg mot Rörön som blir den sista ö som vi besöker på väg tillbaka mot Göteborg. Öns vackra naturreservat lockar till fina promenader och gästhamnen är en av de bättre bland öarna. Fisket har präglat Rörö ända sedan 1500-talet. Rörö är ett välkänt mål för naturälskare och fågelskådare, då naturen på ön är unik med nästan helt trädlösa hedmarker samt ljung- och gräshedar. Även djurlivet är rikt och vyerna fantastiska. På västsidan hittar du rullstenar och jättegrytor från istiden. Vi stannar på ön xx minuter.
Härifrån har vi sedan en dryg timmes båtfärd tillbaka till Göteborg och till vår eftermiddagsfika håller resans ciceroner ett föredrag. Klockan 16.30 är vi tillbaka i Göteborg och en kort promenad tar oss till vårt hotell.
På kvällen äter vi gemensam trerättersmiddag i Göteborg. -
Dag 4 Bokmässan, Stockholm
Transfer till Svenska Mässan där 2021 års Bokmässa pågår. Biljetter till Bokmässan ingår och vi kommer göra ett specialprogram för er som är med på resan. Ni kommer att få ett par möten med xx som är bara för vår grupp. Utöver det kommer vi boka plats på ett par förbeställda seminarier. Exakt vad vi kommer att boka upp kommer fram senare, men vi kan lova att vi kommer att kunna erbjuda spännande möten och föredrag.
I år är Bokmässan tillbaka på Svenska Mässan i Göteborg i form av ett hybridevent, där både den digitala och fysiska upplevelsen är i fokus. Det myllrande mässgolvet byggs om till fler än 10 stora, luftiga och moderna TV-studier, med plats för sittande studiopublik i den omfattning som restriktionerna tillåter.
Sen eftermiddag transfer från mässan till tågstationen och tåg till Stockholm. Ankomst sen kväll.
Bilder
Resväg
Det här är ett exempel på en skräddarsydd resa som vi hoppas kan inspirera. Hör av dig till oss med just era önskemål!
Välj din avgång
Avreseort väljer du när du anger dina personuppgifter i nästa steg.