Litteraturtåget 2022

Länder som besöks

Typ av resa

Tillsammans med Norstedts bokförlag åker vi med chartrat tåg genom Västerbotten och Lappland till Narvik. Med programledaren Marianne Rundström som ciceron färdas vi genom några av våra mest älskade litterära miljöer. Resan går med veterantåg där vi sitter i förstaklassvagnar dagtid och sover tre av fyra nätter i fina gamla sovvagnar. Längs vägen får vi lyssna på föredrag och lösa litteraturquiz i tågets klubbvagn.

I Gävle och Kiruna håller Kristina Sandberg, Henrik Berggren och Karin Alfredsson föredrag om sina litterära verk. I Raggsjöliden och Hjoggböle rör vi oss i Torgny Lindgrens och P.O. Enquists hemtrakter och får guidning till deras liv och verk. Karl Fredrik Mattsson gör oss sällskap och berättar om sin bok Palt och maträttens starka ställning i det väster- och norrbottniska samhället. I Kiruna besöker vi LKAB:s gruva och blir visade runt i staden för att se den omfattande förflyttningen av samhället. I Jukkasjärvi sover vi en natt i den uppvärmda delen av hotellet. Under hela resan bjuds på fantastisk natur, bland annat Lapporten utanför Abisko, Torne träsk och Rombaksfjorden till resans slutmål Narvik.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Gävle, Västerbotten
 2. Dag 2 Torgny Lindgrens och P.O. Enquists hemtrakter
 3. Dag 3 Kiruna
 4. Dag 4 Narvik
 5. Dag 5 Åter Stockholm och Linköping
Datum:
Resans pris: 18 900 kr
Enkelrumstillägg (en natt): 700 kr
Antal deltagare: max 90

Allt detta ingår:

 • Resa med chartrat tåg från Kalmar, Alvesta, Linköping, Stockholm eller Gävle - Björkliden tur och retur 
 • 3 nätter med plats i förstaklass sovvagn med två bäddar, en överbädd och en nederbädd.
 • Reserverad plats i förstaklass sittvagn under dagtid genom hela tågresan
 • Del i dubbelrum 1 natt i varma rum på Ishotellet i Jukkasjärvi. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Vill du ha enkelrum kan du boka det mot pristillägg (gäller endast hotellnatten). 
 • Buss en hel dag i Västerbotten i Torgny Lindgrens och PO Enquists hemtrakter
 • Buss från Kiruna till Jukkasjärvi tur och retur samt från Narvik till Björkliden
 • Sittplats på reguljärtåg från Björkliden till Narvik 
 • Frukost dag 2-5, lunch dag 1 och 2 samt middagar dag 1-4 
 • Färdledare och tågvärdar från Världens Resor samt Norstedts
 • Medverkan av ciceron Marianne Rundström, författarna Henrik Berggren, Kristina Sandberg, Karl Fredrik Mattsson samt Karin Alfredsson.  
 • Föredrag av författarna och resans ciceron i klubbvagnen på tåget, bussar samt Gävle Konserthus och Folkets Hus i Kiruna
 • Litteraturquiz och andra evenemang i klubbvagnen på tåget
 • Guidad visning av LKAB-gruvan i Kiruna, guidad visning av Kirunas nya stad, visning av Ishotellet i Jukkasjärvi, gondol till Narviksfjellet i Narvik  

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan
 • Dryck

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Lars Arvidsson, Europa

  Lars har jobbat för Världens Resor sedan 2004 och leder vanligtvis våra resor i Japan, Korea och Taiwan, men Lars har även stor kunskap om mer närliggande resmål så under de senaste två åren leder han våra resor med Inlandsbanan, vandring på S:t Olavsleden och flera nya roliga resor i Europa. Som Norrlänning älskar Lars att vistas i naturen men efter att ha bott i Tokyo i sammanlagt 12 år är ett pulserande stadsliv också en miljö han trivs i.   lars@varldensresor.se

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se
 • Elin Ishihara Reseproducent

  Elin är halvjapanska och har varit i Japan oräkneliga gånger sedan barnsben tillsammans med familjen, genom studier och arbete - och tröttnar aldrig! Har kombinerat studier i Japan med arbete på en karaokebar, och på universitetet blev det förutom journalistik också en Japaninriktning på Östasienlinjen. Halkade in i resesvängen 2004, och på Världens Resor får Elin producera resor till favoritresmålet som fortfarande är Japan. Kulturen, människorna, maten, kontrasterna, estetiken, vänligheten… det finns mycket att älska med detta land! Elin producerar även resor till bl.a. Indonesien, Nord- & Sydkorea, Tyskland, Schweiz, Sverige och Norge. 

  elin@varldensresor.se