Verket - Bruket - Konsten 2022

Länder som besöks

Sverige har fantastiska gamla industrimiljöer, platser som burit våra brukssamhällen. I många år har det pågått en process att genom konsten hitta sätt att utnyttja de enorma lokalerna och se till att turister kommer till orterna och samtidigt skapa jobbtillfällen. Under fyra dagar reser vi till några av våra främsta industriminnen och ser riktigt bra konst i spektakulära miljöer. Verket, det gamla järnverket i Avesta, har nya fantastiska utställningar bland masugnarna sedan 26 år tillbaka. I det gamla pappersbruket i Fengersfors har man med konstprojektet Not Quite lyckats med konststycket att få en positiv befolkningsutveckling. I Trollhättan har Innovatum tagit hand om industrimiljöerna från 1800-talet och skapat museer som blickar både bakåt och framåt.

Sveriges kanske finaste industriminne och definitivt mest besökta är Göta kanal. Konst på Hög i Kumla är det allra märkligaste med en fantastisk skulpturpark som står på en glödande och rykande kulle på Närkeslätten som ett minne av att Sverige utvann olja här under andra världskriget. På Tjörn i den bohuslänska arkipelagen strövar vi i en av Sveriges mest hyllade skulpturparker, Pilane, och passar på att besöka närliggande Akvarellmuseet som 2022 kommer ha en utställning av surrealisten René Magritte. Vi får guidade visningar av alla konstanläggningar i Avesta, Hällefors, Kumla, Trollhättan, Tjörn och Fengersfors. Vi åker med egen buss och bor i härliga miljöer på Grythyttans Gästgivaregård, prisade Albert Kök och Hotell i Trollhättan och på Baldersnäs herrgård i Dalsland, alla anrika hotell som utgör en del av den svenska industrihistorien. På hotellen äter vi fina trerätters-måltider.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Avesta och Grythyttan
 2. Dag 2 Konst på Hög och Trollhättan
 3. Dag 3 Pilane och Baldersnäs
 4. Dag 4 Fengersfors och Stockholm
Datum:
Resans pris: 12 900 kr
Enkelrumstillägg: 1 300 kr
Antal deltagare: 20-30

Allt detta ingår:

- Hyrd buss under hela resan
- 3 nätter del i dubbelrum inkl frukost på anrika Grythyttans Gästivaregård, Alberts Hotell i Trollhättan och Baldernäs herrgård i Dalsland
- Halvpension under resan med trerättersmiddagar på våra tre hotell samt lunch i Fengersfors 
- Inträde och guidade visningar av Verket i Avesta, Polstjärnan i Hällefors, Konst på Hög i Kumla, Innovatum i Trollhättan, Pilane på Tjörn och Not Quite i Fengersfors 
- Färdledning av ciceron Jörgen Fredriksson (en av grundarna av Världens Resor) 

Vad ingår inte i resans pris?

- Måltider och dryck som ej nämns ovan

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Deltagare berättar

 • Jag brukar inte åka på den här typen av resor men fastnade för temat och det var de bästa med resan. Att se all konst och även byggnaderna. Att de även var på platser och delar av Sverige jag inte besökt förut gjorde det ännu intressantare och gav mersmak. Vår guide förhöjde det hela, förutom första dagen hade vi härligt väder vilket inte gjorde resan sämre.
  Stefan Iles, resenär juni 2021
 • Många, väl valda och skiftande sevärdheter. Gott om tid på respektive plats. Välplanerat!
  Karin Härdin, resenär juni 2021
 • Kravlösheten. Jag bara åkte med och fick all denna spännande konst och sammanhang mig tilldelat. Dåtid nutid och framtid knöts samman.
  Helena Löfberg, resenär sep 2021
 • Gav mig iväg på fantastisk konstresa och kom hem efter en resa som inte bara handlade om konst utan även om industrialismens utveckling i Sverige. Gott för själ och intellekt. Och inte minst för magen. Genomgående väl utspisad.
  Christina Thydén, resenär sep 2021

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Jörgen Fredriksson

  Jörgen har ägnat sig åt Asien de senaste 35 åren. Är både sinolog och japanolog och har studerat kinesiska i Kina vid flera olika universitet samt modern japansk litteratur vid två universitet i Japan. Delägare i Världens Resor. Jörgen har också ett stort intresse för konst och leder många av våra konstresor.

 • Marcus Haraldsson

  Marcus är journalist och fotograf med inriktning på internationella miljöfrågor och kultur. Han har bott på fem kontinenter, pratar kinesiska och har lett resor för Världens Resor sedan 2005, mest i Himalaya. I bokform har han berättat om sina två cykelresor över Kina, paddling i Dalsland och om regnskogsskydd i Costa Rica. Han bor i Dalsland och New York.

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se