Resor till Brasilien

Res till Brasilien med oss och upptäck Sydamerikas största land. Kritvita stränder, mäktiga Iguazúfallen, fantastiska Rio de Janeiro med besök vid historiska minnesmärken är ställen vi brukar se. Om du är än mer naturintresserad spana in vår naturresa där vi tillbringar stora delar i Pantanal, Sydamerikas motsvarighet till Serengeti och plats för jordens största jaguarbestånd.  

I Brasilien bor nästan halva kontinentens invånare. Det är mestadels ett tropiskt land med stora kontraster mellan landsbygd och megastäder. Brasiliansk musik är omtyckt över hela världen och fotbollshistorien fascinerar. En resa till Brasilien har oändliga möjligheter.

Brasilien

  • Storlek:

    Världens femte största land, 8 514 877 km².
  • Huvudstad:

    Brasilia, byggdes upp från ingenting år 1960.
  • Befolkning:

    215 miljoner invånare.
  • Språk:

    Portugisiska och 210 mindre språk.
  • Tidsskillnad:

    Har tre tidszoner. Rio - 3 timmar från Sverige under vintertid.
  • Visum:

    Krävs inte om du är svensk medborgare.

Våra resor som besöker Brasilien

Brasilien

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat
Brasilien är Sydamerikas största land med fem olika klimatzoner. 

I den norra delen av Amazonas ligger dagstemperaturen runt 25 grader och det är fuktigt. Regn förekommer som oftast men mest regn faller mellan november och maj.

Längs den långa kusten varierar klimatet också beroende på hur långt bort från ekvatorn man kommer. Här går man från tropiskt till sub-tropiskt klimat. Rio de Janeiro som ligger längs kusten har ett skönt klimat med många varma dagar året runt. Från 18-25 grader deras vintertid och 22-30 grader deras sommartid. Mest regn faller i december och januari. 

Vid Iguazúfallen är det hög luftfuktighet. Det kan förekomma regnskurar så en regnponcho/paraply rekommenderas.

Tidsskillnad
Brasilien: - 3 timmar från Sverige under svensk vintertid

Pass och visum
Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter hemresa från Brasilien. Visum krävs inte för svenska medborgare.

Språk
Portugisiska och 210 mindre språk (vissa av dem är mer som dialekter av ”indianspråk”).

El
110/220 volt, 60 Hz. 127 V. Amerikanska platta tvåplugguttag eller runda tvåplugguttag gäller, ofta finns uttag för båda sorter. Adapter behövs.

Valuta, växling och priser
Den brasilianska valutan heter Real.
Vi rekommenderar att du tar med dig ett eller två VISA/Mastercard (ej American Express) och lite pengar i USD-sedlar som reserv. På alla platser vi besöker finns det möjlighet att ta ut pengar ur automat och det är mer fördelaktigt än att växla i Sverige. Tänk på att det tillkommer påslag på någon eller några procent när man tar ut pengar med kort utomlands samt för många bankkunder även en transaktionskortavgift som är ca 45 kronor. I många restauranger och affärer går det att betala med kort. Då tas normalt ingen extra avgift ut. För mer information om kortbetalningar, kontakta ditt kortföretag och hör med dem då olika villkor gäller.  

Vid växling i länderna från USD till lokal valuta kan givetvis växlingskurserna bli sämre än de som nämns ovan. Ofta blir det ekonomiskt bäst att ta ut lokal valuta med kort men det är som sagt bra att ha lite lokal valuta eller USD med sig från Sverige som reserv. American Express fungerar sämre än andra kort.

Det är generellt lite billigare med mat, transporter, kläder, hantverk med mera men Rio de Janeiro har nästan lika dyrt kostnadsläge som Sverige. 

Telefoni och internet
Telefoni och internet WiFi finns på hotellen vi bor på men kan fungera olika bra och ibland innebär det en mindre kostnad att använda det. Att ringa till och från Sydamerika fungerar ofta ganska bra från hotellet och internetcaféer i städer (eller från exempelvis Skype/Whatsapp via WiFi om signalen är god). Om du tänker ta med dig mobiltelefonen så är det bäst att du frågar din mobilteleoperatör om vad som gäller angående telefonsamtal, internet och SMS. Tänk även på att det inte är din vanliga samtalstaxa som gäller utomlands och att det även är dyrt att ta emot samtal när du är utomlands samt använda internet (mobildata från ditt telefonabonnemang från Sverige).

Säkerhet
Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett pengabälte/värdebälte. Ett sådant kostar från 150 kronor och kan köpas i Sverige. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc. och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i din mejl. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det i risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Sydamerika är inte ett undantag. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den mellan benen. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger.

Trafiken är inte som i Sverige. Här stannar man inte för fotgängare och detta är förmodligen den största faran för svenskar som reser till dessa länder. Var vaksam!

Vaccination och hälsa
Det är den enskilde resenären som är ansvarig för att adekvat vaccinering tas i samband med resa. Världens Resor är inte experter på vaccination såsom en vaccinationscentral. Vi ber er därför att kontakta en vaccinationsmottagning för att få vägledning. 

Det gäller generellt: Inför din resa skall du kontrollera att du har grundskydd mot difteri, kikhosta, stelkramp samt profylax mot gulsot (polio finns knappt kvar i världen). Det rekommenderas att du har vaccination för gula febern under besöket till Iguazúfallen trots att risken där är minimal. Dessa rekommendationer kan snabbt ändras till krav så hör med vaccinationscentralen vad som gäller. Gula febernvaccin gäller hela livet. Tidigare trodde man att det gällde i 10 år men omfattande studier har visat att det gäller hela livet och WHO har ändrat sina rekommendationer. Om ni har tagit vaccination för gula febern tidigare gäller alltså detta. Fråga er vaccinationscentral om deras bedömning för Iguazúfallen och Rio vad gäller gula febern. Ni behöver inte ta malariaprofylax.

Myggan aedes aegypti som potentiellt kan sprida denguefeber och zikaviruset skyddar man sig mot genom att undvika myggbett, exempelvis genom att använda produkten Mygga eller liknande som innehåller ”Deet” (helst till 20% eller mer). Detta appliceras framförallt på morgonen och sena eftermiddagen/början på kvällen då dessa mygg är mest aktiva. Risken är låg rent statiskt sett att bli smittad av zika och symptomen inte farliga förutom om man är gravid kvinna, man har tonat ned riskerna med sjukdomen. Gravida kvinnor eller kvinnor som vill bli gravida inom närmaste halvåren ska dock undvika att resa till områden där det finns zikavirus.

Kontakta hur som helst din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa, det är denna tillsammans med er egen bedömning som får ligga till grund för vaccinering.

Mat och dryck
I de städer och samhällen vi besöker finns ett varierat utbud av restauranger. I Brasilien är köttet väldigt bra men om du är vegetarian finns det givetvis lika så bra alternativ. Glöm inte att meddela om specialkost och allergier till oss. Oftast är middagar sena. Ha gärna med er ett tilltugg och dryck i bussarna om det råkar bli förseningar. För att undvika magsjuka, tänk på att äta ordentligt lagad mat, undvik folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge. Man blir väldigt lockad av marknadernas utbud och frukt går förstås bra att äta när man tagit av skalet. Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. Det finns att köpa i princip överallt.

Litteraturlista

Skönlitteratur
Den författare som sålt mest i regionen är den brasilianske författaren Paulo Coelho med sina drygt 150 miljoner böcker i fler än 160 länder. Han är en av de mest lästa författarna i vår tid. Han ville skapa ett alternativt samhälle tillsammans med musikern Raul Seixas. Han fängslades under diktaturen på 70-talet och blev med tiden alltmer andligt intresserad och skrev bl.a. storsäljaren Alkemisten. Fler omtalade böcker han har skrivit är t.e.x. Pilgrimsfärden, Vinnaren står ensam, Eleven Minutes, samt hans självbiografi från 2018 Hippie.

Ett smalare författarskap, men minst lika intressant från Brasilien är Clarice Lispector, Brasiliens svar på Virginia Woolf. Född i Ukraina men flyttade som ung till Brasilien. Gick bort redan 1977. Har skrivit många böcker som är översatta till svenska. Väldigt poetiska och modernistiska romaner. Hennes mest lästa bok är klassikern Stjärnans Ögonblick.

Övrigt
President Lula och Brasiliens arbetarparti, bokförlaget Atlas (Pocket) av Sue Branford och Bernardo Kucinski. Bok om hur Brasiliens f.d. president Lula da Silva kom till makten och om Brasiliens politiska nutidshistoria. Den första socialistiska presidenten i Brasilien som gjort stora avtryck i landets nutidishistoria.

Henrik Brandão Jönsson, Fantasiön : ett reportage från Brasiliens hjärta, bokförlag Atlas. Fantasiön är reportageboken om Brasiliens huvudstad och om det nya Brasilien.