Centralamerika

Avgång 2018-10-23
Hemkomst 2018-11-12

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                             Publicerad 2018-10-12


Hej!

Nu är det bara några dagar kvar till avresa till Centralamerika.

Per post kommer ni att få era internationella flygbiljetter, resplan, kontaktlista, bagagetaggar och en karta. Vad gäller flygbiljetten från Costa Rica till Guatemala är det en tur- och returbiljett men ni kommer inte utnyttja själva returbiljetten, endast utresan (bry er alltså inte om tillbakaresan Guatemala City till San José).

Individuell incheckning och mötesplats
Ni flyger med KLM till Panama City via Amsterdam och med Delta Air från Belize till Atlanta och KLM från Atlanta till Arlanda/Köpenhamn/Göteborg. Ni är 9 som flyger från Arlanda, 2 från Göteborg och 6 från Köpenhamn. Ni får bagagetaggar med post så att ni kan känna igen andra resenärer under resans gång. Er färdledare Stefan Strömberg möter er på plats i Panama och håller upp en skylt där det står Världens Resor.

Man kan checka in på flygplatsen men jag rekommenderar att ni checkar in online så att ni kan boka sittplatser och ta del av annat KLM kan erbjuda. Online incheckning går att göra från 30 till 1 timmar innan avresa. Det görs via denna länk:

https://www.klm.com/ams/checkin/web/kl/se/sv

Ni använder då ert e-biljettnummer som finns på sida 2 på flygbiljetten under rubriken Ticket details. Skriv även in något av följande flightnummer:

  • Från Arlanda: KL 1106 eller KL 757
  • Från Göteborg: KL 1154 eller KL 757
  • Från Köpenhamn: KL1138 eller KL 757

Individuell incheckning på flygplatsen sker på Arlanda/Landvetter/Kastrup senast en och en halv timme före avgång. Tänk på att KLM flyger från terminal 2 från Arlanda. Flygtiderna för KLM/Delta Airlines ser ni på er flygbiljett som skickas till er med post. Detta är alltså det papper ni tar med er till flygplatsen. Det finns ett bokningsnummer på sida 2 som er grupp har gemensamt under rubriken Airline Booking Reference men på baksidan av flygbokningen ser ni ert personliga e-biljettnummer under rubriken ”Ticket details”. På internationellt flygspråk blir å ”aa”, ä blir ”ae” och ö ”oe”, beträffande stavningar av era namn och efternamn.

Packning
Bagaget checkas in hela vägen till Panama City. Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i bekväma skor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner och värdesaker kommer med i handbagaget! Om ditt bagage inte ankommer med flyget i Panama City såsom förväntat meddelar du det till avdelningen för borttappat bagage hos KLM. Ta med kontaktlistan i ert handbagage som ni får via post så kan ni beskriva för KLM var ni ska bo under vistelsen i Panama City. På kontaktlistan finns även mobilnummer till mig (Pelle Ståldal) och färdledare Stefan Strömberg. Stefans och mitt mobilnummer är att betrakta som nödtelefonummer som ni kan ringa om något speciellt skulle hända såsom att ni missar flyget.

Om ni har meddelat något särskilt till oss beträffade kost såsom matallergi eller att ni är vegetarianer så har vi också vidarebefordrat den informationen till de platser där vi har förbokat måltider samt till färdledaren. Det är också bra att ni bevakar och påtalar detta själva under resans gång med hjälp av färdledaren. Om ni har glömt att meddela något beträffande kost eller hälsa som är viktigt för oss att känna till, mejla i så fall till mig.

Övrigt!
Flygbiljetter inom Panama och Guatemala får ni på plats i landet via våra samarbetspartners på plats. Tänk på att det bara är 14 kg incheckat bagage inom Panama och 4 kg handbagage. Övervikt kostar 3 USD per kilo. Vi betalar detta i efterhand till er eftersom incheckning förmodligen är individuell.

Flighten AV 640 från San Juan i Costa Rica till Guatemala City den 2:a november har fått ändrade flygtider. Numera går flyget två timmar före tidigare. Detta innebär att ni inte hinner besöka vulkanen Poás. Man behöver vara på flygplatsen i San José 3 timmar före avresa. Jag har ringt runt till er och meddelat er detta. Vi har istället lagt till en extra utflykt den 28 oktober i Cahuita, på eftermiddagen. I norra Costa Rica finns en ekoturismorganisation som är mycket bra och som heter ATEC: http://ateccr.org/ och ni kommer få lära er om produktion av kakao/choklad samt hur bl.a. urbefolkningen använder sig av medicinalväxter. Utflykten är lite utanför Cahuita och innebär en möjlighet till kontakt med lokalbefolkningen. Om någon hellre vill snorkla på eftermiddagen denna dag bjuder vi istället på det. Hör i så fall av er inom kort till mig, se kontaktuppgifter längre ned. Snorklingen är bättre i Belize men om någon är särskilt intresserad av just snorkling får ni givetvis göra detta även i Costa Rica.

På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan

Detta är en resa som resenärerna brukar vara mycket nöjda med men om ni inte är nöjda med något meddela vår färdledare under resans gång eller skriv till mig via mejladressen pelle@varldensresor.se

Det kvarstår bara för mig att önska er en fantastisk upplevelse i Centralamerika

 Pelle Ståldal, reseproducent


Deltagarinformation                          Publicerad 2018-08-23

Hej!

Nu är det två månader innan avresa till Centralamerika. Ni är 17 resenärer samt färdledare Stefan Strömberg.

Nedan finner du resplan, praktiska tips, litteraturlista samt deltagarlista med flygtider med önskad avreseort. Tänk på att läsa igenom all information i god tid innan resan med tanke på bl.a. vaccinationer med mera. Kontrollera att era namnuppgifter är korrekt stavade och att önskad avreseort stämmer.

Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter hemkomst till Sverige.

Klicka på länkarna nedan för information om:

Flygtider och deltagarlista

Praktiska tips

Litteraturlista

Resplan

Kontaktlista (uppdaterad 19 oktober)

Är det något av dokumenten ovan du önskar i papper så meddela oss så skickar vi dessa till dig.

Färdledaren Stefan Strömberg

Stefan är författare, föreläsare och projektledare och har lett flera lyckade resor till Latinamerika. Han började resa i Latinamerika år 1988 efter att ha läst statskunskap, nationalekonomi och idéhistoria på universitetet. Tio böcker från kontinenten har han skrivit och talar spanska. Han brinner för möten med människor och att fördjupa sig i främmande kulturer.

Ungefär 10 dagar före avresa publicerar vi avresebrev och kontaktlista till hotell här på denna sida samt skickar era flygbiljetter med vanlig post tillsammans med bagagetaggar och karta.

Slutbetalning och personuppgifter inför resan

Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter snarast. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra flygbokningar, beställning av olika aktiviteter, restaurangbokningar m.m. Vänligen se till att uppdatera Mina Sidor och fyll i personuppgifter. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare.

1.Logga in på Mina sidor, klicka här Använd din e-postadress (den du får mail från oss på) samt lösenord*.

2.Klicka sedan på ditt 4-siffriga bokningsnummer som nu syns. Fyll INTE i under fakturauppgifter.

3.Redigera personuppgifter för alla resenärer på samma bokning, glöm ej spara uppdateringar (obs: alla förnamn enl passet).

4.Skapa faktura. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.

*Har du inget lösenord klickar du på texten som säger: ”Klicka här om ni glömt ditt lösenord”. Då kan du skapa ett lösenord och komma åt din resa, det är viktigt att du använder den mailadress som du fick denna information på, annars hittar du inte din resa.

Om ni har några frågor eller behöver hjälp så är det bara att höra av er till mig.

Med vänliga hälsningar
Pelle Ståldal

Reseproducent Latinamerika
Mejladress: pelle@varldensresor.se
Telefon (växel): 08-6695525