Praktiska tips

Uzbekistan – Tadjikistan – Kazakstan – Kirgizistan  
 
Resan går till fyra länder som har blivit självständiga stater först efter upplösningen av Sovjetunionen och dess utveckling har präglats av sökande efter statsvisioner och egen identitet. Samtliga förutom Tadjikistan har det turkiska kulturella arvet gemensamt. Samtidigt finns det stora skillnader inom regionen, som beror på geografiska och politiska förutsättningar och hur länderna och deras regeringar hanterar ekonomiska och sociala utmaningar.  
 
Klimat 
Uzbekistan har varmt och torrt klimat, typiskt inlandsklimat karakteristiskt för ökenlandskap/ halvöken. Dagstemperaturer i april ligger kring 20-25 grader. På nätterna som kallast blir det ca 10 grader.  
 
Kirgizistan. På låglandet ca 15-21 grader dagtid. Nattemperaturen faller sällan lägre än 8 garder. I bergen ca 15 grader med nattemperaturer ner till – 5 grader. Det kan förekomma regnskurar och det kan bli svalt.  
 
Almaty/Kazakstan. Genomsnitts dagstemperatur i hamnar på 18-23 grader under varma månader mellan maj-september. På nätterna ner till 8 grader, som kallast. 
 
Tadzjikistan. Klimatet är kontinentalt, subtropiskt på vissa håll, med torra och halvtorra ökenområden. Klimatet ändras drastiskt beroende på höjd; merparten av landet ligger på över 3000 m ö h. I låglandsområden som skyddas av bergsmassiven ligger dagstemperaturen på ca 25 grader. I bergstrakter ligger temperaturen mellan 4 – 15 grader. 
 
Tidsskillnad  
Uzbekistan, och Tadjikistan ligger tre timmar före Sverige (+3) under vår sommartid (tillämpar inte sommartid).  Kazakstan, och Kirgizistan ligger fyra timmar före Sverige (+4).  
 
Pass och visum 
Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa i respektive land.   
Ingen visering krävs för nordiska medborgare.  
 
Valuta, växling, pengar 2023-02-17 
Uzbekistan: USD 1 = ca 11 340 som 
Kirgizistan: USD 1 = ca 87 som 
Kazakstan: USD 1 = ca 443 tenge 
Tadjikistan: USD 1= ca 10,36 somoni 
 
Vi rekommenderar att du tar med USD eller Euro i kontanter och växlar på plats. Bank- och kreditkort accepteras på hotell, butiker och restauranger. På marknader och i mindre affärer och privatägda butiker oftast kontanter som gäller.  Det går bra med bankomatuttag.   
 
Under resan kommer du sannolikt inte att göra av med mer än ca 4000 kronor för mat, dryck och egna utgifter, det som inte redan är inkluderat i resans pris. Däremot kanske du vill handla något. Mattor, textilier, keramik mm. Viktigt att tänka på är att det är förbjudet att föra ut antikviteter ur länderna.  
Du bör ha med dig ett kreditkort eller kontanter för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dyl.  
 
I Uzbekistan ska mattor handlas enbart hos certifierade matthandlare som kan förse er med ett certifikat. 
 
El 
Strömstyrkan är 220 V växelström. När vi bor i jurta finns det ej tillgång till elektricitet.  

 
Typ, C & F vanligast i alla fyra länder 
 
Dricks  
Det är kutym att lämna dricks till lokala guider och chaufförer i dessa länder. Världens Resor står för dricks till bagagebärare, guider och chaufförer. Du kan välja att lämna en slant till hotellpersonalen. Dricks skall naturligtvis endast lämnas om man är nöjd med servicen.  
 
Telefoni och internet 
Att ringa till och från länderna fungerar nästan alltid bra, men är en relativt dyr historia. Svenska mobiltelefoner fungerar på de flesta platser, men med all sannolikhet inte överallt.  
Undersök gärna din mobiloperatör i frågan om roaming-avtal med någon operatör i dessa länder.  
I samtliga städer finns det trådlös uppkoppling (wi-fi) på hotell och det är oftast gratis. Fråga vid receptionen.   
 
Säkerhet 
Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia av passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.  
 
På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker.  
 
Säkerhetsläget i regionen är stabilt men med hänsyn till det geografiska läget håller vi oss ständigt uppdaterad om utvecklingen och följer nyhetsrapportering.  
 
Transporter 
Vi reser med egen hyrd buss, tåg och med flyg vid två tillfällen. 
Vid gränsövergångar byter vi till fordon i nästa land. Avstånden är nära och det går att bära bagaget, rulla väskan eller eventuellt anlita lokal hjälp. Färdledaren hjälper med att ordna detta.  
 
Boende 
Vi bor i dubbelrum på hotell av turiststandard med dusch och toalett på rummen. En natt bor vi i en nomadbostad, jurta, vid Issyk-Kul. Även här finns madrasser och sängkläder.   
Hotellstandarden varierar; några är mindre familjeägda hotell med lokal prägel. Det är alltid snyggt och prydligt men rummen kan variera i storlek och möblering.  
 
Försäkringar  
Se separat information om försäkringar på sidan Inför resan.  
 
Vaccination och hälsa 
För resan krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix eller Twinrix). Det finns liten risk för kolera och läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.  
 
Alla länder har hävt alla restriktioner i samband med Covid 19. Det finns inte något krav på munskydd på offentliga platser, men den lokala situationen kan ändras så se till att du har med det för eget bruk.    
 
Det är viktigt att alla följer de rekommendationer kring covid-19 som gäller vid resans tidpunkt och på de platser resan går. Är du osäker fråga färdledaren.    
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19. Att hålla avstånd vid behov, använda munskydd där det krävs samt tvätta händerna ofta är allmänna rekommendationer. Läs mer här: Folkhälsomyndigheten.  
Blir du sjuk under resan med tex feber, hosta, magsjuka eller dylikt som kan vara smittsamt är det viktigt att du agerar med hänsyn till dina medresenärer och håller avstånd, avstår från umgänge, stannar på rummet samt uppsöker vård och avbryter resan vid behov. Se till att du har en reseförsäkring som täcker dina kostnader vid sjukdom. Färdledaren och Världens Resors personal kan hjälpa till med praktiska saker och kontakt med försäkringsbolag vid behov. 
  *Observera att förändringar kan ske snabbt och plötsligt. Det är alltid resenärens skyldighet att se till att man har de intyg och vaccinationer som krävs för resan. 
 
Mat och dryck 
För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. På denna resa ingår välkomst- och avskedsmiddag, samt ytterligare några måltider. För de måltider som inte ingår hjälper alltid lokala guider och färdledaren till med att ge tips om var ni kan gå för att äta. Drick endast buteljerat vatten.  
 
Fysisk ansträngning 
Resan är inte fysisk ansträngande men tempot är intensivt och vi avverkar en rejäl bit av geografi. Det förekommer några långa transportdagar som kräver viss uthållighet. Vi gör alltid stopp på vägen för bensträckare, toalettbesök och fika- och fotopauser.  
 
Språk 
Officiellt språk i Uzbekistan uzbekiska, i Kirgizistan talar man kirgiziska och i Kazakstan kazakiska. Alla dessa språk är turkspråk. Ryska är dock utbrett då länderna ingått i Sovjetunionen under lång tid och då var ryska det officiella språket. De som arbetar inom resebranschen talar ofta engelska, men i övrigt är det relativt få som talar andra språk utöver sitt eget och ryska.  
 
I Tadjikistan är det tadzjikiska som talas. Ett indoeuropeiskt språk närbesläktat med Irans farsi.  
Alfabetet i alla länder var kyrilliska fram till Sovjetunionens upplösning. Sedan dess har några av länderna valt att övergå till latinska bokstäver, men processen har gått sakta och än i dag hittar man skyltar och skrifter och böcker där båda skriften används.  
 
Religion 
Islam kom till regionen med araberna på 6-700 talet. Den fick aldrig riktigt fäste hos de nomadiserande folkgrupperna, men idag är det tillsammans med det turkiska språket en viktig identitetsmarkör i hela regionen.  
 
Ca 85 % av uzbeker tillkänner sig till Islam. De flesta är sunnimuslimer och religiositeten varierar stort från region till region. Starkast återfinns islam i Ferganadalen där den fundamentalistiska sunni-skolan Wahabi har sitt fäste.  
 
I Kirgizistans bergstrakter bland de mer nomadiserande folkgrupperna är utövandet av islam begränsat. Under Sovjetunionens era påtvingades hela regionen ett ateistiskt system som har fått till följd att många muslimer saknar kunskaper om sin religion.  
 
Det finns större grupper ryskortodoxa kristna och judar i samtliga länder.  
 
Arvet från Sovjetunionen har gett länderna ett relativt sekulariserat system. Som besökare i större städer och platser med många turister är det vanligt och helt accepterat att både män och kvinnor bär längre shorts/kjol och t-shirt. Utav respekt för kulturella och religiösa hänsyn är det dock bäst med kläder som skyler knän och axlar.   
 
Politik i Centralasien 
Samtliga centralasiatiska länder som var en del av forna Sovjetunionen blev självständiga nationer 1991. Det var då första gången de blev egna stater och nationer. Precis som för många av länderna i det gamla Sovjet har den nya tiden minst sagt varit besvärlig. De har varit ett sökande för att finna både en ny egen identitet och nya ekonomiska riktlinjer. Politiskt har länderna haft väldigt lika utveckling. Starka politiker som tillhörde makteliten redan under Sovjettiden roffade åt sig makten och har mer eller mindre diktatoriskt styrt de olika länderna. Den mest egensinnige diktatorn var president Niyazov i Turkmenistan som skapade en mycket stark personkult kring sig själv.  
 
Kirgizistan är nog det land i regionen som efter självständigheten ansetts som det mest demokratiska.  
 
Fotograferande 
Köp batterier, minneskort hemma, innan du reser. Det går att få tag på alla nödvändiga fotoartiklar i stora städer längs resvägen, men kvaliteten kan variera kraftigt, samtidigt slipper du leta efter fotobutiker och fotovaror av passande format. Vid några landmärken och monument i Uzbekistan tas en s k fotoavgift. Storleken varierar, men det fortfarande handlar om relativt låga belopp.  
 
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först. 
 
Hållbarhet 
Vi värnar varmt om våra resmål och den natur vi alla är beroende av. Det kan man göra på många sätt. För vår del börjar det redan då vi planerar våra resor här hemma. Val av platser som vi besöker, vilka transporter vi använder, vilket boende vi har, och inte minst, val av lokala samarbetspartners. Vi vill ta ansvar för att vår verksamhet inte försämrar för kommande generationer att få uppleva en fantastisk natur och levande kulturer.  
  
- Vi väljer helst tåg om det är möjligt för närmare resmål som Norden och delar av Europa. Vi väljer i första hand tåg eller buss istället för inrikesflyg på våra resmål.  
  
- Vi avsätter medel för att investera i klimatpositiva projekt. 2022 investerade vi 200.000 kr och för 2023 blir denna siffra ca 250.000 kr. Vi vill vara med och ta ansvar för den miljöpåverkan våra resor har och driva på utfasningen av fossila bränslen. Här kan du läsa mer om detta och vad vi investerar i.  
  
- Att vi reser i relativt små grupper och med få avgångar bidrar inte bara till att vi kommer närmare den lokala kulturen, men också att vi inte sliter lika mycket på resurserna på de orter vi besöker.  
  
- Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar oss någonting, men som bidrar till en bättre miljö; t.ex. att köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne, stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet och använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter.  
  
Packning 
Packa i resväska, bag eller ryggsäck (det du känner dig bekväm med). Du behöver inte bära bagaget några längre sträckor men till och från tåg, buss och flyg. För dagsutflykter bör du ha en mindre ryggsäck. 
 
Utrustningslista  
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista.  
 
Kläder 
- Lättare vandringskängor eller bra vandringskor. Vandringen i Kirgizistan är inte avancerad, och förutom detta är vi ute en hel del och rör på oss mycket både i stadsmiljö och i naturen.  
- Gymnastikskor  
- Sandaler 
- Vind/regnjacka. 
- Tjock fleecetröja / ylletröja (för kalla kvällar, nätter vid sjön och i öknen). 
- Hatt/keps. Skydd mot stark sol. 
- Tunnare långbyxor/ kjol/skjorta/blus. 
- Shorts/kjol, lite längre modell. (De flesta vi möter under denna resa använder av kulturella och väderbetingade hänsyn kläder som täcker såväl knän som axlar. Vill du bli mött med respekt är det bra att inte vara för avklädd.  
- T-shirts, underkläder, badkläder. 
 
Övrigt 
- Ryggsäck för dagpackningen.  
- Pass (Ta gärna med en kopia på passets viktiga sidor; går at ha det digitalt). 
- Sovpåse (om man så vill!) 
- En liten handduk 
- Försäkringsnummer. 
- Kamera, film, extra batterier, minneskort. 
- Ficklampa, batterier. 
- Tändare/tändstickor.  
- Solglasögon. 
- Kikare. 
- Penningbälte. 
- Nål och tråd. 
- Tvättmedel. 
- Fickkniv. 
 
Necessär och mediciner  
- Tvål, tandkräm etc. 
- Egna mediciner. 
- Yoghurttabletter. 
- Plåster, febernedsättande, immodium eller dyl vid diarré,  
- Solskyddskräm. (15-20 för ansiktet mm är bra) 
- Näsdroppar. 
- Halstabletter. 
 
Tag gärna med små gåvor för spontana möten. Vykort, fotografier från hemorten eller på familjen, små Sverigesymboler etc är uppskattat utan att skapa en materiell förväntan. Spontana möten är ofta de bästa på en resa och i Centralasien är det uppskattat att kunna ge små presenter som är både personliga och intressanta