Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Drygt sjuttio färdledare arbetar för Världens Resor. Ofta sliter de sig loss från sina "vanliga" arbeten för att leda en eller ett par resor om året. De återvänder ofta till ett land där de varit bosatta tidigare genom jobb eller studier. Dagligen tar vi emot positiva kommentarer från resenärer angående färdledarens kunskaper, intresse och servicekänsla.

 • Adrian Nordenborg

  Adrian är en entusiastisk allkonstnär med hela världen som arbetsfält. Han arbetar som professionell reseguide och har lett många resor över hela världen. Utöver mer traditionella rundresor har han även guidat vandringar i Indien, Marocko samt skidresor till Iran.

 • Alexandra Brzezinska

  Intresset för språk och estetik fick mig att fastna för Japan, där jag under 4 år upptäckte guldklimpar och fascinerande kontraster via volontäruppdrag, resor, universitetsstudier och jobb som språklärare. Fil.kand i Japansk kultur & har för övrigt studerat konstvetenskap, lingvistik, journalistik och internationell krishantering. 

 • Anders Elmfors

  Anders är biolog och gymnasielärare i naturämnen som bytt klassrummet mot guidning på heltid runt om i världen. De flesta resorna går till Karibien och Latinamerika från Kap Horn i söder till Mexico i norr. Han har även gjort 10 naturkryssningar till Antarktis med svenska grupper. Somrarna tillbringas i Blekinges skärgård, ofta till sjöss.

 • André Möller

  André har hyst ett stort intresse för Indonesien sedan mitten av 90-talet. André har en doktorsexamen i religionshistoria med inriktning på samtida indonesisk islam och behärskar indonesiska i tal och skrift. André är författare till de enda svensk-indonesiska lexikonen som publicerats, och skriver regelbundet språkkrönikor i Indonesiens största dagstidning. 

 • Anna Mnatsakanova

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste tio åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. 

 • Anne Gustavsson

  Anne har läst kulturvetenskap och museologi och är nu doktorand i socialantropologi. Hon delar sin tid mellan sitt jobb som docent och kommunikatör vid universitetet i Buenos Aires och forskning kring lokala foto och filmprojekt i nordöstra Argentina. Har ett stort intresse för latinamerikansk historia.

 • Björn Tedeman

  Björn har jobbat som koordinatör för Forum Syd i Kambodja. Skrivit läroböcker i juridik och ekonomi. Varvar valövervakning och andra internationella uppdrag med att driva sitt konsultföretag i Göteborg. Björn leder vår familjeresa till Vietnam, Kambodja och Laos.

 • Bo Björnsäter

  Bo är marinbiolog med doktorandstudier från Stockholms universitet och vid Oregon State University och arbetat med oljespillforskning i Alaska. Han har ett genuint naturintresse och är en erfaren färdledare i bl a Sydamerika, Svalbard, Alaska och Europa. Bosse paddlar gärna kajak eller åker långfärdsskridskor i Stockholms skärgård.

 • Carina Lindh

  Carina bor halvårsvis i Nya Zeeland där hon är verksam som konstnär och arbetar med ett video- och fotoprojekt. Bosatt vid Abel Tasmans Nationalpark, där hon gärna vandrar och paddlar kajak. Har även jobbat som volontär vid valstrandningar. Carina har bra kunskap om Nya Zeelands geografi, konst, traditioner och landets goda viner.   

 • Christina Sandström

  Sedan 2007 har Christina jobbat som guide och expeditionsledare i Himalaya. Genom sina många vandringar och expeditioner, samt gift och boende i Nepal, har hon fått en fin kontakt med lokalbefolkningen vilket är A & O för en lyckad tur. Christina lämnar inget åt slumpen och ser fram emot att få visa dig sitt älskade Himalaya.

 • Daniel Rosengren

  Första gången Daniel reste till Afrika gjorde han det med cykel. Under de två år det tog att cykla från Nordkap till Kapstaden lärde han känna den afrikanska kontinenten väl. Daniel är prisbelönt naturfotograf och biolog. Fem år tillbringade han i Serengeti där han arbetade med lejonforskning och nu arbetar han som naturfotograf med hela världen som arbetsfält.

 • Eduardo Sobarzo

  Eduardo är uppväxt i Patagonien där han har vandrat och ridit med lokala gauchos och där föddes kärleken till naturen. Eduardo är utbildad natur - och vandringsguide och arbetade som detta under flera år i södra Patagonien samt med coachning och ledarskapsfrågor. 2006 följde han kärleken till Sverige och nu, elva år senare återvänder familjen till Chile.

 • Elias Drakenberg

  Ett starkt intresse för kartor ledde till en magisterexamen i geografi och vidare biologistudier. Kunskaperna har sedan använts inom läraryrket samt på många intressanta resor världen runt, framför allt i östra Europa. Till vardags jobbar Elias med digitalisering av landets skolor och guidar besökare i Stockholm, till fots, på cykel, i kajak eller på taken i Gamla stan..! 

 • Eric Olofsson

  Eric har jobbat som reseproducent sedan millennieskiftet och bodde bl a  i Vietnam under åren 1999-2003 varför den delen av världen ligger absolut närmast hjärtat. Eric har lett mängder av resor till Vietnam, Laos, Kambodja och Burma. 

 • Fredrik Lennartsson

  Fredrik leder resor till Colombia och Panama. Han bor sedan i Bogotá sedan många år tillbaka och har bl.a. arbetat flera år med handikappades rättigheter. Fredrik har mer än tio års erfarenhet av landet och regionen. Han har en blandad bakgrund med arbete som byggnadsarbetare och en kandidatexamen i Utveckling och internationellt samarbete. 

 • Gunilla Hamne

  Gunilla har bott och arbetat i Afrika, Asien och Latinamerika som journalist, filmare och hjälparbetare. Sedan 2007 bor hon delar av året i Rwanda och Kongo och håller utbildningar i stress- och traumahantering. En period arbetade hon som naturfilmare för svt och intresset för djur och natur finns alltid med både hemma och på de platser hon vistas.

 • Gustav Enquist

  Gustav är uppvuxen i Nyköping, idag med bas i Nederländerna och Kullabygden, Skåne. Han har examen i Statsvetenskap och har under flera år ägnat sig åt språk, konst och historia i bl a Frankrike, Italien, Österrike och Tyskland. Med intresse för litteratur, sport och musik hittar han ofta inspiration på sina resor. Hängiven fotograf.  

 • Henrik Ishihara

  Henrik har stor erfarenhet av att resa i Asien och Sydostasien.  Till vardags arbetar Henrik inom Public affairs efter att tidigare ha jobbat på regeringskansliet. Henrik leder bl a våra resor till Indien och Indonesien.

 • Henrik Lindskoug

  Henrik har bott i Argentina sedan 2004 och gjort många resor i stora delar av Sydamerika. Han är arkeolog och museivetare och har jobbat i olika svenska och argentinska projekt sedan 2001 i de argentinska Anderna. Han har doktorerat i antropologi vid nationella universitetet i Córdoba 2013 där han även undervisar i arkeologi och natur.

   

   

 • Henrik Toremark

  Henrik är utbildad energiekonom och språkvetare. Henrik har bott i Ryssland och arbetat med handelsutveckling. Idag är han konsult inom hållbar stadsutveckling och tillbringar mycket av sin arbets- och fritid i rysktalande länder. Till Henriks mer udda intressen hör sovjetiska transportlösningar och att pruta på basarer.

 • Ida Kymmer

  Ida Kymmer har magisterexamen i Freds- och konfliktvetenskap och har jobbat som journalist, kompositör och drivit en egen reklambyrå i Seoul. Ida har bott i Bosnien-Herzegovina, Tyskland, Japan och Sydkorea. Hon är nu baserad i Warszawa men spenderar stora delar av året i Paris och Kapstaden. 

 • Isak Isaksson

  Isak är en erfaren biolog som på ett pedagogiskt och entusiastiskt sätt förmedlar sina kunskaper om växter och djur. Isak är utbildad inom tropisk ekologi och leder naturresor till Costa Rica, Galapagos, Antarktis, Påskön, Tanzania, Madagaskar och Borneo. Isak arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. 

 • Jacob Günther

  Jacob är civilingenjör och har studerat arkitektur på universitet i São Paulo och på Kungl. Konsthögskolan. Han kom till Brasilien första gången 2005 och bor i landet sedan 2014. Från studietiden i São Paulo har Jacob ett stort kontaktnät i Brasiliens kulturliv och reser ofta i Sydamerika, helst på cykel.

 • Jan Stålbom

  Jan är utbildad landskapsarkitekt och arbetar idag på ett arkitektkontor i Stockholm. Tidigare arbetade han i resebranschen där servicekänslan blivit djupt rotad. Efter första resan till Japan, i mitten av 80 talet, blev han förälskad i landet och har varit tillbaka ett flertal gånger, samt arbetat under ett år i Tokyo på ett traditionellt japanskt trädgårdsarkitektkontor.

 • Jenny Adhikari

  Sedan tidigt 2000-tal delar Jenny sitt liv mellan Sverige och Nepal. Hon har bedrivit studier inom statsvetenskap och socialantroplogi med inriktning på Nepal. Jenny talar också nepali. Jenny har studerat Europakunskap med fokus på Bosnien-Hercegovina, där hon har också bott i början av 2000-talet. Hon talar serbiska/bosniska/kroatiska.

 • Johan Andér

  Johan jobbar till vardags med ungdomar i Botkyrka. Han har bott i Korea i 8 år där han både har studerat och undervisat på universitet. Johan åker till Korea minst en gång om året och känner sig så pass hemma där att han har blivit koreansk medborgare.

 • Johnny Normark Friskilä

  Till vardags är Johnny frilansskribent och översättare.  Johnny är norrman men bosatt i Stockholm sedan 2002. Han talar ryska, har en magisteruppsats i rysk kulturhistoria och har läst centralasienkunskap. Några av favoritresorna har gått till Iran och Afghanistan, Kaukasus, Centralasien och de båda Koreorna. Kameran följer alltid med på resan!

 • Jon Thunqvist

  Jon är japanfrälst sedan början på 1990-talet då han flyttade till Tokyo för att jobba som journalist för radio, TV och tidningar. Sedan dess har det blivit otaliga reportageresor kors och tvärs på de japanska öarna. Förutom Japan har Jon rest och jobbat i de flesta länderna i regionen, från Bhutan i väster till till Nya Zealand i öster. Hobbyfotograf och sushiälskare.

 • Jon Utterström

  Jon växte upp i Kamakura utanför Tokyo och japanskan blev hans första språk. Idag jobbar han framförallt som tolk och översättare, men förutom omfattande studier inom humaniora har han även arbetat med film och drivit konstgalleri. Utöver hans stora matintresse ägnas fritiden gärna åt friluftsaktiviter som vandring och surfing.

 • Jonas Sandström

  Jonas Sandström är Sydafrika-älskare, auktoriserad Sydafrika-guide, entreprenör, inredare och inspiratör. Bor i Kapstaden sedan många år tillbaka. Under många år har han arbetat inom turism och har bland annat drivit flera pensionat i Kapstaden. Jonas är en erfaren och uppskattad färdledare.

 • Jörgen Fredriksson

  Jörgen har ägnat sig åt Asien de senaste 33 åren. Merparten av denna tid har han studerat, jobbat och rest i Asien. Är både sinolog och japanolog och har studerat kinesiska i Kina vid flera olika universitet samt modern japansk litteratur vid två universitet i Japan. Han har även rest mycket i övriga Asien, Sydamerika och Afrika. Delägare i Världens Resor.

 • Jörgen Karström

  Jörgen är certifierad bergsguide och har jobbat heltid med att guida skidåkningbergsklättring och vandringsresor sedan 2003. Kaukasus, Marocko,  Alperna och Riksgränsen är några områden där Jörgen guidar och leder resor. Jörgen talar ryska efter studier i Lund och Moskva.

 • Katarina Mancama

  Katarina har studerat och arbetat på många platser runt om i världen, men bor sedan mer än 10 år tillbaka i Sydafrika. Hon har en masterutbildning i hållbar utveckling och turism och har jobbat som konsult inom detta område. Katarina har rest mycket i södra Afrika, hon har vandrat de flesta kända leder i Sydafrika och har ett väldigt stort matintresse.

 • Kerstin Jonsson

  Kerstin är lärare med en magisterexamen i spanska och studier i socialantropologi och Latinamerikakunskap i bagaget. Hon har arbetat och bott i flera länder i Latinamerika, bland annat arbetade hon två år i ett utbildningsprojekt i Ecuador samt med skydda av människorättsförsvarare i delstaten Chiapas i Mexiko. 

 • Kerstin Söderberg

  Kerstin Söderberg är utbildad lärare. Efter Sidas utbildning för biståndsarbetare tjänstgjorde Kerstin tre år i Peru. Därefter var hon reseproducent med ansvar för resor till bl.a. Afrika och Kuba. Hon har erfarenhet av att leda resor till Mellanöstern, Asien och Latinamerika och pratar spanska och engelska. Hennes största intressen är djur, natur och musik. 

 • Kristina Watanabe

  Kristina är bosatt i Japan sedan 1992. Hon brinner för hur det traditionella Japan tar sig uttryck i det moderna samhället och arbetar heltid med att leda och arrangera resor i Japan. Tidigare har hon bl.a. arbetat som rektor på en förskola i Tokyo, som hon även var med och startade. På fritiden arbetar Kristina gärna med sina händer, gärna med tyger och garn.   

 • Kumi Sato

  Kumi är japanska och kom till Sverige 1997. Hon har varit coach för svenska landslaget i kendo i 15 år och rest runt på tävlingar världen över.
  Är uppvuxen med turism då hennes familj driver ett företag med båtsightseeing i den japanska skärgården. De senaste 15 åren har Kumi arbetat på spa- och konferensanläggningen Yasuragi.  

 • Lars Arvidsson

  Med en lokförarkarriär i bagaget och resor som sitt största intresse och hobby började Lars tidigt att via tåg utforska det mesta av Europa och resorna sträcktes snart ut i vida världen. Han kom till Japan för första gången 1993 via ett jobb där och det blev kärlek vid första ögonkastet. Sedan dess har Lars bott växelvis i Japan och Sverige och jobbat både på ett japanskt företag och nu hos oss. Lars talar japanska och har lett över 100 omtyckta resor från Hokkaido i norr till Kyushu och Okinawa i söder. Lars leder även resor till Korea och Taiwan och skall i sommar leda sin drömresa - Den Stora Tågresan till Japan - 28 dagar från Stockholm till Tokyo mestadels med tåg, som klippt och skuret för en lokförare och japankännare. 

  lars@varldensresor.se
 • Lars Palmgren

  Lars var Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika i över 20 år. Han har bott i olika länder på kontinenten i över 35 år. Journalistiken är en passion och som pensionär fortsätter han att arbeta som frilans. Lars har gjort dokumentärfilmer och skrivit flera böcker. Han upplever uppdraget som färdledare som en inspirerande form av "direktsänd" journalistik.

 • Legolas Svärdsäter

  Bosatt i Japan sedan 2003. Efter flera års IT-studier i Sendai och Tokyo jobbar nu Legolas för Sony med bas i Tokyo. Legolas talar obehindrad japanska och har lett ett flertal resor för Världens Resor. Legolas har rest runt nästan hela Japan under sin tid i landet och på fritiden är han hobbyfotograf.

 • Lena Haglund

  Frilansjournalisten Lena Haglund talar flytande ryska och producerar dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Senast i raden av Lenas SVT-reportage var en serie från Georgien som sändes i februari, och där Tusheti snabbt blev en favorit. Vid sidan om arbetet som journalist arbetar Lena även som speaker, instruktör i ståpaddling och som yogalärare. 

 • Lena Lundgren

  Lena Lundgren har bott i Rio 30 år och har bland annat arbetat på resebyrå i staden i flera år och är utbildad guide. Hon har djupa kunskaper om det brasilianska samhället och har utöver det rest i stora delar av Sydamerika, däribland Peru i 7 månader. Hon har även arbetat på Svenska Honorära Generalkonsulatet i Rio de Janeiro.

 • Lena Millinger

  Lena Millinger har en Master i Communications for Development med inriktning på kultur i Västafrika. Hon har under många år varit projektansvarig och drivande kraft att ordna resor med Malmö Konstmuseum till konstbiennalen DakArt i Senegal. För femton år sedan kom hon för första gången till Senegal. Sedan 2009 bor hon större delen av året i Casamance i södra Senegal.  

 • Linus Hammarstrand

  Linus är fil.mag i arkeologi och Master in Business Administration. Linus är även utövande buddhist sedan 15 år. Han har under flera år arbetat som färdledare i Asien, bland annat i Kina, Japan, Indien och Nepal. Linus håller även regelbundet kurser i Asienkunskap åt företag, studieförbund och intresseorganisationer.

 • Lisa Wallin

  Lisa har bott i Japan i drygt 10 år och jobbar som journalist och TV-presentör för NHK Worlds Tokyo Eye 2020 och J-Trip Plan. Bosatt i Tokyo. Skriverierna tar henne till platser i Japan som inte tillhör de allra populäraste turistmålen vilket har gett henne ett unikt perspektiv över landet och dess kultur. Detta driver henne till att dela det "osedda"  Japan med andra. 

 • Louise Bylund

  Louise har en examen inom Japanologi vid Stockholms universitet och har även studerat och arbetat i Japan under drygt fem år. Hennes specialintresse är de traditionella konstformerna såsom teceremoni, blomsterarrangemang (utövat själv i Tokyo), samt musik och dans. Louise är själv folkmusiker.

   

   

 • Lydia Källberg Normark

  Lydia är biolog och har utbildad sig i Costa Rica. Fågelskådning och dykning är några intressen samt engagemang för bevarande av havssköldpaddor. Hon har arbetat på olika havssköldpaddsprojekt samt varit forskningsassistent på ön Isla del Coco i Stilla havet. 

 • Magnus Carlquist

  Magnus har bott femton år i östra och södra Afrika, varav sju i Tanzania. Under hela sitt liv har han jobbat med bistånd och drivet är att se människor få det bättre. Han älskar friluftsliv och Afrika har mycket att erbjuda inom detta område. Att bestiga Kilimanjaro är bland det mäktigaste han har gjort. Det sätter spår för resten av livet.

 • Marcus Haraldsson

  Marcus är journalist, fotograf och projektledare med inriktning på internationell politik. Han har bott och arbetat på fem kontinenter och pratar kinesiska. I bokform har han berättat om Kinas utveckling mellan sina två cykelturer tvärs över landet med sju års mellanrum. Han leder nu ett internationellt projekt om gränser i rum, tid och tankar. 

 • Marcus Richert

  Marcus är bosatt i Japan sedan 2007. Han har en kandidatexamen i östasienstudier och har även studerat japansk kultur och politik på Ritsumeikan University i Japan. Till vardags kombinerar han arbete som färdledare med jobb som grafiker och speldesigner. På fritiden tycker han om att vandra i bergen och på meritlistan finns toppen av Mt Fuji. 

 • Maria Blanco Berglund

  Maria har rötter i både Sverige och Peru. Efter avslutad SO-lärarexamen i Stockholm flyttade hon år 2005 till Cusco. Sedan 2002 har hon lett och anordnat resor till Peru och arbetat i skolor och jordbruksprojekt. Maria hyser en stark kärlek och en stor respekt för den andinska kulturen och dess kunskapsarv som hon med glädje delar med sig av.

 • Martin Frid

  Martin flyttade till Tokyo första gången 1988. Han känner sig hemma i det japanska samhället och talar språket flytande. Martin har en utbildning vid ett zentempel i mellersta Japan i bagaget. Han är expert på konsument- och miljöfrågor, med fokus på god mat och hållbar utveckling. På fritiden odlar han grönsaker och har ett brinnande intresse för japansk keramik.

 • Masako Fukino

  Masako är bosatt i Kalmar och arbetar både som språklärare på CIS, Calmar Internationella Skola och på VIDA Museum & Konsthall. I bagaget har hon erfarenhet av tolkuppdrag och 10 år på Japan Airlines. Hon tycker det är roligt att både arrangera och leda kulturresor i Japan och är mycket konstintresserad. 

   

    

   

 • Mathias Buskas

  Mathias är utbildad personalvetare och har gjort flera långa resor i Afrika och Asien. Vacker spektakulär natur, möten med människor och intressant nutidshistoria är ofta det som avgör hans val av resmål. Mathias har rest runt i många av Afrikas länder och är färdledare på flera av våra resor hit.

 • Matilda Lenell

  Matilda blev intresserad av Kina i tidiga tonår och har sedan dess studerat och arbetat i Kina och på Taiwan i många år. Hon har och ägnat sig åt allt från kinesisk medicin till miljöarbete, samt drivit caféverksamhet i Qinghaiprovinsen. Hon arbetar som reseproducent på Världens Resors samt leder resor emellanåt.

 • Mats Bertoft

  Mats har bott många år i Bolivia och arbetat som volontär för Svalorna och UBV. Mats hyser ett stort intresse för den Andinska indiankulturen och har stora kunskaper i synnerhet om Aymaraindianernas kultur. Musik och dans är övriga intressen, den som följer med Mats på resa kan vänta sig spännande möten och inblick i lokala kulturevenemang. 

 • Mikael Hellström

  Dalkarl som tidigare jobbat på kontoret på Världens Resor. Bott närmare fem år i Kina och även långa perioder i Sydkorea. Är i grund och botten pedagog som jobbat många år inom barnomsorg och skola. Även utbildad kulturgeograf.  Varvar olika frilansuppdrag med att leda resor till Korea, Tibet, Kina och Mongoliet.  

 • Mikael Karlmark

  Mikael är ursprungligen filmfotograf utbildad i London men har även titlarna statsvetare och ekonom. Han reser mycket och bor ofta längre perioder i Rumänien där han har en del av verksamheten i ett av sina företag. Mikael har även forskat i Guatemala, arbetat i Slovenien, Vietnam och Sydafrika och det går att hitta flera av hans skrifter och rapporter på Internet.

 • Monica Nordenwald

  I början på 90-talet gjorde Monica sin första resa genom Afrika, landvägen från Eritrea till Sydafrika. Under flera år arbetade Monica i Zimbabwe som organisationsrådgivare. I arbetet som färdledare har Monica nytta av sina kunskaper i internationella relationer, beteendevetenskap och uppdrag som säkerhetsansvarig.

 • Mårten Egberg

  Mårten har haft Latinamerika som sitt stora intresse sedan 90-talet. Det startade med resor på egen hand i Mexiko och Centralamerika där han också arbetade som färdledare under ett antal år. Han har under de senaste åren kombinerat studier i framförallt Latinamerikakunskap med att arbeta som färdledare i Sydamerika och på Kuba för olika svenska reseföretag. Latinamerikakunskap är tvärvetenskapligt ämne där historia är en viktig del. 

 • Niklas Kämpargård

  Fotograf, skribent, sjuksköterska och friluftsfantast. Ända sedan Niklas första gången satte sin fot i Afrika har han varit säker på att återvända. Oftast med egen bil (tre gånger med en svenskregistrerad bil), ibland till fots och ibland tillsammans med en hjälporganisation. Hemma i Sverige stormtrivs Niklas i köksträdgården eller tillsammans med familjen.

 • Paul M Grahn

  Paul studerade vid Konstfackskolan i Stockholm 1972-76. Har parallellt med arbetet som lärare, i kulturhistoria, medie- och grafisk kommunikation, varit färdledare, sedan 1986. Han har lett mer än hundratalet rundresor i Kina, Tibet, Nepal, Bhutan och Indien. Paul har studerat Tibets historia, kultur och utveckling och byggt upp en omfattande samling litteratur om Tibet. 

 • Paul Persson

  Paul är född och uppvuxen i Etiopien och kan sedan dess amarinja. (Han har faktiskt som barn haft en kort konversation med Kejsare Haile Selassie.) Senare i livet har han bott och arbetat i Etiopien i elva år. Under de senaste åren har han lett mer än tolv gruppresor till sitt andra hemland. Som nybliven pensionär bor han delvis i Etiopien.

   

 • Per Lindh

  Per är dokumentärfilmare med stor erfarenhet från Rwanda, Uganda och övriga Östafrika. Per arbetar idag på folkhögskolan Biskops Arnö. Har tidigare lett resor till Egypten och leder vår resa Safari och möte med bergsgorillor.

 • Per Wirmén

  Per har lång erfarenhet från resebranschen men idag arbetar han som lärare, något som han kombinerar med olika reseuppdrag.  Per har en stark koppling till Sydostasien. Efter första resan som gick till Vietnam i mitten av 90-talet han har varit en frekvent resenär i regionen och 2006 flyttade han tillsammans med sin familj till Laos där han bodde och arbetade under tre år.

 • Peter Nyman

  Peter har en examen från Universitetet i Åbo, där han specialiserat sig på Asiens kulturer och religioner. Peter har bott i Yunnan provinsen (och norra Vietnam) sedan 1999 och känner Yunnan bättre än sina egna fickor. Peter jobbar för tillfället med en dokumentärfilm som handlar om de tibetaner som kom ner for att köpa te i Yunnans södra trakter. 

 • Pontus Nylén

  Pontus har en Masterexamen i Asiens språk och kulturer med Japan som specialisering. Han har upplevt många olika roller i det japanska samhället under åren, bland annat varit utbytesstudent i Sapporo och Tokyo, jobbat som Au Pair ett år i Tokyo och sedan på IKEA Japan i 5 år. Intressen är futuristiska stadsbilder, japansk natur och kulturella strömningar i Östasien.

 • Roger Eriksson

  Roger talar kinesiska och har bott i Kina i flera år. Han har en utbildning från Öst- och Sydöstasienlinjen i bagaget och omfattande kunskaper om språk, kultur och natur i Asien. När han inte leder resor bland bergstoppar och pagoder njuter han av livet bland ejdrar och sälar hemma på Bohus-björkö. Då arbetas det med översättning av bl a kinesiska filmer.

 • Stefan Strömberg

  Stefan är författare, föreläsare och projektledare och har lett flera lyckade resor till Latinamerika. Han började resa i Latinamerika år 1988 efter att ha läst statskunskap, nationalekonomi och idéhistoria på universitetet. Tio böcker från kontinenten har han skrivit och talar spanska. Brinner för möten med människor och att fördjupa sig i främmande kulturer.

 • Susanne Palm

  Susanne har bott på Taiwan de senaste 20 åren och talar flytande mandarin. Susanne har arbetat med journalistik och skådespeleri i hela sitt liv och kallar gärna sig själv ”kulturpilgrim”. Hon har satt upp många teater och film-produktioner på Taiwan. Susanne har även rest mycket i Kina underöver 30 års tid och skrivit en hel del artiklar och reportage om landet. 

 • Tatiana Broman

  Tatiana är civilekonom och erfaren färdledare för vandrings – och skidresor världen över. Hon har lett resor för Världens Resor till Kamtjatka, Patagonien, Kirgizistan, Georgien och Marocko.

 • Therese Iversen

  Therese är utbildad biolog och dykinstruktör och har rest och arbetat världen över. Fridykande hummerfiskare i Mexico, vildmarksguide i Costa Rica, dykinstruktör i Dominikanska Republiken är bara några av jobben hon har haft. När hon inte guidar resor roar hon sig med bland annat kajakpaddling, Geocaching, friluftsliv och tillverkning av tenntrådssmycken.

 • Thomas Svarén

  Thomas arbetar som pedagog och folkbildare med fokus på internationella frågor och barn/ungas rättigheter. Han kombinerar arbete som pedagog med utbytes- och utvecklingsprojekt i samarbete med organisationer i Latinamerika, framför allt i Bolivia. Han har arbetat som volontär i Bolivia under två år för organisationen UBV.

 • Tommy Nilsson

  Tommy började sitt yrkesliv som gymnasielärare i samhällskunskap och historia, men senaste tio åren jobbat med skolfrågor vid myndigheter och kommunledningsnivå tagit sina första steg som journalist. Tommy har besökt sex kontinenter och känner sig som mest hemma i Östeuropa, i länderna längs med Sidenvägen och i Centralamerika. 

 • Ulrika Bergenkrans

  Ulrika har rötter och familj från både Japan och Kina. Hon har tillbringat delar av sin uppväxt i Japan och har alltid haft ett intresse för landets kultur och historia, vilket har lett till studier i socialantropologi, asienstudier och japansk politik. Till vardags arbetar Ulrika som föreläsare och konsult inom sociala medier samt driver en chokladfabrik på Österlen.

 • Venus Garmakey

  Venus är högskoleutbildad etnolog. Hennes stora intressen är kultur och historia med en förkärlek för poesi och vacker arkitektur. Venus kommer ursprungligen från Iran och talar persiska. 

 • Åsa Backevall

  Åsa bor med sin familj i Quito Ecuador. Hon är biolog med inriktning på botanik och har arbetat som färdledare för naturresor runt om i världen sedan 1996. Utöver djupa kunskaper om djur och natur har Åsa stor kunskap om kultur och samhälle i Ecuador.