Information och praktiska tips

Klimat 
Temperaturförhållandena under resan varierar. Vi rör oss från norr till syd, från alpina höjder till kustområden i Italien där medelhavsklimatet är dominerande. Resan börjar när våren i Europa är i full blom och i maj knackar sommaren på dörren med medeltemperaturen i Zürich på 14°C. 
Maxtemperaturen ligger vid ca 20 grader och ljustimmarna varar till ca kl. 8 på kvällen. 
Det finns en större risk för regn, med 90 mm under 17 dagar av månaden, vilket innebär att en vattentät jacka och paraply inte får glömmas.   
 
Det blir varmare ju längre fram på resan vi kommer och i Italien kan du räkna med upp till 24 grader. På resans sista etapp på Sicilien har du chansen att njuta av riktigt sommarväder.  
 
Sommarkläder fungerar bäst i syd, på Sicilien; ta med en tröja och en lätt jacka för kyliga kvällar och morgnar. Glöm inte ett par bra promenadskor och ett paraply. 
 
Tidsskillnad 
Samma tid som i Sverige.   
 
Pass och ID-handling 
För resan krävs pass eller nationellt ID-kort, som ska gälla under hela resan. Komplettera dina uppgifter på Min bokning om du inte gjort det tidigare, eller skicka dina uppgifter till info@varldensresor.se
 
 
Valuta och priser (mars 2023) 
Italien använder Euro. EUR 1=ca SEK 11,4  
I Schweiz används schweizisk frank. CHF 1= ca SEK 11,6 
 
Priserna för t ex restaurangbesök, taxifärd mm i Italien är på samma nivå som i Sverige och något högre i Schweiz.  Kostnaderna för måltider beror naturligtvis på vilken typ av restauranger du väljer. Du kan t ex äta gott i Rom för cirka 150 kr per person för en enklare måltid av pasta eller pizza som passar bra som lunchmåltid. En espresso som du tar vid barbänken kostar högst 15 kr, det är dyrare om du blir serverad vid bordet. Vi rekommenderar att du tar med dig Euro i kontanter eller har ditt kredit- eller bankkort som betalmedel.  Du kan även ta ut både Euro och CHF utomlands med ditt svenska bankkort direkt i bankomaten. De flesta svenska banker tar ingen avgift för tjänsten men lägger däremot ett valutaväxlingspåslag.  
Under resan kommer du sannolikt inte att göra av med mer än 4 000 kronor för mat, dryck och dricks. Du bör ha med dig ett kreditkort eller kontanter för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dyl. Observera att vi har några måltider som ingår i resans pris. 
 
Dricks  
Dricks betalas på ungefär samma nivå som i Sverige. Det rundas av uppåt och man lägger upp emot 10% (valfritt) på restauranger. Dricks till chaufförer, mat på restauranger som ingår i resan samt guider är inkluderad i resans pris. 
 
El 
Strömstyrkan är 230V växelström. Det förekommer olika uttagsmodeller.  
Både platta och rundade kontakt med två stift fungerar i uttag för typ C, E, F,  L. En universell el-adapter anpassad till de flesta länder är alltid en bra lösning.  
  
 
C platt                                                    Typ E 
 

Schweiz, Typ J (funkar även med Typ C) 
 
Telefoni och internet 
Det går bra att använda mobiltelefon under resan. Svenska mobiltjänstleverantörer täcker mobiluppkoppling i samtliga EU-länder och du kan surfa som hemma. Aktuella prisuppgifter för tjänster i Schweiz kan du hämta hos din operatör. Hotellen erbjuder gratis wi-fi. Under tågresor kan uppkopplingen vara lite skakig.  
 
Boende 
Vi bor i mellanklasshotell (3-4*) med centralt läge och ofta med snabb anslutning till tågstationen.  
Standarden är bra, med dusch och toalett på rummet och frukost ingår dagligen.  
 
Tåg och övriga transporter 
Vi reser med Bernina express, med stora panoramafönster från Tirano till Alp Grüm och efter ett uppehåll fortsätter med regionaltåg till Tirano. Munskydd är fortfarande obligatoriskt i kollektivtrafiken. Alla andra åtgärder har hävts från och med den 17 februari 2022. 
 
Vi reser mellan städerna i Italien mestadels med fjärrtåg som är huvudsakligen av två typer: Frecce (med restaurangvagn eller bistro) eller Intercity. Vi färdas med nattåg vid ett tillfälle. Vi reser i sovvagn, enligt önskad disposition, 2 personer i kupén. Luftkonditionering, sängkläder och handdukar tillhandahålls. Kupéerna har eluttag för rakapparater, bärbara datorer och mobiltelefoner.  
I städerna har vi som vana att se en hel del till fots och vi planerar våra stadspromenader utifrån sevärdheter som står på programmet, stadens topografi och tidsaspekt. Generellt kan sägas att vi tar våra stadspromenader i behagligt tempo som passar alla som tycker om att gå. Ibland använder vi lokala transportmedel; T-bana, spårvagn eller buss. Transportkostnader under planerade stadspromenader är inkluderade i resans pris.  
 
Fysisk ansträngning 
Generellt är resan inte ansträngande. Vi väljer dock att se städerna till fots vilket gör att vissa dagar under resan promenerar vi mycket.  
 
Säkerhet 
Den personliga säkerheten i både Schweiz och Italien liknar den i Sverige. I större folksamlingar och i hektiska stadsmiljöer, på tågstationer och vid turistattraktioner finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.  
Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.  
 
Språk 
Vi kommer till den tysktalande delen av Schweiz. I Italien är språket italienska. 
 
Försäkringar  
Se separat information om försäkringar på sidan Inför resan.  
 
Vaccinationer och hälsa  
Du ska ha grundskydd mot polio, difteri och stelkramp och vi rekommenderar profylax mot Hepatit A (Gulsot/Havrix eller Twinrix). Läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa. Se ovan om vaccinering mot Covid-19 och s k Covidcertifikat som träder i kraft den 1 juli (uppdateras).  
Ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa och du har därmed rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. 
 
Mat och vatten 
Italienska köket kommer att bli resans kulinariska höjdpunkt. När vi talar om det italienska köket talar vi om mängder av olika regioner som har utvecklat egna smaksättningar och rätter, men det alltid handlar om kombinationen av fantastiska färska ingredienser med smaker som blandas på ett fint sätt och skapar något speciellt. På denna resa har vi chansen att uppleva några. Ligurien, hem till Cinque Terre, Portofino och Genua, är känd för några av de bästa maträtterna i Italien; pesto genovese, minestrone och focaccia. 
Köket i Sicilien är unikt. Medan mycket är det vanliga italienska paradrätter (det finns gott om pasta, olivolja, vin och skaldjur) finns det några ingredienser som sticker ut. Russin och saffran dyker upp i öns mest kända rätter, och matlagningstekniker skiljer sig från de som finns på fastlandet. 
Pasta alla Norma är utan tvekan den bästa representanten av det sicilianska köket och görs det av lokala tomater, auberginer, vitlök, basilika och ricotta. 
 
Köket i Schweiz har influenser från Tyskland, Frankrike och norra Italien. Ost och choklad ofta förknippas med Schweiz och schweiziska ostar, Emmentaler, Gruyère, Vacherin och Appenzeller, är kända schweiziska produkter. De populäraste osträtterna är fondue och raclette. 
Under århundraden har schweiziska bergsbor använt fondue som ett sätt att använda bröd och ost under kallare månader. Idag är det ett måste för alla besökare i landet.  
 
Vi rekommenderar att dricka endast buteljerat vatten. Mineralvatten finns alltid att köpa. 
 
Hållbarhet 
Vi värnar varmt om våra resmål och den natur vi alla är beroende av. Det kan man göra på många sätt. För vår del börjar det redan då vi planerar våra resor här hemma. Val av platser som vi besöker, vilka transporter vi använder, vilket boende vi har, och inte minst, val av lokala samarbetspartners. Vi vill ta ansvar för att vår verksamhet inte försämrar för kommande generationer att få uppleva en fantastisk natur och levande kulturer.  
  
Vi väljer helst tåg om det är möjligt för närmare resmål som Norden och delar av Europa. Vi väljer i första hand tåg eller buss istället för inrikesflyg på våra resmål.  
  
Vi avsätter medel för att investera i klimatpositiva projekt. 2022 investerade vi 200.000 kr och för 2023 blir denna siffra ca 250.000 kr. Vi vill vara med och ta ansvar för den miljöpåverkan våra resor har och driva på utfasningen av fossila bränslen. Här kan du läsa mer om detta och vad vi investerar i.  
  
Att vi reser i relativt små grupper och med få avgångar bidrar inte bara till att vi kommer närmare den lokala kulturen, men också att vi inte sliter lika mycket på resurserna på de orter vi besöker.  
  
Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar oss någonting, men som bidrar till en bättre miljö; t.ex. att köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne, stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet och använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter.  
 
Fotografering 
Fotograferar du digitalt kan det vara bra att ha med ett extra minne samt extra batteri och/eller batteriladdare. Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor på lite närmare håll är det absolut nödvändigt att fråga först. 
  
Bagage och packning  
Bagagevikten på flyget är maximerad till 23 kg per person plus handbagage om 8 kg per person (55 x 40 x 23 cm). Tänk på att packa det nödvändigaste som t ex dina mediciner och kamerautrustning lätt tillgängligt i handbagaget. Packa i resväska, bag eller ryggsäck (det du känner dig bekväm med). Du behöver inte bära bagaget några längre sträckor men till och från hotell, tåg och buss. För dagsutflykter bör du ha en mindre ryggsäck.  
Resan går huvudsakligen med tåg och tågsträckorna varierar i längd och tågformat. Utrymmen för bagage på italienska tåg är begränsade men det finns en bagageavdelning inför varje vagn, dessutom kan man lägga väskorna i luckor ovanför säten. Det gäller att tänka på packningen och avstå från överdimensionerade väskor. Ibland behöver vi snabbt byta spår/plattform på tågstationer och en lättare packning bokstavligen gör livet lättare.  
 
Utrustningslista  
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista.  
 
Kläder 
- Promenadskor som passar till klippigt terräng (Cinque Terre). Det blir inga tuffa vandringar men väljer du att vandra mellan byarna måste du ha passande skor, sandaler inte tillåtna på några sträckor.  
- Jacka och regnskydd  
- Varma kläder (t ex fleecetröja) 
-  Hatt/keps 
-  Långbyxor/ kjol/skjorta/blus. 
-  Underkläder, strumpor  
 
Övrigt 
- Ryggsäck för dagpackningen.  
- Pass (Ta gärna med en kopia på passets viktiga sidor). 
- Försäkringsnummer. 
- Kamera, extra batterier, minneskort. 
- Ficklampa, batterier. 
- Penningbälte. 
- Nål och tråd. 
- Tvättmedel. 
- Fickkniv. 
 
Necessär och mediciner  
- Tvål, tandkräm etc. 
- Egna mediciner. 
- Plåster, febernedsättande, immodium eller d yl vid diarré,  
- Näsdroppar. 
- Halstabletter.