Information och praktiska tips

Klimat 
I Bourgogne ligger dygnsmedeltemperaturen på cirka 15-19 grader maxtemperatur i april/maj och som lägst 5-9 grader. 
 
Pass och nationellt id-kort  
För inresa i Frankrike krävs pass eller nationellt ID-kort som ska gälla under hela resan. Det är viktigt att du i förväg till Världens Resor har lämnat korrekta uppgifter för det pass eller id-kort du kommer att ha med dig på resan.  
 
Valuta 
I Frankrike används Euro. Det går bra att betala med kort nästan överallt, men American Express är inte alltid lika gångbart som Visa eller Mastercard. En mindre del kontanter kan vara bra att ha med sig för småköp som t.ex. vatten, frukt eller annat.  
 
Dricks  
Det finns ingen regel som säger att man ska lämna dricks i Frankrike, men det är trevligt att avrunda uppåt på notan (ca 5-10%) för att belöna god service på en restaurang. För taxiresor är det uppskattat att runda upp summan som taxametern stannar på.  
 
Personal ombord på kanalbåten förväntar sig ingen dricks, men är man som passagerare nöjd med servicen är det trevligt att visa sin uppskattning.  
 
El 
I Frankrike används samma typ av eluttag som i Sverige. 
 
Telefoni och internet 
Det går bra att använda mobiltelefon under resan. Svenska mobiltjänstleverantörer täcker mobiluppkoppling i samtliga EU-länder och du kan surfa som hemma. Aktuella prisuppgifter och villkor som gäller för dig hämtar du hos din operatör. Wifi finns ombord på båten.  
 
Fysisk ansträngning 
Detta är ingen fysiskt ansträngande resa, men det är bra om du tycker om att promenera. Vi gör en stadspromenad i Paris samt promenerar i de byar och städer vi stannar i under kryssningen. Det går även bra att ta promenader och cykelturer för den som önskar under kryssningen. Vill du använda cykel behöver du meddela oss detta i förväg, senast en månad innan avresan.  
 
Boende 
I Paris bor vi en natt på hotell av 4-stjärnig standard. Därefter ombord på kanalbåt i 6 nätter i dubbelhytt.  
 
Mat och dryck ombord 
Ombord på båten ingår helpension inklusive dryck (vatten, juice, läsk, lokalt vin och annan alkohol). Viss alkohol så som Champagne och importerad sprit finns att köpa i baren om man önskar.  
 
Glöm inte att informera oss på Världens Resor om du har allergier eller andra matrestriktioner! 
 
 
Packning- och utrustningslista  
För den här resan är det inte någon speciell utrustning du behöver. En mindre ryggsäck är bra att ha för utflykter och stadsvandringar. Nedan följer förslag på hur en packlista skulle kunna se ut:  
 
-Bekväma skor 
-Kläder bekväma för stadspromenader och lättare vandring, tänk gärna lager på lager vid svalare temperaturer.  
-Vattenflaska 
-Ryggsäck för dagsutflykter 
-Reseapotek  
-Pass/nationellt id-kort 
-E-ticket för flyget 
-Kamera 
-Laddare 
-Paraply/regnskydd 
-Solskydd och solhatt/keps