Praktisk information

Klimat
Temperaturer och klimat skiljer sig mellan norr och söder, kust och inland. I de centrala delarna är klimatet tempererat, och i bergen kan det förekomma snöfall vintertid ­– ibland så långt söderut som Aten. Under resan kan vi räkna med att det blir svensk sommartemperatur med maxtemperaturer på cirka 25 – 27 grader och nattemperatur som går ned till runt 14 – 15 grader. Vattentemperaturer i maj har sannolikt inte hittat över 20 grader. Regn kan inte uteslutas, men är ovanligt. I Meteora och Zagori kommer det vanligtvis regn var 5:e dag i maj.

Tidsskillnad
Grekland ligger en timme före Sverige.

Pass och visum
Grekland är en del av EU:s Schengenområde och formellt råder passfrihet på resor mellan två länder inom området. Eftersom det tidvis genomförs gränskontroller och du ska kunna styrka ditt medborgarskap rekommenderar vi att du tar med dig pass eller nationellt ID-kort. 

Inresebestämmelser gällande covid-19 
Sedan 1 maj 2022 har Grekland inte kvar några krav på vaccination eller pcr-test för att kunna resa till Grekland. Sedan 1 juni 2022 har man också lyft kravet på att bära munskydd inomhus. 

Valuta, växling och priser
I Grekland är valutan euro, €. I skrivande stund (14 mars, 2023) motsvarar en euro 12,14 SEK vid växling på Forex. Det finns kortautomater på många ställen i Grekland och på samtliga orter där vi bor. Nästan alla ställen tar också kortbetalning, vilket gör att behovet för kontanter blir ganska litet (men större än i Sverige – du kommer behöva använda kontanter vid några tillfällen).  

Prisläget är bättre än i Sverige. När vi är i norra Grekland är kostnaden för en middag ungefär hälften från Sverige, men i Aten och Delfi som ser fler turister är det dyrare och mer liknande svenska priser. Generellt är prisläget dock betydligt billigare än i Sverige. En flaska vatten i en affär kostar vanligtvis runt 10 kr och en halvliter öl på en restaurang kostar runt 40 kr.  

Dricks
Dricks betalas på ungefär samma nivå som i Sverige. Det rundas av uppåt och man lägger uppemot 10% (personligt) på restauranger. Världens Resor står för dricks till chaufförer, guider och för mat när det är en måltid som är inkluderad i priset.

El
Grekland har 230 V i strömspänning, och uttagen är desamma som i Sverige.

Telefoni och internet
Grekland är med i EU:s överenskommelse om telefoni och internet på mobilen. Det betyder att du kan använda din telefon, både samtal, sms och internet, i ett annat EU-land till samma kostnad som hemma. Om du har abonnemang från land utanför EU, kontrollera med din operatör vad som gäller. 

Tänk på att täckningen kan variera! Det finns wi-fi på alla hotell.

Transport
Merparten av alla transporter gör vi med egen buss. Vi har en och samma hyrda buss under hela resan förutom på ön Ithaka där vi har andra hyrda bussar. Bussträckorna är generellt mellan två och fem timmar långa. Den sista sträckan från Patra till Aten blir resans längsta. Till Ithaka kommer vi med stor passagerarbåt som också tar bilar. Det tar cirka fyra timmar från Astakos till Ithaka och då stannar vi även till på Kefalonia på väg dit. Från Ithaka till Patra går det något snabbare.

Boende
Vi bor på trevliga hotell på resan, 3*-iga hotell är vanligast, men något hotell är också 4*-igt. Vi har valt hotell som ligger bra till med närhet till restauranger och affärer.

Säkerhet
Den personliga säkerheten i Grekland skiljer sig inte nämnvärt från Sverige. I större folksamlingar och i hektiska stadsmiljöer vid turistattraktioner finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.

Förvara alltid pengar och värdehandlingar på ett säkert sätt när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.

Försäkringar
Missa inte att kontrollera att du har en komplett reseförsäkring som skyddar dig under resan. De flesta hemförsäkringar har ett visst skydd upp till 45 dagar. Vill du komplettera din hemförsäkring rekommenderar vi reseförsäkring hos Gouda där bland annat detta ingår:

•         Vid sjukdom på resan får du dagsandelar tillbaka eller ny resa

•         Försäkringen täcker alla självrisker, även de du har genom hemförsäkring och kort

•         Komma ikapp resan vid försenad anslutning, utresa

•         Anslutningsskydd i Norden vid försenad hemresa

•         Flyg- & bagageförsening

På din resesida på webben hittar du länkar till mer utförlig information om vad försäkringen täcker. Kontakta gärna oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig, samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar. 

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt det jourtelefonnummer som gäller just din försäkring.

Journummer till SOS International är +45 70105050.

Vaccination och hälsa
Kom ihåg att beställa och ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet), utifall du skulle behöva sjuk- eller tandvård.

Du blir inte sjuk av kranvattnet i Grekland, men det smakar inte alltid så gott. Det är alltid enkelt att få tag på mineralvatten på flaska.

Fysisk ansträngning
Vi vandrar sju dagar av resans 10 dagar. De kortaste sträckorna är bara 3 – 6 kilometer. Som längst går vi upp till 8 - 9 km och på samtliga ställen vi går är det kuperat, men vi har valt att förlägga strövtågen till platser där det inte är frågan om mer än max 300 höjdmeter. Vandringskängor rekommenderas, men annars en bra gymnastiksko/vandringssko, gärna med lite högre skaft för att ge stabilitet. Strövtågen är mellan 1,5 och 5 timmar långa.

Mat och dryck
Vi har halvpension, med frukost varje dag och lunch eller middag tillsammans.

Språk
Språket är grekiska. På restauranger och caféer samt på alla våra boenden talas det engelska. Generellt går det bra att ta sig fram på engelska.

Fotograferande
Det saknas inte vackra vyer att föreviga på den här resan. För den entusiastiska fotografen kan det innebära behov av både extra minne och batterier. Kom ihåg att tillgången till internet kan variera på våra utflykter, så det går inte att förlita sig på en molntjänst i sådana lägen.

För ett mer hållbart resande
Hållbarhet är en viktig del av våra resor. Det gäller klimatet, miljön på platsen och kontakten med den lokala befolkningen. För oss innebär det att

•         vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar – på så sätt kommer vi närmare den lokala kulturen och värnar om resurser i de områden vi besöker

•         vi klimatkompenserar för CO2-utsläppet för alla resenärers flygresor från och till Sverige

•         vi väljer att resa med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt

•         vi väljer i första hand lokalt ägda hotell

•         vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda.

Det här kan vi alla tänka på under resans gång
Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på:

•         Köp lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter.

•         Återanvänd handdukar och sänglinne på hotellet, stäng av luftkonditionering när du lämnar rummet.

•         Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen.

Bagage, packning och förfaring
Tänk på att packa det nödvändigaste som t ex dina mediciner och kamerautrustning lätt tillgängligt i handbagaget eller ryggsäcken du använder som dagspackning.

Vi flyger med SAS på denna resa och vi får ta med oss 23 kilo incheckat bagage och 8 kilo handbagage.

Packa i resväska, bag eller ryggsäck (det du känner dig bekväm med). Du behöver inte bära bagaget några längre sträckor men till och från båt och buss.  För dagsutflykter bör du ha en mindre ryggsäck.

Utrustningslista
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista.

Kläder
- Vandringskängor är absolut att föredra före gymnastikskor, behöver vara stadiga
- Stavar är bra att ha de dagar då terrängen på sina håll är ojämn
- Sandaler. Det behövs ett ombyte.
- Tunna byxor som är sköna att vandra i.
- Kortbyxor
- Vind/vattentäta byxor och jacka eller regncape
- Fleecetröja / jacka eller liknande för kallare kvällar
- T-shirts, underkläder
- Skjortor, blusar, klänningar med mera.
- Jacka för svalare kvällar
- Badkläder

Grekland är ganska avslappnat, så det finns inget yttre behov för ”finare” kläder.

- Väska – resväska går bra, men du väljer själv
- Ryggsäck för dagspackningen
- Pass
- Ficklampa, batterier.

- Solglasögon.
- Plastpåsar. För att hålla packningen torr vid regn och skilja smutsigt från rent
- Vattenflaska för vandringarna.
- Kikare (inget rikt fågelliv, men kanske något).
- Penningbälte.
- Paraply, litet hopfällbart. Kan vara praktiskt vid plötsliga regn
- Fickkniv.
- Hatt/keps
- Badkläder

Necessär och mediciner
- Tvål, tandkräm etc.
- Egna mediciner.
- Plåster, febernedsättande, immodium eller d yl vid diarré,
- Näsdroppar.
- Halstabletter.