Praktiska tips

 
Klimat 
Medeldygnstemperaturen i Tokyo i april är 8-18 grader. Vi har anpassat resorna efter klimat. Räkna med att det kan bli temperaturer upp till 22-25 grader som högst och ned till ca. 5 grader på kvällarna i extremfall. Generellt kan man säga att vädret i april påminner om senvår i Sverige. Precis som här kan vädret variera från år till år och från dag till dag. 
 
Räkna med att det kommer att regna en del under resan. Medelnederbörden i april är ca. 120 millimeter. Räkna med någon skur var tredje dag. Vanligtvis är det inte regnskurar som håller i sig hela dagarna. Men det finns naturligtvis ingen garanti för det. 
 
Tidsskillnad  
Japansk tid ligger normalt åtta (+8) timmar före Sverige. De tillämpar inte sommartid, så under vår sommartid skiljer det sju timmar (+7). 
 
Pass och visum  
För Japan måste passet vara giltigt under vistelsetiden. För närvarande krävs inget visum för svenska medborgare. 
 
Inreseprocess till Japan 
 
Före avresa 
-För att resa in i Japan behöver du vara minst trippelvaccinerad mot Covid. Se till att ha ditt digitala Covidbevis nedladdat på din telefon eller surfplatta, alternativt ha med det i pappersform. Här kan du ladda ner ditt covidbevis med e-legitimation: www.covidbevis.se  
-Är du inte vaccinerad behöver du ha ett negativt PCR-test taget inom 72 timmar före avresan. Du hittar mer information om vad resultatet ska innehålla här.
 
-Se till att du har en försäkring som även täcker Covid-19. Läs mer under stycket som handlar om försäkringar.  
 
Vid ankomst
Det finns två sätt att registrera sin inresa till Japan, analogt eller digitalt. Japanska myndigheterna rekommenderar att man registrerar sig digitalt via Visit Japan Web för att göra inresan smidigare, men det är för tillfället inget krav. Vi skriver nedan om båda alternativen: 

Analogt 
Innan ankomst till Japan delar personalen ombord på flyget ut formulären “Disembarkation card” samt tulldeklarationen “Customs declaration” (se bilder nedan).  
 
 
 

 
Dessa fyller du i enligt instruktioner. I en ruta behöver du fylla i namn och adress till det första hotellet på resan. Detta finns med i “Kontaktlista” som vi har med i detta utskick. Du kommer även att behöva visa upp ditt Covidbevis eller PCR-resultat. 

Digitalt 
Sedan november 2022 finns det möjlighet att registrera sitt Covidbevis alternativt PCR-test samt fylla i formulären visade ovan i förväg digitalt via Visit Japan Web, endera på deras hemsida eller genom att ladda ner appen. Du hittar information om Visit Japan Web samt hur du registrerar dig här
Japan rekommenderar att använda Visit Japan Web för att underlätta inreseprocessen men det är inget krav i nuläget. Om registreringen krånglar eller om du hellre vill fylla i detta analogt så kan du följa de stegen som beskrivs ovan under ”Analogt”.  
 
 
Vaccination & hälsa 
Det är viktigt att alla följer de rekommendationer kring Covid-19 som gäller vid resans tidpunkt och på de platser resan går. Är du osäker fråga färdledaren. Får du sjukdomssymptom under resans gång är det viktigt att du håller avstånd till dina medresenärer så gott det går och testa dig så fort som möjligt. Är testet positivt behöver du isolera dig på hotellet medan övriga gruppen fortsätter resan. Behöver du avbryta resan är det viktigt att du har en reseförsäkring som täcker dina kostnader för tidigare hemresa etc. 
 
En resa till Japan kräver inga speciella vaccinationer förutom mot Covid, men vi rekommenderar alltid att ha grundskyddet mot polio, difteri och stelkramp ute på utlandsresa. Kontakta alltid en vaccinationscentral om du känner dig osäker på vad som behövs. 
 
Japanerna har för vana att använda munskydd vid förkylning och under influensasäsonger.  
I och med Covid-pandemin är nu användandet av munskydd ännu mer utbrett och det förutsätts att man använder det inomhus på allmän plats och färdmedel.  
 
 
Valuta, växling, priser 
I dagsläget (2023-02-16) växlas en svensk krona mot ca 12,7 japanska yen (JPY).   
 
Det går bra att växla till sig JPY, men det kan vara bra att ringa och beställa i förväg. Det går också bra att ta ut pengar på plats med kreditkort i uttagsautomater. Numera går det lättare att ta ut pengar i Japan med kort på alla postkontor och 7Eleven-butiker. Tänk dock på att de brukar finnas en spärr på hur mycket man kan ta ut på kortet så kolla gärna med din bank innan du reser iväg.  
Kostnadsläget i Japan är relativt högt jämfört med andra länder i Asien, men långt ifrån så högt som många tror. Generellt kan man säga att det mesta i Japan ligger på ungefär samma kostnadsläge som Sverige, dock är det billigare att gå ut och äta på lite enklare ställen med snabbmat som t.ex. sushi och nudlar.    
 
Dricks 
Det finns ingen tradition att lämna dricks på hotell eller restauranger i Japan. När vi har egen buss lämnar färdledaren dricks till chauffören (ingår i resans pris). Åker du taxi uppskattar chauffören om han får behålla växeln, men det är absolut ingenting som förväntas.   
 
El  
Strömstyrkan i Japan är 100V växelström med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Uttagen är desamma som de har i USA och det brukar vara enkelt att hitta adapter på butiker som Clas Ohlson.   


 
Telefoni och internet 
Svenska mobiltelefoner går att använda i Japan förutsatt att din telefon åtminstone är en 3G-telefon med en tjänst som kallas "global roaming". Kontakta din operatör för mer information om detta och vilka priser som gäller för utlandssamtal. Ofta blir det väldigt kostsamt att ringa och ta emot samtal i Japan. Det billigaste sättet att kontakta någon hemma med mobilen är via SMS.   
På de flesta hotell i Japan finns fritt wi-fi på rummen eller åtminstone i lobbyn, men på äldre ryokan ute på landsbygden kan det vara magert med internetkontakt. Om man har behov av att ha ständig kontakt med internet går det också att hyra en bärbar wi-fi router i fickformat.  
Ett par exempel på företag där du kan boka wi-fi router:  
 
Pocket WiFi Router Rental Japan - NINJA WiFi   
 
Japan Wireless - Japan Pocket WiFi Rental, SIM Sales (japan-wireless.com)    
 
Transport  
Under resan kommer vi huvudsakligen att färdas med tåg. Där tågen inte tar sig fram hyr vi bussar eller åker med andra lokala färdmedel. Vi åker så lite hyrd buss som möjligt i städerna och vi tar oss runt i städerna till fots eller med lokala färdmedel. Det gör att vi verkligen upplever platserna på lokal nivå och känner platsernas puls på riktigt. Detta innebär nu inte att resorna blir väldigt fysiskt ansträngande, men gör att vi rör på oss mycket mer än vad som är fallet om man sitter i en hyrd buss. Det kan bli jobbigt om man har en skavank på fötter, knän eller höfter. Färdledaren kommer inför varje dag berätta hur mycket vi går och hur ansträngande dagarna är, så att det ska gå att hitta alternativ för den som så önskar. 
 
Boende  
På denna resa bor vi på olika typer av boende. I städerna Kyoto och Tokyo och vid Fujiberget är det hotell i mellanklass* och när vi bor på landsbygden bor vi på gästgiverier, ryokan, då det är detta som är tillgängligt på landsbygden och för att det är ett så trevligt sätt att verkligen uppleva Japan på. Det innebär att vi dessa nätter kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum med skjutdörrar. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå. 
 
*Hotellrum i Japan är någorlunda mindre än vad vi har i Sverige men det brukar vara rent och håller bra standard. Japan har inget graderingssystem av hotellen som vi har i Europa, men vi brukar bo på hotell som skulle motsvara trestjärnig standard. 
 
På flera ställen på landsbygden i Japan släpper de ogärna rum som enkelrum. På denna resa är det ca. 3 övernattningar där vi inte kan garantera enkelrum. När vi bor på gästgiverier är det inte heller alltid tillgång till toalett och dusch på rummet.  
 
 
Vett och etikett 
Nödvändigheten att bete sig som en japan ska inte överdrivas. Få länder har så många rituella beteenden som Japan, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Er färdledare kommer att berätta hur man som turist på bästa sätt ska bete sig.  
 
Tatueringar 
Kan tyckas vara en märklig sak att ta upp men faktum är att tatueringar är tabu i den japanska kulturen då det är intimt förknippat med den japanska maffian som av tradition är de enda japaner som tatuerat sig. Även om det nuförtiden finns många japanska ungdomar som tatuerar sig så är det fortfarande traditionerna som gäller och det innebär att om man är tatuerad får man inte komma in på badanläggningar eller gym. Om man har en liten tatuering går det att täcka den med ett hudfärgat häftplåster men har man en stor tatuering som inte går att dölja så får man finna sig i att inte bli insläppt. Om det ingår ett besök på en badanläggning under resan så meddela färdledaren om din tatuering så kommer ni gemensamt fram till en alternativ aktivitet. 
 
Säkerhet  
Förvara alltid pengar och värdehandlingar på ett säkert ställe när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Stöldrisken i Japan är troligtvis lägre än någon annanstans i världen, vilket nu inte hindrar att man ändå bör vara aktsam med sina viktiga handlingar. 
 
Fysisk ansträngning  
I och med att det här är en strövtåg-/vandringsresa går vi naturligtvis mycket mer än på en ordinarie resa, och stundtals i väldigt kuperad terräng. Normalkondition duger gott för denna resa, men för att klara de jobbigaste vandringarna blir det svårt om man har någon skavank på fötter, knän eller höfter och det måsta man vara medveten om. Färdledaren kommer att berätta hur mycket vi kommer att gå och hur ansträngande dagarna är så att det ska gå att hitta alternativ för den som så önskar. 
 
Denna resa innehåller en hel del vandring. Vi har valt att inkludera vandringar på 9 av resans 14 dagar. Majoriteten av vandringarna följer gamla klassiska pilgrimsleder och vi kommer att få en god inblick i såväl kultur som Japans historia under resans gång. Vi vandrar i ganska olika miljöer. Mestadels är vi i skogslandskap i kuperad terräng. Bägge vandringsdagarna i Kumano innehåller stigningar som är mellan 100 och 300 meter, och när vi ger oss upp på höjder för att få vyer över Fuji gör vi en stigning på drygt 600 meter den dagen. Längden på etapperna är från cirka 8 till 14 kilometer långa.  
 
Vi vandrar alltid mellan tre och sex timmar varje vandringsdag (inklusive pauser) i makligt tempo. För den som inte vill eller kan vandra någon dag så går det att ordna med alternativ. Vissa dagar kommer vi tillbaka till dit vi startade, vilket gör det väldigt lätt att avstå om så vore önskvärt.  
 
De flesta dagar äter vi lunch på serveringar/restauranger längs vägen och några dagar äter vi före eller efter avslutad vandring. Vi kommer också ha med oss picknick vid något tillfälle. Du kommer att behöva ha med dig en dagsryggsäck med plats för regnkläder, tilltugg, vatten och kamera. Du vandrar bäst i vandringskängor.   
 
Mat och dryck  
Det brukar inte vara några problem med magåkommor i Japan som har ett gott och varierat kök, långt mycket mer än bara rå fisk. Tillgången till vegetarisk mat är fortfarande något knapphändig då väldigt få japaner är vegetarianer, men det går alltid att hitta något.  
 
Det är inga problem att dricka kranvattnet i Japan, även om det är lite väl klorsmakande för skandinaviska smaklökar, i synnerhet gäller det vattnet i storstäderna. Det finns väldigt gott om dryckesautomater där man kan köpa vatten, juice, läsk och öl. Vanlig måltidsdryck förutom vatten är te och öl. Under resans gång kan ni räkna med att ni kommer att få möjlighet att lära känna ett riktigt spännande kök. 
 
Restaurangbesöket skiljer sig också en hel del från ett vanligt restaurangbesök i Sverige. Många gånger får du välja om du vill sitta på stolar, på golvet eller på golvet men med en försänkning under bordet. Du börjar alltid med att beställa dryck därefter beställer du mat. När det sedan är dags att betala ber du sällan om notan utan uttalar enkelt gochisoosama "det var en fest" och går till kassan där de väntar på dig med notan. Alternativt ligger notan nedåtvänd på ditt bord eller hänger på stolsryggen sedan tidigare. Aldrig betalar du vid bordet och aldrig ger du dricks, inte ens till taxichaufförerna. 
 
Språk  
Japan är ett väldigt homogent samhälle. Det finns endast en liten etnisk minoritet (ainu) samt en dryg procents invandring. Riksjapanska är språket och förstås över hela landet, även om det är kraftigt varierande dialektala skillnader. Engelska talas generellt dåligt för att vara ett så modernt land. Många förstår en hel del, men är dåliga på att prata. Brister i engelskan kompenseras dock med en stor vilja att hjälpa till. 
 
Religion 
Shinto eller shintoism på svenska en japansk inhemsk religion och ca. 54% av Japans befolkning praktiserar än idag shinto, men många japaner kombinerar detta med buddhismen. Japans religion präglas av sin mångfald och så kallad synkretism - de olika religionerna smälter samman med varandra. Japanernas andlighet har fått intryck från konfucianism, taoism, buddhism och kristendom. I grunden finner vi ändå Japans egen tradition Shinto /Shintoismen. 
 
Fotograferande  
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.   
 
Hållbarhet  
Vi värnar varmt om våra resmål och den natur vi alla är beroende av. Det kan man göra på många sätt. För vår del börjar det redan då vi planerar våra resor här hemma. Val av platser som vi besöker, transporter, vilket boende man har, och inte minst, val av lokala samarbetspartners. Vi vill ta ansvar för att vår verksamhet inte försämrar för kommande generationer att få uppleva en fantastisk natur och levande kulturer. 

- Vi avsätter medel för att investera i klimatpositiva projekt. 2022 investerade vi 200.000 kr och för 2023 blir denna siffra ca 250.000 kr. Vi vill vara med och ta ansvar för den miljöpåverkan våra resor har och driva på utfasningen av fossila bränslen. Här kan du läsa mer om detta och vad vi investerar i.
 
- Att vi reser i relativt små grupper och med få avgångar bidrar inte bara till att vi kommer närmare den lokala kulturen, men också att vi inte sliter lika mycket på resurserna på de orter vi besöker. 
 
- Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar oss någonting, men som bidrar till en bättre miljö; t.ex. att köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne, stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet och använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter. 
 
 - På våra resor till Japan väljer vi för det mesta att åka med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt. Detta för att det är ett trevligt sätt att upptäcka en plats på, men också för att det är mer miljövänligt. 
 
Packning och utrustningslista  
Du väljer själv om du använder resväska, ryggsäck eller annat. Bagage behöver du inte bära några längre sträckor, förutom inne på stationerna som kan vara stora.  
 
Bagagesick 
Vid två tillfällen kommer vi att skicka bagaget och då kommer du inte att ha ditt huvudbagage med dig. Det är därför väldigt viktigt att du tar med dig en dagsryggsäck där du får plats med det nödvändigaste för dessa dagar. Se till att du alltid tar med dig ditt pass. Det finns schampo, tvål och ofta något att sova i (yukata – bomullskimono alt en mer västerländsk variant på nattsärk) att låna på hotellen.   
 
Bagageskick 1: Från Yunomine, Kumano till Kawaguchiko (utan huvudbagage en natt) 
Bagageskick 2: Från Kawaguchiko till Tokyo (utan huvudbagage en natt) 
 
*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång 
*Vänligen observera att Världens Resor står för bagageskick 1 kolli per person. Om du vill skicka fler bagage blir det resenärens egen kostnad som kan betalas färdledare på plats. Bagageskick av en vanlig resväska kostar ca. 150kr/kolli.  
 
Vi rekommenderar att du tar med dig något varmt att för att klara kyligare kvällar. En varm tröja kommer säkert väl till hands. Ett par goda promenadskor behövs för stadsvandringar.  
Ta gärna med dig något som skyddar mot regn. Japanerna själva bär sällan regnkläder utan har paraply, men för denna resa är kan det vara bekvämare med regnkläder.  
 
Skor som är lätta att ta av och på eller ett litet skohorn kan komma väl till pass då man vid flera sevärdheter och restauranger tar av skorna innan man går in. 
 
Utrustningslista  
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista. Här inkluderas inte underkläder, skjortor och dylikt. Det går bra att tvätta kläder på flera ställen vi bor. Många ställen har tvättmaskiner så du får tvätta själv, andra har inlämning. Badkläder kan du lämna hemma, i de varma källorna badar man enligt tradition naken, damer och herrar separerade om inte bokat privat.  
 
Kläder 
- Vandringskängor (behöver inte vara med höga skaft) 
- Promenadskor och/eller sportsandaler 
- Tjock fleecetröja / ylletröja / jacka.  
 
 Övrigt 
- Dagsryggsäck dagarna då huvudbagage transporteras samt för utflykter 
- Resväska / ryggsäck / stor bag  
- Kamera, extra batterier och minneskort 
- Penningbälte. 
- Regnkläder och/eller paraply, litet hopfällbart. Kan vara praktiskt vid plötsliga regn 
- Vattenflaska och vandringsstavar (för dem som vill)   
 
Necessär och mediciner  
- Tvål, tandkräm etc. 
- Egna mediciner. 
- Plåster. 
- Tejp, Compeed eller dyl mot skavsår 
- Febernedsättande. 
- Immodium eller dyl.  
- Näsdroppar. 
- Halstabletter. 


Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget så som dina mediciner och kamerautrustning. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.