Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Japan. Företrädesvis har vi valt ut böcker på svenska.  
  
Skönlitteratur  
Japan är ett mycket bra litteraturland med ett stort utbud av både klassisk och modern litteratur, med bland annat två Nobelprisförfattare.   
 
Murasaki Shikibu - Berättelsen om Genji. En av världslitteraturens klassiker. Skriven av en kvinna och är den första roman som använder ett så modernt stilknep som inre monologer. Ger en bra bild av livet bland hovet under Heianperioden (1000-talet). Blandar prosa med poesi.   
 
Matsuo Basho - Den Smala Vägen Till Oku/ Den smala vägen in i det inre landet. En vandringsman som är landets mest kända haikuförfattare. Blandar trevliga reseskildringar med stillsam haiku. 1600-tals författare och översatt till mängder av språk. Resesklildring i prosa där författaren då och nu stannar till och skriver en reflekterande haiku.   
  
Yasunari Kawabata - Snöns Rike eller Kyoto. Japans första Nobelprisförfattare var den första att medvetet försöka lyfta japanska traditioner i sina verk i en tid när landet höll på att tappa sina ursprungliga värderingar. Snöns Rike var boken han belönades med Nobelpriset för. Om en kärleksaffär mellan en stadsbo och en geisha vid ort berömd för sina heta källor. Boken utspelar sig i området Echigo-Tsumari.   
  
Yukio Mishima - Vårsnö. Författaren är kanske mer känd för sin extravaganta livsstil och sitt uppmärksammade harakiri-självmord, men han var en oerhört skicklig författare med en mängd strängar på sin lyra. Det här den första delen av den fristående tetralogin Fruktbarhetens Hav. En utmärkt roman om spirande kärlek.  
  
Oe Kenzaburo - Tid För Fotboll eller Mardrömmen. Oe blev Japans andra Nobelprisförfattare. Charmade världen som sedan frapperades över hur pass svåråtkomlig litteratur han skrev. Flera verk har kommit på svenska, men är nu alla slut på förlaget.   
 
Haruki Murakami - Norwegian Wood, Fågelns som vred upp världen, 1Q84. Japans mest omtalade författare idag. Norwegian Wood är hans genombrottsverk och en trevlig bekantskap. Skriver en flyhänt prosa som gärna tar upp aktuella ämnen. I boken Underground skriver han om sarin-gasattacken i tunnelbanan och om det japanska psyket. Fågeln som vred upp världen och 1Q84 är mer typiska Murakami med stora mått av fantasi som gränsar till en egen slags science fiction eller magisk realism om man så vill. Alla hans större verk finns översatta till svenska.   
 
Natsume Soseki – Kokoro. Det japanska verk som japanerna själva prisar högst. Den här stillsamma romanen från tidigt 1900-tal är en annorlunda och mycket stillsam deckare där orsakerna till en persons död belyses från olika håll. Kritisk till de traditionella konfucianska värderingarna. Ger en bra bild av ett Japan i förändring och hur huvudrollsinnehavaren känner sig vilsen i detta. Kom i svensk översättning på Pontes förlag 1996, men är sannolikt lättare att få tag på den engelska versionen.   
 
Osamu Dazai – No Longer Human. Boken kom ut 1948 och författaren själv tog livet av sig när boken var färdigskriven. Inte så känd i Sverige, men den näst mest lästa romanen i Japan efter Natsume Sosekis Kokoro. Ger alienationen i efterkrigs-Japan ett ansikte. Huvudrollsinnehavaren har många likheter med författaren själv, beroende av morfin och alkohol, plågad av alla typer av mänskliga kontakter och ständigt otrogen. Den är skriven med ärlighet och en slags pessimistisk humor som underton som gjort att boken och författaren älskats enormt i Japan, framför allt av kvinnor. 
 
Mieko Kawakami – Bröst och Ägg. I stort sett har kvinnorna varit frånvarande i den japanska litteraturen. De senaste tio åren har det kommit en uppsjö av kvinnliga författare som också översätts till svenska. Bröst och Ägg är mycket bra och berör en del av det japanska samhället som inte porträtteras lika ofta. En uppväxt med ensam mor som jobbar på bar för att försörja barnen och en fortsättning som är trevande och utan självförtroende. Bra.  
 
Yoko Ogawa – En gåtfull vänskap. Den kvinnliga författare som blivit alla mest framgångsrik är Yoko Ogawa som skriver väldigt sparsmakat, oftast noveller som kan vara relativt obehagliga. Denna roman blev hennes stora genombrott och handlar om en matematikprofessor som varit med om en bilolycka som gör att han inte minns något mer än 80 minuter. Därefter måste man börja om. En speciell relation växer fram mellan hemhjälpen och professorn samt mellan professorn och hennes son, där matematik och baseboll blir viktiga ingredienser. Fin läsning. 
 
Hiromi Kawakami - Senseis portfölj. Oerhört stämningsfull roman om en ung kvinna som egentligen inte gör så mycket. Väldigt japanska miljöer och igenkänningsfaktorn för den som spenderat en del tid i Japan är mycket hög.   
 
Yuu Miri – Tokyo Ueno Station. Kazu lever sin sista tid i den kejserliga Uenoparken i Tokyo, nära stationen där han som ung klev av tåget för att delta i bygget av Olympiska spelen 1964. En gång hade han en familj i Fukushima, nu finns ingenting att återvända till. Hans liv har kantats av förluster. Kazus återblickar, stadens brus och livet i parken blir också en berättelse om det moderna Japan med gamla traditioner och nya, med naturkatastrofer och djupa sociala klyftor.  
 
Sakaya Murata – Hur mår fröken Furukura? Ännu en kvinnlig författarinna och kanske den mest udda av dem alla. Författarinnan jobbade själv i närbutik i 18 år och här är närbutiken skådeplats för romanen och dess huvudkaraktär, Keiko Furukura, som aldrig haft en pojkvän och jobbat i den lilla närbutiken i arton år. Föräldrarna är oroliga och vännerna ifrågasättande. Rolig roman.  
 
Héctor Garcia – A geek in Japan ( 2010). Fylld av fakta och beskrivningar av olika japanska fenomen. Lättläst och mycket bilder.   
 
 
  
Faktaböcker  
 
David Pilling – Bendig Adversity. Hyllad bok som behandlar Japan av idag. Senaste versionen uppdaterad på 2020-talet. Tar oss innanför skinnet på det japanska samhället och ger oss en bild av hur landet påverkats av den sämre ekonomin, sjunkande befolkning osv. Trots många problem fortsätter landet vara relativt välmående och fascinera folk.  
 
Christopher Harding – Japan Story och A History in Twenty Lives. Historikern Christopher Harding har skrivit två böcker om japansk historia som blivit oerhört väl mottagna. Japan Story belyser den japanska historien från 1850 fram till idag. A History in Twenty Lives berättar Japans historia på ett annorlunda sätt, då han tar 20 personer från den japanska historien och porträtterar var och en. Sammantaget ger det en bra bild av Japans historia. Utkom 2020 och blev prisbelönt av Times som en av årets bästa historieböcker.   
 
Linus Hagström och Pia Moberg – Japan nu: Strömningar och perspektiv. En nutidsanalys på svenska av viktiga teman i det moderna japanska samhället. Här tas ett helhetsgrepp på det Japan som vi möter idag. Utkom 2012.   
  
Påhl Ruin - Japan i brytningstid. Påhl Ruin skrev under många år mycket väl om Japan för Dagens Nyheter. Här hans summering som han skrev när han flyttade hem igen. Från 2002.   
 
Alex Kerr - Dogs and Demons. En mycket uppmärksammad och djupt kritisk bok om Japans utveckling, framförallt miljö, samhälle och ekonomi. Utkom 2001 på det japanska förlaget Kodansha.   
  
Lars Vargö – Japan – makt och tanke. I denna innehållsrika och vittomspännande bok knyts den politiska maktens historia samman med Japans kulturella och idéhistoriska arv. Det är en fängslande resa i tid och rum.   
 
Monica Braw - Jättens rötter: Japan - sömnigt samurajvälde blir ekonomisk stormakt. En bok om Japans närhistoria och en förklaring till det japanska miraklet, eller kanske snarare de japanska miraklen. Utkom 1999.  
 
Matt Alt – Pure Invention. En bok som blivit väl mottagen för att på ett bra och brett sätt både förklara och analysera framgången med den japanska ungdomskulturen. Här får vi följa Japan från Walkmans och karaoke till Pokemon och Hello Kitty. Tar avstamp i 70-talet och tar oss fram till idag.  
  
Första klass reseguider – Japan. En kulturguide på svenska som är mycket uppskattad. Här finns ett uppslag om teceremoni, ett annat uppslag om trädgårdar osv. En bra sammanfattning av japansk kulturhistoria.  
 
Thomas Ekholm & Ingemar Ottosson – Japans historia. Boken utkom på storpocket 2008 och är en bra introduktion till Japans spännande historia.  
 
Johan Lundblad – Med smak av Japan. En bok om japansk mat med trevliga bilder.   
 
David Young – The Art of Japanese Architecture samt Introduction to Japanese Architecture. Två böcker som ger en bra introduktion till japanska arkitekturtraditioner.  
 
Marc Peter Keane – Japanese Garden Design. En riktigt bra bok om filosofin och historien kring de olika japanska trädgårdarna. Utgiven på japanska bolaget Kodansha. Det finns massor av böcker om trädgårdar, så är denna svårfunnen går det bra med andra.  
 
Det finns sedan en uppsjö av specialböcker om trädgårdar, zenbuddhism, modern arkitektur, mat, sumo, kampsport eller vad man nu kan tänkas vara intresserad av. Här ovan nämns endast några få inom arkitektur och trädgårdskonst som kanske lockar extra mycket inför denna resa. Dessa böcker finns oftast endast på engelska.