Praktiska tips


Klimat 
Japan brukar ha väldigt behagligt klimat i april. Räkna med dagstemperaturer på ca 15-20 grader och ca 0 - 5 grader under kvällstid i extremfall.  Generellt kan man säga att vädret i april påminner om senvår i Sverige. Precis som här kan vädret variera från år till år och från dag till dag. 
 
Räkna med att det kommer att regna litegrann under resan. Medelnederbörden i april är ca. 120 millimeter. Räkna med någon skur var tredje dag. Vanligtvis är det inte regnskurar som håller i sig hela dagarna, men det finns naturligtvis ingen garanti för det. 
 
Tidsskillnad 
Japansk tid ligger normalt åtta (+8) timmar före Sverige. De tillämpar inte sommartid, så under vår sommartid skiljer det sju timmar.  
 
Pass och visum  
För Japan måste passet vara giltigt under vistelsetiden. För närvarande krävs inget visum för svenska medborgare.  
 
Inreseprocess till Japan 
 
Före avresa 
-För att resa in i Japan behöver du vara minst trippelvaccinerad mot Covid. Se till att ha ditt digitala Covidbevis nedladdat på din telefon eller surfplatta, alternativt ha med det i pappersform. Här kan du ladda ner ditt covidbevis med e-legitimation: www.covidbevis.se 
-Är du inte vaccinerad behöver du ha ett negativt PCR-test taget inom 72 timmar före avresan. Du hittar mer information om vad resultatet ska innehålla här. 
 
-Se till att du har en försäkring som även täcker Covid-19. Läs mer under stycket som handlar om försäkringar.  
 
Vid ankomst 
Det finns två sätt att registrera sin inresa till Japan, analogt eller digitalt. Japanska myndigheter rekommenderar att man registrerar sig digitalt via Visit Japan Web för att göra inresan smidigare, men det är för tillfället inget krav. Vi skriver nedan om båda alternativen: 
Analogt 
- Innan ankomst till Japan delar personalen ombord på flyget ut formulären “Disembarkation card” samt tulldeklarationen “Customs declaration” (se bilder nedan).  
 
 

  
Dessa fyller du i enligt instruktioner. I en ruta behöver du fylla i namn och adress till det första hotellet på resan. Detta finns med i “Kontaktlista” som vi har med i detta utskick. Du kommer även att behöva visa upp ditt Covidbevis eller PCR-resultat. 

Digitalt 
Sedan november 2022 finns det möjlighet att registrera sitt Covidbevis alternativt PCR-test samt fylla i formulären visade ovan i förväg digitalt via Visit Japan Web, endera på deras hemsida eller genom att ladda ner appen. Du hittar information om Visit Japan Web samt hur du registrerar dig här.  
Japanska myndigheter rekommenderar att använda Visit Japan Web för att underlätta inreseprocessen men det är inget krav i nuläget. Om registreringen krånglar eller om du hellre vill fylla i detta analogt kan du följa de stegen som beskrivs ovan under ”Analogt”.  
 
Vaccination & hälsa 
Det är viktigt att alla följer de rekommendationer kring Covid-19 som gäller vid resans tidpunkt och på de platser dit resan går. Är du osäker fråga färdledaren. Får du sjukdomssymptom under resans gång är det viktigt att du håller avstånd till dina medresenärer så gott det går och testa dig så fort som möjligt. Är testet positivt behöver du isolera dig på hotellet medan övriga gruppen fortsätter resan. Behöver du avbryta resan är det viktigt att du har en reseförsäkring som täcker dina kostnader för tidigare hemresa etc. 
 
En resa till Japan kräver inga speciella vaccinationer förutom mot Covid, men vi rekommenderar alltid att ha grundskyddet mot polio, difteri och stelkramp på utlandsresa. Kontakta alltid en vaccinationscentral om du känner dig osäker på vad som behövs. 
 
Japanerna har för vana att använda munskydd vid förkylning och under influensasäsonger.  
I och med Covid-pandemin är nu användandet av munskydd ännu mer utbrett och det förutsätts att man använder det inomhus på allmän plats och färdmedel.  
Försäkring under resan 
Se separat information om försäkringar på sidan Inför resan. 
 
Valuta, växling, priser 
I dagsläget (2023-02-14) växlas en svensk krona mot ca 12 japanska yen (JPY).   
 
Det går bra att växla till sig JPY, men det kan vara bra att ringa växlingskontoret och beställa i förväg. Det går också bra att ta ut pengar på plats med kreditkort i uttagsautomater. Numera går det lättare än tidigare att ta ut pengar i Japan med kort på alla postkontor och 7Eleven-butiker. Tänk dock på att de brukar finnas en spärr på hur mycket man kan ta ut på kortet så kolla gärna med din bank innan du reser iväg.  
Kostnadsläget i Japan är relativt högt jämfört med andra länder i Asien, men långt ifrån så högt som många tror. Generellt kan man säga att det mesta i Japan ligger på ungefär samma kostnadsläge som Sverige, dock är det billigare att gå ut och äta på lite enklare ställen med snabbmat som t.ex. sushi och nudlar.  
 
Dricks 
Det finns ingen tradition att lämna dricks på hotell eller restauranger i Japan. När vi har egen buss lämnar färdledaren dricks till chauffören (ingår i resans pris). Åker du taxi uppskattar chauffören om han får behålla växeln, men det är absolut ingenting som förväntas.   
 
El  
Strömstyrkan i Japan är 100V växelström med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Uttagen är desamma som de har i USA och det brukar vara enkelt att hitta adapter på butiker som Clas Ohlson.   

 
Telefoni och internet 
Svenska mobiltelefoner går att använda i Japan förutsatt att din telefon åtminstone är en 3G-telefon med en tjänst som kallas "global roaming". Kontakta din operatör för mer information om detta och vilka priser som gäller för utlandssamtal. Ofta blir det väldigt kostsamt att ringa och ta emot samtal i Japan. Det billigaste sättet att kontakta någon hemma med mobilen är via SMS.   
På de flesta hotell i Japan finns fritt wi-fi på rummen eller åtminstone i lobbyn, men på äldre ryokan ute på landsbygden kan det vara magert med internetkontakt. Om man har behov av att ha ständig kontakt med internet går det också att hyra en bärbar wi-fi router i fickformat.  
Ett par exempel på företag där du kan boka wi-fi router:  
 
https://ninjawifi.com/ 
 
https://www.japan-wireless.com/ 
 
Vänligen observera att du inte kommer att hinna med att hyra mobil eller wi-fi router på flygplatsen i Japan vid ankomst. Om ni skulle förbeställa mobil/wi-fi router före avresan se till att den blir skickad till det första hotellet istället.  
 
Transport 
På denna resa i Japan färdas vi mestadels med tåg, men på några platser blir det med egen hyrd buss. Vi använder också kollektiva färdmedel som tunnelbana och buss på de orter vi kommer till. För tågsträckorna kommer vi att använda oss av ett Japan Rail Pass som färdledaren löser in vid ankomst till Japan och delar ut till respektive gruppdeltagare. Färdledaren kommer att behöva varje deltagares pass för att kunna lösa in Japan Rail Pass. Detta är en personlig värdehandling och vid eventuell förlust utgår ingen ersättning.  
 
Istället för att sitta i en hyrd buss väljer vi oftast att ta oss fram till fots i stor utsträckning. Vi upplever att vi kommer närmare de platser vi besöker på detta sätt.  
 
Boende 
På denna resa bor vi mestadels på hotell i västerländsk stil, men en natt bor vi japanskt på ryokan. Att bo på japanskt sätt innebär att vi kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum med skjutdörrar. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.  
  
Hotellrum i Japan är någorlunda mindre än vad vi har i Sverige men det brukar vara rent och håller bra standard. Japan har inget graderingssystem av hotellen som vi har i Europa, men vi brukar bo på hotell som skulle motsvara trestjärnig standard.    
    
Vett och etikett 
Nödvändigheten att bete sig som en japan ska inte överdrivas. Få länder har så många rituella beteenden som Japan, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Er färdledare kommer att berätta hur man som turist på bästa sätt ska bete sig under resan.   
 
Säkerhet 
Förvara alltid pengar och värdehandlingar på ett säkert ställe när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Stöldrisken i Japan är troligtvis lägre än någon annanstans i världen, vilket nu inte hindrar att man ändå bör vara aktsam med sina viktiga handlingar.  
 
Fysisk ansträngning  
Resorna till Japan är inte överdrivet fysiskt ansträngande. Vi väljer dock att se städerna till fots vilket gör att vi går mycket. Vissa dagar under resan promenerar vi upp till 10 kilometer. Det är långt ifrån alla dagar, men några av dagarna i Kyoto och Tokyo blir relativt långa promenaddagar som kan bli jobbiga om man har någon skavank på fötter, knän eller höfter. Det går då oftast bra att hitta alternativ eller bara vara med på del av dagarna om så önskas. Tveka inte att höra med färdledaren under resans gång. 

Mat och dryck 
Det brukar inte vara några problem med magåkommor i Japan som har ett gott och varierat kök, långt mycket mer än bara rå fisk. Tillgången till vegetarisk mat är fortfarande något knapphändig då väldigt få japaner är vegetarianer, men det går alltid att hitta något.  
 
Det är inga problem att dricka kranvattnet i Japan, även om det är lite väl klorsmakande för skandinaviska smaklökar, i synnerhet gäller det vattnet i storstäderna. Det finns väldigt gott om dryckesautomater där man kan köpa vatten, juice, läsk och öl. Vanlig måltidsdryck förutom vatten är te och öl. Under resans gång kan ni räkna med att ni kommer att få möjlighet att lära känna ett riktigt spännande kök. 
 
Restaurangbesöket skiljer sig också en hel del från ett vanligt restaurangbesök i Sverige. Många gånger får du välja om du vill sitta på stolar, på golvet eller på golvet men med en försänkning under bordet. Du börjar alltid med att beställa dryck därefter beställer du mat. När det sedan är dags att betala ber du sällan om notan utan uttalar enkelt gochisoosama "det var en fest" och går till kassan där de väntar på dig med notan. Alternativt ligger notan nedåtvänd på ditt bord eller hänger på stolsryggen sedan tidigare. Aldrig betalar du vid bordet och aldrig ger du dricks, inte ens till taxichaufförerna. 

Språk 
Japan är ett väldigt homogent samhälle. Det finns endast en liten etnisk minoritet (ainu) samt en dryg procents invandring. Riksjapanska är språket och förstås över hela landet, även om det finns kraftigt varierande dialektala skillnader. Engelska talas generellt dåligt för att vara ett så modernt land. Många förstår en hel del, men är dåliga på att prata. Brister i engelskan kompenseras dock med en stor vilja att hjälpa till. 
 
Religion 
Shinto eller shintoism på svenska en japansk inhemsk religion och ca. 54% av Japans befolkning praktiserar än idag shinto, men många japaner kombinerar detta med buddhismen. Japans religion präglas av sin mångfald och så kallad synkretism - de olika religionerna smälter samman med varandra. Japanernas andlighet har fått intryck från konfucianism, taoism, buddhism och kristendom. I grunden finner vi ändå Japans egen tradition Shinto /Shintoismen. 
 
Fotograferande  
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.   
 
Hållbarhet   
* Vi värnar varmt om våra resmål och den natur vi alla är beroende av. Det kan man göra på många sätt. För vår del börjar det redan då vi planerar våra resor här hemma. Val av platser som vi besöker, vilka transporter vi använder, vilket boende vi har, och inte minst, val av lokala samarbetspartners. Vi vill ta ansvar för att vår verksamhet inte försämrar för kommande generationer att få uppleva en fantastisk natur och levande kulturer.  
 
* Vi avsätter medel för att investera i klimatpositiva projekt. 2022 investerade vi 200.000 kr och för 2023 blir denna siffra ca 250.000 kr. Vi vill vara med och ta ansvar för den miljöpåverkan våra resor har och driva på utfasningen av fossila bränslen. Här kan du läsa mer om detta och vad vi investerar i. 
 
* Att vi reser i relativt små grupper och med få avgångar bidrar inte bara till att vi kommer närmare den lokala kulturen, men också att vi inte sliter lika mycket på resurserna på de orter vi besöker. 
 
* Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar oss någonting, men som bidrar till en bättre miljö; t.ex. att köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne, stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet och använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter. 
 
* På våra resor till Japan väljer vi för det mesta att åka med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt. Detta för att det är ett trevligt sätt att upptäcka en plats på, men också för att det är mer miljövänligt.   
 
Packning & utrustningslista 
Se till att du har en väska som du orkar bära och lyfta upp på bagagehyllor själv. Det är inte jättelånga sträckor du behöver bära ditt eget bagage, men på flygplatser och tågstationer behöver du kunna ta hand om dina saker. Till och från flygplatserna har vi egen transferbuss. 
 
Vid några tillfällen under resan skickar vi vårt huvudbagage med budtjänst för att underlätta på sträckor med många transportbyten under en dag. På många tåg finns helt enkelt inte tillräckligt stora bagageutrymmen för att få plats med allas väskor. För dessa tillfällen är det viktigt att du tar med dig en dagsryggsäck (eller annan typ av väska du är bekväm med) där du får plats med det nödvändigaste för 1-2 övernattningar. Vi kommer att informera om dessa bagageskick i den sista deltagarinformationen som vi skickar ut ca 10 dagar innan avresan.  
 
Det finns schampo, tvål och ofta något att sova i (yukata – bomullskimono alt en mer västerländsk variant på nattsärk) samt hårtork att låna på hotellen. På vissa hotell finns det möjlighet att tvätta.   
Du kommer att behöva kläder för att klara något svalare kvällar och lite varmare dagstemperaturer. Solskydd i form av hatt/keps samt solkräm är bra. Ett par goda promenadskor behövs för promenader i städer och naturen. Ta gärna med dig något som skyddar mot regn. Japaner bär sällan regnkläder utan använder paraply istället, men på resande fot kan det vara mer praktiskt med någon form av regnponcho. Generellt kan man säga att japanerna klär sig mer vårdat än vad vi gör i Sverige, men det kommer inte behövas några speciella finkläder någon gång under resan.    
 
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista. Här inkluderas inte underkläder, skjortor och dylikt.  
 
Kläder: 
- Sköna promenadskor 
- Skor för ombyte 
- Fleecetröja / tunnare jacka  
- Vanliga kläder  
- Solhatt/keps 
Övrigt:  
- Dagsryggsäck som handbagage 
- Kamera, minneskort, extra batterier. 
- Paraply, litet hopfällbart alt. regnponcho 
-Laddare och adapter för mobil och andra tekniska saker   
Necessär och mediciner: 
- Tvål, tandkräm etc. (Tvål och schampo finns på hotellen) 
- Egna mediciner 
- Plåster, tejp, compeed eller dyl. mot skavsår 
- Febernedsättande 
- Immodium eller dyl.  
- Näsdroppar 
- Halstabletter 
-Munskydd