Information och praktiska tips

Klimat 
I maj ligger dygnsmedeltemperaturen i Reykjavik på 10 grader som högst och 4 grader som lägst. Vädret är varierande, vilket innebär att du kan förvänta dig både regniga, blåsiga och soliga dagar, ibland t.om. snö.  
 
Pass och nationellt id-kort  
För att resa till Island krävs att du kan styrka din identitet med giltigt pass eller nationellt id-kort (utfärdat av polismyndigheten). Giltighetstiden måste sträcka sig över resans längd, alltså fram till resans slut. Det är viktigt att du i förväg till Världens Resor har lämnat korrekta uppgifter för det pass eller id-kort du kommer att ha med dig på resan.  
 
Valuta, växling, priser 
Kostnadsläget på Island är högre än i Sverige, räkna åtminstone med det dubbla jämfört med hemma. Valutan är isländsk krona. I dagsläget (2023-03-10) växlas 1 svensk krona mot ca 13,22 isländska kronor på Forex. Kortbetalning är vanligt på Island och det finns bankomater i de lite större samhällena. Det är dock bra att ha lite kontanter med sig under resan, så ta gärna ut vid ankomst till er första destination.   
 
Dricks  
Dricks betalas på ungefär samma nivå som i Sverige, men är inte förväntat. Det rundas av uppåt och man lägger upp emot 10% (valfritt) på restauranger. Dricks till chaufförer, mat på restauranger som ingår i resan samt guider är inkluderad i resans pris.  
 
El, telefoni och internet 
Island har samma uttag och strömstyrka som i Sverige. På hotellen finns wifi.    
 
Transporter  
På Island tar vi oss fram med egen hyrd buss under hela resan.  
 
Fysisk ansträngning 
Vi rör oss en litegrann till fots under resan, så se till att packa ned bekväma skor. Ett par extraskor att byta om till när vi går ut för middag på kvällarna kan vara skönt.  
 
Packning- och utrustningslista  
För den här resan är det inte någon speciell utrustning du behöver. En mindre ryggsäck är bra att ha för utflykter och stadsvandringar. Det blir många tillfällen att handla garn under våra olika besök, så er färdledare rekommenderar starkt att ni tar med någon extra väska för att få plats med eventuella inköp. Vacuumpåsar eller plastpåsar med zip-lock är bra att packa garn i. 
 
Observera att det är förbjudet att medföra snus, rått kött och begagnad ridutrustning till Island, liksom ridkläder och fiskeutrustning som inte bevisligen desinficerats.  
 
Nedan följer förslag på hur en packlista skulle kunna se ut:  
 
-Bekväma skor 
-Kläder bekväma för stadspromenader, utflykter och lättare vandring.  
-Tjock jacka 
-Mössa  
-Badkläder 
-Eget stickprojekt 
-Vattenflaska 
-Ryggsäck 
-Tygpåse (för spontanshopping) 
-Munskydd och alcogel 
-Reseapotek  
-Pass/nationellt id-kort 
-E-ticket för flyget 
-Kamera 
-Laddare 
-Paraply/regnskydd