Praktiska tips


 

Costa Rica är ett av världens främsta ekoturismländer och har som mål att bli koldioxidneutralt. Ca 27% av landets yta består av naturskyddsområden. Landet är det mest jämställda i Latinamerika och har ingen armé. Det har kust mot Karibien men även Stilla havet och mellan dessa vackra strandområden och mangroveskogar finns låglandsdjungler, molnregnskogar i bergen, tempererade odlingslandskap och vulkaner. 
 
Klimat 
Man kan förvänta sig ombytligt väder med sol, moln och lite regn. Även om Costa Rica ligger i tropikerna betyder inte det att det alltid är tropiskt varmt. Temperaturen varierar med höjden över havet. På låglandet (under 1000 m.ö.h.) är det fler soltimmar och varmare klimat. Dagstemperaturen ligger runt 30 grader, medan det på natten kan sjunka till 20 grader. I den tempererade zonen (1000-2000 m.ö.h.) råder ”evig vår”, med växlande klimat och temperaturer runt 25 grader på dagen och ned till 15 grader på nätterna. Här finns det större risk för regn och under tiden för denna resa så kan det komma någon enstaka skur.  
 
Tidsskillnad  
-7 timmar gentemot tiden i Sverige (vintertid i Sverige). 
 
Pass och visum  
Passet ska vara giltigt minsta sex månader efter avslutad resa. Enligt lag ska man kunna identifiera sig så om du lämnar passet på hotellet är det bra att ha en kopia med sig. Visum krävs inte för svenska medborgare. 

Inresetillståndet ESTA 
Vi flyger via USA vilket innebär att alla måste söka så kallat ESTA, vilket är ett elektroniskt inresetillstånd. Alla behöver detta även om vi inte skall stanna i USA utan bara byter flyg i Newark. Varje deltagare måste ansöka om detta själv på nätet och fylla i alla personliga uppgifter. 

Varje deltagare måste ansöka om detta själv på nätet och fylla i alla personliga uppgifter.  ESTA är giltigt i 2 år. Har du redan en giltig ESTA behöver du inte söka nytt. 

Länken till korrekt sida för att göra en ansökan hittar du nedan. När du ska ansöka behöver du ha följande till hands: 
• Dina passuppgifter 
• Kontaktuppgifter 
• Ett kreditkort för att betala USD 20 (ca 200 kr) 

Länk till sida där du söker ESTA:

https://esta.cbp.dhs.gov/ 

Inresekrav och restriktioner
Costa Rica har idag inga speciella krav för inresa utöver passets giltighetstid, se ovan.  

Vaccination och hälsa  
Inga särskilda vaccinationer krävs för Costa Rica, men grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller twinrix) rekommenderas. Malaria finns men det är låg risk i de flesta områden vi besöker på denna resa. Hör alltid efter med din vaccinationscentral om deras rekommendation.  

Skydda dig mot mygg med myggmedel. Täckande kläder är också bra skydd mot insekter hyra allmänt (man kan även spraya myggspray ovanpå kläder). Om du nyligen varit i ett land i Afrika, Asien eller Latinamerika där det förekommer gula febern måste du ha ett vaccin mot nämnda sjukdom och du måste ha tagit denna 11 dagar före ankomst. 

Att tänka på kring hälsa 
Alla har ett eget ansvar att skydda sig själva och andra mot spridning av sjukdomar som tex covid-19. Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19. Att hålla avstånd vid behov, tvätta händerna ofta är allmänna rekommendationer. 
 
Blir du sjuk under en resa med tex feber, hosta, magsjuka eller dylikt som kan vara smittsamt är det viktigt att du tar hänsyn till dina resenärer och håller avstånd, avstår från umgänge och stannar på rummet. Uppsök vård vid allvarliga symptom och avbryt resan vid behov. 

Valuta, växling och priser  
Valutan i Costa Rica heter colón (colones i plural) men USD används även flitigt, framförallt på platser där det finns turister. 
Växlingskurser nedan är tagna från 2023-12-01 och när ni reser kan beloppen ha ändrats. Dessutom brukar det kosta ca 1-2 procent att ta ut i bankomater utomlands samt en uttagsavgift på cirka 40 kronor.  
• 1000 colón cirka 22 kronor. 
• 100 svenska kronor är ca 4 446 colón. 
• 1 USD är ca 529 colón.  

Det bästa är att ta ut lokal valuta med VISA eller Master Card i uttagsautomat. Det är även bra att ha en del US dollar i kontanter, blandade valörer. Vid ankomst i San José har ni begränsat med tid innan avresa och alla kanske inte kommer att uppsöka bankomat så det är bra att ha kontanter för de första dagarna. Det är också bra att ha lite kontanter i reserv om betal-/kreditkortet inte skulle fungera. Bra med lite mindre valörer för köp såsom vid fruktstånd och mindre butiker.  
Bankernas öppettider är oftast: Mån-fre 09.30-17.00. Lödagar 09.00-13.00. Det kan förekomma att banker har lunchstängt.  

Priser 
Räkna med att det kostar 70–300 kronor för en måltid. Ni har 12 måltider inkluderade, utöver frukostar. Se resplanen under stycket om vad som ingår. Färdledaren informerar fortlöpande och finns till hands att fråga. Det finns billiga matställen ”Sodas” som serverar enklare med riktigt fina restauranger med dyra priser.  
Importerade varor kan ibland vara dyrare än i Sverige men lokala produkter och tjänster är lite billigare än i Sverige.  
 
Dricks 
Dricks till chaufförer och lokalguider ingår i resans pris. Vi inkluderar även dricks för de måltider som ingår i resplanen. Det ingår dock inte dricks till städpersonal och för de måltider ni köper själva. Dricks är frivilligt att betala men ofta ger man 10 % på restauranger. Ibland är det redan inkluderat i restaurangnotan ("propina" eller "servicio"). De som arbetar med serviceyrken och speciellt i turistnäringen förväntar sig dricks, dock skall dricks endast betalas om man är nöjd med servicen. Taxiförare förväntar sig generellt så mycket i drick.  

El  
110/120 volt, 60 Hz. Amerikanska platta tvåplugguttag. Adapter krävs för svenska apparater.

 
Telefoni och internet 
WiFi finns på många hotell och ibland har hotellen en dator man kan använda. WiFi är oftast gratis. Vill man vara på den säkra sidan kan man köpa Costa Ricanskt SIM-kort som inkluderar internet. Det kan ni göra på flygplatsen eller inne i San José. Det kan kosta mycket att ta emot mobilsamtal från Sverige när du är i Costa Rica, om du har ett svenskt abonnemang men det är billigare att skicka och ta emot SMS. Det kan också bli en dyr historia att surfa med roaming så kontrollera med ditt telebolag och i din mobil hur du gör för att stänga av surfen (du kan ändå använda WiFi).  
 
Transport  
Vi reser runt i Costa Rica med en egen buss med ca 24 platser. Det finns inga bestämda platser utan vi turas om att sitta på olika platser under resan. Tid i buss mellan olika destinationer skiljer sig åt men i genomsnitt tar det ca 3 timmar mellan destinationerna. Vissa dagar är mer transportintensiva.
 
Boende  
Vi bor på hotell och lodger i dubbel- eller enkelrum med eget badrum. Standard kan definiera som turistklass, trestjärnigt. 
 
Säkerhet  
Vi rekommenderar att du förvarar pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc. och förvara dessa på annat ställe i packningen. En bra idé är att ta en bild på passet, försäkringsbevis och flygbiljetten och ha det på telefonen eller i din mail. Costa Rica är ett säkert land i jämförelse med andra länder i regionen, men på flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker. På den här resan är det främst i San José du skall vara mer uppmärksam.  
I Costa Rica är trafiken lugnare än på många andra håll i Latinamerika men med svenska mått är den mer oorganiserad så det är bra att vara extra vaksam i trafiken. 


Försäkringar  
Se separat info på längst ner på länken nedan om reseförsäkringar.

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt det jourtelefonnummer som gäller just din försäkring.  
Journummer till SOS International är +45 70105050. 

Fysisk ansträngning  
Vi promenerar och gör lättare skogsvandringar i nationalparkerna mellan 3-6 km. När vi tar oss till San Gerardo de Dota passerar vi ett pass med bussen på cirka 3450 meter. Vid denna höjd kommer många att känna av höjden. 
Det blir en hel del tidiga morgnar på denna resa. Dels för att det är bättre förutsättningar att se djur och fåglar, och dels för att vi vissa dagar ska förflytta oss längre sträckor med vår buss. 
 
Mat och dryck  
Majs, bönor och matbananer är viktiga ingredienser i den centralamerikanska mathållningen, liksom ris och kyckling som spanjorerna introducerade. Maten är i regel inte lika kryddstark som i tex Mexiko. För att undvika magproblem är det bäst att vara försiktig med att säljas på gatan och på enklare restauranger. Tänk också på att välbesökta restauranger har större omsättning på maten och riskerar att minska för att maten ska vara gammal. Tvätta alltid händerna innan måltider. Undvik drycker med is om ni besöker en enkel restaurang. 

Vattenkvaliteten i Costa Rica är bättre än i många grannländer och på flera ställen är det drickbart. Ni får fråga färdledaren om vattenkvaliteten på de olika platserna ni besöker men huvudregeln är: utgå från att inte dricka kranvattnet. Vatten på flaska finns att köpa nästan överallt, 10-15 kr.  

Följande måltider ingår i resan: Frukost alla dagar. Lunch dag 2,4,5. Lunch och middag dag 10-13. Middag dag 14.
 
Språk  
Costa Ricas officiella språk är spanska, men på grund av turismen och relationen till USA fungerar engelska ofta väl.   
 
Fotograferande  
Det kan vara bra att ta med extra batteri och minneskort till kamera eller videokamera. Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det absolut nödvändigt att fråga först. 
 
För ett mer hållbart resande  
• Vi investerar i klimatpositiva projekt. Läs mer här: https://www.varldensresor.se/hallbarhet
• Vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar. Positivt då vi kommer närmare den lokala kulturen samtidigt som det värnar om resurser i de områden vi besöker. 
• Vi väljer i första hand lokalt ägda hotell. 
• Vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda. 
På just den här resan.
•  Nationalparkernas inträdesavgifter går till att skydda djuren och bevara deras naturliga livsmiljö. Det stödjer också det arbete som Costa Rica gör för bevarande av skog.  
• Vi väljer bort inrikesflyg och reser med buss på hela resan. 

Under resans gång kan vi som resenärer göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på: 
 
• Köpa lokal- och närproducerade mat, dryck och andra inhemska produkter.  
• På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet.  
• Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen. 
• På platser där kranvattnet är drickbart, fyll på vatten i en egen flaska istället för att köpa nya plastflaskor med vatten varje dag. 
 
Bagage  
Detta är en resa där en vanlig resväska fungerar utmärkt men om du föredrar att resa med ryggsäck eller bag går det också bra. Du behöver själv ta hand om ditt bagage kortare sträckor mellan transporter och boende. 

Väskorna packas och transporteras ofta på busstaket så tänk på att ta en oöm och tålig väska som du inte är rädd om då den kan bli smutsig och lite skavd vid denna hantering. 

Obs! Det är väldigt viktigt att resa med en lätt resväska då din väska ska lyftas upp på busstaket vid många tillfällen under resans gång. Vi behöver själva hjälpa till med att lyfta våra väskor till chauffören som tar emot den. För er som inte har mölighet till det får ni hjälp av er reseledare.

För dagsutflykter är det bra att ha med sig en mindre ryggsäck (som kan vara handbagaget på planeten).  

Det är tillåtet med ett incheckat bagage på max 23 kg på flygresorna som ingår i denna resa. Handbagage får väga max 8 kg och kan bestå av en kabinväska (max mått 55 x 35 x 25 cm) men utöver det får ni även ha med en mindre väska såsom handväska/kameraväska/laptop eller liknande. 

Tänk på att packa det allra nödvändigaste i handbagaget, t.ex. dina mediciner och ett ombyte kläder. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas till flygbolagets disk på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan. Det är flygbolaget som ansvarar för ditt bagage under resan, och extra kostnader för förlorat eller försenat bagage är därför en angelägenhet mellan resenären och flygbolaget.  
 
Packning och utrustningslista  
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett utan kan ses som en checklista.  

Kläder: 
Tunnare långbyxor och skjortor som torkar lätt och som skyddar mot mygg 
Kjol/shorts  
Badkläder 
Badskor (vi åker båt vid flera tillfällen och landstigning sker i vatten. För att skydda fötterna mot tex vassa stenar samt djur rekommenderas en badsko som ej är öppen i tårna)  
Hatt/keps som skydd mot solen. 
Vandringsskor (kängor behövs inte men helst grövre gympaskor med bra sula) 
Sandaler (bra om vattentåliga med bra sula) 
Varm tröja tex fleece  
Eventuellt ett lättare underställ (nätterna på höglandet kan vara kyliga) 
Regn- vindjacka 
 
Utrustning och reseapotek:  
Mindre ryggsäck för dagsutflykter 
Solglasögon 
Ficklampa/pannlampa 
Kikare  
Penningbälte
Vattenflaska (påfyllningsbar)
Öronproppar (kan vara bra att ha vid flygresor eller på bussresor) 
Litet paraply och/eller lättviktsregnponcho 
Eventuella egna mediciner 
Solskyddskräm med hög faktor 
Myggmedel 
Plåster/gasbinda/desinfektion/febernedsättande 
Compeed eller tejp mot skavsår
Medicin mot tillfällig diarré (exempelvis Imodium)
Munskydd