Textil- och hantverk i Kirgizistan

Länder som besöks

Typ av resa

Följ med till det lilla bergslandet Kirgizistan mitt i Centralasien. Här finns en lång tradition av att skapa textilier och mattor från ull. Mest känd är filtmattan shyrdak med vackra färgglada applikationer som använts i generationer som isolering i den traditionella runda bostaden, jurta. Intresset för denna gamla teknik har vuxit och nyligen har detta hantverk tagits upp som ett världsarv på UNESCOs lista över immateriella arv.

Intresset för shyrdaken genererar idag nya arbetstillfällen och inkomster för kvinnor på landsbygden.

Nu har du möjlighet att för första gången följa med på en spännande rundresa med fokus på textil och hantverk där vi besöker konstnärer och hantverkare runtom i landet. Ciceron på resan är Kerstin Paradis Gustafsson, textilkonstnär, lärare och författare som besökt Kirgizistan vid flera tillfällen. Det blir många studiebesök och tillfällen att lära om textila tekniker med fokus på ull. Resan tar oss ut i fantastiska miljöer med höga snöklädda berg, glaciärsjöar och gröna dalgångar. Vi bor några nätter i jurtor, den traditionella runda nomadbostaden.

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Flyg till Osh
 2. Dag 3 Osh
 3. Dag 4 Osh – Chichkan
 4. Dag 5 Chichkan ravinen - Son-Kul
 5. Dag 6 Son-Kul
 6. Dag 7 Son-Kul - Naryn
 7. Dag 8 Naryn
 8. Dag 9 Naryn - Kochkor byn - Bokonbaevo
 9. Dag 10 Bokonbaevo - Chon Kemin
 10. Dag 11 Chon Kemin
 11. Dag 12 Bishkek
 12. Dag 13 Hemresa
Datum:
Resans pris: 29 900 kr
Enkelrumstillägg (ej i jurta): 2 900 kr
Antal deltagare: 12-18

Allt detta ingår:

 • Internationellt flyg och flygskatt från Stockholm (Göteborg och Köpenhamn med ev pristillägg) 
 • Textilciceron Kerstin Gustafsson 
 • Svensk färdledning och lokalguide
 • Del i dubbelrum på hotell samt tre nätter i jurta
 • Helpension (frukost, lunch, middag alla dagar)
 • Alla transporter
 • Alla aktiviteter, studiebesök, workshops och inträden till sevärdheter 
 • Skriftlig deltagarinformation 

Vad tillkommer?

 • Reselakan eller sovsäck (för de tre nätterna i jurta)
 • Dryck, dricks och personliga utgifter 

Resplan

Visa hela resplanen

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Kerstin Paradis Gustafsson

  Kerstin är ullexpert,  textilkonstnär och författare. Hon har sedan 1980-talet skrivit böcker och artiklar om textila tekniker med djupa rötter som i huvudsak kvinnor arbetar med. Hon har bl a arbetat på Världskulturmuseet i Göteborg. I Kirgizistan har Kerstin kartlagt tillverkning av shyrdakmattor. 2015 publicerades hennes bok: Kirgisiskt världsarv. Jurtan och dess filtmattor.

 • Anna Mnatsakanova

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste tio åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. 

Kontaktperson

 • Lottie Sundelöf VD, grundare

  Efter studier i ryska och internationella relationer vid Stockholms universitet reste Lottie till Moskva för att bo under ett år. Lottie har besökt alla fd republiker inom Sovjetunionen förutom Moldavien! Centralasien är ett favoritresmål och till bergen i Kirgizistan har Lottie återvänt flera gånger för att vandra. Lottie har också bott ett år i Quito, Ecuador. Att lära om nya kulturer och få möjlighet att möta människor är den största drivkraften bakom Lotties resor. Jobbar med marknadsföring, administration och personalfrågor.

  lottie@varldensresor.se