Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.

Uppdatering                          Publicerat 2022-11-09

Hej! 

Hoppas att ni är redo att snart resa iväg till Japan! 

Jon har ännu inte fått sitt japanska telefonnummer så ni får här hans svenska telefonnummer: +46-(0)73-612 79 60 . 

Hoppas att vi ses i morgon endera i Helsingfors eller på planet på väg till Osaka. Om inte så önskar jag er en trevlig resa och vistelse i Japan!

Med vänliga hälsningar,
Louise


Avreseinformation                 Publicerat 2022-11-02

Hej!

Nu är det inte långt kvar till avresa! Ni blir en grupp på 17 personer samt färdledare Jon Utterström.

Flygbiljetter  
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken “Resehandlingar” hittar du din flygbiljett med Finnair.  

Titta noga på er e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn på biljetten. Det är OK att bindestreck eller apostrof inte står med på biljetten. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   

Ändrade flygtider 
Finnair har informerat oss om att de har ändrat sitt höstschema vilket påverkar flygtiderna. Båda sträckorna på utresan samt sträckan Tokyo – Helsingfors har tidigarelagts. De uppdaterade flygtiderna hittar ni längst ned på denna sida under ”Flygtider och deltagarlista”. 
 
Individuell incheckning   
Incheckning online på Finnairs webbsida öppnar 36 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in. (https://www.finnair.com/se-sv/check-in) Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett) och ditt efternamn.  
  
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Två timmar före avresa är rekommenderat.  
 
OBS! Nu i samband med utställandet av biljetterna blev vi informerade om att Finnair har blivit strängare när det kommer till platsval på flyget. Om ni vid incheckning önskar ändra den plats som ni tilldelats av Finnairs system vid incheckningstillfället tar de en avgift på minst 400 kr/person och sträcka. De tar en avgift även om vi skulle försöka välja en plats åt er via vårt system. 
  
Se till att bagaget checkas hela vägen till Osaka (Kansai International Airport). Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan.  
  
På Disembarkation card och Customs declaration (se ”Praktisk information”), som ni får av flygpersonalen på sträckan Helsingfors – Japan, ska ni fylla i det första hotellet ni bor på i Japan:  
  
Iroha Grand Hotel Kintetsu Nara Ekimae  
30-1 Konishicho, 630-8226 Nara   
Telefon: +81 742-27-0168  
 
Vid ankomst till Osaka  
Er färdledare Jon kommer att möta er på flygplatsen i Osaka vid ankomst med en skylt med Världens Resors namn på. Vi kommer att göra ett nytt utskick med Jons japanska telefonnummer när han har fått ett skapat efter hans ankomst till Japan. Det innebär att ni lär få det någon dag före avresa.  
   
Efter ankomst åker ni med egen hyrd buss från flygplatsen till hotellet i Nara. Ni äter välkomstmiddag denna dag. 
 
Jag, Louise, kommer att åka på samma flyg som er Helsingfors – Osaka. Jag kommer att ha på mig en mörkblå tröja med "Världens Resor" på. Hoppas vi ses i Helsingfors innan avgång! 
 
Packning  
För att underlätta transporterna kommer vi att göra bagageskick vid två tillfällen under resan. Detaljerna hittar du under ”Praktisk information”.  
 
Några användbara ord och fraser under resan  
Ohayo: God morgon (Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”)  
Konnichiwa: Hej  
Oyasumi: God natt  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.   
Gochisosama deshita: Tack för maten.  
Oishii: Gott   
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.   
Arigato: Tack  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.   
Mizu/Juusu/Biiru kudasai: Jag vill ha vatten/juice/öl, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. (Låter som ”simma sen”)  
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta?   
 
Information från svenska UD 
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd och alla svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.  
 
Informationssida från UD: https://www.swedenabroad.se/sv  
Anmälan till svensklista gör du här: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/ 
UD Resklar: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-resklar/ 
  
Om det är något ni funderar över eller inte känner er nöjda med under resans gång är det viktigt att ni påtalar eller meddelar färdledaren så snart som möjligt så att vi har möjlighet att hantera och åtgärda det. Du är också välkommen att kontakta oss på kontoret.  
  
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai!  
  
Louise Bylund  
 


Deltagarinformation              Publicerat 2023-09-11

Konnichiwa minasan (Hej allihopa)!   
  
Nu är det cirka två månader kvar till resan till Japan. Ni är i dagsläget 17 deltagare.  
 
Längre ned på denna sida hittar ni klickbara bilder med praktiska tips, kontaktlista med alla hotell, uppdaterad resplan samt flyg- och deltagarlista.  
 
Slutbetalning och personuppgifter inför resan  
Det är viktigt att vi får in alla resenärers korrekta person- och passuppgifter. Får vi inte in korrekta uppgifter har vi svårt att göra flygbokningar, beställning av tågpass, beställning av olika aktiviteter, tillgodose kostönskemål, m.m. Vänligen se till att uppdatera “Personuppgiftsformuläret” under knappen “Min bokning” ovan snarast, men senast 2023-09-18.  
   
Er färdledare för denna resa blir Jon Utterström 

Jon växte upp i Kamakura utanför Tokyo och japanskan blev hans första språk. Idag jobbar han framförallt som tolk och översättare, men förutom omfattande studier inom humaniora har han även arbetat med film och drivit konstgalleri. Utöver hans stora matintresse ägnas fritiden gärna åt friluftsaktiviter som vandring och surfing. 
  
Ändring i resplanen  
Ni hittar uppdaterad resplan samt ändringarna specificerade under ”Resplan” längre ned på denna sida. Programmet är intakt men ordningen av några besök har ändrats med anledning av flygschemat. 
  
Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: louise@varldensresor.se eller info@varldensresor.se   
  
Med vänliga hälsningar  
  
Louise Bylund 
 

Klicka på ikonerna nedan för information:

  • Här hittar du namn och adresser till boenden under resan samt kontaktuppgifter till Världens Resor.
  • Här finns preliminära flygtider och deltagarlista samt bagageregler. Kontrollera ditt namn samt att rätt avreseort är angivet.
  • Här har vi samlat information kring väder, inreseregler, valuta, packning, vaccinationer mm.
  • Här hittar du ett dokument med resplanen som pdf, lätt att skriva ut.
  • Här hittar du fina erbjudanden och rabatter från våra partners, endast för dig som resenär hos Världens Resor.
  • Här hittar du tips på skönlitteratur och faktaböcker.
  • Är du rätt försäkrad? Här hittar du information om avbeställningsskydd samt reseförsäkring.