Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation                                   Publicerat 2023-03-20

 
Konnichiwa! 
 
Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 13 resenärer.  Kartor över Japan, Tokyo och Kyoto får ni av färdledaren vid ankomst i Japan.

Resplan
Längre ner på denna sida finner ni en uppdaterad resplan.


Flygbiljetter 
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med KLM/Air France.  
 
Titta noga på din e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker, men det är viktigt att det står alla efternamn enligt passet på biljetten. Bindestreck eller apostrof står inte med på flygbiljetter. Meddela oss så fort som möjligt om det förekommer fel.    
 
Individuell incheckning  
Incheckning online på KLM:s webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in: https://www.klm.se/check-in 
 
Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett), ditt efternamn och flightnummer. Du har då möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 
 
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar så bra, och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Minst två timmar före avresa är rekommenderat. 
 
Se till att bagaget checkas hela vägen till Tokyo Narita Airport. Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 
 
För er som inte registrerar inresan digitalt via Visit Japan Web finns möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration som delas ut på flighten till Japan (se ”praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan med incheckningsdatum den 31 mars:  
 
Shin Yokohama Prince Hotel 
3-4 Shinyokohama, Kohoku-ku 
Zip-code: 222-8533  
Yokohama 
Telefon: +81 (0)45-471-1111 
 
Vid ankomst till Tokyo 
Er färdledare Jan Stålbom kommer att vara på plats i Tokyo och möter er i ankomsthallen efter att ni gått igenom immigration, tagit ut bagaget och gått igenom tullfiltret. Han kommer att ha en skylt med “Världens Resor” på. Jans mobilnummer är  
+46 (0)70-658 88 66 om ni behöver nå honom vid ankomst.  
 
Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till hotellet i Yokohama. Efter incheckningen på rummen äter ni en gemensam välkomstmiddag.   
 
Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna under “Praktiska tips” via länken till deltagarinformationen längre ned på denna sida. 
 
Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  
 
För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid fyra tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagryggsäck eller annan väska som är lätt att bära. Se till att ni alltid har passet med er i handbagaget.   
 
Bagageskick 1: Yokohama till Kyoto (kommer fram samma dag) 
Bagageskick 2: Från Kyoto till Kurashiki (utan huvudbagaget i 1 natt) 
Bagageskick 3: Från Kurashiki till Naoshima (kommer fram samma dag) 
Bagageskick 4: Från Naoshima till Tokyo (utan huvudbagaget i 2 nätter) 
 
*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. 
 
Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  
  
 
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 
 
Elin Ishihara 
 
 
 
På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 
 Deltagarinformation                    Publicerad 2023-02-03


Hej! 
 
Nu är det cirka två månader kvar till avresan för resa När körsbärsträden blommar, 30 mars-13 april.  
 
Nedan finner ni praktiska tips, kontaktlista med alla hotell, en uppdaterad resplan samt en flyg- och deltagarlista. Information om slutbetalning och uppdatering av dina personuppgifter hittar du också.

Resan är idag bokad med 13 resenärer och vi kommer att genomföra som planerat med det antalet. 
 
Cirka tio dagar före avresa kommer avresemeddelande, e-tickets för flyget samt några kartor. 
 
Er färdledare på resan är Jan Stålbom.  

Jan är i grunden landskapsarkitekt och har arbetat i många år som arkitekt i Stockholm.  Arbetade tidigare i resebranschen där servicekänslan blev djupt rotad. Efter första resan till Japan i mitten av 80-talet blev han förälskad i landet och har varit tillbaka ett flertal gånger, samt jobbat ett år i Tokyo på ett trädgårdsarkitektkontor. Njuter nu av livet i södra Spanien. 
 
Förändringar i resplanen  
Det har varit stora förändringar i flygtrafiken till Asien sedan i höstas p.g.a. kriget i Ukraina och därmed längre flygtider då det inte går att flyga över Ryssland. Alla våra resor denna vår påverkas på något sätt, och för er resa har KLM avbokat platserna till Osaka och istället bokat in oss på en flight till Tokyo den 30 mars. Detta är inte enligt vår ursprungliga plan, men vi behöver ändå förhålla oss till situationen på bästa sätt. För vårt vidkommande innebär denna förändring också rejält ökade kostnader som vi täcker i detta fall. 
 
Vid ankomst till Tokyo Narita flygplats sen eftermiddag den 31 mars kommer vi att ha en transfer in till Tokyo alternativt Yokohama och checka in på ett hotell för natten. Vi inkluderar en gemensam välkomstmiddag på kvällen. Nästkommande morgon åker vi med Shinkansen till Kyoto och därifrån en egen buss till Miho-museet. Därifrån blir programmet som det var tänkt ursprungligen. Dag 5 i Kyoto är fri för egna aktiviteter, men vi ordnar med en utflykt till Nara med färdledaren för er som önskar. Se bifogad uppdaterad resplan för mer detaljer.

Slutbetalning och personuppgifter inför resa 
Viktigt! Gå in på sidan Min bokning i menyn ovan och uppdatera dina personuppgifter. Vänligen fyll i dem snarast så att all information finns. På denna sida kan du även slutbetala din resa.

Om det är något dokument som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er. 
  
Undrar ni över något så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: elin@varldensresor.se eller info@varldensresor.se 

Med vänliga hälsningar 
 
Elin Ishihara 


 

  • Här har vi samlat information kring väder, valuta, packning, vaccinationer mm, samt en del litteraturtips.
  • Här hittar du namn och adresser till boenden under resan samt kontaktuppgifter till Världens Resor.
  • Här finns preliminära flygtider samt deltagarlista. Kontrollera ditt namn samt att rätt avreseort är angivet.
  • Här hittar du ett dokument med uppdaterad resplan.
  • Här hittar du tips på skönlitteratur och faktaböcker.
  • Är du rätt försäkrad? Här hittar du information om avbeställningsskydd samt reseförsäkring.