Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation                                       2023-03-23

 

Konnichiwa! 

Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 23 resenärer. En uppdaterad resplan finner ni under bilden som heter Resplan längst ner på denna sida. Kartor över Japan, Tokyo och Kyoto delas ut av färdledaren vid ankomst till Japan.  

Flygbiljetter 
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Finnair.  

Titta noga på din e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker, men det är viktigt att det står alla efternamn enligt passet på biljetten. Bindestreck eller apostrof står inte med på flygbiljetter. Meddela oss så fort som möjligt om det förekommer fel.    

Individuell incheckning  
Incheckning online på Finnairs webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in: https://www.finnair.com/se-sv/check-in 

Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett),  ditt efternamn och flightnummer. Du har då möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 

Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar så bra, och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Minst två timmar före avresa är rekommenderat. 

Se till att bagaget checkas hela vägen till Kansai International Airport (KIX) i Osaka. Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 

För er som inte registrerar inresan digitalt via Visit Japan Web finns möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration som delas ut på flighten till Japan (se information med praktiska tips nedan). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan med incheckningsdatum den 3 april:  

An-Grande Hotel Nara 
36-3 Noboriojicho 
Zip code: 630-8213  
Nara  
Telefon: +81 (0)742-27-1221 

Vid ankomst till Osaka 
Er färdledare Pele Siljedahl kommer att vara på plats i Osaka och möter er i ankomsthallen efter att ni gått igenom immigration, tagit ut bagaget och gått igenom tullfiltret. Han kommer att ha en skylt med “Världens Resor”. Pele kommer att få ett japanskt mobilnummer ett par dagar innan er ankomst till Japan. Jag kommer att göra ett separat mejlutskick och meddela detta så fort jag fått det.  

Pele meddelar att det ibland finns lite tid över för ett dopp i havet under vistelsen på Naoshima, så packa badkläder för detta om ni vill. Det är inte jättevarmt i vattnet under denna årstid, men för oss nordbor brukar det fungera.  

Efter ankomst till Osaka åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till en restaurang där ni äter en gemensam välkomstlunch, därefter vidare till hotellet i Nara. Efter incheckningen på hotellet gör ni en liten promenad i Nara.  

Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna kring detta i dokumentet med Praktiska tips längre ner på denna sida.  

Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  

För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid tre tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck eller annan väska som är lätt att bära. Se till att ni alltid har passet med er i handbagaget.   

Bagageskick 1: Kyoto till Kurashiki (utan huvudbagaget i 1 natt) 
Bagageskick 2: Från Kurashiki till Naoshima (kommer fram samma dag) 
Bagageskick 3: Från Naoshima till Tokyo (utan huvudbagaget i 1 natt) 

*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. Ett kolli per person och gång ingår i resans pris.  

Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  


Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 

Elin Ishihara 
Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: elin@varldensresor.se eller info@varldensresor.se 

På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 

 

  • Här har vi samlat information kring väder, valuta, packning, vaccinationer mm, samt en del litteraturtips.
  • Här hittar du namn och adresser till boenden under resan samt kontaktuppgifter till Världens Resor.
  • Här hittar du ett dokument med uppdaterad resplan.
  • Här finns preliminära flygtider samt deltagarlista. Kontrollera ditt namn samt att rätt avreseort är angivet.
  • Här hittar du tips på skönlitteratur och faktaböcker.
  • Är du rätt försäkrad? Här hittar du information om avbeställningsskydd samt reseförsäkring.