Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation          Publicerat 2023-03-28

Konnichiwa! 
 
Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 17 resenärer samt färdledare Legolas Svärdsäter.  
 
Ny färdledare 
På grund av sjukdom kommer Kristina tyvärr inte att kunna leda denna resa men istället är ni i goda händer hos vår färdledare Legolas Svärdsäter som kommer att ta hand om er.

Bosatt i Japan sedan 2003. Efter flera års IT-studier och arbete i Sendai och Tokyo är Legolas numera bosatt i Shizuoka. Legolas talar obehindrad japanska och har lett ett flertal resor för Världens Resor. Legolas har rest runt nästan hela Japan under sin tid i landet och brinner för bland annat fotografering, dykning och utförsåkning.   
 
 
Flygbiljetter 
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Air France.  
 
Titta noga på er e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn på biljetten. Det är OK att bindestreck eller apostrof inte står med på biljetten. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   

För er som reser från Göteborg hittar ni detaljerna om flyg samt övernattning under "Deltagarlista och flygtider" längre ned på denna sida.
 
Flygändring 
OBS! Air France har gjort en tidtabellsändring på hemresan. Vänligen se de nya flygtiderna längst ned på denna sida under “Flygtider och deltagarlista”.  
 
Individuell incheckning  
Incheckning online på Air France webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in.  Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett) ,  ditt efternamn och flightnummer. Du har möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 
 
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Två timmar före avresa är rekommenderat. 
 
Se till att bagaget checkas in hela vägen till Osaka (Kansai International Airport). Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 
 
För er som inte registrerar inresan via Visit Japan Web finns då möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration (se ”praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan: 
 
Mitsui garden Kyoto Sanjo 
80, Mikura-cho, Nishiiru, Karasuma, Sanjo-dori, Nakagyo-ku, 604-8166 Kyoto  
Tel: +81-(0)75-256-3331 
 
Vid ankomst till Osaka 
Er färdledare Legolas kommer att vara på plats i Osaka och möter er vid ankomst med en skylt med Världens Resors namn på. Hans telefonnummer är +81-(0)80-6806-1930.  
 
Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till hotellet i Kyoto. 
 
Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna under “Praktiska tips” längre ned på denna sida. 
 
Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  
 
För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid två tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck som är relativt lätt att bära med er. Se till att ni alltid har passet med er.   
 
Bagageskick 1: Från Kyoto till Asuka (ni får tillbaka huvudbagaget samma dag) 
Bagageskick 1: Från Yunomine, Kumano till Kawaguchiko (utan huvudbagage en natt) 
Bagageskick 2: Från Kawaguchiko till Tokyo (utan huvudbagage en natt) 
 
*Vänligen observera att det ingår bagageskick av ett kolli per person. Om du vill skicka fler bagage blir det till självkostnadspris och betalas till färdledare på plats. Bagageskick av en vanlig resväska kostar ca. 150kr/kolli. 
 
Boende  
Som tidigare meddelat bor ni denna resa på både på hotell i västerländsk stil och på japanskt ryokan. Att bo på ett japanskt ryokan innebär att ni kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.   
 
Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  
 
Ändring i resplanen 
Asuka: Med anledning av ett rum renoveras på grund av en skada kommer färdledaren inte att kunna bo på samma boende som gruppen. Legolas kommer att på närmast möjliga boende två stationer från Café & Pension Asuka. 

Izuhalvön: Även denna natt kommer färdledaren att bo på ett separat boende i närheten av där ni alla bor.

Utöver detta, inga ytterligare ändringar sedan förra utskicket. 
 
Önskar ni något dokument utskrivet och ej själv har möjlighet att skriva ut så hör av dig till oss så skickar vi med post. 
 
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 
 
Louise Bylund  
 
På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 
 
 


Deltagarinformation          Publicerat 2023-02-17 
 

Konnichiwa minasan (Hej allihopa)!  
 
Nu är det cirka två månader kvar till resan till Japan. Resan är idag nästan fulltecknad med 17 resenärer.  
 
Nedan finner ni praktiska tips, kontaktlista med alla hotell, uppdaterad resplan samt flyg- och deltagarlista. Om det är något dokument nedan som ni vill ha i pappersform kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er. Information om uppdatering av dina personuppgifter hittar du också nedan.  
 
Cirka tio dagar före avresa kommer du att få avresemeddelande via epost där vi bland annat skickar ut e-tickets för flyget. 
 
Er färdledare för denna resa blir Kristina Watanabe 


Kristina är bosatt i Japan sedan 1992. Hon brinner för hur det traditionella Japan tar sig uttryck i det moderna samhället och arbetar heltid med att leda och arrangera resor i Japan. Tidigare har hon bl.a. arbetat som rektor på en förskola i Tokyo, som hon även var med och startade. På fritiden arbetar Kristina gärna med sina händer, gärna med tyger och garn.   ​
 
Uppdatera dina personuppgifter inför resan 
Gå in på sidan Min bokning i menyn ovan och uppdatera dina personuppgifter. Vänligen fyll i dem snarast då det är av yttersta vikt att alla uppgifter stämmer i tex flygbiljetterna. På denna sida kan du även slutbetala din resa. Du loggar in med ditt bokningsnummer och det lösenord som finns på din bekräftelse och i ditt bekräftelsemejl.
 
Om det är något dokument som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er.  
 
Inresekrav till Japan 
Japan har infört inresekrav under pandemin som fortfarande är aktuella. Mer detaljer finns i praktiska tips. 
 
Ändring i resplanen 
Ni kommer att anlända till Japan en dag tidigare vilket innebär att ni får en dag extra i Kyoto. Vänligen se den uppdaterade resplanen nedan. Resplanen på hemsidan är inte aktuell för er resa. 
 
Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: louise@varldensresor.se  eller info@varldensresor.se  
 
Med vänliga hälsningar 
 
Louise Bylund