Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation           Publicerat 2023-03-09 

Konnichiwa! 

Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 16 resenärer samt färdledaren Lars Arvidsson.  

Flygbiljetter 
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Lufthansa.  

Titta noga på er e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn på biljetten. Det är OK att bindestreck eller apostrof inte står med på biljetten. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   

Individuell incheckning  
Incheckning online på Lufthansas webbsida är öppen från 23 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in. Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett) ,  ditt för- och efternamn. Du har möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 

Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Två timmar före avresa är rekommenderat. 

Ni kommer att behöva byta i Tokyo till inrikesflyg för att ta er till Osaka. Se till att bagaget checkas in hela vägen till Tokyo (Haneda Tokyo International Airport) där ni tar ut erat incheckade bagage och därefter tar er till incheckningen för inrikesflyg till Osaka (Osaka International Airport). Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 

För er som inte registrerar inresan via Visit Japan Web finns då möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration som du får på flygplanet (se ”praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan: 

Piazza Hotel Nara, 11-20 Sanjohonmachi, Nara-shi, 630-8122 Nara Prefecture  
Tel: +81-(0) 742-30-2200 

Inreseinformation som till exempel flightnummer ska vara för flyget ni reser in till Japan med, d.v.s. sträckan Frankfurt – Tokyo. 

Vid ankomst till Osaka 
Er färdledare Lars Arvidsson kommer att vara på plats i Osaka och möter er vid ankomst med en skylt med Världens Resors namn på. Hans telefonnummer är +46-(0)73-644 78 90. Glöm inte att ange riktnumret “0046” om ni behöver ringa Lars när ni väl är i Japan. 

Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till hotellet, lämna bagage och därefter promenera i staden i lagom tempo, vilket brukar vara ett bra sätt för en ordentlig sömn på kvällen inför de spännande veckorna framför er. 

Med tanke på att ni anländer tidig eftermiddag kommer ni att äta välkomstlunch nästföljande dag i Osaka. Välkomstlunchen är ett mycket bra tillfälle för alla att lära känna varandra.  

Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna under “Praktiska tips” i Deltagarinformationen publicerad 24 januari. 

Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  

För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid tre tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageutskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck som är relativt lätt att bära med er. Se till att ni alltid har passet med er.   

Bagageskick 1: Kyoto till Ainokura (utan huvudbagage två nätter i Takayama) 
Bagageskick 2: Från Kanazawa till Iya (utan huvudbagage två nätter i Hiroshima) 
Bagageskick 3: Från Iya till Tokyo (utan huvudbagage en natt i Koyasan) 

*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. 

Boende  
Som tidigare meddelat bor ni denna resa på både på hotell i västerländsk stil och på japanskt ryokan. Att bo på ett japanskt ryokan innebär att vi kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.    

Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biiru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Ett lite mer gulligt uttryckssätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  

Ändring i resplanen 
Det har inte skett några ytterligare förändringar sedan deltagarinformationen. 

Önskar ni något dokument utskrivet och ej själv har möjlighet att skriva ut så hör av dig till oss så skickar vi med post. 

Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 

Louise Bylund  

På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 

Klicka här för att komma till sidan med deltagarinformation om din resa som publicerades 24 jan.