Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation            Publicerat 2023-03-16

Konnichiwa! 
 
Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 23 resenärer. E-tickets för flyget samt kartor över Japan, Tokyo och Kyoto skickas ut med vanlig post idag.  
 
Flygbiljetter 
Även på din bokningssida hittar du din flygbiljett genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Air France och KLM.  
 
Titta noga på din e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker, men det är viktigt att det står alla efternamn enligt passet på biljetten. Bindestreck eller apostrof står inte med på flygbiljetter. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   
 
Individuell incheckning  
Incheckning online på Air France webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in: https://wwws.airfrance.fr/en/check-in 
 
Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett),  ditt efternamn och flightnummer. Du har då möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 
 
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar så bra, och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Minst två timmar före avresa är rekommenderat. 
 
Se till att bagaget checkas hela vägen till Tokyo Narita Airport. Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 
 
För er som inte registrerar inresan digitalt via Visit Japan Web finns möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration som delas ut på flighten till Japan (se ”praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan: 
 
Okura Act City Hotel Hamamatsu 
111-2 Itayamachi, Naka-ku Hamamatsu 
Zip code: 430-7733  
Shizuoka 
Telefon: +81 (0)53-459-0111 
 
Vid ankomst till Tokyo 
Er färdledare Legolas Svärdsäter kommer att vara på plats i Tokyo och möter er i ankomsthallen efter att ni gått igenom immigration, tagit ut bagaget och gått igenom tullfiltret. Han kommer att ha en skylt med “Världens Resor” på. Legolas telefonnummer är +81 80-6806-1930.  
 
Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen mot Hamamatsu med ett par stopp för lunch och besök på templet Ryotan-ji på vägen.   
 
Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna under “Praktiska tips” via länken till deltagarinformationen längre ned på denna sida. 
 
Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  
 
För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid tre tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck eller annan väska som är lätt att bära. Se till att ni alltid har passet med er i handbagaget.   
 
Bagageskick 1: Kyoto till Hiroshima (utan huvudbagage en natt)  
Bagageskick 2: Från Hiroshima till Kanazawa (utan huvudbagage en natt) 
Bagageskick 3: Från Kanazawa till Tokyo (utan huvudbagage en natt) 
 
*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. 
 
Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  

Allmänt
På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 


 
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 
 
Elin Ishihara 
  

Klicka här för att komma till tidigare publicerad deltagarinformation om din resa.