Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation                      2023-03-24


Konnichiwa! 
 
Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 25 resenärer. Er färdledare kommer att ha kartor över Japan som han delar ut vid ankomst.  
 
Flygbiljetter 
Klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Air France.   
 
Titta noga på din e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker, men det är viktigt att det står alla efternamn enligt passet på biljetten. Bindestreck eller apostrof står inte med på flygbiljetter. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   
 
Individuell incheckning  
Incheckning online på Air France webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in: https://wwws.airfrance.fr/en/check-in 
 
Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett),  ditt efternamn och flightnummer. Du har då möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 
 
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar så bra, och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Minst två timmar före avresa är rekommenderat. 
 
Se till att bagaget checkas hela vägen till Osaka. Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 

Registrera inresa
För er som inte registrerar inresan digitalt via Visit Japan Web finns möjligheten att fylla i blanketter för Disembarkation card och Customs declaration som delas ut på flighten till Japan (se ”praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan med incheckning den 3 april: 
 
Iroha Grand Hotel Kintetsu Nara Ekimae 
30-1 Konishicho 
Zip code: 630-8226 
Nara 
Telefon: +81 (0)75-27-0168 
 
Vid ankomst till Osaka 
Er färdledare Jon Utterström kommer att vara på plats i Osaka och möter er i ankomsthallen efter att ni gått igenom immigration, tagit ut bagaget och gått igenom tullfiltret. Han kommer att ha en skylt med “Världens Resor” på. Jons telefonnummer är +46 (0)736-127960.  
 
Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till hotellet i Nara. Vi kommer inte att få checka in förrän på eftermiddagen, så innan dess går ni och äter en gemensam välkomstlunch och därefter en rundtur till fots i Nara.    
 
Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna längst ner på denna sida i “Praktiska tips". 
 
Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  
 
För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid tre tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck eller annan väska som är lätt att bära. Se till att ni alltid har passet med er i handbagaget.   
 
Bagageskick 1: Kyoto till Hiroshima (utan huvudbagage en natt)  
Bagageskick 2: Från Hiroshima till Kanazawa (utan huvudbagage en natt) 
Bagageskick 3: Från Kanazawa till Tokyo (utan huvudbagage en natt) 
 
*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. Ett kolli per resenär och gång är det som ingår i resans pris.  
 
Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  
 
  
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 
 
Elin Ishihara 
 
På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 

------------------------------------------------------------------------

Deltagarinformation                       Publicerat 2023-02-07

Hej,  
 
Nu är det ca 2 månader kvar till avresan för resa Vår i Japan med DN, 2-16 april.  
 
Nedan finner ni praktiska tips, kontaktlista med hotell, en uppdaterad resplan samt en flyg- och deltagarlista. Information om slutbetalning och uppdatering av dina personuppgifter hittar du också nedan. Resan är idag fulltecknad med 25 resenärer. 
 
Cirka tio dagar före avresa kommer du att få ett avresemeddelande via epost där vi bland annat skickar ut e-tickets för flyget samt några kartor. 
 
Er färdledare för denna resa blir Jon Utterström.  
 

Jon växte upp i Kamakura utanför Tokyo och japanskan blev hans första språk. Idag jobbar han framförallt som tolk och översättare, men förutom omfattande studier inom humaniora har han även arbetat med film och drivit konstgalleri. Utöver hans stora matintresse ägnas fritiden gärna åt friluftsaktiviter som vandring och surfing.  
 
Förändringar i resplanen:  
På denna resa har KLM avbokat anslutningsflyget från Amsterdam hem till Skandinavien den 16 april, så vi har blivit tvungna att boka om flyget till Air France istället. Skillnaden blir att vi flyger hem från Tokyo strax innan midnatt den 15 april istället för morgonen den 16 april. Se mer detaljer i den uppdaterade resplanen bifogad nedan. 

 
Slutbetalning och personuppgifter inför resa 
Viktigt! Gå in på sidan Min bokning i menyn ovan och uppdatera dina personuppgifter. Vänligen fyll i dem snarast så att all information finns. På denna sida kan du även slutbetala din resa.
 
 
Deltagarlista 
Kontrollera noga att ditt namn i deltagarlistan överensstämmer med ditt pass (ett förnamn räcker men det är viktigt att det alla efternamnen står), samt att rätt avreseort är angivet enligt era önskemål. Det är alltid bra att ha första förnamnet enligt pass med om det inte är tilltalsnamnet. Kontakta oss snart som möjligt om något inte stämmer. 
 
Avresa Stockholm:  
Claes Englund 
Karin Englund 
Hans Olof Samuelsson 
Harriet Christina Samuelsson 
Staffan Wessman 
Åsa Loven 
Anna Brauner 
Elisabeth Wohlin 
Thomas Wohlin 
Gunilla Elisabet Norén 
Alf Sölve Norén 
Lisbeth Andrea Sundstrand 
Carl Gustaf Erik Wiktorén 
Ann Landelius 
Mats Landelius 
Doris Högne Rydheim 
Jan Rydheim 
Lars Tomas Lindahl  
Eva Christine Lindahl  
Björn Sundqvist 
Elisabet Sundqvist 
Charlotte Rigby Fors 
Sacha Rigby 
 
Anslutning Göteborg - Stockholm tur/retur  
Chatarina Rehnström 
Stefan Rehnström  
 
 
Flygtider med Air France:  
2 april   Stockholm – Paris          AF1463             06.00-08.45    
2 april   Paris – Osaka                 AF 292              13.20-08.50+1 
15 april Tokyo Haneda – Paris   AF 293              23.55-07.55+1  
16 april Paris-Stockholm            AF1262             09.30-1205 
 
Om det är något dokument som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er. 
 
Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: elin@varldensresor.se eller info@varldensresor.se 
 
 
Med vänliga hälsningar 
 
Elin Ishihara

 
*En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, tranportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.*